Po prepustení z bojnickej nemocnice zomrel nakazený pacient

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach preventívne uzatvorila tamojšie pľúcne oddelenie. Opatrenie súvisí s úmrtím 60-ročného muža, ktorý tam bol hospitalizovaný a v pondelok v domácej liečbe zomrel. Primárnu príčinu úmrtia pacienta určí pitva, nemocnica potvrdila, že mužovi diagnostikovali COVID-19. Úmrtie pacienta, pozitívne testovaného na COVID-19, potvrdilo pre TASR i Ministerstvo zdravotníctva SR.

30.03.2020 12:29 , aktualizované: 19:15
debata (1052)

„Aktuálne čakáme na výsledky pitvy, čo bolo primárnou príčinou úmrtia,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Pacient bol hospitalizovaný na pľúcnom oddelení od 20. marca, cestovateľská a epidemiologická anamnéza, opakovane dopytovaná, bola z jeho strany negatívna. Až na avízo jedného zamestnanca sme dostali podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo v nedeľu (29.3.) s pozitívnym výsledkom,“ povedal pre TASR námestník nemocnice Milan Henčel.

Pacient bol podľa neho stabilizovaný a v pondelok ho už preložili do domácej starostlivosti. „Vzhľadom na to, že tam bola pozitivita, tak sme kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza, ktorý nám odobril, že keď je pacient stabilizovaný, afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí, môže byť prepustený do domácej karantény,“ doplnil.

Bojnická nemocnica zatvorila pľúcne oddelenie. „Zamestnanci sú v karanténe, pacientov sme zadržali. Zobrali sme základné odbery tým, ktorí boli v najbližšom kontakte s týmto pacientom a podľa výsledku, ktorý očakávame v utorok, sa budeme riadiť ďalej,“ dodal Henčel.

V karanténe z dôvodu kontaktu s bývalým pacientom zostalo 22 zamestnancov bojnickej nemocnice. „Ide o šesť lekárov, desať sestier, jedného iného zdravotníckeho pracovníka, troch pomocných pracovníkov a dvoch nezdravotníckych pracovníkov. Len časti personálu nemocnice, ktorý pacientovi poskytoval zdravotnú starostlivosť, boli dnes odobrané vzorky, a to z dôvodu nedostatku odberových setov,“ spresnila Lenka Kukučková, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, pod ktorý nemocnica patrí.

Nemocnica podľa nej funguje s výnimkou pľúcneho oddelenia a pacienti, ktorí vyžadujú hospitalizáciu, sú umiestnení na oddelení dlhodobo chorých.

Vrchol pandémie sa očakáva o necelé štyri mesiace

Vrchol pandémie koronavírusu sa na Slovensku očakáva o 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať približne 1 000 ľudí a okolo 7 000 ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia Covid-19. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že takýto vývoj sa očakáva vtedy, ak budú platiť súčasné opatrenia na zníženie šírenia nákazy.

Predikčný model šírenia koronavírusu na Slovensku každodenne aktualizujú, hovorí Krajčí. „Nahrávame doňho nové údaje a takisto ak vláda prijme nejaké opatrenia, tak aj tie menia tú krivku,“ uviedol. Minister dodal, že na model sa netreba pozerať tak, že to je „zákon“ a tak to naozaj bude.

„Všetky údaje, ktoré tam vidíme, tak si dávame 40-percentnú zábezpeku, aby tie opatrenia, ktoré prijmeme, neboli dizajnované na tie počty, ale mali sme aj garanciu, že to nevyjde presne,“ uvádza Krajčí.

Šírenie ochorenia však bude závisieť aj od toho, ako sa budú ľudia správať a aké opatrenia ešte prijme vláda, podotkol šéf rezortu. „Pre nás je dôležité, aby sme dokázali pripraviť zdravotný systém a podľa kondície našich zdravotníckych zariadení manažovali celú krajinu v prípade epidémie,“ povedal Krajčí.

22 nových prípadov nákazy

Počet nakazených koronavírusom po nedeli na Slovensku stúpol o 22, dovedna tak oficiálne evidujeme 336 prípadov ochorenia Covid-19. Počet vyšetrených pacientov s negatívnym výsledkom za predchádzajúci deň bol 379, celkovo je negatívnych vzoriek 7 196.

O výsledkoch testov zo štátnych laboratórií informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, o nakazených podrobne informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pozitívni pacienti za predchádzajúci deň:

  • Muž (19) Malacky
  • Muž (24) Bratislava
  • Muž (26) Prievidza
  • Muž (26) Vranov nad Topľou
  • Muž (28) Trenčín
  • Muž (28) Vranov nad Topľou
  • Žena (33) Banská Bystrica
  • Žena (34) Bratislava
  • Muž (36) Senica
  • Žena (40) Bratislava
  • Muž (41) Bratislava
  • Muž (45) Ilava
  • Žena (47) Nové Zámky
  • Žena (49) Bratislava
  • Žena (53) Banská Bystrica
  • Žena (53) Trenčín
  • Muž (55) Trenčín
  • Muž (57) Bratislava
  • Muž (57) Nové Zámky
  • Muž (61) Trenčín
  • Žena (63) Topoľčany
  • Muž (73) Bratislava

Krajčí neskôr tiež informoval, že v čase epidémie koronavírusu došlo k poklesu darcovstva krvi na celom území Slovenska o 74 percent. S takouto situáciou nebola Národná transfúzna služba SR podľa jej generálnej riaditeľky Renáty Dundovej nikdy konfrontovaná. Preto vyzvala občanov, aby prišli i v čase šíriacej epidémie darovať krv.

Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí a generálna riaditeľka Národnej transfúznej služby SR Renáta Dundová o darcovstve krvi v čase epidémie koronavírusu.

Ten, kto chce darovať krv, musí podľa Dundovej prejsť prísnou kontrolou. Ide o povinné meranie teploty, povinnú dezinfekciu rúk, zároveň musí darca vyplniť tzv. check-list so sériou troch otázok.

Darca v „checkliste“ musí odpovedať, či sa za posledné dva týždne nachádzal v zahraničí, resp. či bol posledných 14 dní v kontakte s osobou, ktorá bola v zahraničí alebo v karanténe. Rovnako musí zodpovedať na otázku, či nemal v horizonte dvoch týždňov príznaky symptomatické pre ochorenie Covid-19. Po týchto procedúrach môže vstúpiť do čakárne a absolvovať darcovstvo krvi.

Po odbere bude podľa Dundovej všetka darovaná krv po dobu 14 dní uložená v karanténe v chladiacich boxoch, až potom bude distribuovaná pacientom. „Štrnásť dní čakáme na to, ak náhodou darca počas týchto dní oznámi, ak by sa u neho vyskytlo akékoľvek ochorenie alebo podozrenie, tak krv vyberieme a znehodnotíme ju,“ uvádza Dundová. Dodáva, že krv môže byť pacientovi podaná až po 14 dňoch.

Krvné doštičky musia byť pacientovi podané do piatich dní. Dundová hovorí, že pri nich sa karanténa nedodržiava, používa sa však patogénna inaktivácia, ktorou sa zlikvidujú baktérie a vírusy.

Dundová pokračuje, že krvná plazma sa štandardne musela a musí podliehať štvormesačnej karantenizácii. „Plazma ma exspiráciu tri roky, čo znamená, že v našich mraziacich boxoch je dostatok plazmy od ľudí, ktorá bola vyzbieraná ešte pred vypuknutím pandémie,“ povedala. Generálna riaditeľka podotkla, že nie je potvrdené, že by sa nový koronavírus prenášal krvou. Mobilné odbery sú nateraz zrušené, uviedla.

Dundová spomenula i zavedenie tzv. časeniek – každý darca krvi sa môže objednať na odber krvi v konkrétny čas a deň, aby sa minimalizovala veľká koncentrácia ľudí na jednom mieste. Tvrdí, že pomocou časeniek budú pracovníci vedieť tiež lepšie riadiť spotrebu krvi. „Musíme riadiť darcov tak, aby bolo krvi dostatok počas pandémie,“ podotkla Dundová.

Hlivák nemal prísť do kontaktu so žiadnym členom novej vlády

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, ktorému spolu s jeho manželkou potvrdili pozitívne testy na ochorenie Covid-19, neprišiel do kontaktu so žiadnym členom novej vlády Igora Matoviča (OĽaNO). Naposledy sa Hlivák zúčastnil rokovania vlády 27. februára. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Hlivák o svojej situácii už informoval mailom všetkých zamestnancov ÚVO, zostáva v karanténe a dodržiava pokyny príslušných úradov. „Osoby, ktoré prišli v období do 12. marca s predsedom do kontaktu a do dnešného dňa sa im prejavili nejaké príznaky predmetného ochorenia, je v záujme ich vlastného zdravia, aby sa išli otestovať,“ informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Predseda ÚVO informoval aj predsedu vlády Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) o tom, že bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus. Zvončeková podotkla, že Hlivák operatívne spolupracuje s Úradom verejného zdravotníctva SR.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus