Únik či cielený únik? Citlivé informácie o nakazených koronavírusom sú na webe

Na sociálnych sieťach koluje odkaz na mapu v Google maps, ktorá má zobrazovať informácie o ľuďoch nakazených koronavírusom aj s miestom, odkiaľ sú. Čo na to hovorí premiér Igor Matovič (OĽaNO)?

30.03.2020 19:42 , aktualizované: 31.03.2020 14:50
debata (267)

V sprievodnom texte sa píše, že unikli z Národného centra zdravotníckych informácií a istý čas boli dostupné na stránke Moje e-zdravie. Link v súčasnosti nefunguje. Údaje boli prenesené do mapy a tak je možné si vyhľadať nielen detaily o chorých, ale aj ich pozíciu, respektíve miesto, kde bývajú. Hovorca centra tvrdí, že nejde o únik dát. Premiér hovorí, že mapa nesúvisí so zákonom, podľa ktorého by sa mal sledovať pohyb ľudí, u ktorých bol potvrdený koronavírus a že aj tak neobsahuje úplne adresy. Situáciou sa už zaoberá Úrad na ochranu osobných údajov, potvrdila Tamara Valková z kancelárie úradu.

Mapa napríklad ukazuje pacienta 1, je to 52-ročný muž z Kostolišťa. Muža nakazil jeho syn, ktorý sa v polovici februára vrátil z karnevalu v Benátkach. Na koronavírus bol pozitívne testovaný 6. marca, na druhý deň bola pozitívne testovaná jeho 52-ročná manželka (pacient 2) a 20-ročný syn (pacient 3).

Podľa Borisa Chmela, hovorcu Národného centra zdravotníckych informácií, sú to dáta pre verejné inštitúcie a môžu pomôcť vyhnúť sa talianskemu scenáru.

„V rámci ochrany verejného zdravia sme v tejto mimoriadnej situácii sprístupnili na požiadanie pre kompetentné inštitúcie a samosprávy zverejnenie dát. Aktuálne sme to obmedzili tak, že to nie je možné z verejných IP adries. V týchto dátach je na úroveň ulice bez popisného čísla na vyžiadanie magistrátu iba Bratislave, zvyšok Slovenska nie. Dáta plánujeme zdieľať ako open, pretože sú dôležité pre verejné zdravie, a preto aby sme sa vyhli talianskemu scenáru,“ uviedol Chmel.

Samosprávy už dlhší čas žiadali o informácie, ktoré by im oficálnou cestou sprístupnili údaje o ľuďoch nakazených koronavírusom. Narážali však na to, že ide o dôvernú informáciu. Otázne je, ako môže zareagovať verejnosť na ľudí, ktorí sú napadnutí koronavírusom a ktorých je možné podľa zverejnených údajov približne identifikovať.

Parlament prijal v zrýchlenom konaní zákon, ktorý umožňuje využiť dáta mobilných operátorov na zistenie údajov o polohe a pohybe človeka, ktorý sa nakazil koronavírusom. Už pri jeho prijímaní sa ozývali hlasy, ktoré poukazovali na to, že hrozí únik alebo zneužitie citlivých údajov. Opozícia chystá v prípade „mobilnej“ novely podanie na ústavný súd.

Matovič: Nie sú tam presné adresy

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) reagoval pre Pravdu na zverejnené údaje. „Nie sú to presné adresy, je tam napísaná len ulica. Toto nemá nič s mobilmi ani s tým, o čom sa predkladal zákon,“ uviedol Matovič s tým, že ide o iniciatívu Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý podľa jeho slov má k dispozícií pri každom testovanom adresu jeho bydliska.

Podľa premiéra netreba túto mapu pripisovať k zákonu, ktorý má sledovať ľudí, u ktorých bol potvrdený koronavírus. „Nemá to nič spoločné. Nie sú tam presné adresy. Na danej ulici môže bývať aj dvetisíc ľudí. Toto by som za únik informácií nepokladal,“ doplnil.

Pripomenul, že pri pozitívne testovaných je známe, z akých miest a obcí pochádzajú a preto nevidí problém v tom, že bude známe napríklad, z ktorej časti Bratislavy pacienti pochádzajú.

„Je to otázne. Nebol by som za to, aby sa presné adresy zverejňovali, ale pre verejný záujem je dobré, aby sa karantény neporušovali a takto by to mohlo byť kontrolované,“ dodal Matovič.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus