Klus: Na repatriáciu čaká 3100 ľudí

Na pokračovanie repatriácie občanov SR zo zahraničia je potrebné zvýšiť voľné ubytovacie kapacity, kam možno navrátilcov umiestniť do povinnej karantény. Pred štvrtkovým rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus.

02.04.2020 08:12 , aktualizované: 17:17
debata (45)

„Veríme, že nielen na úrovni samosprávnych krajov, ale aj v rámci kapacít ministerstva vnútra a obrany bude možné nájsť voľné miesta,“ povedal Klus. Na repatriáciu čaká podľa jeho slov ešte približne 3100 ľudí. „Dokážeme ich repatriovať počas dvoch týždňov, potrebujeme však voľné miesta v karanténnych centrách,“ dodal. Najbližší let pre repatriantov by sa mal uskutočniť v piatok do nórskeho Osla.

Video: Martin Klus hovorí, že repatrianti musia čakať, pretože zariadenia na karanténu sú plné.

Video

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) v tejto súvislosti uviedol, že v piatich zariadeniach rezortu poskytujú v súčasnosti ubytovanie pre približne 600 repatriantov. „Tí priebežne prichádzajú a odchádzajú, tí, ktorí prejdú testmi s negatívnym výsledkom, odchádzajú, na ich miesta po povinnej dezinfekcii priestorov prichádzajú ďalší,“ skonštatoval.

Priznal zároveň i to, že v zariadeniach museli riešiť nejeden prípad konfliktného správania zo strany ubytovaných, vyzval ich na väčšiu trpezlivosť. „Aby sa neopakovali prípady z minulého týždňa, že ničili majetok zariadení, vyhadzovali matrace von oknom, neslušne sa správali k ľuďom, ktorí sa im snažia pomôcť,“ upozornil minister.

Blanár: Repatriácie sa nekončia

Repatriácie občanov v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa nekončia, v súčasnosti je iba pozastavená registrácia. Po štvrtkovom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR o tom informoval jeho predseda Juraj Blanár (Smer). Výboru odpovedal na otázky o repatriáciách štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

„Informácia, ktorá bola uvedená na webovej stránke MZVaEZ, že od polnoci 2. apríla prestáva prijímať žiadosti na repatriáciu (…), bola aj je zavádzajúca,“ uviedol Blanár. Mylne totiž podľa neho naznačuje, že sa už nebudú uskutočňovať.

Všetky dosiaľ podané žiadosti by mali byť vybavené do dvoch týždňov, interpretoval Blanár slová štátneho tajomníka. Ako ďalej informoval, v súčasnosti rezort diplomacie rieši problémy s ubytovacími kapacitami na povinnú karanténu. Rokuje sa napríklad o využití študentských internátov.

Predseda výboru zdôraznil, že repatriácie musia pokračovať, aby sa občania, napríklad študenti, ktorým sa skončí študijný pobyt, mohli vrátiť. Doplnil však, že výbor sa zhodol na tom, že je potrebné prijať opatrenie, aby ľudia, ktorí napriek mimoriadnej situácii vycestujú do zahraničia, nemohli byť zapojení do repatriačného procesu.

Na adresu špekulantov podotkol, že náklady na cestu musia podľa informácií od Klusa znášať aj tí, ktorí sa napriek registrácii nezúčastnili na lete.

Blanár informoval, že doteraz bolo podaných 6190 žiadostí o repatriáciu zo 100 krajín z celého sveta, pričom až 70 percent je z Európy. Repatriovaných už bolo 2808 občanov, ktorí išli rovno do karantény. Ďalších 1361 ľudí sa vrátilo na Slovensko prostredníctvom tzv. riadených repatriácií.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19