Po celom svete sa nakazilo už viac ako 900-tisíc ľudí

Počet nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 celosvetovo prekonal hranicu 900-tisíc ľudí. Vyplýva to z čísiel americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá situáciu po celom svete monitoruje. Čo do počtu nakazených sú pandémiou najhoršie zasiahnuté Spojené štáty, ktoré evidujú bezmála 200-tisíc nakazených. Z hľadiska obetí je to Taliansko, kde ochoreniu COVID-19 podľahlo vyše 13-tisíc ľudí. Choroba si celosvetovo vyžiadala cez 45-tisíc obetí. Dianie sme sledovali online.

01.04.2020 05:50 , aktualizované: 23:31
Virus Outbreak France Foto: ,
Zdravotníci vykladajú infikovaného pacienta s koronavírusom z vlaku, Paríž, 1.apríla 2020.
debata (94)

Na Slovensku bolo k 31. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 400 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 8 697.


23:31 Vo Francúzsku podľahlo nákaze koronavírusom za posledných 24 hodín 509 ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Ide o najvyšší denný počet úmrtí vo Francúzsku na chorobu COVID-19. Celkovo nákaze v krajine podľahlo 4 032 ľudí. Vo Francúzsku je momentálne v dôsledku koronavírusu hospitalizovaných 24 639 ľudí, pričom 6 017 je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

23:12 Juhoamerickí drogoví díleri sa pokúsili zaplaviť európsky trh kokaínom ešte pred uzavretím prístavov v dôsledku pandémie koronavírusu. Povedal to v stredu šéf belgickej colnej správy Kristian Vanderwaeren, ktorého citovala agentúra AFP. Za hlavný vstupný bod dovozu kokaínu do Európy je považovaný prístav v belgických Antverpách. V uplynulých tam týždňoch colníci v zadržali tri kontajnery, ktorého obsahovali od 300 do 700 kilogramov kokaínu. Ďalších 350 kilogramov belgické úrady zachytili na bruselskom letisku, v lietadle z Dominikánskej republiky. Drogy boli umiestnené v ôsmich kusoch batožiny. (TASR)

22:41 Počet ľudí s koronavírusom v Rakúsku dosiahol 10 553 a mŕtvych je 148, o zhruba dvadsať viac ako v utorok. V krajine má najviac prípadov nákazy, viac než 2 400, spolková krajina Tirolsko. Vo Viedni bolo potvrdených cez 1 500 prípadov. Kým spočiatku medzi nakazenými v Rakúsku výrazne prevládali muži, dnes popoludní už podiel žien dosiahol 49 percent. V Tirolsku platí najmenej do Veľkej noci úplná karanténa, čo znamená, že občania smú len vo výnimočných prípadoch prechádzať z jednej obce do druhej.

22:05 V Južnej Amerike a Karibiku zaznamenali už viac ako 20 000 ľudí nakazených ochorením COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe informácií, ktoré poskytli Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a národné zdravotnícke orgány. Úrady zaznamenali 537 úmrtí a 20 081 prípadov v celom regióne. Pandémiou najviac postihnuté krajiny sú Brazília s 5717 prípadmi a 201 úmrtiami; Ekvádor (2748 prípadov a 93 úmrtí) a Dominikánska republika (1284 prípadov a 57 úmrtí). (TASR)

21:38 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v stredu hlboké znepokojenie v súvislosti s rýchlym nárastom počtu osôb nakazených koronavírusom a celosvetovým šírením pandémie. „Počet úmrtí sa za uplynulý týždeň viac ako zdvojnásobil… v najbližších dňoch dosiahneme milión potvrdených prípadov a 50 000 úmrtí,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus počas tlačovej videokonferencie. Citovala ho agentúra AFP. (TASR)

21:20 Singapur zaznamenal v stredu 74 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa počet infikovaných v tomto štáte zvýšil na 1 000. Ide zároveň aj o najvyšší jednodňový nárast prípadov, pričom predchádzajúci najvyšší počet 73 osôb evidovali 25. marca. Informoval o tom denník South China Morning Post. Zo 74 nových prípadov má 20 osôb cestovateľskú anamnézu z Austrálie, Európy alebo napríklad Južnej Ameriky. Lokálne sa nakazilo 54 osôb. (TASR)

20:42 V súčasnosti je na pomoc Ústrednému krízovému štábu SR nasadených celkovo 405 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Prítomní sú napríklad na viacerých hraničných priechodoch či v nemocniciach. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva obrany. Na pomoc už bola nasadená aj letecká technika Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, ktorá distribuuje zdravotnícky materiál do nemocníc na celom území Slovenska. Za posledné dni prepravili profesionálni vojaci už viac ako 70 ton zdravotníckeho materiálu. Okrem toho začal rezort obrany aj s prípravou nových sanitárov.

20:11 Militantné hnutie Taliban je pripravené vyhlásiť prímerie v oblastiach, ktoré má pod svojou kontrolou, pokiaľ sa tam rozšíri koronavírus. Oznámenie nasleduje po utorkovej výzve Bezpečnostnej rady OSN, ktorá apelovala na znepriatelené strany v Afganistane, aby z dôvodu pandémie okamžite zložili zbrane a umožnili dodávky humanitárnej pomoci naprieč krajinou. “Pokiaľ, bohchráň, vypukne epidémia v oblasti, ktorú kontrolujeme, potom zastavíme boje v tejto oblasti," uviedol v stredu pre tlačovú agentúru AP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Afganistan má zatiaľ 196 potvrdených prípadov nákazy vrátane 24 obetí.

19:58 Provincia Jün-nan na juhozápade Číny zakázala čínskym občanom opustiť krajinu cez viac ako 30 hraničných priechodov a riečnych prístavov, aby zastavila šírenie nového koronavírusu návratom občanov späť do Číny. Výnimku udelili zahraničnej pomoci, technickej pomoci alebo pohotovostným zdravotníckym pracovníkom. Informoval o tom v stredu denník South China Morning Post. Provincia Jün-nan má hranicu s Vietnamom, Laosom a Mjanmarskom. Čína v sobotu uzavrela svoje hranice pre cudzincov. (TASR)

19:31 Bulharsko plánuje predĺžiť stav núdze až do 13. mája v snahe zastaviť šírenie koronavírusu v krajine. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie bulharskej vlády. V krajine doposiaľ evidujú 422 prípadov nákazy vrátane deviatich úmrtí. Dvadsať pacientov sa vyliečilo, informuje tlačová agentúra BTA. (TASR)

19:18 Určenie vyhradeného času na nákupy pre seniorov sa ukazuje ako problematické, uviedol Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu (ZO) SR po dva a pol dni platnosti nových nariadení zavedených pre výskyt koronavírusu. „Problémové a problematické sú niektoré praktické riešenia, napríklad vyčlenenie času pre seniorov denne od 9.00 do 12.00 h. V tomto čase sú predajne prázdne alebo poloprázdne,“ upozornil.

18:52 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom za posledných 24 hodín ďalších 727 ľudí. Informoval o tom v stredu spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Počet obetí v Taliansku sa tak zvýšil na 13 155. Zo súčasných 80 572 infikovaných ľudí je 28 403 hospita­lizovaných so symptómami, 4 035 v intenzívnej starostlivosti a 48 134 v domácej izolácii, informoval kanál Rai News 24 na svojej internetovej stránke. (TASR)

18:28 Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) bude vyrábať pre zdravotnícky personál ochranné štíty tlačené na 3D tlačiarni. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa UK Bratislave Lenka Miller. Na nedostatok ochranných pomôcok zareagoval Ústav simulačného a virtuálneho vzdelávania LF UK, ktorý všetky svoje tlačiarne poskytol na tlač ochranných štítov. Na troch tlačiarňach je pri nonstop prevádzke možné za deň vytlačiť približne 50 kusov. Materiál na tlač a výrobu štítov dodávajú organizátori verejnej zbierky „Pomôž nemocnici“. Štíty ďalej kompletizujú študenti LF UK.

18:05 Na 39 mŕtvych stúpol v stredu počet ľudí, ktorí v Česku podľahli nákaze Covid-19. Nakazených je 3 508 osôb. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Od stredajšieho rána pribudlo v ČR ďalších sedem obetí na životoch, testovaných bolo podľa spravodajského servera Novinky.cz 55 017 ľudí. Doposiaľ 48 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

17:45 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku stúpol v stredu z utorňajších 16 176 na 17 139. V krajine zaznamenali doteraz 378 úmrtí na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojší úrad pre zdravotníctvo (BAG). Podľa údajov prestížnej Univerzity Johnsa Hopkinsa má Švajčiarsko v poradí deviaty najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Krajina pripravuje ďalšie opatrenia na zmiernenie vplyvu epidémie na ekonomiku. (TASR)

17:18 – Hranice juhoruskej Čečenskej republiky sa v dôsledku šírenia koronavírusu uzatvárajú. Čečenci, ktorí sú mimo svojej domoviny a chcú sa vrátiť, tak musia urobiť do 5. apríla, oznámil v stredu tamojší líder Ramzan Kadyrov. Doteraz bolo v Rusku potvrdených 2 777 prípadov nákazy koronavírusom, pričom sa zotavilo 190 pacientov. Nákaze podľahlo 24 ľudí. (TASR)

16:55 Pandémia koronavírusu uvrhne do chudoby 8,3 milióna ľudí z arabsky hovoriacich krajín. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Hospodárskej a sociálnej komisie OSN pre západnú Áziu. Najzraniteľnejšou kategóriou sú ženy a mladí dospelí, ktorí nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti.

16:43 Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v americkom meste New York neskoro v utorok miestneho času prekonal 1000. Úrady varujú, že to najhoršie má mesto stále pred sebou. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na mestské zdravotnícke úrady. Celkovo v štáte New York zahynulo v dôsledku koronavírusu už 1500 ľudí. Údaje mesta ukazujú, že vírus disproporčne zasahuje najmä niektoré oblasti vo štvrtiach Brooklyn a Queens. Zdravotnícke, hasičské aj policajné zložky v meste sú preťažené.

16:23 Opatrenia, ktoré prijala holandská vláda na obmedzenie šírenia koronavírusu, viedli k zníženiu miery infekcie na polovicu oproti stavu pred ich zavedením. Vláda minulý mesiac zatvorila všetky školy, reštaurácie a bary. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. V Holandsku na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus, zomrelo dosiaľ 1173 ľudí, z nich 134 za posledný deň, vyplýva zo stredajších údajov zverejnených úradmi. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol o 1019 na 13.614. (TASR)

16:14 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) posúdi poskytnutú zdravotnú starostlivosť o pacienta Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý je pravdepodobne prvou obeťou COVID-19 na Slovensku. Dohľad začal vykonávať z vlastnej iniciatívy, potvrdila v stredu hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. Pitva preukázala, že muž zomrel na obojstranný zápal pľúc. To, či pacient zomrel na COVID-19 alebo mal zápal pľúc z iného dôvodu, by malo byť jasné pravdepodobne v pondelok 6. apríla, uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). „Už len z titulu, že v tomto prípade začal ÚDZS ex offo konanie, je tam podozrenie, že došlo k pochybeniu poskytovania správnej zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil. (TASR)

16:10 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach v stredu poslala do domácej liečby dve hospitalizované pacientky, ktoré boli nakazené novým koronavírusom. Obe mali už negatívne výsledky testov a ich zdravotný stav bol dobrý. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková. Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP tak v súčasnosti nie je žiadny pacient s potvrdeným ochorením COVID-19.(TASR)

15:56 Policajti v niektorých okresoch Prešovského kraja zaznamenali v posledných týždňoch viacero pokusov podvodníkov vyťažiť z mimoriadnej situácie a priživiť sa na dôchodcoch. Podvodníci kontaktujú seniorov a chcú im podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igora Pavlika napríklad merať teplotu, ponúkajú im pochybné lieky, dezinfekcie i rúška.

15:50 Thajské hlavné mesto Bangkok oznámilo v stredu nové opatrenia v boji proti koronavírusu. Mesto zavrie všetky verejné aj súkromné parky a obmedzí prevádzku reštaurácií a supermarketov. Informovala o tom agentúra Reuters.Opatrenia by mali trvať do 30. apríla. Dovtedy v Thajsku platí výnimočný stav.(TASR)

15:35 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Británii sa v stredu zvýšil o 563 a dosiahol 2352. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 dosiahol 29.474, pričom v utorok ich bolo 25.150. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.(TASR)

13:26 Štát bude od piatka masívne testovať na možnú prítomnosť infekcie SARS-CoV-2 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Na stredajšom brífingu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Cieľom je zistiť skutočný stav a zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nového koronavírusu v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami.Expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák doplnil, že v prvej fáze pôjde o 33 vytypovaných lokalít.(TASR)

13.20 Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 120 na 669. Z tohto počtu 17 ľudí nákaze podľahlo a desať sa uzdravilo. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva­.V utorok hlásilo ministerstvo 13 úmrtí, osem uzdravených a celkovo 549 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.(TASR)

15:14 Saudskoarabské úrady vyzvali pútnikov, aby odložili svoje plány navštíviť v júli sväté mesto Mekka. Na koniec júla je naplánovaná výročná púť hadždž, jedna z najdôležitejších udalostí moslimského kalendára. Správu priniesol v stredu britský denník The Guardian. The Guardian upozorňuje, že výzva saudskoarabských orgánov môže byť predohrou k úplnému zrušeniu púte. Naposledy sa výročná púť nekonala pred viac ako 200 rokmi, v roku 1798. K jej zrušeniu vtedajšie úrady nepristúpili dokonca ani počas epidémie španielskej chrípky v roku 1918.(TASR)

15:03 Včasné opatrenia proti šíreniu koronavírusu už v celej Európe zachránili desaťtisíce životov. Vyplýva to zo štúdie vedcov z King's College v Londýne, informuje televízia portál CNN. Skúmaním údajov v 11 európskych krajinách vedci dospeli k záveru, že opatrenia ako obmedzenie voľného pohybu či sociálnych kontaktov tam do 31. marca odvrátili 59.000 úmrtí. (TAS­R)

15:00 Európska komisia v stredu oznámila, že vedci zo Spoločného výskumného centra , ktoré je pod správou exekutívy EÚ, navrhli nový kontrolný materiál, ktorý môžu laboratóriá použiť na kontrolu správneho fungovania koronavírusových testov a na zabránenie falošných negatívnych výsledkov.(TASR)

14:57 Britská vláda v stredu oznámila, že zvýši počet ľudí testovaných na nový koronavírus. Stalo sa tak po tom, ako čelila kritike za to, že v boji proti pandémii testuje príliš málo ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters. Zatiaľ čo napríklad v Nemecku otestujú za týždeň približne 500.000 ľudí, v Británii je to aktuálne 12.750 testov denne. Do polovice apríla by sa však toto číslo malo podľa britskej vlády zdvojnásobiť.(TASR)

14:41 Česko si v prípade koronavírusovej pandémie vedie dobre, no do konca apríla odborníci napriek tomu očakávajú až 14.000 potvrdených prípadov. Povedal to v stredu český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, píše spravodajský portál Novinky.cz.

14:31 Svetová meteorologická organizácia (WMO) v stredu upozornila, že pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 začala spomaľovať tok dát, ktoré sú potrebné pre spoľahlivé predpovede počasia. Informovala o tom agentúra DPA. WMO vysvetlila, že dôležitým zdrojom informácií o vetre či globálnej teplote sú lietadlá zabezpečujúce komerčné lety, ktorých prevádzka je však obmedzená pre pandémiu, cestovné obmedzenia vydané jednotlivými štátmi i pre klesajúci záujem cestujúcich.(TASR)

14:30 Pandémia koronavírusu môže v Ázii uvrhnúť do chudoby najmenej 11 miliónov ľudí. V najhoršom prípade by sa veľká časť Ázie dostala do dlhodobej recesie, píšu spravodajské servery CNN a France24 odvolávajúc sa na najnovšiu správu Svetovej banky.„Pandémia spôsobuje bezprecedentný globálny šok, ktorý by mohol zastaviť rast a zvýšiť chudobu v celom regióne,“ uviedol hlavný ekonóm Svetovej banky pre východnú Áziu a Tichomorie Aaditya Mattoo.(TASR)

14:10 Na vypuknutie epidémie koronavírusu Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zareagoval výrobou rúšok vo viacerých svojich ústavoch a najnovšie začal vyrábať už aj ochranné štíty. Štíty sa aktuálne vyrábajú v troch ústavoch – v Hrnčiarovciach nad Parnou, Banskej Bystrici a v Košiciach-Šaca.Do výroby je celkovo zapojených 30 odsúdených, ktorí za deň zmontujú približne 1000 kusov. Avšak ich práca je ovplyvnená dodávkami komponentov.(TASR)

14:06 Japonský premiér Šinzó Abe povedal, že nevyhlási v súvislosti s pandémiou koronavírusu také prísne obmedzenia pohybu ako zaviedlo napríklad Francúzsko, kde platí zákaz vychádzania. Do stredajšieho popoludnia hlásili z Japonska 2971 nakazených. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tam zároveň dosiaľ podľahlo najmenej 77 ľudí.(TASR)

14:01 Francúzska vláda poskytne bezdomovcom 15 miliónov eur vo forme poukážok, ktoré im pomôžu prežiť počas pandémie koronavírusu. Francúzsky minister pre bývanie a miestny rozvoj Julien Denormandie predstavil tento program v stredu v rozhovore pre francúzske noviny Ouest-France, píše spravodajský server CNN. Cieľom programu je pomoc pre 60.000 ľudí, ktorí sú v čase trvania vládnych nariadení obmedzujúcich voľný pohyb občanov bez domova. Poukážky by mali poskytnúť finančnú pomoc vo výške sedem eur pre osobu a deň. Slúžiť by mali na získanie zabezpečenie potrieb, ako sú potraviny a hygienické výrobky. (TASR)

VIDEO: Polícia stále rieši nezodpovedných občanov

13:40 Policajti sa neustále stretávajú s prípadmi nezodpovedných občanov v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informujú o tom na sociálnej sieti.„Ide najmä o porušenie karantény, otvorenie prevádzky napriek zákazu, porušenie povinnosti nosenia ochranného rúška na verejnosti, ale aj trestné činy v súvislosti s koronavírusom,“ uviedli. Celkovo ide o 1230 priestupkov a trestných činov. Najviac (268) sa ich podľa záznamov polície stalo v Košickom kraji, najdisciplino­vanejší sú zatiaľ ľudia v Bratislavskom kraji, kde sa vyskytlo 70 priestupkov a trestných činov súvisiacich s koronavírusom či nerešpektovaním preventívnych opatrení.
(TASR)

13:29 Európski vedci a technici začnú v stredu spoločnú iniciatívu týkajúcu sa vývoja aplikácií na monitorovanie kontaktov ľudí nakazených koronavírusom. Do iniciatívy Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) sa zapojilo 130 vedcov z ôsmich krajín. Ich cieľom je vyvinúť aplikácie, ktoré dokážu evidovať pohyb a kontakty ľudí s ochorením COVID-19 v jednotlivých krajinách, ako aj naprieč hranicami. V rámci projekt PEPP-PT si používatelia dobrovoľne stiahnu do svojho smartfónu aplikáciu, ktorá ich upozorní, ak sa dostanú do blízkosti osoby, ktorá mala dokázateľne pozitívny test na koronavírus a systém používa. (TASR)

13:21 V utorok belgické úrady zaznamenali ďalších 123 úmrtí na koronavírus, čím sa celkový počet obetí nákazy zvýšil na 828 osôb.Uviedla to v stredu tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na údaje federálneho ministerstva zdravotníctva.Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných 560 ľudí, kým 436 predošlých pacientov nemocnice opustilo. Celkovo zostáva hospitalizovaných 6132 ľudí. (TASR)

13:15 V Španielsku za ostatných 24 hodín zaznamenali 864 ďalších úmrtí spôsobených nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze tak v tejto krajine dosiaľ podľahlo už viac ako 9000 ľudí a počet infikovaných presiahol 100.000. Infor­movala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje zverejnené španielskym ministerstvom zdravotníctva­. (TASR)

12:53 .Koronavírus SARS-CoV-2 je prítomný v každej maďarskej župe a môže sa objaviť v ktoromkoľvek meste či obci. Vyhlásila to v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová, podľa ktorej rast počtu nakazených na aktuálnych 525 prebiehal rovnomerne. (TASR)

12:42 Približne 1 800 ambulancií zostalo od stredy bez zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Takmer polovica sú špecialisti. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková s tým, že jej poistencom tak starostlivosť nebude hradená z verejného zdravotného poistenia. (TASR)

12:38 Turecko poslalo v stredu zdravotnícke potreby vrátane ochranných masiek do Talianska a Španielska, ktoré sú v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 najviac postihnutými európskymi krajinami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. (TASR)

12:26 Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu(OLO) otvorila v stredu svoj zberný dvor na Starej Ivanskej ceste v hlavnom meste. Platiť tam však budú prísne bezpečnostné opatrenie. OLO o tom informuje na svojom webe. Vstup do zberného dvora bude povolený len osobám s ochranným rúškom a rukavicami. Od pondelka do piatka bude dvor otvorený od 12.00 do 18.00 h, v sobotu od 8.00 do 15.00 h. V nedeľu a cez sviatky bude zberný dvor zatvorený. (TASR)

Človek s maskou na tvári prechádza okolo... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
koronavírus, James Dean, Hollywood Človek s maskou na tvári prechádza okolo priečelia s portrétom herca Jamesa Deana na hollywoodskom chodníku slávy v Los Angeles.

12:25 Ruský prezident Vladimir Putin zrejme nepôjde do karantény, aj keď bol nedávno v kontakte s ruským hlavným odborníkom na boj s pandémiou Denisom Procenkom, ktorý mal pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Informoval o tom v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:15 Dopravná spoločnosť Wiener Linien (WL), pôsobiaca v rakúskej metropole Viedeň, tvrdí, že nosenie ochranných rúšok či rukavíc a ani dezinfekcia v prostriedkoch verejnej dopravy nie sú potrebné. Informoval o tom v stredu portál OE24. (TASR)

12:13 Rusko dnes ohlásilo 440 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet infikovaných stúpol na 2777, z ktorých 24 ľudí zomrelo a 190 sa uzdravilo. Oznámil to dnes krízový štáb pre boj s infekciou. „Prvýkrát bol prírastok nových prípadov počas 24 hodín menšia ako predchádzajúceho dňa,“ napísal na svojom webe denník Kommersant. V utorok úrady hlásili 500 nových prípadov. (TASR)

12:06 Policajti v Nitrianskom kraji zaznamenali v posledných týždňoch niekoľko pokusov podvodníkov vyťažiť z mimoriadnej situácie a „hyenisticky" sa priživiť na dôchodcoch. Ako informovala nitrianska krajská polícia, podvodníci kontaktujú seniorov a chcú im napríklad merať teplotu, ponúkajú pochybné lieky, dezinfekcie či rúška. Polícia preto upozorňuje hlavne starších ľudí, aby nikomu nedávali peniaze vopred a v prípade potreby v prvom rade oslovili rodinných príslušníkov, susedov či ľudí, ktorých poznajú. Policajti zároveň pripomínajú, že žiaden zdravotník nechodí domov merať teploty. Zdravotnícky a dezinfekčný materiál je najlepšie kupovať len v lekárni či v drogérii.

11:57 Koronavírusu SARS-CoV-2 za uplynulých 24 hodín vo Francúzsku podľahlo ďalších 499 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 3523. Na jednotky intenzívnej starostlivosti v utorok umiestnili ďalších 558 pacientov vo veľmi vážnom stave.

11:53 Najstarším pacientom, ktorý sa v Indii vyliečil z ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom, je 93-ročný muž. Informovali o tom miestni lekári, píše spravodajská stanica BBC. Muž i jeho 88-ročná manželka sa vyliečili zhruba mesiac po tom, ako ich pozitívne testovali na koronavírus. Z nemocnice ich prepustia v priebehu niekoľkých dní. Manželský pár pochádza z juhoindického štátu Kérala. Nakazil sa od svojej dcéry a zaťa, ktorí sa vrátili z Talianska.(TASR)

11:51 Musí existovať spôsob, ako vydávať spoločný dlh zdieľaný krajinami Európskej únie (EÚ), či už pôjde o tzv. koronabondy, alebo akýkoľvek iný mechanizmus. Vyhlásila to v stredu španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová. „Európa musí reagovať jednotne na krízu,“ povedala v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Onda Cero.

11:35 Na Slovensku pribudlo 37 pozitívnych na koronavírus, z 877 odberov vzoriek. Uviedol to premiér Igor Matovič. Pribudli k predošlým 363 ľuďom, čím sa počet chorých zvýšil na 400.

11:33 Telefonickú linku psychologickej pomoci pre ľudí, ktorí ťažko zvládajú aktuálnu situáciu s koronavírusom, zriadil Trnavský samosprávny kraj. Odborníci podľa župana Jozefa Viskupiča na čísle 033–22 11 220 pomôžu ľuďom prekonať stres zo vzniknutej situácie, budú s nimi zdieľať ich problémy a poskytnú im základné poradenstvo.

11:30 Slovenské lekárske fakulty zapájajú do boja proti šíreniu koronavírusu svojich študentov i zamestnancov. Nemocniciam často požičiavajú aj svoje zdravotnícke vybavenie. Vyplýva to z analýzy, ktorú vypracovali analytik Pavol Demeš a lekár Pavel Traubner na základe podkladov získaných od dekanov fakúlt a rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). Študenti väčšinou pomáhajú ako dobrovoľníci na informačných linkách, posilňujú oddelenia pri veľkom nápore pacientov alebo zabezpečujú tzv. triáž pri vstupoch do nemocníc. Aktívni sú aj zamestnanci, ktorí sa bežne zdravotníckej praxi nevenujú. (TASR)

11:09 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro označil koronavírus za „jednu z najväčších výziev našej generácie“ a upozornil potrebu záchrany životov a zachovania pracovných miest. Napísala o tom v stredu agentúra DPA. Viac ako 40 percent Brazílčanov sa spolieha na neoficiálne zdroje príjmu a nemajú takmer žiadne úspory. Bolsonaro poukázal na opatrenia, ktoré vláda prijala v súvislosti s pandémiou. Tie zahŕňajú aj zmrazenie cien liekov na dobu 60 dní. (TASR)

10:46 Opatrenia zavádzané na Slovensku v súvislosti s nákazou COVID-19 zastavili alebo obmedzili prevádzku mnohých odvetví a firiem. Odpadu z ich prevádzky sa tak pochopiteľne produkuje menej. Obyvatelia sa ale na druhej strane prevažne zdržiavajú vo svojich domácnostiach, v ktorých produkujú aj niekoľko kilogramov odpadu denne. V mnohých európskych krajinách, zvádzajúcich boj s nákazou, sa práve preto apeluje na to, aby sa odpadové hospodárstvo stalo kľúčovou oblasťou v boji proti šíreniu COVID-19. Informovala o tom v stredu analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

10:40 Koronavírus sa vo vzduchu udrží dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo. Toto zistenie vyplýva z novej štúdie univerzity v americkom štáte Nebraska. Koronavírus podľa nej zostáva vo vzduchu aj po tom, ako infikovaná osoba z daného miesta už odišla, uviedla v stredu agentúra AFP.

10:31 Polovica osôb hospitalizovaných v Izraeli pre nákazu koronavírusom sú ortodoxní židia, ktorí pritom tvoria len desať percent populácie. Ich vysoký podiel medzi hospitalizovanými súvisí s tým, že odmietajú rešpektovať nariadenia izraelskej vlády, ktorých cieľom je zmierniť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

10:23 Zdravotná poisťovňa Dôvera zabezpečila pre zdravotnícky personál 35 nemocníc a záchranných služieb respirátory za vyše 100-tisíc eur. Ide o prvú časť jej pomoci z grantového programu Bojovníci za zdravie. „Union zdravotná poisťovňa sa rozhodla pre adresnú pomoc, ktorú sme konzultovali s nemocnicami a zisťovali ich konkrétne potreby. Pre hospitalizované deti poskytneme do desiatich detských nemocníc tablety, prostredníctvom ktorých môžu mať online kontakt so svojimi rodičmi,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Union zdravotnej poisťovne Matej Neumann.

10:06 Expertka OSN vyzvala k zrušeniu medzinárodných sankcií voči štátom ako sú Venezuela, Irán či Severná Kórea. Rozhodnutie by podľa nej malo prispieť k tomu, aby sa do týchto krajín v období pandémie spôsobenej koronavírusom dostali zásoby potravín a populácia nehladovala. Informovala o tom agentúra Reuters. Jedným z koronavírusy najhoršie zasiahnutých štátov je Irán, ktorý kvôli svojmu jadrovému programu čelí rozsiahlym americkým sankciám. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Iráne v utorok podľa oficiálnej bilancie dosiahol 2 898 a počet nakazených stúpol na 44 606. Venezuela má zatiaľ vyše 100 nakazených a tri úmrtia, zatiaľ čo izolovaná Severná Kórea, ktorá zdieľa hranicu s Čínou a Južnou Kóreou, doteraz o žiadnom prípadu nákazy neinformovala.

10:02 Viac ako 840 000 ľudí na svete je nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 a približne polovicu obyvateľov sveta zasiahli opatrenia vlád, ktoré majú za cieľ spomaliť šírenie tejto nákazy, informovala v stredu agentúra AFP. Následkom choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo vo svete už viac než 40 000 ľudí, z čoho viac ako 20 000 obetí zaznamenali v Taliansku a Španielsku. Počet úmrtí narastá a AFP pripomína, že počet obetí v USA dosiahol 4 076, čo je viac ako dvojnásobok počtu 2 010 mŕtvych zaznamenaných v sobotu 28. apríla večer.

9:49 Pandémia koronavírusu je najväčšou výzvou pre ľudstvo od druhej svetovej vojny, upozornil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Guterres. Mohla by pritom podľa neho priniesť recesiu, ktorá „pravdepodobne v blízkej minulosti nemá obdobu“. Vyjadril sa tak pred predstavením správy OSN o možných socio-ekonomických dopadoch pandémie. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, na svete prekročil 860-tisíc, a viac ako 42-tisíc ľudí zomrelo.

9:43 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Nemecku sa v stredu zvýšil o 5 453 na 67 366. V krajine pribudlo aj 149 úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na 732. Vyplýva to z údajov nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

9:35 Kapitán americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, ktorej posádka sa stretáva s nákazou koronavírusom, vyzval listom Pentagon, aby rýchlo zakročil proti šíreniu infekcie na palube. Podľa kapitána Bretta Croziera je nutné zvážiť aj transport námorníkov na pevninu. Americký minister obrany Mark Esper evakuáciu plavidla zatiaľ odmietol a uviedol, že ešte nemal príležitosť si Crozierov list prečítať. „Nie sme vo vojne. Námorníci nemusia umierať,“ napísal Crozier Pentagonu v liste datovanom 30. marca. Kapitán odporučil nadriadeným poslať do karantény väčšinu posádky lietadlovej lode, ktorá kotví na Guame. Poukázal na to, že nákaza sa rýchlo šíri a že nie je možné na palube, kde sú stiesnené podmienky, námorníkov od seba izolovať.

9:12 Slovenským vojakom v Lotyšsku sa, pravdepodobne, v súvislosti so šírením koronavírusu predĺži misia. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informoval zástupca hovorcu Ozbrojených síl (OS) Peter Poldruhák. Naď poznamenal, že opatrenia zasiahnu aj slovenských vojakov v Afganistane a, pravdepodobne, aj tých na operáciách v Iraku. Veliteľ slovenského kontingentu v Lotyšsku Gabriel Janovics zdôraznil, že k rozhodnutiu o predĺžení vyslania v zahraničí pristúpia profesionálne.

8:55 Rozhodnutie čínskej vlády uzavrieť mesto Wu-chan, kde sa začala celosvetová pandémia ochorenia COVID-19, zrejme zabránilo 700 000 novým prípadom nákazy koronavírusom a oddialilo jeho šírenie. Konštatujú to výskumníci z Číny, Spojených štátov a Británie v štúdii, ktorú zverejnil časopis Science. (TASR)

8:45 V uplynulých 24 hodinách zomreli v Maďarsku štyria starší ľudia nakazení koronavírusom, čím počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol na 20. Počet infikovaných vzrástol na 525, informoval v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

8:17 Grécku výletnú loď umiestnili do karantény v prístave Pireus po tom, ako malo približne 20 pasažierov pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Trajekt Eleftherios Venizelos, ktorý sa plavil z Turecka do Španielska, zakotvil 22. marca v prístave Pireus ležiacom približne 12 kilometrov juhozápadne od Atén. Trajekt patrí gréckej spoločnosti ANEK Lines.

8:09 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Česku zvýšil na 3 308. V priebehu utorka pribudlo 307 nových prípadov. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz.

7:50 Južná Kórea v utorok zaznamenala 101 nových prípadov nákazy koronavírusom, celková bilancia tak vzrástla na 9 887 infikovaných, z ktorých 165 ľudí zomrelo. Dnes to podľa agentúry DPA oznámili kórejské zdravotnícke úrady. Pre porovnanie, v pondelok bolo v Kórei zistených 125 infikovaných.

7:26 Nemecko v utorok potvrdilo nákazu u 5 453 ľudí, celková bilancia tak vzrástla na 67 366 prípadov. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Pre porovnanie, v pondelok v Nemecku pribudlo 4 615 nových prípadov. Utorkový nárast je tak o takmer tisícku vyšší. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, doteraz v krajine podľahlo 732 ľudí. V utorok zomrelo 149 infikovaných, v pondelok predstavovala bilancia 128 obetí.

7:12 Celkový počet úmrtí počas pandémie nového koronavírusu v USA prekročil v stredu skoro ráno 4000, čo je viac ako dvojnásobok počtu spred troch dní. Údaje zverejnila prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

6:52 Domáca mačka majiteľa z Hongkongu nakazeného koronavírusom bola tiež infikovaná. Oznámili to miestne úrady, podľa ktorých zviera nevykazuje príznaky choroby, napísala v noci na dnes agentúra Reuters. V Hongkongu je to už tretie zviera, u ktorého bol koronavírus potvrdený. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že neexistuje dôkaz, že by mačky, psy či iní domáci maznáčikovia mohli infekciu prenášať na ľudí. V Hongkongu bol už skôr potvrdený koronavírus u dvoch psov.

6:20 Pandémia nového koronavírusu zabila v USA za posledných 24 hodín do utorka večera rekordných 865 ľudí. Údaj zverejnila prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

6:05 Pandémia choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus, si v Spojených štátoch vyžiada 100 000 až 240 000 obetí. Predpokladá to podľa agentúry AP Biely dom v prípade, že sa budú dodržiavať existujúce preventívne opatrenia. Americký prezident Donald Trump varoval Američanov, že krajine čakajú dva ťažké týždne, ktoré ale USA prekonajú. Zároveň vyzval spoluobčanov, aby sa v záujme boja proti koronavírusy vyvarovali sociálnych kontaktov. Trump poznamenal, že bez dodržiavania vládnych zásad na spomalenie prenosu infekcie by v USA mohlo zomrieť až 2,2 milióna ľudí.

5:52 V Japonsku, kde sa situácia zdala pod kontrolou a kde ale začal rásť počet infikovaných, sa špekuluje o možnej karanténe.

5:50 Rakúsko sprísňuje doteraz prijaté opatrenia, rakúske obchody začnú ponúkať nakupujúcim rúška, ktorých nosenie bude v obchodoch nad 400 metrov štvorcových od pondelka povinné.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus