Obetí nákazy v Európe ubúda, Ameriku čakajú ťažké časy

Spojené štáty čakajú najťažšie týždne, počas ktorých zomrie veľa ľudí, uviedol americký prezident Donald Trump. Volá však po rýchlom otvorení ekonomiky.

05.04.2020 07:40 , aktualizované: 21:14
Virus Outbreak New York Foto: ,
Žena s maskou na prechádzke v newyorskej štvrti Queens.
debata (577)

Na Slovensku bolo k 4. 4. 2020 pozitívnych na koronavírus 485 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 14 670. Vo svete je nakazených viac ako milión ľudí.


21:13 Francúzsko zaznamenalo v nedeľu ďalších 357 úmrtí na nový koronavírus, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín v nemocniciach. Ide o najnižší nárast za uplynulý týždeň. Celkový počet smrteľných obetí COVID-19 sa tak vo Francúzsku zvýšil na 8078. Informovala o tom agentúra AFP. V porovnaní s dvoma predchádzajúcimi dňami pritom počet úmrtí poklesol. Z celkových 8078 úmrtí zomrelo v nemocniciach 5889 pacientov a 2189 ľudí prišlo o život v zariadeniach pre seniorov a iných lekárskych strediskách, dodala vláda.

20:18 Od pondelka bude v Maďarsku v rámci opatrení proti šíreniu epidémie koronavírusu možné parkovať zdarma, rozhodla v nedeľu vláda. Počet obetí pandémie koronavírusu v Maďarsku stúpol v nedeľu na 34. Počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol už 733.

19:01 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Poľsku zvýšil na 4102. V krajine evidujú 94 úmrtí. Informovalo o tom v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP.

17:56 Chorobe covid-19 v americkom štáte New York podľahlo za posledných 24 hodín 594 ľudí, čo je menej, než za predchádzajúci deň. Výrazne sa znížil aj počet novo potvrdených prípadov, a to z takmer 10 800 na 8327. Menší je tiež denný nárast ľudí prijatých na jednotky intenzívnej starostlivosti, zvýšil sa naopak počet ľudí prepustených z nemocníc. Na tlačovom brífingu to dnes vyhlásil guvernér Andrew Cuomo, podľa ktorého by mohli byť údaje znamením, že sa tento najhoršie zasiahnutý štát už dostal na vrchol epidémie.

17:53 V Tokiu sa od soboty nakazilo koronavírusom ďalších 143 ľudí. Ide o doteraz najvyšší denný nárast zaznamenaných prípadov nákazy. V japonskej metropole ich je celkovo už vyše 1033. Dnes to s odvolaním sa na predstaviteľa mesta uviedla agentúra Kjódó. Celkový počet obetí koronavírusu v Japonsku podľa agentúry presiahol stovku.

17:07 Počet nakazených chorobou covid-19 v Rakúsku prekonal hranicu 12-tisíc a počet mŕtvych je vyše 200. Informoval o tom dnes server oe24.at. Podľa neho možno vysledovať pozitívny trend. Deviaty deň po sebe je miera nárastu počtu infikovaných v jednotkách percent a počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa už tri dni prakticky nemení. Dnes ich bolo 244, čo je dokonca o jedného menej ako v sobotu. V Rakúsku je hlásených dohromady 12 051 potvrdených prípadov nákazy a 204 mŕtvych. Uzdravilo sa však zhruba 2998 ľudí. Hospitalizovaných je 1056 pacientov, vyplýva zo štatistík oe24.at, ktorý je serverom denníka Österreich.

16:51 V Británii za posledný deň pribudlo 621 ľudí, ktorí podľahli nákaze koronavírusom. O deň skôr krajina zaznamenala smutný rekord, keď počet mŕtvych za 24 hodín vzrástol o 708. Infekcia si do sobotných 18:00 SELČ vyžiadala celkom 4934 obetí. Dnes o tom s odkazom na ministerstvo zdravotníctva informuje agentúra Reuters. Nákaza sa preukázala u 47 806 osôb.

16:22 Laboratórium v Izraeli vyvinulo čuchový test, ktorý môže pomôcť pri včasnej detekcii koronavírusu SARS-CoV-2 v tele človeka, informovala v nedeľu agentúra DPA. Ľudia, ktorí sa obávajú, že by mohli byť nakazení, si tento test môžu urobiť priamo doma tým, že budú skúšať, či cítia vôňu arašidového masla, octu, vodky alebo cesnaku. Intenzitu čuchového podnetu potom vyhodnotia podľa tabuľky na webovej stránke SmellTracker.org, ktorú založil tím okolo profesora neurobiológie Noama Sobela z Weizmannovho vedeckého inštitútu sídliaceho južne od Tel Avivu. Test vône založený na komplexnom algoritme môže monitorovať náhle zmeny vo vnímaní vône a zápachu, ktoré môžu byť skorým príznakom nástupu choroby COVID-19 spôsobenej koronavírusom, vysvetlil Sobel pre agentúru DPA.

15:17 Hasiči vykonávajú odbery vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 vo viacerých miestach Slovenska aj počas nedele, a to s najvyšším stupňom ochrany. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Ako priblížila, posádka hasičskej záchrannej služby z Trnavy vykonávala odbery na Strednej odbornej škole Policajného zboru v Pezinku, vzorky následne previezla do špeciálnych laboratórií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave

14:48 Počet obetí koronavírusu v Iráne stúpol na 3603, za uplynulých 24 hodín pribudlo 151 mŕtvych. Celkovo má krajina 58 226 potvrdených prípadov choroby covid-19. Oznámil to dnes v štátnej televízii hovorca ministerstva zdravotníctva. Iránsky prezident Hasan Rúhání pritom dnes v televízii oznámil, že Irán od 11. apríla obnoví niektoré málo rizikové ekonomické aktivity. Irán je najviac zasiahnutou krajinou Blízkeho východu.

14:24 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol za posledný deň v 79 administra­tívnych celkoch Ruska o 568, čím dosiahol celkový počet 5389. Podľa agentúry TASS o tom novinárov informovalo v nedeľu krízové centrum v Moskve. Z choroby sa uzdravilo dovedna 355 ľudí a 45 ďalších jedincov zomrelo, uviedol ďalej protikoronavírusový operačný štáb.

13:55 Rumunsko schválilo výnimku, v rámci ktorej povolí sezónnym pracovníkom vycestovať lietadlom do zahraničia. Ako v sobotu oznámil rumunský minister vnútra Marcel Vela, mohlo by to pomôcť nemeckým poľnohospodárom, najmä pestovateľom špargle, zozbierať úrodu. Doteraz najviac týchto pracovníkov prichádzalo z Rumunska. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer a ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová sa vo štvrtok dohodli, že za prísnych podmienok umožnia príchod 80-tisíc zahraničných sezónnych robotníkov. Na pomoc pri zbere úrody či nevyhnutných poľných prácach môže do Nemecka prísť v apríli 40-tisíc ľudí a v máji rovnaký počet.

13:45 V Taliansku v sobotu po prvý raz od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 klesol počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine však zároveň začínajú panovať obavy, že ľudia prestanú dodržiavať prísne karanténne opatrenia. V nedeľu o tom informovala agentúra Reuters. V sobotu sa na preplnených talianskych oddeleniach intenzívnej starostlivosti liečilo 3994 osôb, čo je oproti piatku pokles o 74 pacientov.

13:17 Španielsko zaznamenalo v nedeľu už tretí deň po sebe klesajúci počet úmrtí na pandémiu choroby Covid-19, spôsobovanej novým druhom koronavírusu. Za ostatných 24 hodín zomrelo na následky spojené s touto nákazou 674 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva v Madride. Ide o najnižší počet mŕtvych v priebehu posledných desiatich dní. Celkový počet úmrtí, odkedy sa v Španielsku toto hromadné infekčné ochorenie koncom januára vyskytlo, tak dosiahol 12 418. Momentálne je v krajine 130 759 infiko­vaných, čo je nárast o 6000 za jeden deň.

12:37 Prudký nárast počtu obetí nového druhu koronavírusu v Štokholme vedie k spochybňovaniu liberálneho prístupu švédskej vlády k pandémii, napísala v nedeľu agentúra Reuters. Zatiaľ čo väčšina európskych krajín, vrátane susedného Dánska a Nórska, pristúpila k prísnym opatreniam na zastavenie šírenia nového koronavírusu, Švédi môžu aj naďalej navštevovať reštaurácie alebo kaderníctva a posielajú svoje deti do škôl, píše agentúra. Liberálny prístup švédskej vlády, ktorá sa snaží minimalizovať dosah epidemiologických opatrení na ekonomiku, sa však stáva terčom kritiky úmerne tomu, ako sa nákaza začína v zvýšenej miere šíriť v hlavnom meste.

10:57 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva stúpol za posledný deň o 536 na celkový počet 3893 infikovaných. V celom Rusku je doposiaľ 4731 potvrdených infikovaných osôb a 333 pacientov sa z choroby Covid-19, ktorú nový druh koronavírusu spôsobuje, už vyliečilo, spresňuje TASS. Podľa najnovších ruských údajov zomrelo na následky spojené s touto infekciou v celej krajine 43 ľudí

10:21 V Tokiu sa za posledných 24 hodín nakazilo koronavírusom ďalších 130 ľudí. Ide o doteraz najvyšší denný nárast zaznamenaných prípadov nákazy, v japonskej metropole ich je celkovo už vyše 1000. Dnes to s odvolaním sa na predstaviteľa mesta uviedla štátna televízia NHK.

9:59 Grécko uvalilo karanténu na utečenecký tábor Malakasa po tom, ako bola u jedného jeho obyvateľa potvrdená nákaza ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie gréckeho ministerstva pre migračnú politiku o tom informovala agentúra Reuters.

8:48 Južná Kórea potvrdila v nedeľu 81 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných v krajine stúpol na 10 237. Počet úmrtí zároveň vzrástol o šesť na celkovo 183, informovala agentúra Jonhap. Počet nakazených v Južnej Kórei sa už 24. deň za sebou pohybuje v okolí hranice 100 alebo pod ňou. Spomedzi 81 nových prípadov 36 zaznamenali v hlavnom meste Soul a v jeho okolí, kde počet nakazených každodenne narastá aj kvôli infekciám importovaným zo zahraničia. V metropolitnej oblasti celkovo evidujú už vyše 1200 infikovaných.

8:25 Čína potvrdila v nedeľu 30 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu. S výnimkou piatich prípadov ide o osoby, ktoré sa vírusom nakazili v zahraničí, informovala agentúra AP. V stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, opäť nepribudli nové prípady nákazy. Päť nových prípadov hlásili z južnej provincie Kuang-tung susediacej s Hongkongom.

8:22 V Českej republike stále pribúda počet pacientov, ktorí sa nakazili novým typom koronavírusu. K polnoci zo soboty na nedeľu sa potvrdilo 4472 prípadov nákazy Covidom-19, zomrelo 59 chorých a z choroby sa vyliečilo 78 infikovaných, píše webová stránka televízie Nova. Minister vnútra Jan Hamáček povedal po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom v Lánoch, že sankcie za porušenie jednotlivých nariadení budú oveľa prísnejšie, informuje Nova.

7:30 Spojené štáty čakajú najťažšie týždne, počas ktorých príde veľa ľudí o život, vyhlásil americký prezident Donald Trump. Zároveň zopakoval, že Spojené štáty musia zrušiť obmedzenia zavedené v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu a znovu otvoriť svoju ekonomiku hneď, ako to len bude možné. „Budeme naďalej využívať všetku našu moc, všetky naše právomoci, všetky zdroje, ktoré máme, aby sme udržali našich ľudí zdravých, v bezpečí a túto vec ukončili. Chceme túto vojnu skončiť. Musíme sa vrátiť späť do práce. Musíme krajinu znovu otvoriť,“ vyhlásil Trump.

577 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus