Poslanci vládnych strán podpísali koaličnú zmluvu, chýba len Kollárov podpis

Poslanci vládnej koalície dnes na Bratislavskom hrade spečatili koaličnú dohodu. Podľa šéfa parlamentu a predsedu Sme rodina Borisa Kollára je to historický okamih od vzniku demokratickej Slovenskej republiky, kedy sa pod koaličnú zmluvu podpisujú všetci poslanci.

02.04.2020 12:25 , aktualizované: 14:15
debata (248)

Poslanec Miroslav Kollár zo strany Za ľudí ju však nepodpísal. Na sociálnej sieti uviedol, že koalíciu aj vládu podporuje, ale na netradičné experimenty nevidí dôvod. V ponovembrovej histórii Slovenska sa ešte nestalo, že by zmluvu okrem lídrov strán podpisovali vládni poslanci.

Na tlačovom brífingu o podpise dohody informovali predstavitelia vládnej štvorkoalície. Premiér Igor Matovič deklaroval, že za OĽaNO podpíše dohodu všetkých 53 poslancov. „Verím, že je to základ a záväzok do budúcna, že naplníme naše sľuby,“ skonštatoval. Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík dodal, že koaličnú dohodu podpíše všetkých 95 koaličných poslancov. Nestalo sa tak.

Video: Slávnostný akt podpisu koaličnej zmluvy poslancami vládnych strán.

„Všetkých 95 poslancov podpíše koaličnú zmluvu. Toto robíme preto, lebo chceme, aby aj oni boli skutočnou súčasťou koalície, a najmä preto, lebo chceme, aby bola koalícia stabilná,“ priblížil Sulík s tým, že to bude potrebné aj vzhľadom na krízu pre ochorenie Covid-19. Zdôraznil, že koalícia bude musieť prijať mnoho opatrení, a to nielen na obdobie mimoriadnej situácie.

Premiér Matovič tiež povedal, že po podpise koaličnej dohody a následného odsúhlasenia programového vyhlásenia vlády (PVV) sa bude od koaličných poslancov očakávať, že budú hlasovať za podporu zákonov, ktoré sa budú týkať opatrení v zmysle dohôd. Naďalej však budú podľa premiéra mať zelenú kartu pri hlasovaní o veciach, na ktorých nie je spoločná dohoda v koalícii.

Video: Brífing lídrov vládnych strán pred podpisom koaličnej zmluvy.

Video

„Keď poslanci raz podpíšu koaličnú zmluvu alebo spoločne zahlasujú za PVV, ktoré bude v súlade s koaličnou zmluvou, tak už pri akomkoľvek zákone, ktorý príde a ktorý bude napĺňať ducha a literu PVV, sa očakáva, že ho poslanci, samozrejme, schvália a budú hlasovať za,“ uviedol premiér.

Skonštatoval, že poslanci mali čas oboznámiť sa s celým textom koaličnej dohody, aby sa vedeli slobodne rozhodnúť o jej podpise. Dodal, že partneri pracujú aj na tvorbe PVV. Jednotlivé ministerstvá by mali pripraviť svoju časť. „Všetko stihneme, proces beží,“ priblížil.

S predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) označil Sulík podpis dohody poslancami za historický moment. Šéf parlamentu k tomu doplnil, že poslanci vyšlú podpisom dohody signál o spájaní sa. Poznamenal, že po jej podpísaní si partneri ešte raz zmluvu prejdú a v pondelok ju poskytnú médiám a verejnosti.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) doplnila, že poslanci z ich strany vstúpili do koalície s veľkými očakávaniami. Podľa jej slov chcú byť konštruktívnym a racionálnym partnerom, ktorý bude ponúkať riešenia bez populistických skratiek.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná zmluva #nová vláda