Britského premiéra previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo prekročil milión 300-tisíc. Takmer 74-tisíc ľudí už ochoreniu podľahlo a viac ako 275-tisíc sa zotavilo. Britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý mal koncom marca pozitívny test na koronavírus, previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, ako sa jeho zdravotný stav zhoršil. Dianie sme sledovali online.

06.04.2020 06:00 , aktualizované: 23:50
debata (168)

23:45 Talianska vláda dnes schválila nový núdzový dekrét, na základe ktorého budú mať firmy zasiahnuté koronavírusovou krízou prístup k likvidite a bankovým úverom v celkovej výške vyše 400 miliárd eur. S odvolaním sa na vyjadrenie premiéra Giuseppe Conteho o tom informovala agentúra Reuters.

23:24 Ľudia v Česku možno budú môcť po 14. apríli v odôvodnených prípadoch vycestovať z krajiny. Vláda schválila návrh Ústredného krízového štábu. Vycestovať bude možné napríklad na služobnú cestu, montáž výrobného zariadenia, technickú opravu, návštevu lekára či za príbuznými v prípade, že Snemovňa predĺži núdzový stav. Núdzový stav teraz platí do 11. apríla a Poslanecká snemovňa bude v utorok rozhodovať, či ho predĺži do konca mesiaca alebo až do 11. mája, ako navrhuje vláda. Z vyjadrení politikov však vyplýva, že dajú prednosť dátumu 30. apríla.

Podrobnosti podmienok vycestovania bude krízový štáb ešte len riešiť. Tí, ktorí z Česka odídu, však budú musieť ísť po návrate do 14-dňovej karantény. Ďalšie informácie poskytnú úrady v utorok. Zatiaľ do Veľkonočnej nedele 12. apríla trvá až na výnimky zákaz vycestovania obyvateľov Českej republiky, rovnako ako zákaz vstupu cudzincov do Česka.

23:12 Kalifornia prepožičia 500 pľúcnych ventilátorov ostatným amerických štátom, ktoré majú kvôli preťaženiu pacientov s koronavírusom kritický nedostatok týchto zdravotných prístrojov. Dnes to podľa agentúry AP oznámil kalifornský guvernér Gavin Newsom.

„Viem, že ak by situácia bola opačná a my by sme pociťovali pretlak v nemocniciach, ostatné štáty by nám prišli na pomoc a poskytli nám ventilátory, ako to dnes robíme my,“ uviedol Newsom vo vyhlásení.

22:44 Nemocničná loď amerického vojenského námorníctva Comfort je v prípade potreby pripravená prijať pacientov nakazených koronavírusom, aj keď sa to pôvodne neplánovalo. Informovala o tom spravodajská televízia CNN. (tasr)

22:16 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom kritizoval nedávne vyjadrenia francúzskych odborníkov, ktorí naznačili, že vakcína proti koronavírusu by sa mala testovať v Afrike. Adhanon tieto vyjadrenia označil za rasistické a dodal, že ide zrejme o prežitok koloniálnej mentality, uviedla agentúra AFP.

„Afrika nemôže a nebude miestom na testovanie nijakej vakcíny,“ povedal Adhanom na tlačovej telekonferencii v Ženeve. (tasr)

21:56 V Libanone zomrel Sýrčan, ktorý sa upálil na protest proti dôsledkom opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. K tragickej udalosti došlo počas uplynulého víkendu v údolí Bikáa na východe Libanonu.

Muž sa polial benzínom a podpálil sa. Urobil tak na protest proti nedostatku pracovných miest, ktorý spôsobili karanténne opatrenia zavedené libanonskými úradmi. Sýrčan utrpel popáleniny tretieho stupňa, na následky ktorých neskôr zomrel v nemocnici. (tasr)

21:44 Irán v pondelok oznámil 136 nových úmrtí na následky ochorenia Covid-19, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 3739, informovala agentúra AFP. V Iráne zároveň zaznamenali 2274 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet infikovaných tak dosiahol 60 500.

Najväčší denný nárast nakazených (3111) v Iráne zaznamenali 31. marca. Počty nových prípadov odvtedy postupne klesajú. „Vďaka zintenzívneniu opatrení v oblasti obmedzenia pohybu osôb pozorujeme v posledných dňoch postupný a pomalý pokles v počte nových prípadov,“ povedal v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr. (tasr)

21:42 Rumunská vláda na budúci týždeň predĺži trvanie núdzového stavu o ďalších 30 dní. Cieľom je zastaviť šírenie koronavírusu, uviedol v pondelok prezident Klaus Iohannis, ktorého cituje agentúra Reuters.

„Musíme to urobiť znova. Je to nevyhnutnosť. Občania by mali pochopiť, že bez tohto opatrenia sa vírus nedá zastaviť,“ povedal Iohannis. Iohannis tiež avizoval, že Rumunsko vysiela lekársky tím do Talianska, aby mu pomohol bojovať proti pandémii koronavírusu. Tím pozostáva z 11 lekárov a šiestich zdravotných sestier. (tasr)

21:38 Britského premiéra Borisa Johnsona v pondelok previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, ako sa jeho zdravotný stav zhoršil. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Johnsonovho hovorcu. Premiér mal 26. marca pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2.

„Premiérov stav sa v priebehu popoludnia zhoršil a na základe odporúčaní zdravotníkov ho presunuli na oddelenie intenzívnej starostlivosti,“ píše sa v oznámení úradu premiéra, uviedla televízna stanica Sky News. Johnson zároveň požiadal ministra zahraničných vecí Dominica Raaba, aby ho zastupoval tam, „kde je to nevyhnutné“. (tasr)

20:59 Česká vláda uvoľní niektoré opatrenia, ktoré nedávno prijala v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Od štvrtka sa tak otvoria stavebniny, železiarstva či hobby markety. Predajne však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Ľudia tiež budú môcť napríklad športovať bez rúška, informoval v pondelok spravodajský web Novinky.cz. (tasr)

20:40 Štát New York v pondelok oznámil ďalších 599 obetí koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 4758. Nakazených je viac ako 130 000 ľudí, informoval na svojej stránke denník The New York Times.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo oznámil, že ochoreniu Covid-19 za 24 hodín podľahlo 599 ľudí, čo je približne rovnaký počet ako v nedeľu, keď zaznamenali 594 úmrtí. Počet nakazených sa zvýšil na 130 689, z čoho viac ako 72 400 je v meste New York. Cuomo zároveň avizoval, že maximálna pokuta za porušenie zákazu sociálnych kontaktov sa zdvojnásobila na 1000 dolárov. (tas­r)

20:11 Vo Francúzsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 833 nových úmrtí na ochorenie Covid-19. Ide o vôbec najvyšší počet úmrtí za deň v tejto krajine od vypuknutia pandémie koronavírusu, informovala v pondelok agentúra AFP.

„Ešte sme nedosiahli vrchol tejto epidémie,“ povedal francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran na tlačovej konferencii. (tasr)

19:50 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády oznámil obmedzenie voľného pohybu osôb počas veľkonočných sviatkov. Rozhodla o tom vláda na pondelkovom rokovaní. (Viac sa dočítate tu)

19:43 Od 8. apríla do 17. apríla 2020 Slovensko obnoví kontrolu na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou. Rozhodla o tom vláda na pondelkovom rokovaní. (Viac sa dočítate tu)

Foto: SITA/AP, Manish Swarup
Vírus

19:11 V Británii si pandémia koronavírusu vyžiadala už viac ako 5300 obetí na životoch. Len v nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 439 nových úmrtí, informovalo v pondelok tamojšie ministerstva zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP. (tasr)

19:07 Vo Francúzsku podľahli koronavírusu aj traja významní účastníci odboja z čias druhej svetovej vojny. Informovala v pondelok agentúra AFP s tým, že prezident Emmanuel Macron vzdal hold Henrimu Ecochardovi (96), Fride Wattenbergovej (95) a Rafaelovi Gomezovi Nietovi (99) a označil ich za hrdinov.

AFP spresnila, že Ecochard bol príslušníkom jednotiek Slobodné Francúzsko (FFL), ktorým velil legendárny generál Charles de Gaulle. Frida Wattenbergová sa v odboji angažovala od roku 1940 a v roku 1943 sa pridala k židovskému odboju. Pomáhala pri prevádzaní židovských detí cez hranice do Švajčiarska. Neskôr sa stala príslušníčkou Židovskej armády, ktorá vznikla v juhofrancúzskom meste Toulouse. Rafael Gomez Nieto bol posledným žijúcim príslušníkom 9. regimentu pozostávajúceho aj zo španielskych republikánov. Tento regiment, známy aj pod španielskym názvom La Nueve, bol medzi prvými spojeneckými jednotkami, ktoré 24. augusta 1944 vstúpili do Paríža a oslobodili ho. (tasr)

19:01 U britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej, svetoznámej vďaka príbehom o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, sa prejavili „všetky príznaky“ nákazy koronavírusom. Testovaná však nebola. Informovala o tom v pondelok televízia Sky News s odvolaním sa na Rowlingovej oznámenie na Twitteri.

Rowlingová podľa svojich slov využívala dýchacie cvičenia, aby dostala vzduch hlbšie do spodnej časti pľúc. Na Twitteri zdieľa i video, na ktorom lekár poskytuje návod, ako to urobiť. (tasr)

18:34 Taliansko v pondelok zaznamenalo 636 nových úmrtí na koronavírus. Ide o vyšší denný nárast ako v nedeľu, keď pribudlo 525 úmrtí, informovala televízia Sky Tg24 s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. V najviac postihnutom regióne Lombardsko hlásili ďalších 297 úmrtí. (tasr)

17:18 Na trenčianske letisko priviezol v pondelok popoludní vrtuľník Ozbrojených síl (OS) SR 29 vzoriek odobratých počas testovania marginalizovaných komunít v rámci akcie Karusel. Vzorky odobraté v súvislosti s koronavírusom doručili vojaci do Trenčína už druhýkrát, pondelkové sú z Fiľakova a Jelšavy. (Viac sa dočítate tu)

15:55 Nový Zéland potvrdil v pondelok 67 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najnižší počet za ostatných päť dní. Celkovo sa v krajine nakazilo už viac ako 1100 ľudí, z ktorých jeden zomrel. Vyliečilo sa najmenej 176 pacientov, informovala agentúra Reuters

15:25 Japonská vláda zrejme už v utorok v Tokiu, v Osake a v ďalších piatich prefektúrach vyhlási pre koronavírus núdzový stav. Mal by trvať zhruba mesiac. Oznámil to dnes premiér Šinzó Abe v prejave, ktorý naživo prenášala japonská televízia. Vláda podľa premiéra pripravuje stimulačný balíček vo výške 108 biliónov jenov, ktorý by mal zmierniť dopady opatrení na ekonomiku. Núdzový stav podľa Abeho umožní guvernérom vyzvať občanov, aby nevychádzali zo svojich domovov. Uzavreté by mohli byť tiež obchody. Agentúra Reuters však upozornila, že na rozdiel od iných krajín nemôžu japonské úrady tieto opatrenia nariadiť a ich porušovanie trestať napríklad pokutami.

14:21 Rusko dočasne pozastavilo osobnú dopravu medzi svojimi dvoma najväčšími mestami a pobaltskou enklávou Kaliningrad v úsilí zamedziť šíreniu koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa s využitím spravodajstva tlačových agentúr TASS a Interfax. Štátna spoločnosť Ruské železnice (RŽD) zastavila od pondelka premávku z Moskvy a Petrohradu do Kaliningradu. Cesta trvá 20 a 26 hodín, pričom vlaková súprava prechádza cez Bielorusko a Litvu. Osobná doprava je zastavená aj v opačnom smere.

14:06 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok uviedol, že situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa v Českej republike vyvíja dobre a niektoré opatrenia by sa tak mali začať uvoľňovať. V rámci uvoľňovania ale bude podľa ministra dochádzať k premoreniu obyvateľstva. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. „Situácia v Českej republike sa vyvíja dobre. V nasledujúcom období tak budeme opatrenia postupne uvoľňovať,“ povedal Vojtěch na tlačovej konferencii.

13:10 V Bielorusku je okolo 700 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, 13 ľudí ochoreniu covid-19 podľahlo. Oznámilo to dnes v Minsku ministerstvo zdravotníctva. V krajine bolo vykonaných 40-tisíc testov, vyše päťdesiat chorých sa z choroby zotavilo. Bielorusko dlho šírenie nákazy zľahčovalo, prezident Alexander Lukašenko ešte nedávno odhadoval, že krajina nákazu do Veľkej noci zvládne. Karanténu označoval za zbytočnú a tvrdil, že žiadna tragédia sa nekoná. Bielorusko je jednou z posledných európskych krajín, ktorá neuzavrela športoviská a iné miesta masového zhromažďovani­a ľudí.

13:05 V Iráne pribudlo za deň vyše 130 nových úmrtí na covid-19. Krajina má podľa dnešných údajov ministerstva zdravotníctva 3739 mŕtvych a počet nakazených stúpol na 60 500. Údaj o infikovaných sa zvýšil oproti nedeli o viac ako 2200. V porovnaní s nedeľou sa ale počet nových úmrtí znížil – zo 151 na 136.

12:55 Cieľom maďarskej vlády je prostredníctvom akčného plánu na oživenie ekonomiky vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich padne za obeť pandémii koronavírusu, povedal v pondelok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.(TASR)

12:40 Počas nedele pribudlo na Slovensku 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1 036 vzoriek. Väčšina 34 pozitívne testovaných pochádza zo skupiny navrátilcov zo zahraničia. Počet pozitívnych prípadov na SARS-CoV-2 stúpol na 534. V pondelok o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič.

12:33 V priebehu nedele bolo v Belgicku zaznamenaných 185 nových úmrtí na koronavírus a 1 112 nových prípadov nákazy, čím sa počet pozitívne testovaných ľudí vyšplhal na 20 814. Počet úmrtí v tejto krajine sa zvýšil na 1 632 ľudí, keď 80 percent obetí ochorenia COVID-19 zomrelo v nemocnici a 20 percent mimo nemocničného systému. Uviedli to v pondelok belgické médiá s odkazom na najnovšie údaje federálneho ministerstva zdravotníctva.

12:22 Španielsko zaznamenalo v pondelok už štvrtý deň po sebe klesajúci počet úmrtí na pandémiu choroby Covid-19. Za ostatných 24 hodín zomrelo na následky spojené s touto nákazou 637 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva v Madride. Ide o najnižší počet mŕtvych v priebehu posledných 13 dní. Celkový počet úmrtí, odkedy sa v Španielsku toto hromadné infekčné ochorenie koncom januára vyskytlo, tak dosiahol 13 055.

12:08 Do rakúskeho Kittsee prichádzajú ďalší slovenskí občania, ktorí smerujú k hraničnému priechodu Jarovce Kittsee peši. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Na úseku dlhom približne tri kilometre ich vyzdvihujú hasiči, ktorí ich prevážajú na hraničný priechod. Dnes toto zvážanie zabezpečujú hasiči z Petržalky na dodávke z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí,“ spresnila Farkasová. Dodala, že po príchode na hraničný priechod sú občania SR zaregistrovaní a čakajú na ďalší prevoz do karanténneho zariadenia.

11:55 Rakúsko môže na budúci týždeň začať uvoľňovať opatrenia v boji proti koronavírusu, vyhlásil v pondelok kancelár Kurz. Správu priniesla agentúra AFP. Upozornil však, že uvoľňovanie opatrení závisí od dodržiavania pravidiel sociálneho odstupu. „Cieľom je od 14. apríla otvoriť menšie obchody do 400 metrov štvorcových, ako aj obchody s technickým vybavením či kvetinárstva, samozrejme, za prísnych bezpečnostných opatrení,“ povedal Kurz.

11:45 Maďarská vláda zverejnila ďalšie opatrenia pre stav núdze, ktorý kabinet pre hrozbu šírenia koronavírusu vyhlásil 11. marca. Okrem parkovania zadarmo na verejných parkoviskách sa opatrenia týkajú napríklad posilnenia právomocí polície, ale aj zvýšenia nadčasov príslušníkov poriadkových síl, uviedol v pondelok spravodajský server privatbankar.hu.

11:36 Vrchol pandémie koronavírusového ochorenia nastane v Poľsku v máji alebo v júni. Vyhlásil to v pondelok poľský premiér Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. V pondelok a v utorok by mal zasadnúť krízový pracovný tím, ktorý vyhodnotí súčasné opatrenia v boji proti pandémii. Ten by sa mal takisto zhodnúť na prípadnom predĺžení opatrení.

11:29 Nakazený koronavírusom je aj muž z obce Richnava, ktorý má trvalé bydlisko v Žehre v okrese Gelnica. Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo v rámci pilotného testovania obyvateľov v rómskych komunitách. Pre TASR to potvrdila Renáta Hudáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

11:11 Zubné ambulancie v Trnavskom kraji fungujú podľa vedúcej odboru zdravotníctva v kraji Lucie Šmidovičovej v štandardnom režime. Samozrejmosťou v nich je zvýšený hygienický štandard. Jedna z ambulancií v Trnave poskytuje služby aj pre pacientov v karanténe. Pravdepodobne od štvrtka bude v prevádzke aj ambulancia vyhradená pre pacientov s potvrdeným COVID-19 a pacientov s výraznými príznakmi tohto ochorenia.

10:39 Rómske združenia opatrenie v súvislosti s testovaním Rómov v osadách na koronavírus podporujú, no nesúhlasia so spôsobom jeho vykonávania. Členov vlády SR na to upozornili Iniciatíva Opre Roma – Rómovia a Rómky za lepšie Slovensko a Európu, Prvé rómske charitatívne združenie – Roma – Emmaus a záujmové združenie Spoločnými Silami za Rozkvet Gemera. Vo vyhlásení konštatovali potrebu uvedomiť si, že Rómovia na Slovensku nie sú hračky a rómske osady nie sú cvičiskom Armády Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Iniciatívy Opre Roma Csaba Horváth.

10:28 Počet prípadov nakazenia koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 954 na celkových 6 343. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na úrady. „Za posledný deň bolo prepustených 51 ľudí, ktorí sa zotavili z ochorenia. Celkovo sa vyliečilo zatiaľ 406 ľudí. Za posledný deň zomreli dvaja pacienti v Moskovskej oblasti a Komijskej republike. Od vypuknutia pandémie zomrelo v Rusku celkovo 47 ľudí,“ informovalo krízové centrum.

10:19 Uplynulé týždne priniesli spolu s obavami zo spoločenských a ekonomických následkov pandémie koronavírusu aj „hrozivý nárast domáceho násilia na celom svete“, upozornil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. (SITA/AP)

10:11 Testovať na COVID-19 sa dá už aj v Humennom. Mobilné odberové miesto sa nachádza pred nemocnicou. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, kam patrí aj humenské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

9:59 Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na koronavírus, sa zvýšil na 4 591. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 72 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu, informoval spravodajský server iDnes.cz. V nedeľu vykonali v krajine 4 710 testov, ich celkový počet tak presiahol 85 000.

9:41 Japonský premiér Šinzó Abe vyhlási núdzový stav už v utorok, informovali v nedeľu denník Yomiuri a stanica TBS, na ktoré odkazuje agentúra Reuters. Podľa Yomiuri Abe vyhlásenie stavu núdze v dôsledku pandémie koronavírusu oznámi v pondelok, platiť by mal od utorka, najneskôr od stredy. TBS uvádza, že núdzový stav by mohol platiť šesť mesiacov.

9:25 Britská kráľovná Alžbeta II. sa v nedeľu večer v súvislosti s koronavírusom prihovorila národu, ktorý vyzvala, aby bol jednotný. „V minulosti sme čelili rôznym výzvam, no táto je iná. Tentoraz sa spájame so všetkými národmi sveta v spoločnom úsilí, využívame pritom obrovské pokroky vedy a inštinktívny súcit k uzdraveniu. Uspejeme, a tento úspech bude patriť každému z nás,“ vyjadrila sa vo videu z hradu Windsor.

Poďakovanie smerovala najmä zdravotníkom, vojakom a ďalším členom bezpečnostných a záchranných zložiek, ale aj všetkým obyvateľom Británie. Kráľovná (93) mala za celú svoju 68 rokov trvajúcu vládu na tróne len tri ďalšie mimoriadne prejavy počas celoštátnych kríz.

9:10 Thajsko zaznamenalo v pondelok 51 nových prípadov nakazenia koronavírusom a ďalšie tri úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom. Informovala o tom agentúra Reuters. „Trinásť z nových prípadov zahŕňa zdravotnícky personál, ktorý sa staral o infikovaných pacientov alebo s nimi mal nejaké aktivity,“ povedal hovorca vládneho centra pre riešenie situácie s COVID-19 Taweesin Wisanuyothin. Viac ako polovica nových prípadov sa objavila v Bangkoku.
.

8:42 Turecko v nedeľu oznámilo, že obmedzí na minimum pohyb svojich jednotiek v zónach ich operácií v susednej Sýrii. Urobí tak v reakcii na šíreniekorona­vírusu, informovala agentúra Reuters. Počet obetí ochorenia COVID-19 vzrástol v Turecku za 24 hodín o 73 na celkovo 574 a počet nových potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa z výšil o 3 135 na 27 069, vyplýva z nedeľňajších údajov tureckého ministerstvo zdravotníctva.

8:25 Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3 677 na 95 391. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 5 936, a celkovo štvrtý deň v rade, keď počet nových infikovaných klesá. Vyplýva to z pondelkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 92 obetí. Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku.

8:04 Singapur nahlásil za posledných 24 hodín 120 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom 116 prípadov je lokálnych bez cestovateľskej anamnézy. Na základe vyhlásenia ministerstva zdravotníctva Singapuru o tom informovala v pondelok stanica CNN. Ide o najväčší denný nárast v Singapure od začiatku vypuknutia pandémie. Krajina dosiaľ zaznamenala vyše 1 300 prípadov nákazy a šesť úmrtí.

7:39 Od pondelkového rána 7.00 h vstúpili do platnosti nové opatrenia súvisiace s karanténou, ktoré boli prijaté vládou SR na boj s koronavírusom. Informoval o tom v sobotu Úrad verejného zdravotníctva SR. Pozrite si ktoré.

7:11 Haiti v nedeľu ohlásilo prvé úmrtie v súvislosti s nákazou koronavírusu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Najchudobnejšie krajiny západnej pologule majú 21 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Experti majú v prípade Haiti obavy z veľkých sociálnych dôsledkov pandémie. Po potvrdení prvých dvoch prípadov v krajine tamojšia vláda vyhlásila núdzový stav, zavrela školy a kostoly a zakázala zhlukovaniu viac ako desiatich ľudí. Väčšina obyvateľov Haiti pritom nemá prístup k tečúcej vode a umývanie rúk je hlavným preventívnym opatrením. Cholera si na Haiti v roku 2010 si vyžiadala 10-tisíc životov.

6:53 Južná Kórea potvrdila v pondelok 47 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazný pokles oproti 81 novým prípadom hláseným deň predtým a najnižší počet od konca februára. Celkový počet infikovaných v krajine tým dosiahol 10 284, informovala agentúra Jonhap. Počet nakazených v Južnej Kórei sa už viac ako tri týždne pohybuje na úrovni okolo 100 alebo menej za deň.

6:45 V Českej republike dosiahol celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 4587. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 67 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu, informoval spravodajský server iDnes.cz. V nedeľu počet infikovaných koronavírusom v Česku stúpol o 115 po tom, ako v sobotu došlo k nárastu o 282 prípadov.

6:33 Tigrica v zoologickej záhrade v newyorskej štvrti Bronx mala pozitívny test na koronavírus, oznámili v nedeľu federálne úrady i predstavitelia inštitúcie. Podľa dostupných informácií ide o prvú známu nákazu zvieraťa v USA alebo tigra všeobecne, informovala agentúra AP. Štvorročná samica tigra malajského menom Nadia sa zjavne nakazila od zamestnanca zoo, u ktorého sa ešte príznaky choroby neprejavili, uviedla zoo. Ochorelo aj šesť ďalších tigrov a levov, ktoré mali suchý kašeľ, pričom niektoré ťažšie dýchali a mali menšiu chuť na jedlo. Testovali však len Nadiu, pretože ju už uspali, aby ju vyšetrili, čo je potrebné aj na odobratie vzoriek pri týchto šelmách.

6:27 Pevninská Čína hlásila v pondelok 39 ďalších prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý deň. Všetci z týchto infikovaných okrem jedného ochoreli v zahraničí. Ide o nárast v porovnaní s 30 prípadmi potvrdenými deň predtým, informovali agentúry AP a Reuters. Chorobe COVID-19 podľahol 5. apríla v Číne jeden človek. Za tento deň v krajine zaevidovali nárast bezpríznakových prípadov o ďalších 78 na celkovo 1 047 ľudí, ktorých pozorujú, vyplýva z údajov Národnej zdravotníckej komisie platných k nedeľňajšej polnoci. V sobotu bolo takýchto prípadov 47.

6:15 V Spojených štátoch zomrelo za posledný deň na ochorenie spôsobované koronavírusom ďalších viac ako 1 200 ľudí. V krajine tak zaznamenali už 9 633 úmrtí. Vyplýva to z údajov Univerzity Johna Hopkinsa aktuálnych k nedeľňajšiemu večeru miestneho času, informuje agentúra AFP. Univerzita sídliaca v Baltimore, ktorá sleduje hlásené počty infikovaných ľudí a úmrtí po celom svete, uviedla, že USA doposiaľ evidujú najmenej 337 194 potvrdených prípadov nákazy, čo je o vyše 30 000 viac než deň predtým. V krajine sa dosiaľ vyliečilo 17 449 pacientov. Najviac postihnutým v USA je štát New York, kde zaznamenali 123 160 potvrdených prípadov a 4 159 úmrtí.

5:55 V Británii za posledný deň pribudlo 621 ľudí, ktorí podľahli nákaze spôsobenej koronavírusom. O deň skôr krajina zaznamenala smutný rekord, keď počet mŕtvych za 24 hodín vzrástol o 708. Infekcia si do sobotných 18:00 SELČ vyžiadala celkom 4 934 smrteľných obetí. Testy preukázali nákazu u 47 806 osôb. Premiér Boris Johnson bol prevezený do nemocnice, pretože u neho príznaky choroby Covid-19 pretrvávajú aj desať dní po tom, čo mal pozitívny test.

„Na radu Johnsonovho lekára bol premiér dnes večer prijatý do nemocnice na vyšetrenie,“ uvádza sa vo vyhlásení Downing Street. Podľa premiérovho úradu ide „o preventívny krok“ a Johnson podstúpi „rutinné testy“. Konzervatívny politik vraj zostane v nemocnici do pondelka.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

168 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus