Pribudlo 47 prípadov nákazy, šesť ľudí je na pľúcnej ventilácii

Počas pondelka (6. 4.) pribudlo na Slovensku 47 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1448 vzoriek. Z tohto počtu sa malo 24 pacientov nachádzať v karanténnej stanici. V utorok o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

07.04.2020 12:11 , aktualizované: 21:07
debata (443)

„Je to dôkazom toho, že rozhodnutie dávať ľudí, ktorí idú aj individuálnou dopravou do karantény a následne ich testovať, je veľmi dôležité, lebo títo ľudia, 24 pacientov pozitívne testovaných, by sa dnes po Slovensku slobodne pohybovali,“ dodal Matovič, pričom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neskôr uviedlo, že celkovo sa nachádza v karanténnom centre 22 pacientov.

Video: Brífing premiéra Matoviča o aktuálnej situácii ohľadom koronavírusu.

Celkový počet pozitívnych vzoriek na Slovensku je 581. Ako doplnilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, počet testov s negatívnym výsledkom tak na Slovensku dosiahol 17.058.

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 176 pacientov, z toho u 79 bol nový koronavírus potvrdený, v 97 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa podarilo vyliečiť osem ľudí, dvaja pacienti ochoreniu Covid-19 podľahli.

Najviac prípadov výskytu je v Bratislavskom kraji, a to 169. Nasledujú Prešovský kraj s 81 prípadmi, Žilinský kraj so 76 prípadmi, Trenčiansky kraj so 66 prípadmi, Trnavský kraj s 51 prípadmi, Košický kraj s 51 prípadmi, Banskobystrický kraj so 48 prípadmi a Nitriansky kraj s 39 pozitívnymi prípadmi. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 319 mužov a 262 žien.

Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov, konkrétne ide o 181 osôb. Nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 168. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 rokov je to 123 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 71 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo 35. Najviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava, ide o deväť mužov a deväť žien, na celom Slovensku v tomto veku je 38 osôb.

Počas veľkonočných sviatkov bude obmedzená sloboda pohybu osôb. Vláda totiž v pondelok schválila návrh na rozšírenie opatrení núdzového stavu. Sloboda pohybu a pobytu sa obmedzí od 8. apríla 2020 0:00 hod do 13. apríla 2020 23:59 hod. Ako uviedol Matovič, toto obmedzenie sa nevzťahuje na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti.

Netýka sa tiež cesty za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb. Ide napríklad o nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt.

V slovenských nemocniciach je podľa údajov NCZI na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti traja pacienti.

Matovič vyzval k rešpektovaniu obmedzení

Premiér Igor Matovič vyzval ľudí, aby rešpektovali obmedzenia, ktoré prijala vláda na obdobie veľkonočných sviatkov v súvislosti s krízou okolo šírenia koronavírusu. Uviedol to v utorok večer na RTVS.

Celé znenie príhovoru premiéra Matoviča

Video

Dobrý večer, milí diváci a poslucháči Rozhlasu a televízie Slovenska,

dovoľte, aby som sa vám z tohto miesta takto výnimočne prihovoril. A sľubujem, budem krátky a úprimný.

Dali ste nám vo voľbách poverenie bojovať voči korupcii a dostali sme k tomu do daru Koronu. Nenápadného a nebezpečného nepriateľa, ktorý ohrozuje dnes už úplne celý svet.

Všetky vlády na svete dostávajú prvých 100 dní na nádych. My sme nedostali ani minútu. Od prvého dňa sme v plnom nasadení. Prijali sme bezprecedentné opatrenia a dnes vidíme, že boli správne. Vo svetových rebríčkoch patríme medzi najúspešnejšie krajiny v boji s vírusom Covid-19.

Napriek tomu, že sme vládu prevzali v historicky najťažšej situácii, denne dostávam správy so slovami uznania od európskych lídrov, za naše výsledky.

