Matovičov 'blackout'? Nezodpovedné, nebezpečné, zbytočné

Slovensko nepotrebuje vypnúť krajinu, zhodli sa v relácii Ide o pravdu europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a Peter Kmec (Smer), podpredseda výboru NR SR pre európske záležitosti.

02.04.2020 15:27 , aktualizované: 16:43
debata (80)

VIDEO: V diskusnej relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu sa stretli eurposlanec Ivan Štefanec a poslanec NR SR Peter Kmec.

Úvahy premiéra Igora Matoviča o tom, čo nazýva ‚blackout‘, teda že Slovensko by sa malo na niekoľko týždňov vypnúť, zničiť tak vírus a po tomto období žiť ako pred vypuknutím pandémie, sa nestretli s pochopením u diskutujúcich.

Vypnutie Slovenska nepovažujú ani Štefanec, ani Kmec za dobrý nápad. „Úvahy o ‚blackoute‘ považujem za nezodpovedné až nebezpečné, takéto veci sa majú riešiť s odborníkmi na krízových štáboch a nemyslím si, že by o takýchto veciach malo byť verejné hlasovanie,“ povedal Štefanec. „Keby sme mali mať úplný ‚blackout‘, ani to nám nezaručí, že sa zo súčasnej situácie po čase dostaneme,“ dodal. Pripomenul, že Slovensko je otvorená ekonomika, postavená na exporte a musí komunikovať so zahraničím, preto by vypnutie krajiny malo „následky, aké si teraz ani nevieme predstaviť.“

Vypnutie krajiny je zbytočná iniciatíva, pretože Slovensko podľa Kmeca konalo na začiatku veľmi zodpovedne, a prvých dvadsať opatrení Petra Pellegriniho dostalo krajinu do situácie, že „vieme upravovať tie opatrenia tak, aby sme nemuseli poškodiť ekonomiku“. „Na takéto radikálne opatrenia Slovensko nemusí pristupovať,“ dodal Kmec. V jeho predstavách ide o doladenie opatrení, spolu s väčším množstvom testovania.

Štefanec: Jedna krajina pandémiu neporazí

Podľa prieskumu Focusu Slováci nevnímajú pomoc Európskej únie ako výraznú, veľa z nich má pocit, že Čína pomáha viac. Štefanec priznáva, že takýto obraz je takmer v každej európskej krajine. Uviedol však, že EÚ po vypuknutí nákazy pomáhala Číne oveľa viac ako Čína teraz pomáha EÚ. Zároveň povedal že koluje množstvo dezinformácií, ktoré cielia na európske krajiny.

Podľa Štefanca jedna krajina únie pandémiu sama neporazí a je treba bojovať spoločne. Bez EÚ by sme túto krízu neprekonali, tvrdí. Pripomenul prvý balík investičnej pomoci vo výške 37 miliárd eur, z ktorého Slovensko môže čerpať 2,5 miliardy eur. Slovensko môže čerpať eurofondy aj peniaze z iných fondov únie. „Veľmi skoro sa ukáže aj výhoda, že sme v eurozóne,“ povedal Štefanec.

Kmec: Potrebujeme vlastné rúška

Vonkajšia pomoc z Číny či Ruska je mediálne viac viditeľná ako pomoc EÚ členským štátom, uviedol Kmec. „Tieto formy pomoci sú rozdielne, európska pomoc je menej viditeľnejšia ako krabice plné rúšok a testerov,“ dodal. Je to vítaná pomoc, lebo tieto veci sa v podstate v EÚ nevyrábajú a výroba sa takmer celá presunula do Ázie pre lacnejšiu pracovnú silu.

„Jedna z hlavných úloh pre EÚ by malo byť vytváranie si kritických aj strategických rezerv v tejto oblasti. Aj keď tieto rúška budeme vyrábať o 50 % či 100 % drahšie, ale budú to naše národné kapacity,“ uviedol Kmec.

Ďalšou pomocou zo strany Európskej únie má byť podpora tzv. kurzarbeitu, do ktorého plánuje dať EÚ 100 miliárd eur. Podľa Štefanca ide o udržanie pracovných pozícií, človek by mal zostať v stave zamestnancov, aj keď svoju prácu nemôže vykonávať. Europoslanec očakáva, že takáto pomoc by mohla byť schvválená už v apríli.

Kmec ocenil aktivitu Bruselu v prípade ekonomických opatrení, kde vidí snahu o čo najväčšiu flexibilitu. Dvanásť členských štátov už požiadalo Európsku komisiu o odobrenie ekonomických balíčkov s výnimkami zo štátnej pomoci. Slovensko zatiaľ medzi tieto krajiny nepatrí, preto európsky výbor slovenského parlamentu vyzval vládu, aby urýchlila rokovania s Bruselom, lebo ekonomika bude potrebovať injekciu vo výške jednej miliardy eur mesačne.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu