Trump kritizoval WHO za nezvládanie pandémie koronavírusu

Americký prezident Donald Trump kritizoval Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za zlyhanie počas pandémie koronavírusu. Súčasne obvinil WHO z toho, že má príliš blízko k Číne. Mesto Wu-chan, odkiaľ sa rozšíril koronavírus do celého sveta, je oddnes znovu otvorené. Jeho uzávera trvala od 23. januára. Počet potvrdených prípadov na ochorenie Covid-19 celosvetovo prekročil milión 381-tisíc. Vyše 78-tisíc ľudí už ochoreniu podľahlo a takmer 293-tisíc sa vyliečilo. Dianie sme sledovali online.

07.04.2020 05:45 , aktualizované: 23:48
debata (130)

23:48 Lekári v Zimbabwe podali žalobu, ktorej cieľom je prinútiť vládu, aby posilnila ochranu verejných nemocníc a zdravotníckych pracovníkov pred koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Lekárov zastupuje Združenie zimbabwianskych lekárov za ľudské práva (ZADHR). V žalobe podanej v nedeľu na najvyššom súde lekári uvádzajú, že vláda nezaviedla primerané opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravotníckych pracovníkov. Podľa nich hrozí nedostatok pľúcnych ventilátorov, kyslíkových prístrojov, ochranných odevov a respirátorov. (tas­r)

23:45 Východ Líbye, ktorý je pod kontrolou odštiepeneckej vlády poľného maršala Chalífa Haftara, dnes ohlásil prvý prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters. Líbya doteraz zaznamenala dvadsať nakazených, s výnimkou prvého z východu ale všetky ostatné prípady eviduje západná časť tejto severoafrickej krajiny.

23:12 Video: Situácia na hraničnom priechode Berg.

23:07 Spojené štáty sa rozhodli rapídne zvýšiť už doteraz sľúbený objem zahraničnej finančnej pomoci na boj proti koronavírusu. Jej zvýšenie o ďalších 225 miliónov dolárov (v prepočte približne 207 miliónov eur) oznámil v utorok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Už v marci Spojené štáty ohlásili chystanú finančnú pomoc 64 krajinám vo výške 274 miliónov dolárov (zhruba 252 miliónov eur). Celkový objem pomoci tak teraz stúpol takmer na pol miliardy amerických dolárov (približne 460 miliónov eur).

22:47 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko po kritike, že neberie epidémiu koronavírusu vážne, vyzval v utorok expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby sami zhodnotili situáciu v jeho krajine. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa Lukašenka majú experti z WHO ukázať bieloruským občanom, že sú v bezpečí a že vláda pred nimi nič netají. „Nevyzerá to tu vôbec katastroficky. Počet nakazených sa síce zvyšuje, no nejedná sa o žiadnu lavínu. Vďaka Bohu,“ povedal Lukašenko citovaný agentúrou BelTA. (tasr)

22:13 Srbská vláda zakázala ľuďom s ochorením Covid-19, ktorí nemajú žiadne alebo len mierne príznaky, aby ostali v domácej liečbe. Podľa nového nariadenia sa bude musieť každý občan s pozitívnym testom na koronavírus presunúť do veľkých liečebných centier, ktoré vláda zriadila za účelom efektívnejšieho boja proti ďalšiemu šíreniu nákazy.

„Existovať bude iba niekoľko výnimiek. Medzi ne patria tehotné ženy, matky s novorodencami, ľudia na dialýze a osoby s chronickými ochoreniami, ktoré si vyžadujú liečbu,“ cituje agentúra DPA hlavného epidemiológa Predraga Kona. (tasr)

21:34 Turecko dnes oznámilo takmer 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom a tiež 76 ďalších úmrtí z radov nakazených za posledný deň. Celkovo tak Turecko eviduje od prvého potvrdeného prípadu 34 109 nakazených a 725 obetí ochorenie Covid-19, informoval server Ahval s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

21:31 Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za zlyhanie počas pandémie koronavírusu. Súčasne obvinil WHO z toho, že má príliš blízko k Číne. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Vo svojom tvíte Trump tiež vyjadril údiv nad tým, že organizácia „je z veľkej časti financovaná Spojenými štátmi a napriek tomu sa z nejakého dôvodu veľmi zameriava na Čínu“. Avizoval, že sa bude touto záležitosťou „bližšie zaoberať“. Dodal, že „našťastie odmietol ich (WHO) počiatočnú radu, aby sme nechali naše hranice s Čínou otvorené“. Následne Trump kladie otázku, prečo WHO dala Spojeným štátom „také zlé odporúčanie“. Trump pritom začiatkom tohto roka Čínu opakovane chválil, ako zvláda epidémiu, ktorej ohniskom je mesto Wu-chan. (tasr)

21:20 Európska komisia (EK) by mala v stredu vydať usmernenia, ktorých cieľom je zabezpečiť členským krajinám EÚ návrat do normálneho života a koordinované ukončenie obdobia izolácie zavedenej v súvislosti so šírením koronavírusu. Komisia preto pozorne sleduje vývoj situácie v každej členskej krajine vrátane Slovenska, uviedla v utorok podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. (tasr)

20:56 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v najnovších odporúčaniach týkajúcich sa nosenia ochranných rúšok v boji proti koronavírusu zopakovala svoje predošlé tvrdenia, že nie je nevyhnutné, aby zdraví jedinci rúška nosili. Informoval o tom v utorok britský denník The Guardian.

20:54 Vysoko postaveného diplomata z bulharského veľvyslanectva v Haagu povolali do vlasti za nezákonné vyberanie poplatku, ktorý ako „daň z koronavírusu“ vyberal od návštevníkov žiadajúcich o konzulárnu pomoc. Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovalo bulharské ministerstvo zahraničných vecí.

Reuters spresnil, že vedúci konzulárnej sekcie v Haagu vyberal od bulharských návštevníkov veľvyslanectva po päť eur a od občanov iných krajín po 10 eur. (tasr)

20:50 Rakúska spolková krajina Tirolsko v utorok zrušila povinnú celoplošnú karanténu v mestách a obciach zavedenú 19. marca ako súčasť opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Zatvorené však naďalej zostávajú viaceré lyžiarske strediská, kde sa objavili mnohé prípady nákazy, píše agentúra Reuters. (tasr)

20:31 Británia môže zaznamenať až 66 000 úmrtí na koronavírus počas prvej vlny súčasnej pandémie. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú v utorok zverejnil americký nezávislý výskumný inštitút IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) so sídlom v Seattli.

Podľa tejto prognózy by bola smrtnosť na toto ochorenie najvyššia v Európe, pričom celkovo by si Covid-19 na starom kontinente vyžiadal približne 152 000 mŕtvych, uvádza agentúra AFP. (tasr)

19:58 Francúzsko hlási už vyše 10 000 obetí koronavírusu. Za uplynulý deň zomrelo v nemocniciach a domovoch pre seniorov 1417 ľudí, a bilancia sa tak zvýšila výrazne viac, ako v pondelok, keď bolo nových obetí 833. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotníctva. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol od pondelka o 3777 na 78 167. V domovoch pre seniorov je k dnešnému dňu hlásených 30 902 infiko­vaných.

19:53 Stovky zdravotníkov dnes demonštrovali pred gréckymi nemocnicami kvôli pracovným podmienkam v čase krízy „koronavírusu“. Sťažujú sa okrem iného na nedostatok zdravotníckeho personálu, lôžok intenzívnej starostlivosti aj testov na Covid-19. Protest zorganizovali odbory pri príležitosti Svetového dňa zdravia, informovala agentúra AFP.

19:51 V Rusku pokračuje markantný nárast počtu nakazených koronavírusom, oproti pondelku ich pribudlo o viac ako 1100 na takmer 7500. Zomrelo 58 ľudí, o 11 viac ako v pondelok.

19:44 Služba YouTube odstráni všetky videá týkajúce sa konšpiračnej teórie, podľa ktorej 5G siete súvisia so šírením koronavírusu. Správa prichádza po tom, ako sa na službe objavil živý prenos rozhovoru, v ktorom David Icke v pondelok obhajoval túto konšpiračnú teóriu a vyhlásil, že „existuje prepojenie medzi 5G a zdravotnou krízou“.

„Ak sa 5G dostanú tam, kam ich chcú dostať, tak potom zanikne ľudský život, ako ho poznáme. Ľudia sa musia rozhodnúť,“ uviedol v reakcii na podpaľovanie stožiarov s vysielačmi pre 5G siete. Niekoľko ľudí v reakciách ihneď vyzývalo ostatných, aby naďalej podpaľovali vysielače.

19:35 Guvernér štátu New York Andrew Cuomo v utorok oznámil, že ochoreniu Covid-19 za uplynulých 24 hodín podľahlo ďalších 731 ľudí, čím sa celkový počet úmrtí v štáte zvýšil na 5489.

Podľa agentúry AFP štát New York tak v utorok zaznamenal doteraz najvyšší denný prírastok úmrtí osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Guvernér Cuomo však dodal, že počet hospitalizovaných je stabilizovaný – neklesá ani nestúpa. (tasr)

19:19 Pracovisko centrálneho laboratória v Nemocnici Zvolen spúšťa v týchto dňoch testovanie na prítomnosť ochorenia Covid-19. Testovanie sa bude poskytovať pacientom a zamestnancom 12 zdravotníckych zariadení skupiny AGEL SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí, a pripravuje sa tiež možnosť testovania pre samoplatcov. (Viac sa dočítate tu)

19:18 Taliansko v utorok zaznamenalo 604 nových úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom. Ide o nižší denný nárast ako v pondelok, keď pribudlo 636 úmrtí, informovali televízia Sky Tg24 a agentúra ANSA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Chorobe Covid-19 alebo komplikáciám s ňou spojenými podľahlo v Taliansku od začiatku pandémie 17 127 osôb. (tasr)

19:05 Lotyšská vláda v utorok oznámila, že predlžuje stav núdze v dôsledku koronavírusovej pandémie až do 12. mája. Tento stav jej umožňuje zavádzať súbory opatrení na obmedzenie šírenia nového koronavírusu, píše agentúra Reuters. „Znamená to, že obmedzenia nesprísňujeme, ale ani z nich nepoľavujeme,“ uviedol lotyšský premiér Krišjánis Kariňš.

18:51 V požiarom poškodenej parížskej katedrále Notre-Dame sa na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú Ježišovo utrpenie, umučenie a smrť na kríži, uskutoční modlitebné zhromaždenie veriacich. Vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a so stavom katedrály po požiari bude na piatkovom obrade len sedem kňazov a veriacich. Vystavená bude však opäť tŕňová koruna – vzácna relikvia zachránená po vlaňajšom ničivom požiari parížskej katedrály. Počas čítania liturgických textov a rozjímania nad nimi zahrá známy huslista Renaud Capuçon.

18:14 Z viacerých zdravotníckych zariadení v Maďarsku zmizli rúška a dezinfekčné prostriedky, preto bolo podaných niekoľko trestných oznámení, povedal v utorok pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió celoštátny veliteľ nemocníc Zsolt Halmosi. Vo viacerých nemocniciach podľa jeho vyjadrenia nebolo možné monitorovať pohyb zdravotníckeho materiálu, preto podalo niekoľko šéfov týchto inštitúcií trestné oznámenie. V súčasnosti prebieha viacero trestných stíhaní.

17:48 Saudská Arábia očakáva, že v nasledujúcich niekoľkých týždňoch môže zaznamenať až 200-tisíc prípadov nákazy koronavírusom. S odvolaním sa na oznámenie ministra zdravotníctva blízkovýchodnej monarchie o tom informovala agentúra AFP. Krajina doteraz zaznamenala 2795 prípadov nákazy, 41 úmrtí a 615 zotavených.

17:45 V Británii za posledný deň zomrelo 786 ľudí nakazených koronavírusom, je to najviac od začiatku epidémie. Celkový počet obetí tak prekročil 6000. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. Počet potvrdených prípadov nákazy chorobou covid-19 stúpol oproti predchádzajúcej bilancii o 3634, infikovaných úrady registrujú celkom 55 242. Najviac obetí si koronavírus vyžiadal v Anglicku – tamojšie nemocnice registrujú 5655 úmrtí, v pondelok to bolo 4897.

17:13 Česká Poslanecká snemovňa v utorok rozhodla o predĺžení núdzového stavu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 do 30. apríla. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Parlament tým nepodporil návrh vlády na predlženie núdzového stavu o ďalších 30 dní, teda do 11. mája.

