Súd uznal Marčeka vinným z vraždy Kuciaka a Kušnírovej, dostal 23 rokov

Tri vraždy, z toho dve pre peniaze. V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka padol druhý rozsudok. Miroslav Marček, ktorý zastrelil novinára, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a podnikateľa Petra Molnára, si podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsedí 23 rokov v najprísnejšom stupni stráženia.

06.04.2020 08:14 , aktualizované: 07.04.2020 07:54
pojednavanie Pezinok vražda Kuciak Foto: ,
Miroslav Marček počas súdneho pojednávania.
debata (67)

Marčeka senát pod vedením Ruženy Sabovej vylúčil na samostatné konanie, pretože len on sa zo štvorice obžalovaných k skutkom priznal. Marian Kočner, ktorý si mal vraždu objednať, Alena Zsuzsová, ktorá podľa obžaloby objednávku posunula ďalej, a Tomáš Szabó, ktorý bol pri vražde podnikateľa a Marčeka odviezol na miesto vraždy novinára a jeho snúbenice do Veľkej Mače, svoje skutky popierajú. Zoltán Andruskó, ktorý objednávku posunul dvojici bratrancov Szabó – Marček, spolupracoval s políciou a už si odpykáva 15-ročný trest.

Molnára zavraždili Marček so Szabóom v decembri 2016. Dohodli sa, že vykradnú jeho dom v čase, keď bude doma a zabijú ho, aby nespoznal Szabóa. Na vraždu Kuciaka dostali objednávku. Zsuzsová odpustila 20-tisícový dlh Andruskóovi, k tomu si ešte odniesol ďalších 10-tisíc, bratranci po 20-tisíc eur. Potom si vypýtali prídavok a dostali ho, no ani sami nevedia, koľko to bolo peňazí.

Pojednávanie s Marčekom podliehalo prísnym opatreniam. On sám požiadal o pojednávanie v neprítomnosti, do pojednávacej miestnosti sa dostali len zástupcovia agentúry TASR, portálu aktuality.sk, kde Kuciak pracoval, a RTVS. Televízia a portál mohli prenášať zvukovú stopu zasadnutia.

Prokurátor žiadal pre Marčeka, ktorý zastrelil Molnára a Kuciaka zo zištných dôvodov a Kušnírovú len preto, lebo bola so snúbencom v nesprávnom čase, trest 25 rokov. Zástupca matky Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica bol ešte tvrdší a hovoril o doživotí.

Senát nakoniec rozhodol o mimoriadnom znížení trestu a takmer 38-ročného Marčeka posiela do väzenia na 23 rokov. "Súd počul volanie po uložení doživotného trestu,“ povedala Sabová v zdôvodnení rozsudku s tým, že museli brať do úvahy aj poľahčujúce okolnosti. Sudcovia vnímali "brutálnosť, neľudskosť a chladnokrvnosť“ pri vraždení, ale vnímali aj Marčekovo priznanie a úprimné oľutovanie.

Sabová pripomenula, že Marček je bývalý vojak, ktorý mal "narábanie so zbraňami v náplni práce“, bol na misiách a ani na súde, kde bol pod obrovským tlakom a aj mediálnym tlakom, neprejavil ľútosť nad sebou samým a k trestnej činnosti sa postavil čelom.

Aj podľa znalcov je možné, že sa Marček napraví. Okrem toho senát vzal do úvahy, že pomohol a prispel k usvedčeniu organizovanej skupiny. Predsedníčka senátu ďalej povedala, že podľa znalca z oblasti psychológie sa agresivita u Marčeka môže po päťdesiatke znižovať, pričom on sám by sa mal z väzenia dostať krátko pred šesťdesiatkou.

Okrem toho má Marček zaplatiť nemajetkovú ujmu Kuciakovcom vo výške 140-tisíc eur, Kušnírovej 70-tisíc a pozostalým po Molnárovi 40-tisíc eur. Kuciakovci a Kušnírová pôvodne vyčíslili svoju nemajetkovú ujmu na milión eur.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokurátor sa voči verdiktu súdu odvolal.

Odborníčka na trestné právo a rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská považuje trest za primeraný. „Súd má po zohľadnení všetkých, priťažujúcich aj poľahčujúcich okolností, možnosť rozhodnúť o mimoriadnom znížení trestu. Výšku trestu výraznou mierou pozitívne ovplyvňuje to, že po priznaní sa nedokazujú všetky skutočnosti týkajúce sa viny. Dôležitá je aj spolupráca s políciou, ktorá mala výrazný podiel na posune vo vyšetrovaní a získavaní dôkazov. Až také výrazné zníženie trestu, ktoré by vytváralo pochybnosti, to ale zasa nie je. Naopak to skôr ukazuje, že trestné konanie v závažných prípadoch speje k prísnym trestom. Toto rozhodnutie navyše naozaj vysiela signál, že spolupráca s políciou a priznanie majú význam,“ zhodnotila Kurilovská.

Aj vzhľadom na tento trest sa podľa nej nedá predpokladať, že by zvyšní traja obžalovaní vrátane Kočnera v prípade uznania viny obišli s podobne zníženým trestom. „Rozhodne nie. To bude 25 alebo doživotie. Je to úplne evidentné aj z toho, že pri tomto obžalovanom nešla sudkyňa až tak výrazne pod hranicu 25 rokov určenú v trestnom zákone. Zohľadnila, že sa priznal a spolupracoval s políciou, u ďalších nie sú ani priznanie, ani spolupráca. Je to ďalší jasný signál, že súd bude pravdepodobne ukladať trest 25 alebo doživotie. Skôr by som sa ešte priklonila k tomu druhému,“ očakáva právnička.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda novinára Jána Kuciaka #Miroslav Marček