Pribudlo 26 prípadov nákazy, päť osôb sa už vyliečilo

Na Slovensku pribudlo počas stredy 26 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo ich na Slovensku je 426. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Naopak Slovensko oficiálne eviduje už päť vyliečených osôb z ochorenia Covid-19. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

02.04.2020 12:11 , aktualizované: 17:40
debata (85)

K trom doposiaľ vyliečeným pribudli ďalší dvaja pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Pacienti boli podľa rezortu zdravotníctva prepustení do domácej karantény. Výsledky druhého kontrolného odberu s negatívnym výsledkom dostali ešte počas stredy. „K vyliečenému mužovi a žene z Košíc a ďalšiemu mužovi z banskobystrického regiónu pribudli ďalší dvaja. Sumárna štatistika za Slovensko je tak päť vyliečených ľudí,“ doplnilo ministerstvo.

Šéf rezortu zdravotníctva informoval, že počas stredy bolo testovaných takmer 1200 osôb. Celkový počet pacientov testovaných na Slovensku s negatívnym výsledkom je 9862 osôb.

Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí o situácii ohľadom koronavírusu.

„Máme v súčasnosti 118 ľudí hospitalizovaných väčšinou na infekčných oddeleniach, z toho máme troch pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Jeden je stále ventilovaný a máme troch vyliečených pacientov,“ priblížil.

Dodal, že v stredu sa podarilo zvýšiť počet testovaných, keďže sa do testovania na nový koronavírus zapojili aj súkromné laboratóriá, zväčša pre samoplatcov. Podľa Krajčího stúpol aj počet pozitívne testovaných v kritickom veku, teda nad 65 rokov, pričom počas stredy bolo päť takýchto prípadov.

„Preto by som chcel vyzvať občanov celého Slovenska, aby sme urobili maximum pre to, aby sme ochránili starších ľudí, seniorov,“ dodal Krajčí s tým, že pre túto skupinu obyvateľov môže byť zvládnutie ochorenia COVID-19 náročnejšie.

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že ide o 27-ročného muža z Banskej Bystrice, ďalej 74-ročného muža, 72-ročnú ženu a 62-ročného muža z Bardejova, 21-ročného muža a 18-ročného muža a tiež 47-ročnú ženu z Bratislavy. Ďalej 26-ročnú, 23-ročnú a 22-ročnú ženu z Brezna, 70-ročného muža z Ilavy, ďalej 38-ročnú a 57-ročnú ženu a 68-ročného muža z Košíc, 48-ročnú ženu z Malaciek a 46-ročného muža z Martina. Dva nové prípady sa objavili aj v Poprade, ide o 65-ročnú ženu a 29-ročnú ženu. Rovnako dva prípady sa objavili v Prievidzi, ide o 31-ročného muža a 30-ročnú ženu. Ochorenie zistili aj u 24-ročnej ženy zo Sabinova, 42-ročnej ženy zo Senca, 26-ročnej ženy z Tvrdošína a 30-ročného muža zo Žiaru nad Hronom. Dva prípady sa objavili aj v Žiline, ide o 67-ročného muža a 20-ročného muža.


Súkromné laboratóriá a testovanie

Ako uviedol predseda Asociácie laboratórií (AsLab) Vladimír Ježík, počas uplynulých dní súkromné laboratóriá testovali vzorky, ktoré im boli dodané zo strany štátu. Aby sa vyhli prípadnej chybovosti či duplicitám, čísla nekomunikovali oddelene, ale boli zaradené do spoločných štatistík.

Súkromné laboratória zároveň od pondelka (30. 3.) začali zriaďovať drive-through odberové miesta pred nemocnicami po celom Slovensku, čím sa počet vyšetrení postupne zvyšuje.

„Ako sme deklarovali, kapacitne tieto odbery zvládame zabezpečovať bez problémov, a zároveň kontinuálne pracujeme za zvyšovaní kapacity vyšetrení, aby sme dokázali naplniť potreby štátu, ale aj strategických firiem v boji s koronavírusovou pandémiou,“ uzavrel Ježík.

Kontrola spracovania osobných údajov

Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) začal kontrolu spracovania osobných údajov v Národnom centre zdravotníckych informácii (NCZI) pre ich mapu s prehľadom infikovaných koronavírusom. Potvrdila to hovorkyňa ÚOOÚ Tamara Valková.

„Ide o kontrolu spracovania osobných údajov, zameranú najmä na bezpečnosť ich spracovania,“ spresnila hovorkyňa.

Národné centrum zdravotníckych informácií spustilo interaktívnu mapu aktuálne spracovaných laboratórnych údajov o koronavíruse s prehľadom o počte pozitívnych vzoriek podľa miest, pohlavia a dátumu. Jej cieľom je podľa NCZI zvýšiť prehľadnosť a transparentnosť relevantných údajov o koronavíruse, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie Covid-19.

Približne päťpercentná úmrtnosť

Úmrtnosť na koronavírus SARS-CoV-2 je približne päťpercentná, konkrétne k údajom zo stredy ide o 4,9 percenta. Koronavírus má tak nižšiu úmrtnosť ako ťažký akútny respiračný syndróm SARS a respiračný syndróm na Strednom východe MERS, no šíri sa rýchlejšie. Uvádza sa to v materiáli Liekové riziko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), zverejnenom na webe ústavu.

Tvorcovia materiálu priblížili, že do konca minulého roka bolo známych šesť rodov RNA vírusov, čiže tzv. koronavírusov. Tie spôsobujú obvykle ochorenie dýchacích ciest. „Štyri z nich sa doteraz vyskytli v celom svete len na určitom území a spôsobili ochorenia o niečo ťažšie ako bežné prechladnutie,“ vysvetlili.

Ako ďalej priblížili, SARS sa vyskytol po prvý raz v roku 2002. Celosvetovo infikoval viac ako 8000 ľudí a úmrtnosť bola zhruba desať percent. Najviac postihnutou krajinou bola Čína. V roku 2012 sa objavil respiračný syndróm na Strednom východe MERS, postihol 2500 ľudí. Najväčšie ohniská boli v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Kórejskej republike. Aj keď počet prípadov s MERS bol v tom čase nízky, jeho úmrtnosť je približne 35 percent, čo ho podľa odborníkov zaraďuje medzi jeden z najsmrteľnejších ľudských choroboplodných zárodkov.

Slovenskí odborníci pri informáciách o koronavíruse odkazujú na lekársky časopis The Lancet, ktorý uvádza, že úplne prvý identifikovaný pacient sa nenakazil na trhu, čo naznačuje, že vírus mohol pochádzať z iných zdrojov a na trh v čínskom meste Wuhan mohol byť prepravený.

Inkubačná doba infekcie koronavírusu sa pohybuje od dvoch do 14 dní. Viaceré analýzy naznačili priemernú inkubačnú dobu ako 5,1 dňa. V 97,5 percente ľudí, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia Covid-19, sa tak stalo do 11,5 dňa od nakazenia, čím sa podľa slov odborníkov zavedenie 14-dňovej karantény potvrdilo ako opodstatnené.

Ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 sa na Slovensku zaznamenalo 6. marca 2020, kedy bol potvrdený prvý prípad v Bratislavskom kra­ji.

Žiaden liek ani vakcína na liečbu ochorenia COVID-19 nie sú schválené

Žiaden liek ani vakcína na liečbu ochorenia COVID-19 v súčasnosti nie sú schválené. Európska lieková agentúra (EMA) však v posledných týždňoch intenzívne spolupracovala s vedeckými iniciatívami vyvíjajúcimi nové lieky. V súčasnosti existuje približne 40 liekov, ktoré sa v kontexte s novým koronavírusom skúmajú, a niektoré z nich ukazujú sľubné výsledky. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Ústav informoval o tom, že aktuálne sa realizuje niekoľko klinických skúšaní s potenciálnymi liekmi na ochorenie COVID-19. Medzi ne patria najmä lieky s liečivami remdesivír, ďalej kombinácia lopinavir – ritonavir, ktorá je v súčasnosti registrovaná na liečbu HIV infekcií, tiež chlorochín a hydroxychlorochín, v súčasnosti registrované na liečbu malárie a autoimunitných ochorení ako reumatoidná artritída, ďalej systémové interferóny a najmä interferóny beta v súčasnosti registrované na liečbu chorôb ako skleróza multiplex a monoklonálne protilátky pôsobiace proti komponentom imunitného systému.

VIDEO: Tlačová konferencia ministra Richarda Sulíka o karanténe a ekonomike

85 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus