V domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov žilinskej nemocnice

V preventívnej domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil koronavírus. Muža už zo žilinskej nemocnice previezli na Kliniku infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin. TASR o tom informovala hovorkyňa FNsP Lenka Záteková.

02.04.2020 14:28 , aktualizované: 21:01
debata (8)

Pacienta z okresu Žilina vo veku 67 rokov prijali do žilinskej nemocnice v utorok (31. 3.). Pri príjme mu na základe podozrenia urobili test na COVID-19. Následne ho hospitalizovali v izolačnej izbe v časti oddelenia vnútorného lekárstva bez kontaktu s inými pacientmi oddelenia. Personál, ktorý sa o pacienta odo dňa príjmu na internom oddelení staral, bol podľa Zátekovej vybavený osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami a pristupoval k nemu ako k osobe podozrivej z tohto ochorenia. „V stredu 1. apríla výsledky testu potvrdili pacientovi vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19. Následne bol prevezený do nemocnice v Martine. Ihneď došlo k posúdeniu epidemiologickej anamnézy a klinického stavu pracovníkov nemocnice, ktorí boli v bezprostrednom styku s pacientom,“ priblížila Záteková.

Pacient bol totiž v období pred prejavením príznakov (v prvej polovici marca) hospitalizovaný v žilinskej nemocnici pre iné zdravotné ťažkosti nesúvisiace s COVID-19. Podľa hovorkyne vtedy nespĺňal žiadnu z rizikových podmienok a nevyskytli sa u neho klinické príznaky. Koncom marca opäť navštívil nemocnicu – urgentný príjem. Ani vtedy u neho nebola potvrdená cestovateľská anamnéza ani kontakt s pravdepodobným prípadom COVID-19. Nameraná nebola ani telesná teplota nad 38 stupňov Celzia. V izolácii sa teda aktuálne nachádzajú všetci zamestnanci FNsP, ktorí sa s pacientom dostali do kontaktu. O výsledkoch testov bude nemocnica informovať, doplnila hovorkyňa.

Personál a pacienti z nemocnice v Prievidzi sú negatívni

Zvyšná časť personálu oddelenia pľúcnych chorôb v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach a pacienti, ktorí boli v kontakte so zosnulým mužom s COVID-19, mali výsledky testov na koronavírus negatívne.

Uviedla riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach Zuzana Tornócziová. Negatívne výsledky malo i ďalších deväť členov personálu pľúcneho oddelenia, ich testovanie zabezpečila nemocnica na začiatku tohto týždňa. Pre nedostatok setov testovali zvyšný personál a pacientov neskôr.

Zosnulý muž bol na pľúcnom oddelení hospitalizovaný od 20. marca a 30. marca v domácej liečbe zomrel. Námestník nemocnice Milan Henčel uviedol, že cestovateľská a epidemiologická anamnéza, opakovane dopytovaná, bola zo strany pacienta negatívna, až na avízo jedného zamestnanca dostali podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo 29. marca s pozitívnym výsledkom. Pacient bol podľa neho stabilizovaný, afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí a jeho prepustenie do domácej karantény odobril RÚVZ.

Postup nemocnice preveruje z vlastnej iniciatívy Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Muž zomrel na obojstranný zápal pľúc a je pravdepodobne prvou obeťou ochorenia COVID-19 na Slovensku. To, či pacient zomrel na COVID-19, alebo mal zápal pľúc z iného dôvodu, by malo byť jasné pravdepodobne v pondelok 6. apríla

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Prievidza #koronavírus