Heger: Opatrenia sú šité pre poškodených koronavírusom

Pomoc od vlády je určená hlavne ľuďom a firmám, ktorých priamo postihla koronavírusová kríza, nie pre tých, ktorí mali problémy už predtým. Uviedol to minister financií Eduard Heger v relácii Ide o pravdu.

03.04.2020 16:57 , aktualizované: 18:53
debata (55)
Video

Jedným z ďalších opatrení štátu je napríklad dohoda s bankami na odklade splátok za úvery. Vláda ho predstavila v rámci balíčka s názvom Druhá pomoc. Podľa Hegera ide o to, aby ľudia neprichádzali o strechu nad hlavou len preto, že nečakane prišla kríza. Banky však vyjdú automaticky v ústrety len ľuďom, ktorí predtým svoje dlhy vzorne splácali. Ak bol niekto v registri neplatičov, banky budú riešiť jeho situáciu individuálne.

Heger odmietol kritiku, že vláda nevychádza v ústrety veľkým podnikom. Uviedol, že predošlá vláda zdevastovala podnikateľské prostredie, často s podnikateľmi nekomunikovala, čo podľa neho nie je ich prípad. Sme vláda spolupráce a netrpezlivosť nie je namieste, odkázal firmám. Prvé balíčky pomoci boli zamerané na občanov a malé či stredné firmy, ktoré potrebujú rýchlu pomoc a nemajú také možnosti, ako veľké spoločnosti.

Podnikatelia podľa neho pochopili, že štát im podal pomocnú ruku. Zdôvodnil to tým, že po prvotnom prepúšťaní nenastal pyramídový efekt, mohutná vlna ďalších prepustených ľudí.

„V historickej kríze prišla historická pomoc,“ povedal Heger. Nebola tu ešte vláda, ktorá by mesačne nalievala do ekonomiky jednu miliardu eur plus ďalších 500 miliónov v podobe bankových záruk, uviedol. Verejné investície a eurofondy budú hlavnými nástrojmi na oživenie slovenskej ekonomiky, predpokladá minister financií.

Na otázku, či zostanú zachované 13. dôchodky odpovedal Heger, že otázka je dnes postavená úplne inak. „Ako zvládneme túto krízu prežiť a na čo vlastne zostane. Pre nás je úplne kľúčové, ak chceme, aby život na Slovensku pokračoval, aby sa rozvíjal, aby rástol, aby prosperita rástla, potrebujeme oživiť ekonomiku, to je priorita,“ povedal Heger. Teraz sa baviť o tom, na čo zostane na konci roka, je míňanie času, lebo treba riešiť dôležitejšie problémy, ktoré čakajú, v horizonte dňov a týždňov.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ide o pravdu #koronavírus #ekonomické opatrenia