Lenže tie výsledky nie sú naše. Sú vaše! Bez toho, aby ste vy nenasadili do nášho spoločného boja vašu zodpovednosť a odhodlanie, rozhodnutia vlády by zostali len zdrapom papiera.

Dnes však stojíme na prahu ďalšej veľkej skúšky – od dnešnej polnoci platia obmedzenia slobody pohybu. Ich cieľom je jediné – zabrániť tomu, aby sme si pár dňami užívania slobody nepokazili to, čo sme si týždňami strádania spoločne vydobili. Áno, bojím sa, aby sme neškrtli zápalkou.

Nebude to príjemné, viem. Budú to voči mne mnohí politici zneužívať, viem. Napriek tomu plne stojím za týmito obmedzeniami, lebo chránia životy našich najbližších a boli prijaté po porade so slovenskými špičkami epidemiológie, infektológie, či verejného zdravotníctva.

Dnes neexistuje overený recept, ako túto krízu zvládnuť. Neexistujú vychodené chodníčky. Ideme po svojom a zatiaľ sme ako spoločenstvo zodpovedných ľudí úspešní. Nepokazme si to, prosím.

Rešpektujte, prosím, obmedzenia.

Teším sa na čas, kedy si zložíme rúška a budeme sa môcť spolu konečne na seba usmiať. Ten čas príde, nebojte. Dovtedy však musíme dobojovať náš spoločný boj…a našimi najlepšími zbraňami sú naša zodpovednosť, odhodlanie a spolupatričnosť.

Prajem vám krásne Veľkonočné sviatky. Tentokrát – budú úplne iné. Zbavené všetkých nánosov, ktoré pridali ľudia. Pripravené na to, aby sme pochopili ich podstatu.

Tieto Veľkonočné sviatky budú symbolom utrpenia a následnej nádeje na nový život pre všetkých rovnako – pre kresťanov aj neveriacich.

Sme v tom spolu, dokážeme to!

Slovensko má už 13 vyliečených

Slovensko má už 13 ľudí, ktorí sa vyliečili z ochorenia Covid-19. V utorok poobede o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ako doplnila, k doterajším deviatim pribudli ďalšie štyri osoby z Prešova. „Títo pacienti boli v domácej karanténe,“ uviedla.

V slovenských nemocniciach je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti sú podľa rezortu zdravotníctva traja pacienti.


Zvolenská nemocnica začína s testovaním

Pracovisko centrálneho laboratória v Nemocnici Zvolen spúšťa v týchto dňoch testovanie na prítomnosť ochorenia Covid-19. Testovanie sa bude poskytovať pacientom a zamestnancom 12 zdravotníckych zariadení skupiny AGEL SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí, a pripravuje sa tiež možnosť testovania pre samoplatcov.

„Vyšetrenie na ochorenie Covid-19 sa uskutočňuje analýzou genetického materiálu vírusu metódou RT-PCR (polymerázová reťazová reakcia), to znamená, že sa zisťuje prítomnosť vírusovej ribonukleovej kyseliny (RNA). Na uvedené vyšetrenie je potrebné odobrať výter z nosa a nosohltana do špeciálnej odberovej súpravy. Zo vzorky sa izoluje RNA a následne metódou RT-PCR sa stanoví prítomnosť sekvencie génov typických pre koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Dôležitým faktorom pre správnosť výsledku je načasovanie a správne prevedenie samotného odberu,“ uviedla manažérka laboratórneho segmentu AGEL SK Elena Gaboňová.

Testovanie je viazané na paralelné spracovanie väčšieho počtu vzoriek, čo môže v niektorých prípadoch predĺžiť čas dodania výsledku. „Aktuálne je testovanie v našom laboratóriu zamerané na pacientov, ktorí prichádzajú do pracovísk zdravotníckych zariadení siete AGEL, a na našich zamestnancov z dôvodu ochrany ich zdravia. V blízkom čase pripravujeme spustenie komerčného testovania pre občanov na našich odberových miestach,“ dodáva Gaboňová.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19