Vedci vyzývajú vedenie krajiny na lepšiu krízovú komunikáciu

Zároveň poukazujú na potrebu pripraviť konkrétne plány na ďalšie mesiace. Vyplýva to z ich vyhlásenia, pod ktorým sú podpísaní neuroimunológ Michal Novák, fyzik Jozef Masarik, chemik Ľubor Fišera, neurochirurg Juraj Šteňo, materiálový vedec František Simančík a bývalý minister školstva Juraj Draxler.

07.04.2020 16:10
debata (4)

„Čo najmenej dramatických vyhlásení, zvlášť, ak sa nezakladajú na premyslenom pláne a na odborných stanoviskách,“ odporúčajú vedci. Ako jeden z príkladov, kde sa dá komunikácia zlepšiť, uvádzajú informovanie o počtoch nových prípadov ochorenia. „Nemala by to byť politická informácia, prvoradú úlohu by mal hrať príslušný orgán, buď Úrad verejného zdravotníctva SR alebo ministerstvo zdravotníctva,“ uvádza sa v stanovisku.

Vyhlásenie zdôrazňuje, že krajina musí mať konkrétne plány na prekonávanie jednotlivých etáp krízy. Okrem iného apeluje na zabezpečenie zamestnanosti. Podčiarkuje aj nutnosť vytvoriť dlhodobé stratégie rozvoja krajiny. A to aj na obdobie hospodárskeho oživenia, ktoré by malo po krízovom utlmení prísť.

„Pripomíname, že predošlé hospodárske oživenia, či už išlo o rast vyvolaný očakávaním vstupu do Európskej únie alebo o rast po prekonaní finančnej krízy pred viac ako desiatimi rokmi, sme naplno nevyužili,“ upozorňujú vedci. Ako dodávajú, nepretavilo sa to ani do primeraného zlepšenia verejných služieb vrátane zdravotníctva a školstva alebo do výrazného naštartovania vedy či inovatívnejších foriem hospodárstva.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #komunikácia