Iskrenie v koalícii: Kollár a Korčok sa nestotožňujú s komunikáciou Matoviča a Sulíka

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a nový minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa nestotožňujú so stredajšou komunikáciou premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra hospodárstva a podpredsedu vlády pre ekonomiku Richarda Sulíka (SaS) v súvislosti s opatreniami prijatými pre pandémiu koronavírusu v období veľkonočných sviatkov.

08.04.2020 16:32
debata (22)

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) taktiež apeloval na koaličných partnerov, aby slová a odkazy cez médiá zvážili.

Kollár skonštatoval, že nie vždy majú všetci koaliční partneri rovnaký názor. Nemyslí si však, že je správne komunikovať to cez médiá a sociálne siete. Na to je podľa neho koaličná rada a rokovania vlády. „Tieto veci by vôbec nemali ísť von, budí to dojem disharmónie a tá tu nie je,“ zdôraznil pre TASR.

Predseda parlamentu by uprednostnil počas sviatkov skôr cestu zvýšenej informovanosti. Rozumie však, že sa premiér rozhodol na základe relevantných informácií od krízového štábu, urobil tak podľa neho správne. „Po otvorení po piatich dňoch by som začal uvoľňovať opatrenia, ale to je môj osobný názor,“ načrtol.

Ministra zahraničných vecí vyjadrenia Matoviča a Sulíka netešia. Zdôraznil, že je to vec, ktorú si majú vydiskutovať sami. „Verím, že k takýmto ‚pnutiam‘ dochádzať nebude. Ale žijeme naozaj extrémnu dobu,“ povedal.

Šeliga si myslí, že verejnosť v súčasnosti potrebuje jasnú komunikáciu a signál jednoty koaličných partnerov v boji proti koronavírusu. „Som presvedčený, že nikto nechce nikomu škodiť alebo ho zdržovať, naopak, každý sa snaží robiť si svoju prácu najlepšie, ako vie,“ uviedol na sociálnej sieti. Verí, že behom pár hodín sa režim prispôsobí realite a polícia zmierni kontrolu tak, aby občania mohli aj v tejto ťažkej situácii zvládnuť cestu do práce, prípadne starostlivosť o dieťa či cestu domov.

Sulík v stredu kritizoval na sociálnej sieti obmedzenia, ktoré vláda prijala na zabránenie šírenia koronavírusu. Hovorí, že z boja proti vírusu sa stal fetiš, pri obmedzeniach spomína šialenstvo. Matovič na sociálnej sieti reagoval tým, že niektorí členovia koalície hrajú vlastné sebecké hry a zdôraznil závažnosť situácie.

Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia koronavírusu na Slovensku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda