Biskupi rozhodli. Veľká noc bude slávená bez účasti veriacich

Rozhodnutie prišlo vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu koronavírusu.

30.03.2020 08:26
debata (18)

Biskupi pripomínajú, že treba rešpektovať doteraz vydané inštrukcie a riadiť sa pokynmi jednotlivých biskupských úradov. Tie kňazom, zasväteným osobám a veriacim poskytnú ďalšie potrebné usmernenia týkajúce sa veľkonočných sviatkov.

„Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich, v duchu dekrétov, ktoré biskupským konferenciám zaslala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ako aj Apoštolská penitenciária,“ uvádza sa v rozhodnutí Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

„Sme vo výnimočnej situácii, akú sme doteraz nezažili. V piatok 27. 3. pri Urbi et Orbi pápež František povedal, že to dokážeme jedine spoločne. Lebo všetci máme zodpovednosť jeden za druhého,“ pripomenul v tejto súvislosti predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Zároveň prosí kňazov, aby naliehavo chránili zdravie veriacich, a zároveň boli k dispozícii pre ich duchovné potreby. „Nemôžeme sa fyzicky stretávať ako zvyčajne, máme však telefón, rozhlas, televíziu či internet: zostaňme ľuďom nablízku. Hľadajme spôsoby duchovného spoločenstva, modlitby a vzájomnej podpory,“ povedal.

Zvolenský prosí aj veriacich, aby tieto dni využili na prehĺbenie svojho duchovného života. Aby pevne vykročili na ceste milosti a chránili sa od hriechu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #katolícka cirkev na Slovensku #koronavírus