Testov by malo byť viac, zapoja sa súkromníci

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) očakáva, že sa výrazne zvýši testovanie na zisťovanie prítomnosti koronavírusu. Zatiaľ uvádzané údaje o počte nakazených nezahŕňali výsledky súkromných laboratórií, od pondelka by sa to malo zmeniť.

30.03.2020 10:45 , aktualizované: 13:11
debata (23)

V nedeľu premiér informoval, že počas soboty pribudlo na Slovensku 22 nových prípadov nákazy s tým, že celkovo bolo preskúmaných 720 vzoriek. Negatívne testovaných vzoriek je na Slovensku doteraz celkovo 6817, celkovo máme 314 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.

Počet nakazených koronavírusom po nedeli na Slovensku stúpol o 22, dovedna tak oficiálne evidujeme 336 prípadov ochorenia Covid-19. Počet vyšetrených pacientov s negatívnym výsledkom za predchádzajúci deň bol len 379, celkovo je negatívnych vzoriek 7 196.

Rapídne zvýšenie poočtov, ktoré chce premiér, až na tritisíc testov denne, si bude vyžadovať zapojenie súkromných laboratórií.

Ďalšie informácie

Počet nakazených koronavírusom po nedeli na Slovensku stúpol o 22, dovedna tak oficiálne evidujeme 336 prípadov ochorenia Covid-19. Počet vyšetrených pacientov s negatívnym výsledkom za predchádzajúci deň bol 379, celkovo je negatívnych vzoriek 7 196.

V sobotu ubehol týždeň vlády Igora Matoviča, ktorá v mimoriadnej situácii nezaháľa. Podľa politológa Jozefa Lenča je prekvapujúce, ako rýchlo sa sfunkčnila každodenná práca v parlamente a jeho legislatívna činnosť. Ako negatívum premiéra vníma najmä prílišné prezentovanie sa na tlačových konferenciách, na ktorých niekedy zmätočne komunikuje prijaté opatrenia.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák, ktorému spolu s jeho manželkou potvrdili pozitívne testy na ochorenie Covid-19, neprišiel do kontaktu so žiadnym členom novej vlády Igora Matoviča (OĽaNO). Naposledy sa Hlivák zúčastnil rokovania vlády 27. februára. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Od pondelka môžu byť otvorené malé prevádzky záhradkárstiev, očné optiky či kľúčová služba. V obchodoch však platia prísnejšie hygienické opatrenia.

Na dvojtýždňové turnusy chodia opatrovať starých ľudí do nemecky hovoriacich krajín desaťtisíce slovenských žien. V časoch epidémie koronavírusu sa však ich situácia výrazne zmenila.

Otázky a odpovede: Koronavírus a dávky ošetrovné a nemocenské. V súvislosti so súčasnou pandémiou a zatvorenými školami sa ľudia často pýtajú v Sociálnej poisťovni na podmienky poskytovanie „óčeerky“ či „péenky“. Prinášame vám najčastejšie z nich.

Sociálnymi médiami kolujú informácie o potenciálnom vplyve liekov používaných na liečbu krvného tlaku a iných kardiovaskulárnych ochorení, na priebeh ochorenia Covid-19. Medzinárodné, ale aj slovenské lekárske spoločnosti upozorňujú, že ide len o špekulácie.

Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu. (tas­r)

Video: Seniori a koronavírus – vyhradené hodiny na nakupovanie. (Vo videu sú zábery z Trnavy)

Video

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus