Vo viacerých mestách už sú automaty na rúška

V rôznych slovenských mestách už možno nájsť automaty na tvárové rúška na ochranu pred nákazou koronavírusom. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa treba však pri tomto spôsobe distribúcie ochranných pomôcok zvážiť hygienické štandardy automatu.

08.04.2020 10:51
debata

** VIDEO: Rúška proti koronavírusu nájdeme aj v automatoch**

„Vieme, že koronavírus prežíva aj na rôznych povrchoch a automatu sa dotýkajú ľudia bez dezinfekcie a kontroly,“ upozorňuje Sukeľ.

Na viacerých miestach „rúškomaty“ zaviedli v priestoroch lekární. „Úpravou svojich výdajných automatov s rôznorodým doplnkovým lekárenským sortimentom tak zareagovali na dlhodobý nedostatok ochranných pomôcok tváre na Slovensku,“ uviedla sieť lekární Dr. Max v tlačovej správe. „Cieľom je v prvom rade zabezpečiť dostupnosť takmer nedostatkového tovaru na Slovensku. Zároveň sú vďaka automatizovanému systému rúška pre širokú verejnosť k dispozícii bez časovej obmedzenosti, teda aj v momente, keď sú lekárne mimo otváracích hodín,“ hovorí komerčný riaditeľ lekární Dr. Max na Slovensku Andrej Križan.

Prístroj upravený na predaj textilných rúšok sa nachádza v bratislavskom podchode na Trnavskom mýte. Ďalšie sú v Kežmarku, kde prerobili automat na sladkosti, v Žiari nad Hronom a v Prievidzi. Postupne by mali pribudnúť na ďalších miestach v Bratislave, Košiciach a Žiline.

Pri rúškach je odporúčané denné pranie nad 60 stupňov Celzia bežnými pracími prostriedkami, ideálne pri teplote 100 stupňov Celzia. Pred nanesením masky sa odporúča očistiť si ruky gélom na báze alkoholu alebo mydlom a vodou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ruska #automaty