16:59 Voliči v americkom štáte Wisconsin v utorok nakoniec hlasujú v demokratických a republikánskych primárkach, ktoré mali byť preložené z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tamojší najvyšší súd ich preloženie zamietol. Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) a budú otvorené do 21.00 h. Výsledky hlasovania budú na základe rozhodnutia súdu zverejnené najskôr 13. apríla. Voliči vo Wisconsine rozhodujú aj o zložení tamojšieho najvyššieho súdu, uvádza na svojej stránke stanica CNN.

15:15 Vo Švédsku sa bilancia mŕtvych s chorobou covid-19 za posledný deň zvýšila o 114, čo je najviac od začiatku epidémie. Celkovo už tak v krajine evidujú 591 obetí koronavírusu, potvrdených prípadov nákazy je takmer 7700. Podľa švédskeho Úradu pre verejné zdravie však najnovšiu bilanciu mŕtvych ovplyvnil fakt, že do nej boli započítané obete z posledných niekoľkých dní, ktoré sa predtým do denných štatistík nepremietli.

15:03 Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol za posledných 24 hodín o 743, čo je zhruba o stovku väčší nárast ako predchádzajúci deň. Celkom na chorobu covid-19 zomrelo v tejto krajine už 13 798 pacientov. Potvrdených prípadov nákazy je 140 510, teda o 5478 viac ako v pondelok, oznámilo dnes podľa agentúry Reuters španielske ministerstvo zdravotníctva.

15:00 Izrael zavedie počnúc nedeľou povinné nosenie rúšok. Uvádza sa to v novom pokyne ministerstva zdravotníctva. Vláda dnes schválila zákaz cestovania a vychádzania. Zákaz sa vydáva kvôli sviatku pesach, ktorý začne v stredu večer. Vycestovať z vlastnej obce nebudú smieť Izraelčania od dnešných 18:00 SELČ do piatkových 5:00 SELČ. Zákaz vychádzania do vzdialenosti väčšej ako 100 metrov od bydliska potom bude platiť medzi stredajšími 14:00 SELČ do štvrtkových 6:00 SELČ. Doprava sa zastaví dnes o 19:00 SELČ do piatkového rána. Izrael má 9006 potvrdených prípadov nákazy a 60 mŕtvych.

14:57 Britský premiér Boris Johnson zostáva kvôli ochoreniu covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. V rozhovore sa spravodajskou stanicou BBC to dnes povedal člen britského kabinetu Michael Gove. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa zdravotný stav premiéra od pondelkového preloženia na JIS nijako nezmenil. Johnson oznámil nakazenie koronavírusom na konci marca a kvôli pretrvávajúcim príznakom covid-19 bol hospitalizovaný túto nedeľu. Hovorca vlády to vtedy označil za „preventívne“ opatrenia.

14:10 Dvaja novorodenci sa nakazili koronavírusom od ošetrujúceho personálu v pôrodnici v rumunskom meste Temešvár. Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na informácie miestnych zdravotníkov. V karanténe je ďalších deväť novo narodených detí spolu so svojimi matkami. V Rumunsku zatiaľ evidujú vyše 4000 chorých, z toho 700 zdravotníkov. Nákaze podľahlo 176 ľudí.

13:10 Na Slovensku pribudlo 47 prípadov nákazy. Viac sa dočítate tu.

12:53 Fínsko v utorok oznámilo prísnejšie kontroly na svojich štátnych hraniciach. Rozhodlo sa tak s cieľom naďalej znižovať počet osôb prichádzajúcich zo susedných štátov vrátane Švédska, ktoré dosiaľ v boji proti koronavírusu neprijalo rovnako prísne opatrenia ako iné európske štáty. Informovala o tom agentúra AFP.

12:42 Krajiny ako Veľká Británia, ktoré nechali zatvoriť školy, aby zabránili šíreniu koronavírusu, by si mali položiť otázku, či je to tá správna cesta. Tvrdí to tím vedcov z The University College London. Podľa ich názoru má totiž takýto krok len malý dopad na celkovú situáciu, hoci aj v kombinácii s inými reštriktívnymi opatreniami. Stratégia britskej vlády sa pritom opierala o odporúčania iných vedcov, podľa ktorých, naopak, zatvorenie škôl zohráva dôležitú rolu v boji proti pandémii. Vláda uviedla, že svoju politiku týkajúcu sa koronavírusu najbližšie prehodnotí po veľkonočných sviatkoch.

12:33 V martinskej Univerzitnej nemocnici je pacientka s ochorením COVID-19 napojená na prístroj umelej pľúcnej ventilácie. Agentúru SITA o tom informoval zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie Ivan Kocan. „Stav 79-ročnej ženy sa v sobotu 4. apríla výrazne zhoršil. V dôsledku dýchacích ťažkostí musela byť napojená na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je zdravotný stav pacientky kritický,“ uviedol Kocan.

12:20 Belgicko od vypuknutia pandémie koronavírusu vykonalo na svojom území 80 512 testov, pričom do utorňajšieho rána malo pozitívny nález na COVID-19 22 194 Belgičanov, z toho 1 381 nových prípadov pribudlo za posledných 24 hodín. V rovnakom čase narástol aj počet obetí, so 162 novými úmrtiami bilancia smrteľných prípadov spojených s koronavírusom dosiahla 1 764 ľudí. Uviedla tlačová agentúra Belga.

12:01 Nemocnica A. Leňa v Humennom vyčlenila pre pacientov s COVID-19 samostatný pavilón. Ako o tom informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, kam patrí aj humenské lôžkové zdravotnícke zariadenie, v pavilóne E je aktuálne pripravených 30 lôžok. (TASR)

11:53 Klientske centrá, oddelenia dokladov a dopravné inšpektoráty Ministerstva vnútra SR budú v stredu a vo štvrtok, teda 8. a 9. apríla, zatvorené. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu, úradné hodiny sa v rámci celej SR rušia pre rozhodnutie vlády o rozšírení núdzového stavu. Zároveň je zakázaný vstup do priestorov týchto pracovísk.

11:49 Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol v utorok o 743. Nákaze COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 13 798 ľudí. Informoval o tom denník El País.

11:44 Ukrajinská armáda hlási prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu. Informovalo o tom v utorok veliteľstvo lekárskych armádnych zložiek, ktoré citovala agentúra TASS. Podľa informácií chorobe podľahla žena z Ivanofrankivskej oblasti. V izolácii pre podozrenie z nákazy koronavírusu je ďalších 87 príslušníkov ozbrojených síl.

11:27 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Izraeli vzrástol v utorok o 395 na 9 006. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctvo, ktoré citovala agentúra TASS. Počet úmrtí vzrástol o deväť na 60. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je 153 pacientov vo vážnom stave, pričom 113 na pľúcnych ventilátoroch, a 683 sa uzdravilo.

11:19 Britský premiér Boris Johnson, ktorý je od nedele hospitalizovaný so zhoršujúcim sa zdravotným stavom v dôsledku koronavírusového ochorenia COVID-19, dostal kyslíkovú podporu, ale nie je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Oznámil to v utorok člen britskej vlády Michael Gove, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

11:15 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 1 154 na celkových 7 497. Koronovírus bol potvrdený už v 81 z 85 admi­nistratívnych celkoch Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na protikoronavírusové krízové centrum.

11:08 Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil v utorok v krajine núdzový stav. Urobil tak v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP. Šírenie infekcie sa v Japonsku, najmä v Tokiu, v uplynulých dňoch zrýchľuje, hoci v porovnaní so Spojenými štátmi či Európou ostáva pomalé.

11:02 V areáli žiarskej nemocnice zriadili v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom mobilné odberové miesto pre testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. V pondelok tu otestovali 12 ľudí. (TASR)

10:35 Viac ako 200 000 ľudí vo Francúzsku, ktorí pre pandémiu koronavírusu nemajú prácu, odpovedalo na výzvu, aby pomohli farmárom so zberom úrody a s chovom dobytka v novej sezóne. Oznámil to v utorok minister poľnohospodárstva Didier Guillaume. Poľnohospodársky sektor v krajine totiž pre reštrikcie spojené s pandémiou prišiel o zahraničných sezónnych robotníkov. A zúfalo potrebuje ďalšie ruky, keďže sa blíži zber novej úrody.(TASR)

10:26 Pred nemocnicou v Michalovciach je od tohto týždňa v prevádzke mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19. Odbery sa robia systémom drive through. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj nemocnica v Michalovciach­.(TASR)

10:16 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku za jeden deň deväť ľudí, informoval v utorok server krízového štábu koronavirus.gov.hu, podľa ktorého laboratórne testy potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 už v prípade 817 osôb. Celkový počet obetí nákazy stúpol na 47. Z pondelka na utorok zaevidovali nárast počtu nakazených o rekordných 73 prípadov. Doteraz najvyšší nárast počas tejto epidémie zaregistrovali 29. marca, keď za jeden deň pribudlo 65 infikovaných.

10:10 To, ako všetci spoločne zvládneme krízu spojenú s pandémiou koronavírusu, záleží do veľkej miery od zdravotníckych pracovníkov a žien. Domácnosti sú totiž v značnej miere dielom práve žien. Uviedol to pre TASR Gabriel Bianchi z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) v súvislosti s krízou a karanténou. Poukazuje na zvládanie záťaže u mužov a žien a radí, kde hľadať zdroje na lepšie zvládanie súčasnej situácie. Pomôcť môže napríklad presne plánovať si deň, hľadať pozitíva aj v tejto situácii a nezanedbávať širšie sociálne vzťahy.

10:05 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3 834 na 99 225. Ide o nárast v počte nových denných prípadov oproti posledným štyrom dňom, keď počet nových infikovaných klesal. Vyplýva to z utorkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

9:48 V Maďarsku sa objavila nákaza koronavírusom už vo dvoch domovoch dôchodcov, ktoré prevádzkujú samosprávy budapeštianskych obvodov. Úrad verejného zdravotníctva preto zakázal návštevy, vychádzanie, ale aj prijímanie nových seniorov do domovov dôchodcov, informoval v utorok server krízového štábu koronavirus.gov.hu.

9:28 Priestranná Katedrála sv. Jána Božieho v newyorskom Manhattane sa dôsledkom koronavírusovej pandémie dočasne zmení na poľnú nemocnicu, uviedol jej dekan Clifton Daniel, ktorého v utorok citovala tlačová agentúra AFP. Katedrála do svojej lode a podzemnej krypty pojme deväť medicínskych stanov s reguláciou klimatizácie. Stany majú celkovú kapacitu najmenej 200 pacientov.

9:21 Karanténne zariadenie v Gabčíkove opustilo v pondelok 6. apríla 85 repatriantov s negatívnymi výsledkami testov, ktorí budú pokračovať v domácej karanténe. Ako informovala Zuzana Farkasová z Hasičského a záchranného zboru, pre 42 z nich dopravu prostredníctvom evakuačného autobusu a dodávky zabezpečili hasiči. Autobus s 33 pasažiermi smeroval na východ Slovenska do Košíc, hasičská dodávka mierila do Bratislavy. V pondelok bolo do karanténneho zariadenia prijatých 50 nových repatriantov.

9:07 Hoci sa dospelí a deti potrebujú v súčasnosti chrániť pred ochorením COVID-19 rúškami, na tvár novorodenca tieto ochranné prostriedky nepatria.Najlepšia prevencia pre bábätká je dojčenie a izolácia, preto je viac ako potrebné vyhýbať sa ľuďom, nemocniciach aj verejným priestranstvám.

8:58 Nórska vláda v pondelok informovala, že epidémia koronavírusu je už v krajine „pod kontrolu“. Zároveň je však podľa nej ešte priskoro na to, aby sa dalo povedať, kedy budú zrušené obmedzenia zavedené v snahe zastaviť šírenie vírusu, píše agentúra AFP.Nórska vláda oznámila, že tzv. reprodukčné číslo – a síce priemerný počet osôb, ktoré nakazí jeden infikovaný – kleslo z pôvodných 2,5 na 0,7 percenta. K takémuto poklesu došlo od polovice marca, keď v krajine zaviedli ochranné opatrenia. V krajine v pondelok evidovali dovedna 5 755 potvrdených prípadov nákazy a 59 úmrtí.

8:43 Novozélandský minister zdravotníctva David Clark išiel so svojou rodinu na pláž, hoci v krajine platí karanténa. Bol odfotografovaný 20 kilometrov od bydliska. Neskôr svoju chybu verejne uznal, označil sa za idiota a ponúkol premiérke Jacinde Ardernovej rezignáciu. Vzhľadom na krízu okolo koronavírusu ale odvolaný nebol. Je iba zosadený v rámci vládnej hierarchie a prišiel o svoju druhú funkciu, ktorú zastával na ministerstve financií, informoval server BBC. Nový Zéland vyhlásil zákaz vychádzania v stredu 25. marca.

8:33 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol k polnoci z pondelka na utorok na 4 822. Za posledný deň pribudlo 235 pozitívnych prípadov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k utorkovému ránu, informoval spravodajský server iDNES.cz. Stále platí, že ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 78 ľudí a 121 pacientov sa uzdravilo.

8:14 Dánsko plánuje už na budúci týždeň uvoľniť niektoré z obmedzení, ktoré zaviedlo pred troma týždňami v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v krajine. Otvoriť sa v krajine 15. apríla majú denné centrá a základné školy pre deti navštevujúce prvú až piatu triedu. Oznámila to v pondelok podľa agentúry Reuters dánska premiérka Mette Frederiksenová s tým, že ide o prvý krok v rámci plánovaného postupného uvoľňovania opatrení. Dánsko, v ktorom dosiaľ evidujú takmer 4 700 nakazených a 187 úmrtí, bolo jednou z prvých európskych krajín, ktoré v marci zaviedli prísne opatrenia.

7:32 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že dve nemocnice na liečbu pacientov s COVID-19, každú s kapacitou 1 000 lôžok, postavia v Istanbule, ktorý je epicentrom nákazy v krajine. Informovala o tom agentúra AFP. „Výstavbu nemocníc dokončíme v priebehu 45 dní a otvoríme ich, aby slúžili verejnosti,“ povedal Erdogan. Turecko zatiaľ zaznamenalo 30 217 prípadov nákazy koronavírusom a 649 úmrtí.

7:10 Americký prezident Donald Trump si telefonoval so svojím pravdepodobným vyzývateľom v prezidentských voľbách Joeom Bidenom. Témou bola koronavírusová kríza v krajine. Trump na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol, že mal s uchádzačom o prezidentskú nomináciu demokratov „veľmi pekný“ rozhovor. „Predstavil mi svoj uhol pohľadu a plne som mu rozumel. Len sme sa veľmi priateľsky tak na 15 minút porozprávali. Bolo to naozaj dobré,“ uviedol Trump s tým, že nie so všetkými Bidenovými návrhmi však súhlasil.

6:28 Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1 150 úmrtí na koronavírus, oznámila v pondelok večer miestneho času prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Celkový počet mŕtvych tak stúpa čoraz vyššie nad hranicu 10 000 mŕtvych, ktorá bola prekročená v pondelok už skôr. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa je v USA celkový počet nakazených koronavírusom vyše 366 000 – vrátane viac ako 30 000 nových prípadov nákazy za 24 hodín. Celkový počet úmrtí je konkrétne 10 783.

Dezinfekcia stanice metra v poľskej Varšave. Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
koronavírus, Poľsko Dezinfekcia stanice metra v poľskej Varšave.

6:20 Južná Kórea hlásila v utorok menej než 50 nových prípadov nákazy koronavírusom už druhý deň po sebe. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Južná Kórea hlásila denne okolo 100 a menej nových prípadov už vyše tri týždne, ale zdravotnícke úrady sú stále v stave vysokej pohotovosti, pretože v kostoloch a nemocniciach sa naďalej vyskytujú zhluky prípadov infekcie a takisto prichádzajú noví nakazení zo zahraničia. Celkový počet infekcií v krajine je 10 331, ako uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

5:45 Obyvatelia čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri minulého roka prvýkrát objavil koronavírus spôsobujúci chorobu covid-19, odkiaľ sa rozšíril do sveta, budú môcť po prvýkrát od konca januára mesto opustiť. Uzávera mesta sa skončí o polnoci miestneho času (v utorok 18:00 SELČ).

Wu-chan, ktorý je metropolou provincie Chu-pej a najľudnatejším mestom v strednej Číne, bol uzavretý 23. januára. Obyvatelia mesta, kde žije takmer sedem miliónov ľudí, ho nesmeli opustiť a tí, ktorí odišli na oslavy čínskeho Nového roka za rodinami, sa nemohli vrátiť domov.

Továrne vo Wu-chane, ktorý je středočínským centrom výroby ocele a automobilov, už môžu obnoviť prevádzku, ale robotníci sa do nich vracajú len pomaly a dodávateľské reťazce sú narušené. V meste tiež znovu otvorili nákupné strediská, ale sú prevažne prázdne, pretože väčšina ľudí sa stále bojí ísť si nakúpiť čokoľvek iné, než najnutnejšie životné potreby, napísal na svojich webových stránkach spravodajský server Bloomberg.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

130 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus