Verejné bohoslužby zostávajú pozastavené

Verejné bohoslužby sa nemôžu naďalej konať, upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.

06.04.2020 13:55
debata (2)

Na súkromnej bohoslužbe sa môže zúčastniť len celebrant a nevyhnutná asistencia, prípadne technický pracovník, ktorý zabezpečuje prenos pre veriacich. Mimo konania bohoslužieb kostoly môžu byť otvorené, avšak je potrebné dodržiavať viacero opatrení. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Kňazi naďalej môžu ísť súkromne sláviť obrady do kostolov a taktiež zabezpečiť internetové prenosy pre ľudí. Z usmernenie hlavného hygienika SR Jána Mikasa vyplýva, že počas súkromnej bohoslužby iní ľudia nemôžu do kostola vstupovať.

Mimo konania bohoslužieb môžu byť kostoly otvorené. Potrebné je však, aby vstup a pobyt v kostole bol umožnený len ľuďom s prekrytými hornými dýchacími cestami, pri vchode do kostola si musia veriaci dezinfikovať ruky alebo musia mať k dispozícii jednorazové rukavice. Dôležité je zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem úzkej rodiny) bol minimálne dva metre. Z usmernenie hlavného hygienika SR vyplýva, že počet osôb v kostole v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedna osoba na 25 štvorcových metrov z verejne prístupnej časti kostola. Okrem toho sa tiež musí vykonávať častá dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, podláh, predmetov a kľučiek.

Tento rok sa verejné bohoslužby počas veľkonočných sviatkov neuskutočnia, dôvodom je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Konferencia biskupov Slovenska v tomto čase apeluje na ľudí, aby bohoslužby sledovali prostredníctvom televízneho, internetového alebo rozhlasového vysielania. Zároveň vyzývajú občanov, aby sa individuálne modlili, prípadne čítali Sväté písmo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #bohoslužby