Pri tranzite cez územie ČR je potrebná nóta veľvyslanectva SR

Nové opatrenia, platné od pondelka, sprísňujú podmienky pre tranzit Slovákov cez Českú republiku. Každý občan potrebuje na tranzit samostatne na svoje meno nótu veľvyslanectva SR.

30.03.2020 15:54
debata (1)

O tú by mal požiadať aspoň 48 hodín pred plánovanou cestou príslušné veľvyslanectvo SR v krajine, z ktorej plánuje odchod do ČR a potom tranzit na Slovensko, ako vysvetlil tlačový tajomník zastupiteľského úradu SR v ČR Roman Lajčiak.

„V prípade tranzitu osobným motorovým vozidlom žiadateľ k žiadosti o vystavenie nóty zašle nasledovné údaje – meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, dátum a miesto a presný čas vstupu a výstupu do/z ČR, evidenčné číslo vozidla a plánovanú trasu cez územie ČR po hranicu so SR,“ pripomína Lajčiak pokyny Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Údaje je potrebné zaslať samostatne pre každú prepravovanú osobu.

V prípade tranzitu vnútroštátnou autobusovou alebo vlakovou dopravou cez územie ČR z tretieho štátu musí žiadateľ zaslať k žiadosti o vystavenie nóty nasledovné údaje – meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto a presný čas vstupu a výstupu do/z ČR, plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR po hranicu so SR.

Podmienkou vystavenia nóty je súhlas žiadateľa s podmienkami poskytnutia konzulárnej ochrany. „V prípade, že žiadateľ nestihne požiadať o vystavenie nóty z časových alebo iných dôvodov, odporúčame využiť tranzit inou cestou mimo územia ČR,“ upozornil tlačový tajomník.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ČR #koronavírus