Koronavírusom sa po celom svete nakazilo už milión ľudí

Počet hlásených prípadov nákazy koronavírusom na celom svete prekročil milión. Vo štvrtok večer krátko po 21.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Počet aktuálnych prípadov nákazy vo svete je však podľa predpokladov odborníkov vyšší, pretože mnoho krajín robí testy iba v najvážnejších prípadoch alebo u pacientov vyžadujúcich si hospitalizáciu. Dianie sme sledovali online.

02.04.2020 05:30 , aktualizované: 23:36
debata (192)

Na Slovensku bolo k 1. 4. 2020 pozitívnych na koronavírus 426 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 9 862. Vo svete je nakazených viac ako 900-tisíc ľudí.


23:32 Domov zo zahraničia sa dostalo už približne 350 000 občanov Európskej únie. Asi 250 000 uviazlo mimo EÚ v dôsledku opatrení v boji proti koronavírusu. Uviedol to zdroj z prostredia Únie, ktorého vo štvrtok citovala agentúra AFP. EÚ pomáha svojim členským štátom a niektorým susedným krajinám ako Spojené kráľovstvo, Nórsko či Island v repatriácii svojich občanov, ktorým boli v dôsledku pandémie koronavírusu zrušené lety. Únia na tento účel zriadila špeciálny tím v rámci civilnej ochrany. Ten vypracoval zoznam 25 problémových krajín, ktoré zoradila podľa toho, aké náročné je dostať z nich občanov Únie domov.

23:16 Mexiko kvôli pandémii koronavírusu uzavrelo svoje pláže. Na príslušnom opatrenia, ktoré dnes nadobudlo účinnosť v letoviskách ako Cancún či Acapulco, sa dohodlo ministerstvo zdravotníctva s vládami jednotlivých federálnych štátov. Zavrieť budú musieť tiež hotely. Úrady doteraz zaznamenali v krajine 1 378 nakazených a 37 úmrtí.

23:06 Malawi vo štvrtok oznámilo prvé tri prípady nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Prvá infikovaná osoba, staršia žena, sa nedávno vrátila z Indie. Pozitívny výsledok testov mali aj ďalšie dve osoby, s ktorými bola infikovaná žena v kontakte. Spolu s Komorami, Lesothom, Svätým Tomášom a Princovým ostrovom a Južným Sudánom bolo Malawi jednou z posledných afrických krajín, kde až doteraz nebolo potvrdené ochorenie COVID-19. Celkovo bolo na africkom kontinente, kde pandémia prepukla s oneskorením, zaznamenaných už viac než 6 720 prípadov nákazy a najmenej 273 úmrtí.

22:19 V Iraku sú v skutočnosti tisíce ľudí nakazených koronavírusom, nie iba 772 osôb, ako tvrdia úrady. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorej to pod podmienkou anonymity povedali traja irackí lekári. Lekári, ktorí sa podieľajú na testovaní chorých v Bagdade, uviedli, že počet nakazených sa pohybuje v rozmedzí od 3 000 do 9 000. Iracké ministerstvo zdravotníctva informácie o tisícoch nakazených v krajine odmietlo. „Je to nesprávna informácia,“ uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva. Podľa oficiálnych údajov zomrelo v Iraku na nový koronavírus dosiaľ 54 ľudí.

22:01 Prezidentka Zuzana Čaputová uverejnila na sociálnej sieti rozhovor, kde sa naživo pomocou videohovoru rozprávala s pánom doktorom Jozefom Valkym, primárom Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Zhovárali sa aj o tom, s čím všetkým sa musia v aktuálnej situácii vysporiadať lekári a zdravotnícky personál.

21:51 Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie poverili najvyššieho vojenského veliteľa NATO posilnením boja Aliancie proti „neviditeľnému nepriateľovi“, ktorým je pandémia koronavírusu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii, prenášanej prostredníctvom videoprenosu, spresnil, že diplomati touto úlohou poverili amerického generála Toda Woltersa. Jeho úlohou bude zlepšiť koordináciu medzi 30 spojencami z Aliancie, aby sa potrebný zdravotnícky materiál mohol rýchlejšie doručiť krajinám, ktoré ho najviac potrebujú.

21:25 Počet hlásených prípadov nákazy koronavírusom na celom svete prekročil milión. Vo štvrtok večer krátko po 21.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Najmenej 1 000 036 naka­zených, vrátane 51 718 mŕtvych, bolo zaznamenaných celkovo v 188 krajinách. AFP využila oficiálne údaje od jednotlivých krajín a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Počet aktuálnych prípadov nákazy vo svete je však podľa predpokladov odborníkov vyšší, pretože mnoho krajín robí testy iba v najvážnejších prípadoch alebo u pacientov vyžadujúcich si hospitalizáciu.

21:12 Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy od vypuknutia pandémie prekročil vo štvrtok celosvetovo 50 000. Z celkovo 51 364 úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali 37 709 v Európe. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta – v Taliansku a v Španielsku – zaznamenali 13 915 a 10 003 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Vo Francúzsku už majú 5 387 úmrtí a v Spojených štátoch si nákaza vyžiadala 5 316 obetí na životoch.

21:08 Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta pristáli vo štvrtok dve lietadlá, ktorými z USA a Kanady pricestovalo domov 240 Maďarov a 28 občanov susedných krajín uviaznutých pre pandémiu koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server Origo.hu, podľa ktorého na palube strojov bolo okrem Maďarov 17 Slovákov, desať občanov Slovinska a jeden Chorvát. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v tejto súvislosti povedal, že prebieha najväčšia repatriačná akcia v dejinách Maďarska. Doteraz vláda pomohla vrátiť sa do vlasti 5 500 maďarským občanom.

20:50 Vo Francúzsku podľahlo nákaze koronavírusom za posledných 24 hodín 471 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Celkovo si nákaza v krajine vyžiadala životy 4 503 ľudí. Do počtu úmrtí sú vo Francúzsku zahrnuté len osoby, ktoré ochoreniu spôsobenému koronavírusom podľahli v nemocničných zariadeniach. Počet potvrdených prípadov nákazy sa v krajine za 24 hodín zvýšil z 56 989 na 59 105.

20:21 V preventívnej domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil koronavírus.

19:45 V Taliansku zaznamenali ďalších 760 úmrtí na koronavírus, celkovo je v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete už 13 915 obetí. Počet nových prípadov nákazy je však už tri týždne počas celoštátne platnej karantény ustálený – za posledný deň ich pribudlo 4 668, celkovo ich majú 115 242. Infor­movala o tom tlačová agentúra AP.

19:32 Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání mal pozitívny výsledok testov na koronavírus a je v karanténe. Vo štvrtok o tom informoval iránsky parlament, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AP. Larídžání (62) je najvyššie postaveným iránskym predstaviteľom, ktorému testami zistili koronavírus a ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom. Podľa štvrtkových údajov iránskeho ministerstva zdravotníctva stúpol počet úmrtí v krajine na 3 160 a celkovo je zaznamenaných vyše 50.000 prípadov nákazy. Pozitívne testy na koronavírus malo už mnoho iránskych zákonodarcov a vysokopostavených predstaviteľov

19:10 Epicentrom pandémie koronavírusu v Rakúsku je lyžiarske stredisko Ischgl. Nakazilo sa tam až 600 Rakúšanov a viac ako 1000 cudzincov, ktorí sa neskôr vrátili domov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Miestne úrady a majitelia viacerých lyžiarskych stredísk v Tirolsku sú obviňovaní, že konali pomaly, keď napriek informáciám o riziku nákazy nechali strediská otvorené. Ischgl zavrel svoje brány až 13. marca. Prvý prípad Rakúsko potvrdilo 5. februára.

18:43 Na 44 mŕtvych stúpol vo štvrtok počet ľudí, ktorí v Českej republike podľahli chorobe COVID-19 spôsobenej koronavírusom. Nakazených je 3805 osôb. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24 s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva platné k 17.40 h. Od štvrtkového rána pribudli v ČR ďalšie štyri obete na životoch, dve úmrtia sú zo štvrtka. Doposiaľ 67 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

17:43 Slovenskí väzni vyrobili za necelý mesiac už 100.000 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára. Celkovo sa v súčasnosti na ich výrobe podieľa sedem ústavov, konkrétne Košice-Šaca, Banská Bystrica-Kráľová, Košice, Nitra-Chrenová, Želiezovce, Ružomberok a Dubnica nad Váhom. Do šitia rúšok sa na začiatku zapojilo 50 odsúdených, aktuálne na ich výrobe pracuje 122 väzňov. Pred pár dňami väzni začali vyrábať už aj ochranné štíty.

17:20 Saudská Arábia zaviedla vo štvrtok celodenný zákaz vychádzania vo svätých mestách Mekka a Medina. Informovala o tom agentúra Reuters. Saudská Arábia tak v mestách rozšírila prísne opatrenia s cieľom predísť šíreniu koronavírusu. Niektoré časti Mekky aj Mediny už boli uzavreté. Pre iné platil zákaz vychádzania od tretej hodiny popoludní do šiestej ráno. Krajina dosiaľ potvrdila 1 885 prípadov nákazy koronavírusom a 21 úmrtí.

17:07 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok občanom, aby nechodili do práce až do konca apríla. Cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Správu priniesli agentúry DPA a TASS.Putin to oznámil v televíznom prejave. Rusko už pre pandémiu koronavírusu zavrelo nákupné strediská, reštaurácie i väčšie parky v Moskve. Otvorené zostali iba supermarkety a lekárne. Fungujú tiež niektoré štátne služby. Rusko takisto uzavrelo hranice a pozastavilo dopravu cez všetky hraničné priechody.

17:01 Indonézia vo štvrtok prepustila približne 18 000 väzňov, aby zabránila šíreniu nového koronavírusu v tamojších preplnených väzniciach. Informoval o tom denník South China Morning Post.Pred niekoľkými dňami vláda v Jakarte naznačila možnosť prepustenia viac ako 30.000 väzňov z dôvodu nehygienických podmienok v indonézskych väzniciach. Organizácia Spojených národov nedávno vyzvala vlády, aby prepustili väzňov z rizikových skupín. Afganistan už minulý týždeň oznámil, že prepustí asi 10.000 väzňov.

16:52 Európsky parlament vo štvrtok pripomenul, že 2. apríl je Medzinárodným dňom overovania informácií, a pri tejto príležitosti upozornil na nebezpečenstvo dezinformácií, ktoré v súvislosti so šírením pandémie COVID-19 ohrozujú jednak zdravie občanov, ako aj demokraciu v EÚ.Osobitná správa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť upozornila, že zdrojom niektorých nepravdivých tvrdení sú aktéri blízki krajnej (alternatívnej) pravici v USA, ako aj zdroje z Číny a Ruska. V týchto prípadoch ide o politický cieľ: oslabiť EÚ alebo privodiť politické zmeny v jej členských štátoch.

16:43 Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici dodržiavajú karanténu v súvislosti s hrozbou nákazy koronavírusom. Pre TASR to povedal primátor Dušan Tomaško s tým, že trvať má do stredy (8. 4.) do 14.00 h.Dodrži­avanie karantény monitoruje Miestna občianska poriadková služba, mestská aj štátna polícia. Mesto pre obyvateľov osady, kde žije okolo 80 ľudí, naďalej zabezpečuje donášku jedla a pitnú vodu. Rómska osada Háj v Gelnici je pre hrozbu šírenia nového koronavírusu v karanténe od popoludnia 26. marca.

16:31 V aténskom prístave Pireus kotvia trajekt so 120 osobami nakazenými koronavírusom. Grécke úrady na plavidlo uvalili karanténu a takmer 400 ľuďom bráni opustiť palubu, informoval dnes denník Kathimerini. Na palube gréckej lode Elefterios Venizelos sa nachádza 383 cestujúcich a členov posádky. Nákaza na lodi sa veľmi rýchlo šíri, ešte v utorok zdravotnícke úrady registrovali len 20 nakazených. Plavidlo prepravovalo robotníkov, ktorí pracovali v španielskych lodeniciach v čase, keď tam vypukla epidémia nákazy koronavírusom.

16:25 Väčšina Britov súhlasí s tým, že opatrenia týkajúce sa obmedzovania pohybu a sociálnych kontaktov proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 prijala vláda až „príliš neskoro“. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky spoločnosti Ipsos MORI, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Podľa prieskumu až 56 percent respondentov zastáva názor, že zmienené vládne opatrenia prišli až príliš neskoro, zatiaľ čo 35 percent opýtaných sa domnieva, že boli prijaté v správnom čase.

16:17 Európska komisia (EK) vo štvrtok predstavila zásadný balík návrhov, ktoré majú ako nástroj solidarity pomôcť členským krajinám vyrovnať sa s vplyvmi krízy spojenej so šírením nákazy COVID-19. Z tohto balíka bude čerpať aj Slovensko, uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík. „Tento balík je dôkazom, že EÚ vie konať rýchlo a adresne. Z pohľadu Slovenska je dôležitý najmä návrh, ktorý v podstate okamžite umožní mobilizovať viac ako štyri miliardy eur z doteraz nevyužitých eurofondov,“ vysvetlil Javorčík.
. 16:05 Peking sa ohradil proti stredajším výrokom amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že čínske štatistiky nakazených koronavírusom sa zdajú prikrášlené. Informovala o tom agentúra Reuters. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia zdôraznil, že Čína je vo zverejňovaní informácií o koronavíruse transparentná. Trump v stredu povedal, že o korektnosti štatistík z Číny pochybuje.

15:58 V Británii zomrelo na chorobu COVID-19 za posledných 24 hodín ďalších 569 ľudí, čím bol tesne prekonaný stredajší smutný rekord, keď úrady ohlásili smrť 563 ľudí. Celkový počet obetí nákazy tam stúpol na 2921, koronavírus sa v Británii potvrdil u 33 718 pacientov. S odvolaním sa na štatistiky ministerstva zdravotníctva to napísala agentúra Reuters. Británia sa radí medzi najhoršie zasiahnutej na svete.

Vodič električky s ochranným rúškom na tvári... Foto: TASR, Emrah Gurel
Turecko koronavírus testovanie opatrenia Vodič električky s ochranným rúškom na tvári jazdí na hlavnej obchodnej ulici Istiklal v Istanbule.

15:34 Najmenej 570 ľudí už zomrelo v domovoch s opatrovateľskou starostlivosťou v regióne Grand Est na východe Francúzka odvtedy, ako vypukla pandémia koronavírusu. S odvolaním sa na vyhlásenie miestnych zdravotníkov o tom v stredu informovala agentúra Reuters. Francúzsko je momentálne v počte obetí ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, celkovo štvrtou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Aktuálne tam evidujú už vyše 4000 úmrtí.

14:56 V Thajsku začne od piatku platiť celoštátny zákaz vychádzania. Oznámil to vo štvrtok podľa britského denník The Guardian thajský premiér Prajut Čan-o-ča. Premiér uviedol, že nové nariadenie zakazuje byť ľuďom na ulici od 22.00 h do 04.00 h miestneho času. Dôvodom tohto opatrenia je snaha zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu.

14:53 Európska komisia (EK) vo štvrtok v súvislosti s pandémiou koronavírusu navrhla zriadiť núdzový nástroj solidarity vo výške 100 miliárd eur, ktorý má pomôcť pracovníkom udržať si príjmy a podnikom zostať nad vodou. Exekutíva EÚ navrhla tiež presmerovanie všetkých dostupných štrukturálnych fondov na boj proti koronavírusu. V praxi to znamená, že tri miliardy eur sa vložia do nástroja núdzovej podpory, z čoho 300 miliónov eur sa pridelí mechanizmu RescEU na podporu vytvorenia spoločných zásob ochranného vybavenia.

14:46 Deväť popredných európskych univerzitných nemocníc varuje, že za menej ako dva týždne nebudú mať základné lieky potrebné na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 dôjdu. Súčasná pandémia je totiž nad ich sily, informovala agentúra AP. Združenie európskych univerzitných nemocníc zverejnilo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že bez toho, aby krajiny spolupracovali na zabezpečení stabilného zásobovania týmito liekmi, nebudú lekári a zdravotné sestry schopní poskytovať primeranú intenzívnu starostlivosť pacientom nakazeným koronavírusom .Nedostatok sedatív či liekov proti bolesti vedie niektoré nemocnice k nakupovaniu alternativnych liekov alebo zmene dávkovania.

14:36 Šírenie ochorenia COVID-19 ovplyvnilo aj činnosť tretieho sektora – organizácia Amnesty International odložila či zrušila viaceré plánované aktivity, no naďalej hľadá spôsoby, ako bojovať za svoje dlhodobé ciele, a organizácia Človek v ohrození momentálne presunula veľkú časť svojej pozornosti na pomoc vo vylúčených komunitách.

14:24 Zvyšná časť personálu oddelenia pľúcnych chorôb v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidzaso sídlom v Bojniciach a pacienti, ktorí boli v kontakte so zosnulým mužom s COVID-19, mali výsledky testov na nový koronavírus negatívne,uviedla riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach Zuzana Tornócziová.

14:17 Ďalších 300 prístrojov určených na umelú pľúcnu ventiláciu dodá do slovenských nemocníc do konca júna spoločnosť Chirana Medical Stará Turá. Prístroj vyrábajú v dvoch modeloch a je použiteľný aj v nemocniciach, kde chýba pripojenie na zdroj stlačeného vzduchu. „V predošlom období sme ich vyrábali asi 400 ročne, no aktuálna epidemiologická situácia priniesla enormný dopyt, ktorý viacnásobne prevyšuje naše výrobné možnosti. Požiadavky máme z rôznych štátov, no prioritne sme sa zaviazali dodávať tieto prístroje pre slovenské zdravotníctvo, pričom v minulom týždni sme už do slovenských nemocníc dodali asi 50 prístrojov,“ uviedol za spoločnosť Ján Brkal.

14:11 Britskí lekári dostali odporíúčanie, o ktorých pacientov sa majú prioritne postarať v prípade, že systém poskytovania zdravotnej starostlivosti bude preťažený podobne ako v Taliansku či Španielsku. Informovala o tom spravodajská televízia CNN. Podľa nových pokynov Zduženia britských lekárov (BMA) budú môcť lekári odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie starších pacientov s malou šancou na prežitie a poskytnúť ju pacientom, ktorých šanca na záchranu je vyššia. V usmernení sa ďalej uvádza, že tieto opatrenia budú nevyhnutne a nepriamo diskriminovať starších ľudí.

14:07 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyzval vo štvrtok ľudí na solidárnosť a ľudskosť. Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung (SZ). Ľudia zažívajú „skľučujúce dni“ a svet sa zdá byť „zvláštne neskutočný“, povedal Steinmeier vo videu zverejnenom na jeho účte na Facebooku. Nútené spomalenie života pre mnohých podľa nemeckého prezidenta predstavuje problém.

14:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok vrátil do preventívnej karantény po tom, ako mal minister zdravotníctva Jaakov Litzman pozitívny test na nový koronavírus. Podľa agentúry AFP o tom informoval úrad predsedu izraelskej vlády. Netanjahu bol v karanténe od začiatku tohto týždňa, keď mala pozitívny test na koronavírus jedna z jeho poradkýň. Táto karanténa sa skončila v stredu v noci. Nová, sedemdňová izolácia bola premiérovi nariadená pre jeho kontakty so 71-ročným ministrom Litzmanom.


13:55 Maďarská polícia začala trestné stíhanie už v 29 prípadoch podvodov, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu. Podľa spravodajského servera mfor.hu o tom vo štvrtok informoval maďarský krízový štáb na pravidelnej tlačovej konferencii v Budapešti.Šéf operačného centra krízového štábu Tibor Lakatos povedal, že čoraz viac ľudí zneužíva epidemiologickú situáciu a ponúka falošné produkty či podvodné služby na boj proti koronavírusu. Polícia preveruje aj dodržiavanie čiastočného zákazu vychádzania.

13:43 S cieľom ochrániť zamestnancov a pacientov a zabrániť prípadnému šíreniu nového koronavírusu prijala Nemocnica Krupina, ktorá je členom skupiny Agel SK, mimoriadne opatrenia týkajúce sa organizácie a chodu nemocnice. Ide o obmedzenie a reguláciu vstupu pacientov do nemocnice, pričom vstup do nemocnice je povolený iba cez hlavný vchod. Ambulancie ordinujú v obmedzenom režime, teda iba pre akútnych pacientov. „Na internom oddelení a oddelení dlhodobo chorých platí aj naďalej prísny zákaz návštev,“ dodala poverená riaditeľka nemocnice. Urgentná starostlivosť a príjem pacientov je v Nemocnici Zvolen.

13:39 Koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody. Upozorňuje na to Asociácia vodárenských spoločností (AVS), podporuje tak stanovisko Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Médiá žiadajú, aby v tomto smere nešírili poplašné správy medzi obyvateľmi a pracovníkmi vodárenských spoločností.

13:28 V Európe sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo už viac ako 500 000 ľudí. Dovedna 508 271 infiko­vaných, ktoré v európskych krajinách zaznamenali do štvrtka 12.00 h SELČ, zároveň predstavuje vyše polovicu spomedzi nakazených na celom svete, píše agentúra AFP. Celosvetovo sa podľa týchto údajov koronavírusom nakazilo už 940 815 ľudí, pričom o život prišlo 47 836. V samotnej Európe si nákaza vyžiadala už 34 571 obetí na životoch.

13:21 Viac ako 95 percent z 30 000 obetí koronavírusu v Európe bolo starších ako 60 rokov. Dnes to podľa agentúry AP oznámil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Európe Hans Kluge, ktorý zároveň varoval, že vek nie je u chorobe COVID-19 spôsobené koronavírusom jediným rizikovým faktorom. „Názor, že choroba COVID-19 postihuje len starších ľudí, je vecne zlý,“ povedal Kluge na online tlačovej konferencii vedenej z Kodane. Dodal, že mladí ľudí nie sú nezraniteľní, na čo už skôr upozorňoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO uvádza, že desať až pätnásť percent nakazených, ktorí majú menej ako 50 rokov, má mierny, alebo naopak vážny priebeh choroby.

13:14 V Iráne pribudlo za uplynulých 24 hodín 124 úmrtí na koronavírus, čím sa ich počet vo štvrtok zvýšil na 3160. V tejto krajine zároveň evidujú 50.468 nakazených. Informoval o tom v iránskej štátnej televízii hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

13:13 Srbská vláda sa po vlne kritiky rozhodla zrušiť nariadenie, ktoré jej umožňovalo kontrolovať informácie týkajúce sa koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Príslušný vládny výnos určoval, že o koronavíruse smie informovať len samotná premiérka alebo ľudia, ktorých touto úlohou poverí. Kritiku si vyslúžil od Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OSCE), ako aj od miestnych médií. V stredu navyše polícia zadržala Anu Laličovú, novinárku súkromného spravodajského portálu Nova.rs, po tom, čo informovala, že zdravotnícky personál v nemocnici v Novom Sade nemá dostatok ochranných pomôcok proti koronavírusu a nie je ani dostatočne vyškolený.

12:54 Ministerstvo vnútra SR varuje seniorov pred podvodníkmi, ktorí ich môžu oslovovať s ponukami aj na meranie tlaku alebo testovanie na nový koronavírus. „Súčasný krízový stav v súvislosti s novým koronavírusom núti najmä staršiu generáciu zostať čo najviac doma, za zatvorenými dverami. Túto situáciu vo svoj prospech môžu zneužiť najmä podvodníci, ktorých konanie vás môže pripraviť o značnú časť majetku alebo celoživotných úspor,“ varuje leták rezortu. Ministerstvo v ňom upozorňuje okrem podvodníkov s testami aj na ľudí ponúkajúcich nákup potravín, ktorí vyžadujú odovzdanie peňazí alebo platobnej karty.

12:48 Polícia uverejnila na sociálnej sieti aktualizované informácie o koronavíruse.

12:41 Belgicko sa v stredu zaradilo ku krajinám, v ktorých počet obetí obetí nákazy koronavírusom prekročil počet 1 000 osôb. S novozaznamenanými 183 úmrtiami už Belgicko celkovo eviduje 1 011 obetí nákazy. Uviedli to vo štvrtok belgické médiá s odvolaním sa na údaje tamojšieho federálneho ministerstva zdravotníctva­. (TASR)

12:39 India eviduje prvú obeť koronavírusu už aj v oblasti najväčšieho ázijského slumu, ktorý sa nachádza v najväčšom meste Indie – Bombaji. Celkovo ide o druhé úmrtie v niektorom z bombajských slumov. Lekári sa obávajú, že v slume Dháráví obývanom najchudobnejšími vrstvami obyvateľstva sa nákaza môže začať nekontrolovateľne šíriť, píše spravodajská televízia CNN. V slume Dháráví žije približne milión obyvateľov a hustotu obyvateľstva má takmer 30-krát vyššiu ako New York – asi 280.000 ľudí na kilometer štvorcový.

12:32 V Španielsku zaznamenali už 10 003 úmrtí na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo sa v krajine nakazilo už 110 238 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. Počet úmrtí v Španielsku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 950, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast. Španielsko je v úmrtnosti na druhom mieste spomedzi všetkých krajín zasiahnutých pandémiou koronavírusu za Talianskom. Tam ochoreniu COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, podľahlo 13 155 ľudí.

12:15 Na Slovensku v stredu otestovali 1 191 osôb, z toho 26 bolo pozitívnych. Hospitalizovaných je 118 ľudí, traja na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeden je na pľúcnej ventilácii, traja sú vyliečení. Viac ako polovicu testov urobili súkromné laboratória, ktoré mali nízky podiel zachytených prípadov, čo je indikátorom, že testovali predovšetkým samoplatcov.

12:13 Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Rakúsku vo štvrtok zvýšil na 10 923. V krajine evidujú už 158 úmrtí na ochorenie COVID-19, píše portál OE24. V Rakúsku sa z ochorenia spôsobeného koronavírusom doteraz vyliečilo 1 749 ľudí, v nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 1 057 osôb a 227 z nich je na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

12:09 Po pandémii koronavírusu môže pomôcť naštartovať ekonomiku aj obnova budov a podpora nájomného bývania, tvrdí platforma Budovy pre budúcnosť (BPB). Médiá o tom informovala riaditeľka platformy Katarína Nikodemová. Nikodemová upozorňuje, že okrem krátkodobých opatrení treba myslieť aj na to, čo bude po prekonaní pandémie.

12:04 V Číne podľa agentúry AFP vypukol boj medzi Francúzskom a USA o ochranné pomôcky, ktoré sú v oboch západných krajinách v čase šírenia koronavírusu kriticky nedostatkovým tovarom. Správa zo stredajšieho večera sa odvoláva na vyjadrenia Jeana Rottner, čo je predseda regionálneho zhromaždenia ťažko zasiahnutej francúzskej oblasti Grand-Est. Podľa neho Američania preberajú francúzskej objednávky priamo na čínskych letiskách, tesne pred odoslaním nákladu. „Na pristávacej dráhe Američania vytiahnu hotovosť a ponúknu trojnásobok alebo štvornásobok peňazí za objednávky, ktoré sme urobili, takže naozaj musíme bojovať,“ uviedol Rottner.

11:47 Dobrovoľníci z radov zdravotníckych pracovníkov sa spojili, aby uľahčili nemocniciam situáciu spôsobenú pandémiou koronavírusu. Iniciatíva medikov a lekárov Sme pripravení prepája dobrovoľníkov so zdravotníckym vzdelaním s nemocnicami a ďalšími zdravotníckymi inštitúciami prostredníctvom webovej platformy smepripraveni­.solved.fi. Platformu podporuje aj Ministerstvo zdravotníctva SR. „Iniciatíva prepája dobrovoľníkov priamo s nemocnicami, kde je o nich záujem. Prihlásiť sa môžu všetci so zdravotníckym vzdelaním od zdravotných sestier, študentov medicíny až po zubárov,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti. Registrovalo sa už viac ako 50 nemocníc a 650 dobrovoľníkov.

11:41 Provincia Québec, ktorá je koronavírusom najviac postihnutým regiónom Kanady, sa potýka s šírením infekcie v domovoch pre seniorov. Najmenej jeden prípad nákazy je vo štvrtine quebeckých opatrovateľských zariadeniach, uviedol podľa agentúry AP tamojšej premiér Francois Legault. V Kanade je podľa aktuálnych údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa 9731 potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú koronavírusy spôsobuje, 112 ľudí nákaze podľahlo. Najviac chorých hlási frankofónnej Québec, na ktorý pripadá takmer polovica prípadov a 33 úmrtí.

11:37 Grécke úrady vo štvrtok hermeticky uzavreli utečenecký tábor ležiaci severne od Atén, v ktorom sa potvrdilo 20 prípadov nákazy koronavírusom. Tábor Ritsona bude nasledovných 14 dní v karanténe a nikomu počas tejto doby nebude povolené opustiť ho či prichádzať doň, oznámilo vo štvrtok grécke ministerstvo pre migráciu.

11:27 Najviac pozitívne testovaných Bratislavčanov na koronavírus je z Ružinova, nasleduje Petržalka. Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva. K 1. aprílu bolo pozitívne testovaných 33 pacientov z mestskej časti Ružinov, 21 ich bolo z bratislavskej Petržalky. Nasleduje Karlova Ves s desiatimi pozitívne testovanými, Staré Mesto a Podunajské Biskupice s deviatimi, Nové Mesto so siedmimi a Devínska Nová Ves so šiestimi pozitívne testovanými.

11:13 Americký prezident Donald Trump v boji proti koronavírusu stráca podporu verejnosti, jeho kroky teraz považuje za správne 40 percent Američanov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu portálu Politico a spoločnosti Morning Consult, podľa ktorého si 47 percent respondentov myslí, že prezident nerobí dosť na zastavenie infekcie. Ešte pred týždňom niektoré sondáže ukazovali, že za Trumpovými opatreniami proti infekcii stojí väčšina populácie, aj keď rozdiel nebol príliš veľký. Napríklad prieskum televízie ABC News a denníka The Washington Post z minulého týždňa udával 51-percentný podporu proti nesúhlasu v podobe 45 percent.

11:09 V Rusku počet potvrdených výskytov nákazy stúpol na 3 548 po tom, čo dnes operatívny štáb pre boj s koronavírusom ohlásil rekordný prírastok 771 nových prípadov za uplynulých 24 hodín. Oznámila to agentúra Reuters. Infekcia sa podľa úradov vyskytuje v 76 z 85 ruských regiónov. Choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo v Rusku celkovo 30 ľudí a 235 pacientov sa uzdravilo.

11:05 Slovensko by mohlo z nezazmluvnených, resp. nevyčerpaných peňazí Európskej únie použiť na opatrenia proti koronavírusu predbežne necelých 2,5 mld. eur. Ako pre agentúru SITA potvrdil vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, konečná suma vzíde až z analýz, ktoré práve pokračujú na národnej úrovni.

10:47 Počet úmrtí na koronavírus v americkom štáte New York sa počas uplynulých 72 hodín zdvojnásobil na vyše 1 900. Celkový počet obetí v Spojených štátoch tak už presiahol päťtisíc a počet potvrdených prípadov nákazy 216-tisíc.

10:33 Dvadsať hraničných priechodov medzi Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou je od štvrtka dočasne uzavretých po tom, ako sa obe krajiny dohodli na tomto opatrení s cieľom zastaviť šírenie nákazy koronavírusu. Informovala o tom agentúra HINA. Riaditeľstvo chorvátskej polície v stredu oznámilo, že toto opatrenie vstúpilo do platnosti vo štvrtok o 07.00 h SELČ.

10:24 Na nový koronavírus by sme mali testovať aspoň 1 000 ľudí denne, uviedla predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Viac si prečítate tu:

10:09 Medzi ľuďmi nakazenými koronavírusom je aj pracovník maďarskej atómovej elektrárne v Paksi, informoval vo štvrtok spravodajský server Index.hu. Celkový počet potvrdených infikovaných stúpol v Maďarsku na 585. Na ochorenie COVID-19 zomrelo už 21 ľudí.

10:01 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku vo štvrtok zvýšil o 6 156 na 73 522. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 140 úmrtí, čím ich počet stúpol na 872. Vyplýva to z aktuálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Najviac zasiahnutými spolkovými krajinami sú naďalej Bavorsko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. Nemecko pre pandémiu koronavírusu zvýšilo počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti z 28 000 na 40 000.

Postele pre bezdomovcov, postihnutým... Foto: SITA/AP, Christian Murdock
koronavírus Postele pre bezdomovcov, postihnutým koronavírusom v americkom Colorado Springs.

9:49 Ramjee, svetoznáma juhoafrická vedkyňa, ktorá skonala v nemocnici neďaleko mesta Durban, pracovala ako hlavná vedkyňa v Aurum Institute, vedúcej inštitúcii v boji proti HIV a tuberkulóze. Venovala sa najmä metódam prevencie HIV pre ženy. Špecialistka na výskum HIV ochorela v polovici marca, po návrate z Veľkej Británie, kde prednášala na sympóziu na London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

9:31 Brazília v stredu oznámila prvý prípad nakazenia koronavírusom v komunite pôvodných obyvateľov. Na koronavírus SARS-CoV-2 bola pozitívne testovaná 20-ročná žena z etnika Kokama žijúca pri hraniciach s Kolumbiou. Podľa agentúry AFP o tom v noci na štvrtok informovalo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

9:25 Počet nových prípadov choroby COVID-19 spôsobenej koronavírusom v ČR stúpol na 3 604. Ochoreniu doposiaľ podľahlo 40 ľudí a vyliečilo sa 61 ľudí. S odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva platné k 08.30 h o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz.

9:08 Izraelský minister zdravotníctva Jaakov Litzman a jeho manželka Chava boli pozitívne testovaní na koronavírus. V noci na štvrtok to oznámila ministrova kancelária s tým, že zdravotný stav obidvoch je dobrý. Minister bude pokračovať vo svojej práci z domu.(TASR)

8:53 Švédska vláda uzavrela všetky lyžiarske strediská a odporučila starším ľuďom, aby nenakupovali a radšej zostali doma. Bary a reštaurácie však zostávajú naďalej otvorené, píšu spravodajské portály The Telegraph a The Local. Súčasťou nových usmernení je odporúčanie neuskutočňovať športové podujatia, ako sú futbalové zápasy a rešpektovať opatrenia týkajúce sa uzatvorenia lyžiarskych stredísk. Vláda taktiež zakázala návštevy domovov dôchodcov. Švédsko k 1. aprílu eviduje 4974 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 239 úmrtí.

8:28 Nemecké nemocnice prijali z iných krajín Európskej únie 113 pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že 85 pacientov je z Francúzska, 26 z Talianska a dvaja z Holandska. Niektorých prepravili armádnymi lietadlami. Ďalších 81 nemocničných lôžok je pripravených pre nakazených z Talianska a 13 pre pacientov z Francúzska.

Nemecko ponúklo lôžka aj pre pacientov zo Španielska, ktorí si vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Španielska vláda sa však ešte k tejto ponuke nevyjadrila a sústredí sa na rozmiestnenie pacientov v rámci Španielska.

8:21 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval v stredu prípadných porušovateľov karanténnych opatrení na ostrove Luzon, že prikáže polícii, aby zastrelila každého, kto bude „robiť problémy“. Viac sa dočítate tu:

8:12 Desiatkam zamestnancov ružomberskej nemocnice hrozí karanténa. Viac sa dočítate tu.

7:40 Klimatický summit OSN COP26, ktorý sa mal uskutočniť v novembri v škótskom Glasgowe, bude pre pandémiu koronavírusu presunutý na rok 2021. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie britskej vlády o tom informovala agentúra AFP.

6:08 Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín až 884 obetí na životoch. Ide o doteraz najväčší denný nárast obetí tohto infekčného ochorenia v USA. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa (JHU). Celkový počet obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus SARS-CoV-2, tak v krajine stúpol na 5116. Ochorením tam dokázateľne trpí 215.417 osôb, pričom počet potvrdených prípadov za posledných 24 hodín vzrástol o 25 200.

5:35 Trinásť krajín Európskej únie dalo najavo svoje obavy týkajúce reštriktívnych opatrení prijímaných pre pandémiu. Maďarský parlament tento týždeň schválil zákon posilňujúci právomoci vlády Viktora Orbána. Môže riadiť krajinu pomocou dekrétov bez nutnosti súhlasu poslancov a to neobmedzene dlhú dobu. Vo vyhlásení 13 krajín síce Maďarsko spomenuté nie je, ale uvádza sa v ňom, že „opatrenia je potrebné obmedziť na nevyhnutne potrebné, majú byť primerané a časovo ohraničená, majú byť pravidelne preverovaná a majú byť v súlade s medzinárodným právnymi záväzkami“. Píše sa v ňom tiež, že kroky proti šíreniu koronavírusu nemajú obmedzovať možnosť dať najavo svoj názor a slobodu tlače. Vyhlásenie podpísalo okrem Holandska tiež Nemecko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko.

5:30 Pre rozšírenie koronavírusu na americkej lietadlovej lodi USS Theodore Roosevelt kotviacej pri tichomorskom ostrove Guam z nej bude môcť odísť najmenej 2700 členov posádky. Minister námorníctva Thomas Modly uviedol, že sa stále hľadajú možnosti, kam vojakov umiestniť do karantény. Podľa agentúry AP armáda uvažuje napríklad o izbách v hoteloch. Nákaza sa preukázala u 93 členov posádky, povedal Modly. Príznaky choroby sa prejavili u 86 z nich, nikto ale nemusel do nemocnice. Z lode sa dostalo už tisíc vojakov, ďalších 1700 ich bude nasledovať v najbližších dňoch Viac v článku Lietadlovú loď napadol vírus.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

192 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus