Kolíková: Mená nominantov do Súdnej rady nebudú veľké prekvapenia

Verejnosť sa dozvie mená nominantov vlády SR a Národnej rady (NR) SR do Súdnej rady SR už v najbližších dňoch a nebudú to veľké prekvapenia. Po prerušenom rokovaní vlády to vo štvrtok uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

02.04.2020 13:30
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)
debata (6)

„Sú to mená, ktoré sú známe, nebudú to veľké prekvapenia. Navrhujeme mená, ktoré sú podľa mňa silné osobnosti, či už morálne alebo odborne,“ uviedla Kolíková, ktorá verí, že sa v najbližších dňoch na úrovni koalície dosiahne dohoda.

Súdna rada je momentálne bez tretiny svojich členov. Udialo sa tak po tom, ako odstúpili všetci nominanti vlády a dvaja nominanti parlamentu, keď ich ministerka informovala o tom, že nemajú dôveru vlády.

Ich odstúpenie v kombinácii s ospravedlnením troch členov Súdnej rady na plánovanom zasadnutí, ktoré sa malo konať v pondelok (30. 3.), spôsobilo, že nebol opätovne zvolený predseda Najvyššieho súdu SR. Toho mala voliť Súdna rada už na štvrtý pokus.

Súdna rada sa tak v marci nezišla, a preto nemôže okrem voľby predsedu Najvyššieho súdu riešiť ani personálne otázky na súdoch. Tie sú aktuálne najmä z dôvodu odchodu viac ako 20 sudcov. K nim treba tiež prirátať skupinu sudcov, ktorá bola obvinená z korupčných trestných činov počas policajnej akcie Búrka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada SR #Mária Kolíková