Kia Motors Slovakia darovala peniaze na nákup pľúcnych ventilátorov

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ocenil dar aj obnovu výroby v automobilovom závode v Tepličke nad Váhom. Podľa neho je možné, že časť z prístrojov ostanú slúžiť zdravotníkom v žilinskom regióne.

07.04.2020 13:50 , aktualizované: 16:26
debata (10)

Sedem prístrojov, ktoré budú za túto sumu zakúpené, rozdelí do nemocníc ministerstvo zdravotníctva. Povedal to v utorok na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Nadácia Kia Motors Slovakia tiež kúpila štyri kompaktné pojazdné anestéziologické prístroje s ventilátormi pre Univerzitnú nemocnicu v Martine v hodnote viac ako 140 000 eur.

Video: Kia pomáha Slovensku v boji s koronavírusom.

Video

„Sme radi, že môžeme pomôcť Slovenskej republike v boji proti koronavírusu. Sme presvedčení že potrebné pľúcne ventilátory pomôžu ľuďom, ktorí trpia ochorením COVID-19,“ povedal prezident spoločnosti KMS Kyong-Jae Lee.

Podľa Sulíka ide o dar, ktorý bude doslova zachraňovať životy. „Pľúcne ventilátory potrebujeme ako soľ,“ povedal. Zatiaľ nie je známe, kde budú ventilátory od automobilky umiestnené. Podľa Sulíka však má minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pomerne jasnú predstavu, kde tieto prístroje najviac chýbajú. Keďže ide o dar automobilky z blízkosti Žiliny, je podľa ministra hospodárstva pravdepodobné, že časť z nich zostane v tomto regióne.

Obnova výroby v trojzmennom režime

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (KMS) obnovila výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 6. apríla. Po Veľkej noci prejde z trojzmennej na dvojzmennú prevádzku, ktorá bude trvať do konca apríla. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výrobu obnovili za prísnych hygienických preventívnych opatrení podľa odporúčaní krízového štábu SR a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Do štvrtka 9. apríla budeme vyrábať v štandardnom trojzmennom režime. Po Veľkej noci prejdeme na dvojzmennú prevádzku (ranná a popoludňajšia). Situácia na svetových trhoch sa každým dňom mení a KMS ju pozorne sleduje. Ak príde k obmedzeniam, či už z pohľadu dopytu alebo dodávok materiálu alebo iných nepredvídateľných situácií, sme pripravení na to reagovať,“ uviedla KMS.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006.

Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,4 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus