Pandémia prinútila zostať doma takmer 3,4 miliardy ľudí

Koronavírus v USA by mohol zabiť 100 až 200-tisíc ľudí. Ak by to bolo "len" toľko, krajina by podľa prezidenta Donalda Trumpa "vykonala dobrú prácu". Vo svete je vyše 755-tisíc nakazených, takmer 159-tisíc ľudí sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo. Dianie sledujeme online.

30.03.2020 05:30 , aktualizované: 23:02
Južná Kórea koronavírus opatrenia Foto: ,
Environmentálni aktivisti v maskách symbolizujúcich koronavírus počas vystúpenia v rámci preventívnej kampane na ochranu pred vírusom na ulici v Soule 30. marca 2020.
debata (220)

Na Slovensku bolo k 30. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 336 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 7 196.


23:01 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Následne pristúpi k ukončeniu repatriácií. TASR o tom v pondelok informoval tlačový odbor MZVaEZ SR. „Dôvody sú viaceré, okrem iného aj to, že v mnohých prípadoch občania SR na poslednú chvíľu nevyužijú možnosti organizovanej repatriácie, respektíve o ňu žiadajú len formálne, nakoľko ich obvyklý pobyt je v zahraničí,“ uviedlo ministerstvo. Existujú podľa nich aj prípady, keď sa už repatriovaní občania vrátili naspäť do krajiny, odkiaľ na Slovensko pricestovali.

22:40 Spoločnosť Facebook oznámila, že podporí médiá globálne zasiahnuté pandémiou koronavírusu sumou 100 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP. „Spravodajské organizácie pracujú za mimoriadnych podmienok, aby informovali ľudí počas pandémie COVID-19,“ uviedla riaditeľka pre mediálnu spoluprácu firmy Campbell Brownová. Dodala, že „v čase, keď je žurnalistika potrebná viac ako inokedy, príjmy z reklamy klesajú pre vplyv vírusu na ekonomiku“. Celkovo 25 miliónov dolárov poskytne Facebook formou núdzového grantu miestnym americkým médiám a ďalších 75 miliónov dolárov investuje do reklamy u spravodajských organizácií po celom svete. (TASR)

22:08 Na americkej Floride vydali zatykač na pastora, ktorý nerešpektuje vládne nariadenia na boj proti koronavírusu a naďalej celebruje omše so stovkami veriacich, na ktorých sa vysmieva z údajnej „hystérie“ okolo koronavírusu. Ako v pondelok informoval Chad Chronister, šéf polície z Hillsborough County, pastorovi Rodneymu Howardovi-Browneovi najskôr dávajú šancu, aby sa vzdal sám, a ak to nespraví, prídu ho zatknúť. Polícia by uprednostnila prvú možnosť, keďže pastor Howard-Browne má podľa Chronistera „veľký arzenál zbraní a početnú ochranku“.

21:56 15 poľskí lekári odcestovali do Talianska, kde by mali pomôcť talianskym kolegom a získať skúsenosti s bojom proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Taliansko v pondelok tretí deň po sebe zaznamenalo pokles nových prípadov nákazy. Poľsko dosiaľ potvrdilo 2 055 prípadov nákazy a 31 úmrtí.

21:45 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa v pondelok stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Diskutovali spolu najmä o problémoch, ktorým v súčasnosti čelí hlavné mesto v súvislosti s mimoriadnou situáciou. „Šéf rezortu obrany sa s primátorom hlavného mesta dohodol na ďalšej koordinácii a hľadaní riešení na pomoc Bratislave a jej občanom nad rámec už realizovanej pomoci,“ informovalo Ministerstvo obrany (MO) SR na sociálnej sieti.

21:36 Nórsko v dôsledku nedostatku pracovnej sily znižuje obmedzenia na vstup do krajiny, ktoré zaviedlo v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu Sars-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Cez hranice budú mať povolený vstup pracovníci z Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS), ktorí pôsobia v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva, záhradníctva alebo potravinárskeho priemyslu, oznámilo nórske ministerstvo spravodlivosti­. (TASR)

21:14 V Bulharsku vyhlásili povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Opatrenie má pomôcť zamedziť ďalšiemu šíreniu nového druhu koronavírusu. Oznámil to bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev, píše agentúra DPA. Ananiev uviedol, že príslušné opatrenie sa vzťahuje na interiéry aj exteriéry. Podobné opatrenie zaviedlo v pondelok aj Rakúsko. (TASR)

20:17 Francúzsko v pondelok zaznamenalo ďalších 418 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet mŕtvych stúpol na 3024. Informoval o tom riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jerome Salomon, ktorého citovala agentúra AFP. Ide o najvyšší denný nárast úmrtí od začiatku pandémie. Údaje pritom zahŕňajú len ľudí, ktorí nákaze podľahli v nemocnici – nie v domovoch starostlivosti o seniorov či doma v súkromí. Francúzsky denník Le Monde uvádza, že počet nakazených sa zvýšil o 4 376 na 44 550. (TASR)

20:07 Aj tretí test na nový koronavírus, ktorému sa podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, bol negatívny. Informoval o tom v pondelok v Berlíne jej hovorca Steffen Seibert, píše agentúra DPA. Kancelárka sa už v uplynulom týždni podrobila dvom testom na koronavírus. Ich výsledky boli takisto negatívne.

19:49 V Česku sa nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 do pondelka potvrdila u 2 942 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo 23 ľudí, uviedol podľa spravodajského servera Novinky.cz český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Od pondelňajšieho rána sa počet úmrtí zvýšil o šesť. Vyliečených zostáva 11 ľudí. Pokrývku nosa a úst nebudú pri vychádzaní musieť mať deti do dvoch rokov a vodiči, ktorí sú v motorovom vozidle sami, povedal po rokovaní českej vlády Vojtěch.

Česká vláda tiež schválila nariadenie, že do karantény budú musieť ísť všetci ľudia, ktorí pricestujú do ČR. Vláda tiež do 11. apríla predĺžila zákaz maloobchodného predaja a predaja služieb v prevádzkarniach. Pôvodne platil do stredy 06.00 h. Do 11. apríla zostanú v ČR zatvorené aj reštaurácie. Do 11. apríla platí tiež obmedzenie voľného pohybu osôb. (TASR)

Z celkovo 35 905 úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali 26 076 v Európe. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta – v Taliansku a v Španielsku – zaznamenali 11 591 a 7 340 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Čína doteraz eviduje 3 304 úmrtí.

Od vypuknutia epidémie v decembri v Číne hlásili v 183 krajinách a teritóriách vyše 740 000 prípadov nákazy koronavírusom. Európa zaznamenala najmenej 408 203 prípadov nákazy. Spojené štáty a Kanada doposiaľ evidujú takmer 150 000 prípadov nákazy vrátane 2 635 úmrtí. V Ázii zaznamenali 106 609 infekcií a 3 827 úmrtí.

Citované údaje predstavujú iba časť z reálneho počtu prípadov nákazy, keďže mnohé krajiny vykonávajú testy na prítomnosť koronavírusu iba v podozrivých prípadoch, ak sú osoby hospitalizované alebo majú vážne príznaky, dodáva AFP. (TASR)

19:36 Organizácia Spojených národov vyzvala v pondelok na balík pomoci vo výške 2,5 bilióna dolárov, ktorý má pomôcť rozvojovým krajinám prekonať pandémiu ochorenia COVID-19 a ktorý by zahŕňal zrušenie dlhu a „Marshallov plán“ na oživenie zdravotníctva, píše agentúra AFP. V správe z Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD) sa uvádza, že dve tretiny svetovej populácie, ktorá žije v rozvojových krajinách (okrem Číny), čelia „nebývalým ekonomickým škodám“ v dôsledku krízy. (TASR)

Správa z obchodnej konferencie OSN vyšla v čase, keď koronavírus globálne zasiahol vyše 755-tisíc ľudí vrátane viac ako 36-tisíc úmrtí. Pandémia prinútila zostať doma takmer 3,4 miliardy obyvateľov planéty.

19:24 Niekoľko obývaných oblastí v 18 tureckých provinciách vyhlásilo v pondelok karantény, ktoré majú za cieľ predísť šíreniu koronavírusu medzi obyvateľmi. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra DPA. V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Turecku dosiaľ 131 ľudí. V krajine evidujú 9217 potvrdených prípadov nákazy.

19:02 Prvé tri osoby v Lučenci dostali pokutu za nedodržiavanie povinnej karantény v súvislosti so šírením koronavírusu. Po pondelkovom zasadnutí lučeneckého krízového štábu o tom informoval Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta. „Aktuálne je v našom regióne 208 obyvateľov v izolácii. Nie všetci to však berú dostatočne vážne, preto musel Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci pristúpiť k prvým sankciám za nedodržanie povinnej karantény,“ uviedol Barančok s tým, že každej z troch osôb bola uložená pokuta vo výške 250 eur.

18:55 V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 812 ľudí. Počet mŕtvych tak stúpol na 11 591, informovala v pondelok spravodajská televízia Sky News. Počet nakazených sa zvýšil o 4 050 na 101 739. Ide o najnižší počet nových prípadov od 17. marca. Vyliečilo sa 16 780 pacientov.

Počet prípadov COVID-19 k počtu obyvateľov: SR, ČR, Taliansko

18:42 Všetci tí, ktorí pricestujú na Ukrajinu, sa budú musieť podrobiť 14-dňovej karanténe. Oznámil to v pondelok námestník ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavný hygienik Viktor Ľaško, ktorého citoval ukrajinský denník Kyiv Post. Ukrajina od piatka zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu. Cudzinci majú na Ukrajinu zákaz vstupu. Do krajiny sa dostanú iba jej občania autom alebo pešo. (TASR)

18:30 Po prepustení z bojnickej nemocnice v pondelok zomrel pacient pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. O úmrtí pacienta v domácej liečbe informovala na svojom portáli televízia Joj s tým, že má ísť o 60-ročného muža. Ministerstvo zdravotníctva úmrtie muža potvrdilo, presnú príčinu smrti však musí určiť pitva. Viac sa dočítate TU.

18:12 Maďarský prezident János Áder v pondelok podpísal zákon o ochrane proti šíreniu koronavírusu, a to iba niekoľko hodín po tom, čo novú právnu normu schválil parlament. Podľa spravodajského servera Portfolio.hu hlava štátu súčasne odmietla kritiku opozície, podľa ktorej je zákon neohraničený časom a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci. „Zákon je účinný iba do ukončenia epidémie a právomoci kabinetu sú v ňom jasne špecifikované,“ odkázal Áder kritikom. Zákon v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva.

18:02 Obmedzenie voľného pohybu v ČR, ktoré má brániť šíreniu koronavírusu, česká vláda opätovne predĺžila do 11. apríla. Doposiaľ platilo do 1. apríla. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. Česká vláda chce tiež zriadiť Centrálny riadiaci tím COVID-19. Fungovať by mal ako dočasný poradný orgán vlády. V ČR sa nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdila u 2896 ľudí. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, doposiaľ podľahlo 17 ľudí. Vyliečených zostáva 11 osôb. (TASR)

17:35 V Británii doposiaľ podľahlo chorobe COVID-19 1 415 ľudí, čo je o 180 viac ako v nedeľu. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Za posledných 24 hodín podľahlo v Anglicku nákaze ďalších 159 ľudí. Počet prípadov úmrtia na chorobu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 tak v Anglicku stúpol na 1284.

Ďalších šesť ľudí podľahlo nákaze aj v Škótsku, čím sa tam počet úmrtí na COVID-19 zvýšil na 47, uviedla v pondelok škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Do pondelka 09.00 h miestneho času zaregistrovali v Škótsku 179 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich počet oproti nedeli stúpol na 1563. V Severnom Írsku doposiaľ zomrelo 22 ľudí; potvrdených prípadov nákazy tam evidujú 533. Za posledných 24 hodín podľahol nákaze jeden človek. (TASR)

17:29 Ruský prezident Vladimir Putin vyzval obyvateľov Moskvy, aby rešpektovali nariadenia o zákaze vychádzania s tým, že ide o opatrenie nevyhnutné na spomalenie šírenia koronavírusu, píše agentúra AFP. „Žiadam vás, aby ste prijali tieto nútené, ale absolútne nevyhnutné opatrenia… veľmi vážne a úplne zodpovedne,“ vyhlásil Putin v reakcii na nariadenie o prísnej karanténe v Moskve a okolitej oblasti s platnosťou od pondelka. (TASR)

17:24 Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje spoločnosti obchodu (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco) informuje, že v pondelok sa pred mnohými obchodmi tvorili značné rady, niekedy aj so seniormi. Uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič k situácii v obchodných prevádzkach aliancie pre opatrenia súvisiacich s koronavírusom nariadené vládou.

16:36 Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo prvý balík opatrení na zmiernenie vplyvov koronavírusu pre podnikateľov. Opatrenia sú súčasťou balíčka „Prvej pomoci zamestnancom, firmám a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO)“, ktoré boli koncom minulého týždňa predstavené vládou.

16:35 Poľsko očakáva rapídny nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, uviedol v pondelok minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorého citovala agentúra Reuter. V pondelok Poľsko potvrdilo 122 nových prípadov a štyri nové úmrtia v dôsledku vírusu SARS-CoV-2. Celkovo sa v Poľsku nakazilo 1984 ľudí, 26 chorobe podľahlo a siedmi sa vyliečili.

16:30 Do New Yorku dnes príde armádna nemocničnú loď Comfort, ktorá má zdravotníkom pomôcť zvládnuť súčasnú krízu vo veľkomeste. Na lodi je iného 12 operačných sál, asi tisíc lôžok, jednotka intenzívnej starostlivosti, laboratórium i lekáreň. Loď, ktorá bola do New Yorku vyslaná aj po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, bude mať na starosti liečbu pacientov s inými ťažkosťami ako je nákaza koronavírusu. Ostatným lekárom v meste sa tak uvoľní ruky, uviedla agentúra AP. Počet obetí nákazy v štáte New Yorku vzrástol na viac ako 1000, väčšina ľudí zomrela v posledných niekoľkých dňoch. Samotné mesto New York evidovalo v nedeľu 776 úmrtí na chorobu COVID-19.

16:15 Maďarský parlament schválil v pondelok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zákon o ochrane proti šíreniu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva, informovala agentúra MTI. Opozičné strany kritizovali neúmerné posilnenie právomocí vlády a požadovali zakomponovať do neho časové obmedzenie, čo sa však nestalo. (TASR)

15:57 Nové opatrenia, platné od pondelka, sprísňujú podmienky pre tranzit Slovákov cez Českú republiku. Každý občan potrebuje na tranzit samostatne na svoje meno nótu veľvyslanectva SR. (TASR)

15:30 Európska komisia v pondelok oznámila, že v rámci globálnej reakcie na prepuknutie koronavírusu poskytne Európska únia 38 miliónov eur na okamžitú podporu pre krajiny západného Balkánu, určenú na riešenie zdravotných núdzových situácií spôsobených nákazou COVID-19, a prerozdelí 374 miliónov eur na pomoc sociálno-ekonomickému oživeniu tohto regiónu. EÚ na rovnaký účel poskytne šiestim krajinám Východného partnerstva pomoc vo výške 140 miliónov eur a 700 miliónov eur na zmiernenie vplyvov tejto krízy.(TASR)

15:30 V Českej republike sa nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdila u 2878 ľudí. Informoval o v pondelok spravodajský server Novinky.cz(TASR)

15:25 Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pripravuje návrh na odloženie čerpania zaplatených služieb klientom cestovných kancelárií a ubytovacích zariadení na budúce obdobie.

15:09 Vysoké školy prijali viaceré kroky v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou a prijatými preventívnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Ako informovali zo Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), vysoké školy upravujú harmonogramy letných semestrov, zmeny sa dotknú uchádzačov o štúdium aj študentov.(TASR)


15:04 Samosprávy v Číne po uvoľnení opatrení súvisiacich s novým koronavírusom začali rozdávať obyvateľom bezplatné digitálne kupóny s cieľom stimulovať ochromenú domácu spotrebu. Informoval o tom v pondelok denník South China Morning Post. Kupóny môžu záujemcovia využiť prostredníctvom mobilných platforiem, ako sú Alipay či WeChat Pay. (TASR)

15:00 Na koronavírus bol pozitívne testovaný aj Fernando Simón, ktorý počas epidémie v Španielsku vedie vládne koordinačné centrum pre zdravotné výstrahy a núdzové situácie a je v pravidelnom kontakte s premiérom Pedrom Sánchezom. Na tlačovej konferencii v Madride o tom v pondelok informovala María José Sierraová, ktorá ho na tomto poste vystriedala.Podľa Sierraovej je novým koronavírusom v Španielsku preukázateľne nakazených 12.298 zdravot­níkov.(TASR)

-Dobrovoľníci balia potravinové balíčky pre... Foto: TASR/AP, Fareed Khan
Pakistan koronavírus Karáči potravinové balíčky -Dobrovoľníci balia potravinové balíčky pre ľudí, ktorí uviazli doma kvôli karanténe pre zastavenie infekcie koronavírusom v Karáči v Pakistane 30. marca. 2020.

14:47 Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusu od vypuknutia pandémie dosiahol v pondelok v Európe 25.000.Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.(TASR)

14:42 Klienti azylového centra Betánia v Malackách sú zdraví. Mesto zrušilo režimové opatrenia, ktoré zaviedlo pri podozrení na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. V azylovom centre Betánia na malackom sídlisku Juh pristúpili k obmedzenému režimu po tom, ako troch klientov tohto zariadenia testovali s podozrením na infekciu koronavírusom SARS-CoV-2. (TASR)


14:33 Britský princ Charles, ktorému minulý týždeň zistili koronavírus, po siedmich dňoch ukončil obdobie samoizolácie. Urobil tak po konzultácii s lekárom a v súlade s príslušnými odporúčaniami britskej vlády, informovala v pondelok televízia BBC. Buckinghamský palác už predtým ubezpečil, že kráľovná Alžbeta II. sa so svojím synom naposledy videla 12. marca a že jej zdravotný stav je „dobrý“. V spomínaný deň Charles naposledy vystúpil na verejnosti. (TASR)

14:29 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho najbližší spolupracovníci sa rozhodli dobrovoľne vstúpiť do dočasnej domácej karantény. Informoval o tom denník Times of Israel. Urobili tak po tom, ako sa na základe lekárskych testov zistilo, že koronavírusom je nakazená Netanjahuova poradkyňa Rivkah Paluchová.(TASR)

14:24 Prvé výsledky európskeho testovania štyroch prípravkov na liečbu ochorenia COVID-19 majú byť k dispozícii do konca tohto týždňa, informovala v pondelok televízia CNN s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej ministerky pre vyššie vzdelávanie, výskum a inovácie Frédérique Vidalovej. Testovať sa budú: Remdesivir, ktorý sa používal na liečbu eboly, Lopinavir-Ritonavir, známy ako liek proti HIV, hydroxychlorochín, používaný na liečbu malárie, a interferón-beta. Klinické skúšky sa začali pred týždňom a zapojilo sa do nich viac ako 3000 dobrovoľníkov z celej Európy.(TASR)

14:08 Počet ľudí, ktorí vo Švajčiarsku podľahli ochoreniu COVID-19, sa v pondelok zvýšil na 295, keď oproti predošlému dňu pribudlo 38 úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol o 1201 z nedeľňaj­ších 14.336 na 15.475. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG).(TASR)

13:45 Obmedzenia pohybu, zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu sa v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, sa predlžujú do 19. apríla. Pôvodne mali platiť do 3. apríla. Informoval o tom v pondelok v Mníchove bavorský premiér Markus Söder, píše denník Tagesspiegel.

13:09 Nemocnice v Štokholme čelia veľkému nárastu nakazených koronavírusom. Podľa posledných údajov má región Štokholm doteraz potvrdených najmenej 1657 prípadov nákazy a 68 úmrtí na COVID-19. (TASR)

12:55 V Iráne sa počas epidémie koronavírusu búria väzni. Vo väznici Ádil Abád v južnej provincii Fárs rozbili bezpečnostné kamery a spôsobili ďalšie materiálne škody, avšak nateraz posledný zo série nepokojov si nevyžiadal žiadne zranenia a z väznice ani nikto neunikol, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu agentúru IRNA.

12:48 Po vypuknutí pandémie koronavírusu je recesia v Nemecku, najväčšej európskej ekonomike, v prvej polovici tohto roka neodvrátiteľná. Uviedla to v pondelok tzv. rada múdrych, tím nezávislých poradcov nemeckého kabinetu. Predpovedá tiež, že výkon nemeckej ekonomicky sa môže tento rok znížiť až o 5,4 %. Nemecko je pre pandémiu prakticky uzavreté. Počet infikovaných už prekročil 57.000 a 455 ľudí ochoreniu podľahlo. (TASR)

12:43 V aréne v holandskom Rotterdame, kde sa mala v máji konať pesničková súťaž Eurovízia, zriadia provizórnu nemocnicu na liečbu pacientov nakazených koronavírusom. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Prevádzkovatelia arény na svojej webovej stránke v pondelok oznámili, že v komplexe aktuálne vytvárajú priestor pre 88 pacientov. Potenciálne by tam mohli postupne umiestniť až 650 lôžok.

12:22 Dominic Cummings, poradca britského premiéra Borisa Johnsona, je v izolácii po tom, ako sa uňho počas uplynulého víkendu prejavili symptómy podobné prejavom nákazy koronavírusom. Na ten bol minulý týždeň pozitívne testovaný aj samotný Johnson.

12:06 Zvýšenie ochrany najviac ohrozených rizikových skupín obyvateľstva, zabezpečenie ešte dôkladnejšieho dodržiavania už zavedených opatrení a nosenie rúšok zakrývajúcich nos a ústa v supermarketoch sú tri nové opatrenia v boji s koronavírusovou pandémiou v Rakúsku. Na pondelňajšej tlačovej konferencie o tom informoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz, uviedol denník Kurier. (TASR)

11:54 Americký finančník a filantrop George Soros venuje milión eur na boj proti šíreniu nového koronavírusu vo svojom rodnom Maďarsku. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Americký finančník a filantrop George Soros... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Soros Americký finančník a filantrop George Soros venuje milión eur na boj proti šíreniu nového koronavírusu vo svojom rodnom Maďarsku.

11:50 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 812. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo celkovo 7 340 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva.

11:43 Poradkyni izraelského premiéra Benjamina Netanjahua testovaním zistili v noci na pondelok nákazu koronavírusom. Bezprostredne nebolo zrejmé, či s ňou 70-ročný Netanjahu prišiel do priameho kontaktu. Oznámili to v pondelok izraelské médiá vrátene denníkov Jerusalem Post a Times of Israel.

11:32 Zaregistrovaných prípadov nákazy koronavírusom je vo svete viac ako 700 000. Infor­movala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP, ktorý urobila bilanciu na základe oficiálnych údajov k 10.00 h SELČ. Najmenej 715.204 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane 33.568 úmrtí hlásili úrady zo 183 krajín a teritórií. (TASR)

11:26 Srbsko plánuje poskytnúť približne 5 miliárd eur na podporu firiem zasiahnutých opatreniami, ktoré vláda prijala s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu. Podniky by mali pomoc získať prostredníctvom úverov a dotácií.

11:13 Francúzsko od pondelka aktivuje nový súbor opatrení na prevenciu domáceho násilia. Od 17. marca, keď v krajine pre epidémiu koronavírusu začali platiť obmedzenia pohybu ľudí mimo svojich domovov, totiž vo Francúzsku zaznamenali 33-percentný nárast prípadov domáceho násilia.

11:03 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Indii presiahol v pondelok 1 000. Indická vláda však napriek tomu uviedla, že nemá v pláne predĺžiť zavedené trojtýždňové obmedzenia pohybu ľudí, ktoré sú v platnosti do 14. apríla. Informovala o tom agentúra DPA.

10:54 Epidémia koronavírusu v Spojenom kráľovstve vykazuje prvé náznaky možného spomaľovania. Myslí si to expert Neil Ferguson, ktorý funguje aj ako poradca britskej vlády v boji s koronavírusom, informovala v pondelok stanica BBC. Prísne epidemiologické opatrenia pritom v Británii platia len asi týždeň.

10:34 Japonska automobilka Toyota pre obmedzenie vyvolané epidémiou koronavírusu zastavuje výrobu vo svojich európskych závodoch. Rozhodnutie, o ktorom spoločnosť informovala v pondelok, je účinné minimálne do 20. apríla.

10:28 Nemeckí lekári na oddeleniach intenzívnej starostlivosti žiadajú, aby spolková vláda centrálne prerozdeľovala pacientov s novým koronavírusom do jednotlivých nemocníc. Informoval o tom v pondelok denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Predseda združenia pre intenzívnu a urgentnú medicínu DIVI Uwe Janssens vyzval nemeckú vládu, aby čo najskôr zriadila centrálny úrad, ktorý bude prerozdeľovať pacientov na celoštátnej úrovni do menej vyťažených kliník, napísali médiá skupiny Funke. Spolupodieľať sa na tom majú aj Inštitút Roberta Kocha (RKI), armáda, ako aj ministerstvá zdravotníctva a vnútra.

10:17 V Maďarsku v pondelok stúpol počet nakazených koronavírusom na 447 a zomreli ďalší dvaja pacienti. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 vzrástol na 15, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

10:11 Ruský premiér Michail Mišustin vyzval guvernérmov ruských regiónov, aby pre koronavírus zvážili zavedenie podobných opatrení ako Moskva. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti. V Moskve môžu ľudia od dnes vychádzať len v najnutnejších prípadoch. Rusko má potvrdených 1 534 prípadov nákazy koronavírusy a osem mŕtvych. Najviac infikovaných je v hlavnom meste, ktoré má vyše 1 000 prípadov. Odo dneška sú tiež uzavreté vonkajšie hranice.

10:01 Srbský prezident Aleksandar Vučič zvažuje, že v krajine zavedie 24-hodinový zákaz vychádzania v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Príslušné rozhodnutie prijme po konzultácii s čínskymi expertmi, ktorí pomáhajú Srbsku pri zvládaní epidémie, informovala v pondelok agentúra HINA.

9:52 Britské aerolínie easyJet sú ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá pre dôsledky šíriaceho sa koronavírusu stiahla z oblohy všetky svoje lietadlá. Ako zároveň informovala, zatiaľ nevie uviesť, kedy by mohla lety obnoviť. (TASR)

9:43 Jordánsko v pondelok začne prepúšťať tisíce turistov, ktorí na dva týždne uviazli v rámci karantény v hoteloch pri Mŕtvom mori. V tamojších ubytovacích zariadeniach bolo viac ako 4 200 Jordáncov a 1 500 cudzincov. Domácich občanov dopraví domov služba Uber a musia byť v karanténe aj ďalších 14 dní.

9:36 V Českej republike sa nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdila u 2 837 ľudí. Za nedeľu sa ich počet zvýšil o 160, čo je najmenší nárast za šesť dní. Informoval o tom v pondelok spravodajský server iDNES.cz. Ochoreniu COVID-19 spôsobenému týmto koronavírusom zatiaľ podľahlo 17 osôb, vyliečilo sa 11 ľudí.

9:20 V marci a apríli sa v ovzduší zvyšuje koncentrácia peľov rôznych stromov a tráv. Alergici si podľa imunologičky a alergologičky Kataríny Bergendiovej v znepokojení zo súčasnej situácie môžu ľahko zameniť bežnú reakciu na peľ so symptómami koronavírusu, ktorý spôsobuje infekčné respiračné ochorenie COVID-19.

8:50 Sýrske ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo, že žena, ktorá zomrela po tom, ako ju hospitalizovali, bola nakazená koronavírusom. Ide tak o prvé oficiálne zaznamenané úmrtie na chorobu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine, informovala agentúra Reuters.

8:42 V Nemecku za nedeľu vzrástol počet nakazených koronavírusom o 4 751 na 57 298 prípadov a zomrelo 66 ľudí, doterajšia bilancia obetí tak vzrástla na 455. Dnes to oznámil Inštitút Roberta Kocha.

8:37 Španielsky operný spevák Plácido Domingo, ktorý je nakazený koronavírusom, bol hospitalizovaný v nemocnici v Mexiku po tom, čo sa zhoršil jeho zdravotný stav. Informoval o tom cez víkend portál Opera News. Domingo je podľa svojho hovorcu v stabilizovanom stave, v nemocnici však zostane dovtedy, pokiaľ to lekári budú považovať za nevyhnutné.

8:20 Americký prezident Donald Trump v nedeľu predĺžil platnosť odporúčaní o obmedzení sociálnych kontaktov až do konca apríla. Informovala o tom agentúra AP. Trump tak zmenil svoj doterajší optimistický tón, keď len pred pár dňami vyjadroval želanie, aby boli reštriktívne opatrenia prijaté v USA v súvislosti s pandémiou koronavírusu zmiernené už do polovice apríla. Počet obetí koronavírusu v americkom štáte New York prekročil tisícku. Stalo sa tak menej než mesiac po tom, čo tam potvrdili prvý prípad nákazy. Väčšina ľudí pritom zomrela len v posledných dňoch.

8:04 V grónskej metropole Nuuk zakázali predaj alkoholu v snahe predísť násiliu voči deťom počas opatrení, obmedzujúcich v rámci boja proti koronavírusu sociálny kontakt. Uviedla to v nedeľu agentúra AFP. „V takejto situácii musíme prijať viaceré opatrenia, aby sme zamedzili nákaze,“ vyhlásil grónsky premiér Kim Kielsen. „Avšak dôležitým zámerom môjho rozhodnutia je ochrana detí. Potrebujú mať bezpečný domov.“

7:02 V Británii sa do práce vrátilo okolo 20-tisíc bývalých pracovníkov systému zdravotníctva, aby pomohli v boji proti koronavírusu. Sú medzi nimi lekári, zdravotné sestry a ďalší bývalí profesionáli z tejto oblasti. Oznámil to prostredníctvom viedeoodkazu britský premiér Boris Johnson. Vo Veľkej Británii potvrdili doteraz vyše 19 500 prípadov nákazy novým koronavírusom. Viac než 1 220 ich ochoreniu podľahlo.

6:48 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín v nedeľu štyri nové prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Čína nemá už takmer žiadne miestne nové prípady a absolútna väčšina ľudí, ktorí sú infikovaní priniesli vírus so sebou z iných krajín, najmä z Európy a Spojených štátov. Čína preto od 28. marca pristúpila k uzavretiu svojich hraníc pre cudzincov a čínski občania, vracajúci sa do vlasti musia podstúpiť povinnú dvojtýždňovú karanténu.

6:21 Južná Kórea potvrdila v pondelok 78 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 9661. Krivka šírenia koronavírusu však postupne klesá, keďže predchádzajúci deň bolo zaznamenaných nových prípadov 105, píše kórejská agentúra Jonhap.

6:00 V Číne pribudlo za nedeľu 31 prípadov nákazy koronavírusom, zatiaľ čo chorobe COVID-19 podľahli štyria ľudia. Súhrnná bilancia v Číne po víkende narástla na 3304 mŕtvych, 81 470 nakazených a viac ako 75 000 uzdravených pacientov. Informácie od čínskej vlády nasvedčujú, že na čínskom území sa nákaza v posledných dňoch a týždňoch takmer vôbec nešíri. Úrady sa však obávajú druhej vlny, keď by mohol byť vírus zavlečený do krajiny zo zahraničia.

5:53 Medzi obeťami koronavírusu v Českej republike je aj zdravotná sestra, ktorá pracovala v pražskej Thomayerovej nemocnici, kde sa nákaza rozšírila. Žena zomrela doma. „Môžeme potvrdiť, že doma zomrela zdravotná sestra z Thomayerovej nemocnice. S ohľadom na prianie rodiny, k tomu neposkytneme žiadne ďalšie informácie,“ uviedol hovorca nemocnice Petr Sulek. Žena je tak zrejme prvou obeťou nákazy medzi zdravotníkmi v Českej republike. V Česku podľa portálov zomrelo už 16 ľudí, ktorí boli nakazení novým koronavírusom, v nedeľu ich pribudlo päť. Uzdravilo sa 11 ľudí. (TASR)

5:45 V New Yorku sa do týždňa minú zásoby najkritickejších zdravotníckych pomôcok, vrátane ventilátorov. Upozornil na to starosta veľkomesta Bill de Blasio. „Tu v New Yorku si pripadáte ako za vojny,“ povedal. Štát New York je teraz najviac postihnutým regiónom v USA. Tamojší guvernér Andrew Cuomo oznámil 237 nových úmrtí na nákazu koronavírusom, počet obetí v oblasti tak vzrástol na 965. Počet nakazených za uplynulý deň stúpol o 7195 na 59 513. Podľa Cuoma bolo tiež novo hospitalizovaných 1175 ľudí, počet nakazených pacientov v nemocniciach tak stúpol na viac ako 8500. Z tohto počtu je viac ako 2000 ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

5:30 Vedecké prepočty naznačujú, že počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom v Spojených štátoch pravdepodobne dosiahne vrchol o dva týždne, uviedol prezident USA Donald Trump. Zároveň oznámil, že federálne odporúčania o obmedzení kontaktov s ľuďmi, ktoré boli pôvodne vyhlásené na 15 dní, zostanú v platnosti do konca apríla. Infekcia koronavírusom sa v USA podľa televízie CNN potvrdila u viac ako 137 000 ľudí, čo je výrazne viac ako v ktorejkoľvek inej krajine sveta, viac ako 2400 pozitívne testovaných pacientov už umrelo. Hlavný expert americkej vlády na infekčné ochorenia Anthony Fauci predtým varoval, že choroba COVID-19 by mohla v USA zabiť 100 000 až 200 000 ľudí. Trump podľa agentúry Reuters reagoval, že konečný počet úmrtí v uvedenom rozmedzí by znamenal, že krajina urobila „veľmi dobrú prácu“.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

220 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus