Vláda schválila zákon o mimoriadnych opatreniach v zdravotníctve

Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Zároveň odobrila aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

02.04.2020 17:54 , aktualizované: 19:16
debata (76)

VIDEO: Premiér Igor Matovič po rokovaní vlády.

Cieľom je odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s koronavírusom. Rovnako má zmierniť negatívne vplyvy v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie z 11. marca 2020 a vyhlásením núdzového stavu z 15. marca 2020.

Po novom sa zakazuje počas krízovej situácie predávať osobný ochranný prostriedok kategórie FFP2, FFP3 a osobný ochranný prostriedok kategórie KN95 inej osobe než poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť na Slovensku, ďalej zdravotníckemu pracovníkovi pracujúcemu na Slovensku, orgánom štátnej správy alebo územnej samosprávy, právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi, ktorá je podľa osobitného predpisu povinná zabezpečovať tieto osobné ochranné prostriedky a vykonáva práce, pri ktorých je používanie týchto osobných ochranných prostriedkov nevyhnutné. Taktiež osobe, ktorá distribuuje tieto osobné ochranné prostriedky na území Slovenska.

V prípade, že fyzická osoba predá alebo prevedie osobný ochranný prostriedok iným spôsobom, Slovenská obchodná inšpekcia jej môže uložiť pokutu vo výške od 1000 eur do 10 000 eur.

Novela zákona tiež umožňuje právnickým osobám v pôsobnosti MZ SR, aby ich kolektívne orgány mohli prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam. Cieľom tohto zákona je tiež umožniť účastníkom správnych konaní, ktorých konanie v čase krízovej situácie by bolo správnym deliktom alebo priestupkom, aby sa mohli zbaviť zodpovednosti, ak preukážu, že v súvislosti s pandémiou nemohli splniť povinnosti, ktorých porušenie je správnym deliktom alebo priestupkom.

Zároveň v čase obmedzených materiálnych a personálnych zdrojov musí byť v čo najvyššej miere pacientovi zabezpečená zdravotná starostlivosť. V čase krízovej situácie bude možné vydávať niektoré výnimočné opatrenia v oblasti ochrany verejného zdravia a liekovej politiky.

Po novom sa nebude vykonávať aktualizačná odborná príprava osôb, ktoré sú držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti. Zamestnávatelia nemusia plniť niektoré povinnosti súvisiace s ochranou zdravia pri práci. Obmedzí sa tiež vykonávanie lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci. Nebude sa posudzovať zdravotný stav fyzických osôb na účely uznania alebo neuznania choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania. Odborná príprava na prácu pri odstraňovaní azbestu alebo materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb sa môže vykonať dištančnou formou vo vzdelávacej inštitúcii, ktorá uskutočňuje akreditovaný vzdelávací program.

Zo Slovenska sa nemôže vyvážať dezinfekcia, respirátory či lieh

Slovensko zakázalo vývoz tovarov, ktoré sú potrebné na boj proti nákaze novým koronavírusom. Ide dezinfekčné prostriedky, lieh, osobné ochranné prostriedky a umelé pľúcne ventilácie. Vyplýva to z nariadenia na vykonanie opatrenia hospodárskej mobilizácie predloženého ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), ktoré vo štvrtok schválila vláda.

„Cieľom predloženého návrhu nariadenia je zabezpečiť realizáciu potrebného opatrenia hospodárskej mobilizácie na riešenie krízovej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu v SR,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Zo Slovenska sa tak nesmú vyvážať antibakteriálne mydlá, gély a dezinfekčné prostriedky, potravinársky alebo denaturovaný lieh či zariadenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Zákaz sa vzťahuje aj na ochranné okuliare a clony, ochranné štíty na tvár, prostriedky na ochranu nosovej a ústnej dutiny, ochranné odevy a rukavice. Nariadenie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia a vývoz týchto tovarov môže povoliť v mimoriadnych prípadoch vláda.

Matovič: Na obdobie Veľkej noci možno prijmeme prísnejšie opatrenia

Ústredný krízový štáb sa bude v piatok (3.4.) zaoberať opatreniami v súvislosti s veľkonočnými sviatkami. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) po štvrtkovom rokovaní vlády naznačil, že možno bude potrebné prijať na toto obdobie ešte prísnejšiu reguláciu a obmedzenia v prípade mobility obyvateľov.

„Obávam sa a rovnaká obava je aj na strane hygienikov, že ľudia sa začnú navštevovať a zvýši sa riziko šírenia infekcie. De facto sa zneguje to, čo sme dosiahli doterajším zodpovedným správaním sa ľudí,“ uviedol Matovič. Preto je namieste uvažovať aj nad sprísnením súčasných opatrení v súvislosti s novým koronavírusom počas Veľkej noci (10.4.-13.4.)

Ako ďalej premiér konštatoval, možný blackout znamená, že utlmené a spomalené Slovensko sa spomalí ešte viac, aby sa koronavírus nešíril. Chce diskutovať aj o tomto riešení. Ako konštatoval, môžu u nás zomierať stovky až tisícky ľudí. „Verím, že nikto z nás si nechce zobrať na svedomie týchto ľudí. Budem bojovať do poslednej chvíle, aby som presvedčil aj svojich kolegov, aby som im vysvetlil, že je v prvom rade zodpovednosťou vlády chrániť ľudské životy. Zároveň, keď s tým vieme potiahnuť aj ekonomiku, to je ideál,“ uzavrel.

Poslanci zaradili do programu schôdze dva vládne návrhy zákonov

Do programu štvrtej schôdze NR SR pribudli dva vládne návrhy zákonov spolu s návrhmi na skrátené legislatívne konanie k týmto právnym normám. Ide o vládny návrh zákona o sociálnom poistení a vládny návrh o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva. Na návrh štyroch poslaneckých klubov OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí to vo štvrtok uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). Poslanci to odobrili všeobecným súhlasom. Rokovať o týchto bodoch by mali v piatok (3. 3.), schôdza sa začne o 9.30 h.

Poslanci budú o súbore opatrení z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s ochorením COVID-19 hlasovať až na nasledujúcej schôdzi parlamentu. Na presunutí hlasovania sa zhodli štyri poslanecké kluby. Informovala o tom poslankyňa a spravodajkyňa návrhu Zita Pleštinská (OĽaNO).

Sporné boli ustanovenia v súvislosti so zasadnutiami obecných zastupiteľstiev počas krízovej situácie a možnosti, aby poslanci zastupiteľstiev hlasovali korešpondenčne, teda per rollam.

Návrh obsahuje okrem zmien pri rokovaniach zastupiteľstiev aj ďalšie ustanovenia. Policajti, hasiči a záchranári by mohli mať počas krízovej situácie pre pandémiu nového koronavírusu nárok na platené voľno v prípade potreby celodennej starostlivosti o dieťa či zverenej osoby.

Zmeny by sa mohli dotknúť aj vydávania dokladov. Obmedziť by sa mohlo prijímanie žiadostí o vydanie občianskeho preukazu, napríklad pri neplatných či nesprávnych údajoch, nemuseli by sa tiež prijímať žiadosti o vydanie občianskeho preukazu pre dieťa do 15 rokov. Obmedziť sa má aj prijímanie žiadostí o vydanie cestovného pasu a vybavenie vodičských preukazov.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #opatrenia #koronavírus