Bežná verejnosť si už respirátory FFP2 a FFP3 nekúpi

Bežná verejnosť si už respirátory FFP2 a FFP3 nekúpi. Parlament v piatok schválil zákon o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením Covid-19 v oblasti zdravotníctva. Ním sa obmedzí distribúcia osobných ochranných prostriedkov.

03.04.2020 10:39 , aktualizované: 15:54
Igor Matovič / Respirátor / Foto:
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v rukách ochranný respirátor FFP3 počas tlačovej konferencie pred 4. rokovaním vlády SR v Bratislave 25. marca 2020.
debata (81)

„Zakazuje sa počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3,“ uvádza sa zákone. Výnimkami v tomto zákaze sú napríklad poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, zdravotnícki pracovníci či orgány štátnej správy alebo územnej samosprávy.

Ak niekto takýto ochranný prostriedok predá, môže dostať pokutu od Slovenskej obchodnej inšpekcie v sume od tisíc do 10-tisíc eur. Za zákon hlasovalo 104 poslancov, 16 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Predsedajúci schôdze Juraj Šeliga po schválení zákona ukončil rokovanie 4. schôdze parlamentu.

Výnimky pri kúpe respirátorov

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) potvrdil zapracovanie výnimky do zákona, ktorá pacientom s vybranými diagnózami aj naďalej umožní nákup respirátorov triedy FFP2 a FFP3.

„Chápeme, že najlepšie dostupné respirátory na trhu by v čase krízy mali mať hlavne záchranári a zdravotníci pracujúci v prvej línii. Podporili sme preto zámer ministerstva obmedziť ich predaj širokej verejnosti. Na druhej strane však nesmieme zabúdať na občanov s vážnymi diagnózami, ktorí potrebujú zvýšenú ochranu respiračného systému.

Vďaka zmene, ktorú sme dnes spoločne presadili, bude napríklad pacientom s cystickou fibrózou, niektorými onkologickými či imunitnými ochoreniami aj naďalej umožnené dostať sa k respirátorom najvyššej kvality. Takáto drobná zmena štátu neuškodí a chorým výrazne pomôže,“ ozrejmil Šeliga zámer predkladateľov.

Zoznam zdravotných diagnóz, pri ktorých existujú zdravotné dôvody pre výnimku, a podrobnosti pri poskytovaní osobných ochranných prostriedkov osobám s takýmito diagnózami, by podľa schváleného zákona malo stanoviť ministerstvo vyhláškou.

Ďalšie zmeny

Zákon bol schválený aj s pozmeňujúcimi návrhmi, medzi ktorými bolo napríklad doplnenie subjektov, na ktoré sa nevzťahuje obmedzenie distribúcie ochranných prostriedkov. Taktiež sa doplnila výnimka zo zákazu predaja a prevádzania vybraných osobných ochranných prostriedkov pre osoby, u ktorých na to existujú zdravotné dôvody.

Aj pri obmedzení materiálnych a personálnych zdrojov má byť v čo najvyššej miere zabezpečená zdravotná starostlivosť. Zákonom sa totiž rozširuje definícia správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Zákon má odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s ochorením Covid-19.

Tento zákon okrem iného umožňuje právnickým osobám v pôsobnosti rezortu zdravotníctva, aby ich kolektívne orgány mohli prijímať svoje rozhodnutia aj per rollam. Tým sa má v rámci protiepidemio­logických opatrení minimalizovať nutnosť zhromažďovania sa väčšieho počtu osôb na jednom mieste.

V oblasti správneho trestania v pôsobnosti ministerstva sa umožní účastníkom správnych konaní, ktorých konanie v čase krízovej situácie by bolo správnym deliktom alebo priestupkom, aby sa mohli zbaviť zodpovednosti. Musia však preukázať, že v dôsledku uplatňovania právnych predpisov, rozhodnutí správnych orgánov a prijatých opatrení v súvislosti s pandémiou nemohli splniť svoje povinnosti.

V čase krízovej situácie bude možné vydávať niektoré výnimočné opatrenia v oblasti ochrany verejného zdravia a liekovej politiky. Nebude sa vykonávať aktualizačná odborná príprava osôb, ktoré sú držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti. Zamestnávatelia nemusia plniť niektoré povinnosti súvisiace s ochranou zdravia pri práci.

Vykonávanie lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci bude zároveň obmedzené. Nebude sa tiež posudzovať zdravotný stav fyzických osôb na účely uznania alebo neuznania choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #NR SR #koronavírus