Parlamentné strany zatiaľ nenavrhli nových členov štátnej volebnej komisie

Parlamentné strany a hnutia zatiaľ nedelegovali členov Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Potvrdil to odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR. Strany by mali členov oznámiť predsedovi parlamentu najneskôr 60 dní po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb.

30.03.2020 15:54
debata (1)

„Subjekty majú povinnosť oznámiť predsedovi NR SR mená a ďalšie náležitosti osôb – delegovaných členov štátnej komisie v lehote najneskôr 60 dní po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb. V tejto veci už boli e-mailom zasielané jednotlivým subjektom listy. K dnešnému dňu však zatiaľ neevidujeme doručenie takéhoto oznámenia predsedovi NR SR,“ priblížila kancelária.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

Komisia má 14 členov. V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva delegujú desiatich členov politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

Okrem nich po jednom členovi deleguje predseda Ústavného súdu SR, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné strany #Štátna volebná komisia