Nemecký terorista mal trénovať na Slovensku, bezpečnostná firma to odmieta

Slovensko sa opäť ocitá na teroristickej mape Európy. Najvražednejšiemu teroristickému útoku jednotlivca na kontinente od roku 2011, keď v Nórsku zabíjal Anders Behring Breivik, údajne predchádzal bojový výcvik na Slovensku. V lete 2015 pritom musela byť sprísnená legislatíva po tom, čo sa zistilo, že na teroristické útoky v Paríži boli použité strelné zbrane zo Slovenska.

06.04.2020 21:12
debata (8)

Bankový úradník Tobias Rathjen (43) zaútočil 19. februára 2020 na dva shisha (vodná fajka) bary v nemeckom meste Hanau, zhruba 25 kilometrov od Frankfurtu. Zabil pri tom až deväť ľudí. Podozrivého našli neskôr doma mŕtveho. Ležal vedľa tela svojej 72-ročnej matky, ktorú pravdepodobne zabil predtým, ako sám spáchal samovraždu.

Tento incident sa vyšetruje ako akt domáceho terorizmu so xenofobickým motívom, keďže viacero obetí bolo ázijského alebo afrického pôvodu a strelec predtým vyzýval na ich vyhladenie. Po vražde bol na internete nájdený videoodkaz nahratý niekoľko dní pred útokom a tiež 24-stranový manifest, kde Rathjen varoval pred sprisahaním tajných služieb a iných tajných spoločností. Tie podľa neho slúžia diablovi a majú techniky ovládania mysle ľudí. Rathjen mal byť dokonca pred niekoľkými rokmi v starostlivosti psychiatrov. Odborníci u neho predpokladajú paranoidnú schizofréniu.

Nemecký týždenník Der Spiegel informoval, že Rathjen sa na útok pripravoval v bezpečnostnej firme na Slovensku. V júli a septembri 2019 mal prejsť najmenej dvoma bojovými tréningami. Objavilo sa podozrenie, že tento výcvik absolvoval v bratislavskej Tactical Combat Academy.

Jej šéf Gabriel Trojčák sa však voči takýmto tvrdeniam dôrazne ohradil. „Polícia Slovenskej republiky preverovala, či sa Tobias Rathjen pod vlastnou alebo falošnou identitou zúčastnil kurzov v našej akadémii. Policajnému zboru akadémia poskytla maximálnu súčinnosť. Výsledkom vyšetrovania je, že táto osoba v Tactical Combat Academy neabsolvovala žiaden kurz,“ zdôraznil Trojčák.

Zároveň ubezpečuje, že účastníkov svojich výcvikov vždy preverujú. „Skríning účastníkov kurzov u nás prebieha dôsledne a zákonom stanoveným postupom v súčinnosti s prevádzkovateľom strelnice, a to bez ohľadu na to, či ide o občanov Slovenska alebo občanov iných štátov Európskej únie,“ dodal Trojčák.

Nemecké médiá priniesli správy, že Rathjen bol držiteľom poľovníckej licencie a mal v legálnej držbe pištoľ Glock 17 9 mm Luger. Kým Nemecko má pomerne prísne zákony ohľadom zbraní, na Slovensku sme si v posledných rokoch zvykli počúvať správy o tom, že z nášho trhu sa získavajú znehodnotené expanzné strelné zbrane použité pri násilnostiach v Európe. V roku 2015 sa zistilo, že slovenské zbrane boli použité pre teroristickom útoku na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Našli ich aj u dílerov drog v britskom Kente, či medzi členmi švédskeho podsvetia.

Od júla 2015 sa preto legislatíva sprísnila. Expanzné zbrane sa už vôbec nedajú kúpiť na internete a po osobnom preukázaní totožnosti ich je potrebné registrovať na polícii. Do zahraničia sa dajú vyviezť tiež až po registrácii a s povolením na vývoz.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus