Sulík: Bankovým odvodom sa bude určite zaoberať Koaličná rada aj vláda

Po štvrtkovom rokovaní vlády mali tlačové besedy minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), financií Eduard Heger (OĽaNO), práce Milan Krajniak (Sme rodina) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

09.04.2020 10:01 , aktualizované: 15:59
debata (93)

VIDEO: Ministri Krajniak, Sulík a Heger o opatreniach spojených s koronavírusom

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je za to, aby sa zrušilo zdvojnásobenie bankového odvodu na Slovensku. Ten mal pôvodne prestať platiť od tohto roka. Za bývalej vlády sa však odvod zdvojnásobil. Otázkou bankového odvodu sa podľa Sulíka bude určite zaoberať Koaličná rada aj vláda. „Ja som za to, aby sme zrušili novelu pána poslanca Roberta Fica (Smer), keď nečakane zo dňa na deň alebo s nejakým veľmi smiešnym dôvodom zdvojnásobil bankový odvod. Ja som za to, zrušme novelu a nechajme tak, ako to bolo nastavené dovtedy,“ uviedol Sulík po rokovaní vlády. Podotkol však, že ide o jeho osobný názor a dohoda v koalícii môže byť iná.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) je zdržanlivejší. „Rokovania prebiehajú, z dôvodu korektnosti celej diskusie by nebolo fér, aby sme verejne preberali naše návrhy, kým si ich nevyrokujeme aj s partnermi. Verím, že čoskoro prinesieme výsledok rokovaní,“ uviedol Heger. Podľa jeho slov je dôležité udržanie ekonomiky. „Preto aj ministerstvo dôsledne pracovalo na tom, aby sme vedeli zafinancovať všetky opatrenia, ktoré sme pripravovali a budeme pripravovať,“ dodal Heger.

"Koronavírus:Všet­ky informácie na jednom mieste"https://w­ww.pravda.sk/tren­dove-temy/koronavirus/]

Pôvodne mal osobitný odvod platiť do roku 2020, bývalá vláda ho však zdvojnásobila na 0,4 % z hodnoty pasív vykazovaných v súvahe, znížených o niektoré položky. Banky sú povinné uhrádzať odvod v štyroch štvrťročných splátkach, a to vždy k 25. dňu príslušného kalendárneho štvrťroka.

Ministerstvo dopravy začne hľadať ubytovacie kapacity

Ubytovacie kapacity na účel karantény pre Slovákov, ktorí sa vracajú zo zahraničia, začne hľadať Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že sa na tom dohodli s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina). Tieto kapacity by sa mohli nájsť napríklad v hoteloch. Sulík poznamenal, že z rezortu dopravy mu oznámili, že si túto úlohu berú na starosť. „Dohodol som sa aj s pánom ministrom dopravy, že oni teraz začnú intenzívne práve takéto kapacity hľadať, aby pán minister vnútra mal k dispozícii dostatok a všetkých našich občanov, ktorí sa vracajú zo zahraničia, aby sme mohli na tú karanténu ubytovať,“ priblížil s tým, že cestovný ruch spadá pod ministerstvo dopravy.

Zároveň zdôraznil, že domáca karanténa nerieši problém. „Oveľa väčšie riziko je pohyb medzinárodný, teda ľudia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, ako ten vnútroštátny, a tam treba koncentrovať naše úsilie,“ dodal Sulík.

VIDEO: Kolíková: Rokovanie Súdnej rady je naplánované v apríli

Samotná pandémia nie je dôvodom na to, aby sa pri striedavej starostlivosti nerešpektovalo rozhodnutie súdu. Dôležité je však zvážiť každý prípad a konkrétnu situáciu. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti so šírením koronavírusu.

„Určite samotná skutočnosť, že na Slovensku čelíme pandémii, nemôže byť sama o sebe dôvodom, aby sa rozhodnutie súdu alebo dohoda rodičov o striedavej starostlivosti nerešpektovali,“ vysvetlila Kolíková. Zdôraznila, že vždy platí to, čo je v rozhodnutí súdu, závisí však aj od konkrétnych prípadov. Nemuselo by to platiť napríklad, ak by sa jeden z rodičov vracal zo zahraničia a musel by ísť do karantény.

Podotkla, že na jednej strane je zákon o ochrane zdravia a na druhej samotné práva dieťaťa a rodičov. Ak existujú dva zákony, ktoré si na prvý pohľad protirečia, treba ich podľa jej slov vykladať v zmysle ústavných práv. „Tu treba posúdiť každú konkrétnu situáciu,“ dodala.

Kolíková sa vyjadrila aj k vyplácaniu výživného počas krízy. Zdôraznila, že vyživovacia povinnosť je nevyhnutná. Vláda podľa jej slov hľadá možnosti ako pomôcť ľuďom počas krízy aj v prípade zabezpečenia príjmu.

Riešeniu krízy má pomôcť hospodárska mobilizácia

Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) zaviazal ministerstvá, okresné úrady, ale aj ďalšie organizácie vykonať opatrenia hospodárskej mobilizácie. Nariadenie sa týka organizácie výroby, dodávok dôležitých tovarov a služieb, organizácie zdravotného, sociálneho či dopravného zabezpečenia, poskytnutia vysielacieho času v RTVS alebo aj využitia štátnych hmotných rezerv. Vyplýva to z materiálu návrh nariadenia vlády SR na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Cieľom návrhu nariadenia z dielne ministerstva hospodárstva je podľa predkladacej správy zabezpečiť realizáciu potrebných opatrení hospodárskej mobilizácie na riešenie krízovej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19.

Vláda napríklad zaviazala ministerstvá alebo okresné úrady, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, vybrať zariadenia, ktoré budú vhodné na umiestnenie repatriovaných fyzických osôb alebo nakazených fyzických osôb do karantény. Pokiaľ ide o karanténne oblasti v rómskych osadách, prípadne o iné určené oblasti, tak v nich má príslušné ministerstvo zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou alebo potravinami, ako aj ich dezinfekciu a stráženie.

Zabezpečiť prednostnú výrobu tovarov alebo dodávku služieb pre štát musia podľa schváleného nariadenia aj firmy, ktoré nepatria k subjektom hospodárskej mobilizácie, ale vyrábajú napríklad dezinfekčné gély, lieh alebo ochranné rúška. Okresné úrady majú právomoc vydávať príkaz na pracovnú povinnosť fyzickej osobe podľa potrieb určených subjektov hospodárskej mobilizácie, ktorí vykonávajú nariadené opatrenie hospodárskej mobilizácie. Výdavky na nariadené opatrenia hospodárskej mobilizácie sa budú financovať z rezervy štátneho rozpočtu.

Vláda spresnila spôsob určovania poklesu tržieb

Ide o určovanie poklesu čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Vyplýva to z materiálov z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré vláda na štvrtkovom rokovaní schválila s pripomienkami.

Ako uviedla, pokles čistého obratu a príjmov z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti zamestnávateľa a povinne poistenej SZČO sa bude určovať v závislosti od toho, či zamestnávateľ alebo SZČO vykonávali, alebo nevykonávali činnosť v rovnakom mesiaci v roku 2019 a 2020.

Ak teda zamestnávateľ či SZČO vykonávali činnosť v tom istom mesiaci minulého roka, do úvahy sa bude brať medziročná zmena (teda zmena tržieb, napríklad v marci 2020 v porovnaní s marcom 2019, pozn. TASR). Ak však zamestnávateľ alebo SZČO vykonáva činnosť kratšie ako rok, teda nevie porovnať dva rovnaké mesiace aktuálneho a minulého roka, porovnávať sa budú tržby aktuálneho mesiaca s februárom 2020. „Pokles tržieb o viac ako 40 % bude preukazovať zamestnávateľ a povinne poistená SZČO napríklad čestným vyhlásením, ktoré predloží poisťovni,“ uvádza sa v materiáli.

Krajniak: Pripravujeme aj pomoc pre drobné živnostníčky

Vláda pripravuje aj pomoc pre drobné živnostníčky, resp. menších podnikateľov, ktorí neplatili odvody. Avizoval to pred rokovaním vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pomoc sa má týkať napríklad kozmetičiek, manikérok, či podobných povolaní. „Máme pre nich riešenie, ktoré chcem budúci týždeň predstaviť. Už som o tom s kolegami na vláde hovoril,“ avizoval Krajniak s tým, že každý návrh však najprv prepočíta Inštitút sociálnej politiky a Inštitút finančnej politiky, koľko bude stáť. „Bude to v tej schéme, ktorá už funguje na ministerstve práce cez úrady práce. Budú sa môcť o túto pomoc prihlásiť aj takýto ľudia a pomoc dostanú. Upozorňujem ale, že väčšiu pomoc dostane ten živnostník, ktorý si platí aspoň minimálne odvody, ale aj do Sociálnej poisťovne, ako ten, ktorý si neplatí žiadne, alebo iba zdravotné odvody,“ upozornil Krajniak.

VIDEO: Minister Krajniak: Noví klienti prejdú testovaním.

Video

Tiež spomenul, že ministerstvo práce presadilo viacero opatrení do Programového vyhlásenia vlády (PVV). V súčasnej mimoriadnej situácii však nie všetky opatrenia budú stanovené presným číslom. Prezradil ale, že v PVV má byť návrh, aby aspoň o 20 % stúpol sirotský dôchodok, ktorý sa posledné roky nezvyšoval. „Chceme zaviesť tzv. karty pre sociálne marginalizované rómske komunity,“ dodal Krajniak s tým, že toto opatrenie by malo zabrániť úžerníkom, aby ľudí oberali o peniaze.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus