Eurokomisia schválila návrh opatrení z dielne ÚPVII

Európska komisia (EK) schválila návrh opatrení, o ktoré ju žiadal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Informovala o tom vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na brífingu vo štvrtok.

02.04.2020 18:23
debata (4)

„Žiadala som EK, aby sme mali veľkú flexibilitu v presúvaní peňazí medzi jednotlivými fondmi, čo nám bolo umožnené. Takisto som žiadala EK, aby sa zjednodušili byrokratické pravidlá. Komisia nám vyhovela aj v tejto požiadavke,“ uviedla Remišová. Tým pádom bude môcť Slovensko tie peniaze, ktoré sú v eurofondoch nezazmluvnené, presúvať tam, kde ich bude treba.

„Takisto sme dosiahli, že pri výdavkoch, ktoré sú spojené s krízou, budeme môcť použiť 100-percentné financovanie zo strany EK,“ dodala Remišová s tým, že v týchto prípadoch nebude potrebné spolufinancova­nie štátu.

Ako ďalej uviedla, momentálne pracujú na tom, aby identifikovali, kde sú voľné peniaze, ktoré výzvy sú zbytočné a je možné ich zrušiť. Remišová kritizovala bývalú koalíciu pre niektoré z nich. „Sú tam výzvy v desiatkach miliónov eur na rôzne informačné rozhrania a systémy, ktoré nikomu nepomôžu,“ dodala vicepremiérka.

Remišová mala rokovania podľa jej slov so šiestimi ministrami. „Najväčšie potreby sme identifikovali v rezorte zdravotníctva, kde máme dokonca pripravené niektoré veľké vedecko-výskumné projekty, ktoré by nám mohli pomôcť v testovaní,“ informovala Remišová s tým, že pripravia výzvy a tieto projekty sa budú môcť realizovať.

„Takisto som hovorila s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, kde je potrebné presmerovať veľký objem peňazí a tieto peniaze budeme hľadať vo výzvach, ktoré, ako hovorím, sú zbytočné,“ dodala vicepremiérka. Ako ubezpečila, rokovania s EK podľa nej majú zmysel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EK #Veronika Remišová