Súd zrušil aprílový termín pojednávania o kontroverzných šekoch Kotlebu

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zrušil aprílový termín hlavného pojednávania v kauze kontroverzných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

01.04.2020 13:57
Marian Kotleba Foto:
Predseda ĽSNS Marian Kotleba
debata (30)

„Pojednávanie, ktoré sa malo konať 9. apríla, je zrušené. Termín 15. mája ostáva v platnosti,“ spresnila Kudjaková.

V kauze Kotlebových šekov sa naposledy pojednávalo začiatkom marca. Vtedy sa aj začalo dokazovanie, počas ktorého pred samosudkyňou Ruženou Sabovou vypovedali členovia rodín, ktoré boli šekmi obdarované, ako aj znalci. Samotný Kotleba na začiatku procesu odmietol vypovedať s tým, že tak urobí neskôr, po vykonaní všetkých dôkazov.

Český znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř vtedy pred súdom označil číslovku 1488 (suma, na ktorú boli vystavené šeky) za notoricky známu neonacistickú šifru. Rovnako tak znalec z oblasti heraldiky Ladislav Vrtel uviedol, že niekdajšie logo, ktoré strana ĽSNS používala, bolo fašistické.

Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Predseda ĽSNS sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #kontroverzné šeky