Štát zaplatí väčšinu mzdy zamestnancov postihnutých firiem

Štát preplatí 80 % platu zamestnanca vo firmách, ktoré boli nútené uzavreté. Dá aj príspevky firmám a SZČO, ktoré fungujú, ale majú pokles tržieb. Uviedli to na tlačovej besede predstavitelia vlády.

29.03.2020 09:05 , aktualizované: 11:00
debata (954)

VIDEO: TB predsedu vlády Igora Matoviča, predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, ministra hospodásrtva Richarda Sulíka, vicepremiérky Veroniky Remišovej a ministra financií Eduarda Hegera.

Video

Opatrenia štátu:

  • Štát preplatí 80 % platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.
  • Príspevky pre SZČO a zamestnancov podľa poklesu tržieb firmy. Viac ako 20 % (180 eur), viac ako 40 % (300 eur), viac ako 60 % (420 eur), viac ako 80 % (540 eur).
  • Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 miliónov eur mesačne.
  • Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR, bude hradených po celú dobu 55 % z ich hrubej mzdy.
  • Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 %.
  • Odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40 %.
  • Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane.

(budú tam rôzne obmedzujúce podmienky – napríklad príspevky firme na platy zamestnancov pôjdu vtedy, udrží pracovné miesto, nie na ľudí vo výpovednej dobe, za marec pôjde o alikvótnu časť, veľké firmy budú mať strop, ktorý môžu vyčerpať)

Prečítaje si

Výpoveď a nižšia pláca – dva strašiaky pokrízových rokov sa môžu poľahky vrátiť. Desať rokov po kríze čoraz viac ľuďom hrozia výpovede zo zamestnania. Namiesto pozvoľného brzdenia tu máme rázne zastavenie slovenského hospodárstva. Nateraz plnia úrady práce len ľudia, čo sa po prepuknutí nákazy vracajú zo zahraničia. Nebudú, zdá sa jediní.

Rázna výzva vláde: Treba dočasne zrušiť platby sociálnych a zdravotných odvodov. Podnikatelia vyzývajú vládu k čo najrýchlejšiemu prijatiu potrebných opatrení a krokov, na konci ktorej bude opäť obnovený ekonomický život pri rešpektovaní primeraných obmedzení.

Klub 500: Ak štát vyhodí 190-tisíc zamestnancov, ušetrí miliardy. Veľkí zamestnávatelia zastúpení v Klube 500 analyzovali náklady štátu a upozornili politikov na možnosti úspor najmä v školstve a v štátnej a verejnej správe.

Monika Uhlerová, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR: Do debaty o opatreniach treba zapojiť sociálnych partnerov na všetkých úrovniach. Rokovania s vládou nemôžu prebiehať len za účasti podnikateľov s vylúčením zástupcov zamestnancov. Akékoľvek finančné oslabenie jednotlivcov môže vyvolať sociálne nepokoje, radikalizáciu spoločnosti a celý rad ďalších negatívnych javov, ako sú exekúcie, strata bývania, chudoba, sociálne vylúčenie a z toho vyplývajúce ďalšie nežiaduce patologické situácie.

VIDEO: Boris Kollár navrhne zníženie platov ústavných činiteľov

Video
954 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus