Koronavírus si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí

Koronavírus si po celom svete vyžiadal už vyše 100-tisíc obetí. Vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa nakazilo vyše 1,6 milióna ľudí. Prvú obeť nákazy zaznamenalo čínske mesto Wu-chan 9. januára. Hranicu 50-tisíc mŕtvych svet prekonal o 83 dní neskôr, k prekročeniu 100-tisíc obetí však stačilo už len osem dní. Dianie sme sledovali online.

10.04.2020 06:30 , aktualizované: 22:04
debata (421)

22:04 Turecko zaviedlo pre epidémiu koronavírusu od dnešnej polnoci dvojdňový zákaz vychádzania v 31 provinciách. Oznámilo to podľa agentúry Reuters ministerstvo vnútra potom, čo minister zdravotníctva oznámil, že sa Turecko stalo ďalšou krajinou, v ktorej počet mŕtvych v súvislosti s nákazou prekročil tisíc osôb. Zákaz vychádzania sa dotkne tiež tureckej metropoly Ankary, Istanbulu a ďalších veľkých miest.

21:50 Súd vo francúzskom meste Nanterre vo štvrtok rozhodol, že primátor mesta Sceaux musí zrušiť svoje nariadenie o povinnom nosení ochranných masiek, aby sa takto zamedzilo šíreniu koronavírusu.

Nariadenie vydané Philippom Laurentom podľa súdneho verdiktu „nie je odôvodnené miestnymi pomermi a vážne narušuje základné právo slobody pohybu,“ uviedol podľa agentúry AFP Patrice Spinosi z Ligy pre ľudské práva (LDH), ktorá vo veci podala sťažnosť na súd. Spinosi pripomenul, že „obmedzenie práv a slobôd na zabezpečenie verejného zdravia môže nariadiť iba vláda“. (tasr)

21:19 Video: Pápež František viedol tzv. krížovú cestu na ľudoprázdnom priestranstve pred Bazilikou sv. Petra vo Vatikáne.

20:31 Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok večer oznámil, že sa rozhodol do 3. mája predĺžiť platnosť prísnych karanténnych opatrení, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu. (tas­r)

20:09 Vo Francúzsku počet obetí koronavírusom prekročil 13-tisíc, za posledný deň zomrelo rekordných 987 nakazených, z toho 554 v nemocniciach a 433 v sociálnych zariadeniach. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. Infikovaných je cez 90 000, nových prípadov nákazy však pribudlo menej ako vo štvrtok.

Predstaviteľ ministerstva Jérôme Salomon na pravidelnej tlačovej konferencii povedal, že napriek tragickej každodennej bilancii úmrtí možno za dobrú správu považovať klesajúci počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Už vo štvrtok sa ich počet znížil o necelú stovku na 7066, dnes sa na týchto oddeleniach uvoľnilo ďalších 62 lôžok.

19:00 V Taliansku za posledný deň zomrelo 570 ľudí s koronavírusom, čo je menej ako vo štvrtok. Celkovo v krajine evidujú 18 849 obetí ochorenia Covid-19. Počet novo infikovaných je nižší ako predchádzajúci deň. Zvýšil sa o 3951 na 147 577. Informoval o tom dnes úrad civilnej ochrany.

18:45 V Írsku bude celoštátna karanténa nariadená koncom marca platiť až do 5. mája. Oznámil to dnes premiér Leo Varadkar. Podľa neho predĺženie opatrení o ďalšie tri týždne odporučili s ohľadom na vývoj epidémie Covid-19 odborníci.

18:40 V britských nemocniciach zomrelo ďalších 980 pacientov s koronavírusom, je to najvyššia denná bilancia od začiatku epidémie. Celkovo evidujú v Spojenom kráľovstve už 8958 obetí ochorenia Covid-19. Na tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Matt Hancock. Británia teraz čo do počtu úmrtí za jediný deň prekonala najtragickejšiu bilanciu v Taliansku, kde doteraz najvyššia denná štatistika z konca marca eviduje 969 mŕtvych.

18:23 Spolu 1464 ľudí v 57 osadách otestovala armáda SR v rámci akcie Karusel od začiatku testovania zameraného proti šíreniu koronavírusu v rómskych komunitách. Z toho v piatok išlo o 256 osôb v desiatich osadách. (Viac sa dočítate tu)

18:21 Poľské úrady udelili kňazovi pokutu vo výške 2 200 eur za to, že slávil veľkonočnú omšu pre 60 ľudí. Informovali o tom poľské médiá. Omša sa konala v obci Sromowce Wyzne na juhu Poľska. Na základe prísnych pravidiel súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa na omši v Poľsku nesmie zúčastniť viac než päť osôb.

18:19 Britský premiér Boris Johnson je po presunutí z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné nemocničné oddelenie schopný robiť „krátke prechádzky“. Informovala o tom v piatok podvečer spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na jeho hovorcu. „Premiér absolvoval krátke prechádzky medzi obdobiami odpočinku, ktoré sú súčasťou poskytovanej starostlivosti na jeho uzdravenie,“ uviedol jeho hovorca. (tasr)

17:46 Nečakané spomalenie epidémie koronavírusu zaznamenala za posledné dva týždne Juhoafrická republika. Odborníci, ktorých cituje server BBC, tento trend zatiaľ nechcú interpretovať. Majú obavy, že to vyvolá v ľuďoch nežiaduci pocit bezpečia. Prezident Cyril Ramaphosa tento vývoj považuje za výsledok prísneho obmedzenia pohybu. Pôvodne malo toto opatrenie skončiť za týždeň, prezident ho predĺžil do konca apríla.

17:26 Tradičná krížová cesta, ktorá sa každoročne na Veľký piatok koná v Jeruzaleme, prebehla tento raz bez pútnikov: po Via Dolorosa kráčal len miestny katolícky arcibiskup Pierbattista Pizzaballa. Dôvodom absencie pútnikov bola súčasná pandémia koronavírusu, informovala agentúra DPA. (tasr)

16:44 Japonsko dnes zaznamenalo 656 novo nakazených koronavírusom, ide tak o druhý najvyšší počet po štvrtkovom rekorde. Celkovo je tam už vyše 6000 infikovaných a rýchly nárast z posledných dní budí obavy, aby sa Japonsko nestalo ďalšou krajinou, kde sa pandémiu nepodarilo dostať dostatočne skoro pod kontrolu. Medzi niektorými guvernérmi prefektúr a centrálnou vládou pritom panujú nezhody ohľadom zavedenia ochranných opatrení, napísala agentúra Reuters.

16:28 V Rakúsku pribudlo v piatok 24 obetí koronavírusu, celkovom ich je 319. Informovali o tom ministerstvá vnútra a zdravotníctva. K piatkovému dopoludniu (10.30 h) bolo pozitívne testovaných 13 404 osôb, z ktorých sa 6064 medzičasom uzdravilo. V Rakúsku vykonali doteraz 134 743 testov.

Podľa výpočtov Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) a Technickej univerzity v Grazi v Rakúsku klesá aj tzv. reprodukčný faktor koronavírusu. Toto číslo udáva, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého.

Spomínané inštitúcie došli podľa televízie ORF k záveru, že 12. marca sa odhadovaný reprodukčný faktor vírusu pohyboval v rozpätí 3,5 – 4,0. To znamená, že jedna infikovaná osoba mohla štatisticky nakaziť až štyroch ďalších ľudí. Po prijatí vládnych opatrení však začala hodnota faktora postupne klesať a 1. apríla dosiahla 1,14. Od 5. apríla klesla pod hodnotu 1. Nakazená osoba tak infikuje v priemere menej ako jedného človeka a pandémia by mala byť na ústupe. (tasr)

16:21 Predseda Európskej rady Charles Michel dnes zvolal na 23. apríla ďalšiu videokonferenciu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie. Zaoberať by sa na nej mali hlavne tým, ako pomôcť európskemu hospodárstvu zasiahnutého pandémiou koronavírusu.

16:17 Juhokórejskí činitelia dnes oznámili, že sa koronavírus opäť preukázal pri 91 pacientoch, ktorí sa podľa predchádzajúcich testov zotavili. Skôr než k opakovanej infekcii ale podľa Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) mohlo dôjsť k „reaktivácii“ vírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otázka, či sa môžu opäť nakaziť ľudia, ktorí sa z ochorenia Covid-19 zotavili, je predmetom medzinárodného záujmu. Mnoho krajín totiž dúfa, že sa vďaka vyliečeným vytvorí hromadná imunita, ktorá zabráni ďalšej vlne pandémie. Takmer 7000 Juhokórejčanov sa podľa oficiálnych údajov z choroby Covid-19 zotavilo.

15:43 Na Slovensku za štvrtok pribudlo 14 nových prípadov nákazy koronavírusom. Testovaných bolo 2301 osôb, z toho 2287 vzoriek bolo negatívnych. Celkovo sa tak počet nakazených zvýšil na 715. (Viac sa dočítate tu)

15:01 Na internete sa objavili zábery a video urobené z dronu, na ktorých pracovníci v ochranných oblekoch ukladajú v New Yorku rakvy do hromadných hrobov. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC. Americký štát New York má teraz viac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom než akákoľvek jednotlivá krajina na svete.

Cintorín s hromadnými hrobmi sa nachádza na newyorskom ostrove Hart. Podľa BBC je pravdepodobné, že mnoho z novo pochovaných patrilo k obetiam koronavírusu. Nie je však jasné, či išlo o nemajetných ľudí bez príbuzných. Kým minulý týždeň sa na tomto mieste pochovávalo raz týždenne, teraz je to podľa úradov päťkrát.

14:39 Vietnamská komunita na Slovensku darovala mestu Prešov 1000 rúšok a desiatky ochranných rukavíc. Informuje o tom prešovská radnica na svojej webovej stránke s tým, že ich rozdá seniorom a znevýhodneným obyvateľom so zdravotným postihnutím.

„Predstavitelia vietnamskej komunity sa takýmto spôsobom rozhodli vyslať verejnosti signál, že im nie je ľahostajný osud tých najzraniteľnejších skupín obyvateľov,“ uvádza radnica v súvislosti so šírením nákazy.

14:36 Kyjevský metropolita Pavol priznal, že podcenil závažnosť pandémie spôsobenej koronavírusom. Povedal, že prijal opatrenia, ktoré majú šírenie nákazy pomôcť zastaviť. V marci metropolita vyhlásil, že koronavírus je dôsledok hriešnosti ľudstva a že proti nemu je možné bojovať modlitbami, pôstom a objímaním. V sídle ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa nakazili viac ako dve desiatky ľudí.

Podľa niektorých ukrajinských médií je medzi nakazenými aj samotný metropolita. Ten pôvodne odmietol uzavrieť komplex pravoslávnych kláštorov a nepodporil požiadavky ukrajinských úradov, aby ľudia zostali doma.

14:32 Slovinsko zaznamenalo vo štvrtok dve ďalšie úmrtia na ochorenie Covid-19, čím sa počet obetí koronavírusovej epidémie v krajine zvýšil na 45. Počet infikovaných vzrástol o 36 na celkovo 1160, ukazujú údaje, ktoré vláda zverejnila v piatok. Informovala o tom agentúra STA.

14:18 Situácia v rómskych osadách na Spiši, ktoré sú v karanténe, je v súčasnosti pokojná. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Košiciach Lenka Ivanová. Podľa jej slov je vyčlenený potrebný počet príslušníkov PZ, ktorí v súčinnosti s Armádou SR dohliadajú na to, aby nedošlo k pohybom osôb, ktoré sa majú zdržiavať v uzavretých osadách. (tasr)

„Týmto osobám je, samozrejme, zabezpečený aj prísun potravín a liekov tak, aby z uvedených osád nemuseli odchádzať za nákupmi. Aj napriek počiatočnej nervozite zo strany obyvateľov osád a snahe nájsť spôsob, ako z uzavretej osady odísť, je v súčasnosti situácia pokojná, naďalej však monitorovaná,“ uviedla. (tasr)

13:56 Na palube francúzskej lietadlovej lode Charles de Gaulle bolo potvrdených 50 prípadov nákazy koronavírusom medzi členmi posádky. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo obrany.

Traja námorníci boli z plavidla preventívne prevezení do nemocnice v prístave Toulon ležiacom na pobreží Stredozemného mora. U nikoho zo zvyšných pozitívne testovaných členovia posádky, ktorí zostali na palube, nedošlo k zhoršeniu zdravotného stavu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ako sa mohol vírus dostať na palubu zatiaľ nie je známe, dodalo ministerstvo. (tas­r)

13:35 Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bude Európska únia (EÚ) zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti koronavírusu a jeho následkom. Počas budúceho týždňa sa preto telefonicky spojí s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyen. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Európska únia bude zohrávať kľúčovú úlohu pri zmierňovaní ekonomických a sociálnych dopadov súčasnej krízy,“ napísal Strižinec. Dodal, že Čaputovú čaká budúci týždeň aj telefonát s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen. Diskutovať budú aj o aktuálnej situácii a o formách európskej pomoci a solidarity.

Portréty hrdinov - talianskych lekárov,... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Taliansko koronavírus hrdinovia portréty Portréty hrdinov - talianskych lekárov, zdravotných sestier, ktoré boli vytvorené počas prestávky alebo na konci ich smeny v Ríme, Bergame a Brescii

12:33 Počet obetí koronavírusu v Belgicku presiahol 3000, oznámili v piatok tamojšie úrady po tom, ako v krajine zaevidovali 496 ďalších úmrtí. Informovala o tom agentúra AFP.

Zdravotnícki predstavitelia uviedli, že tento veľký nárast bilancie obetí v porovnaní s predošlým dňom zahŕňa 171 úmrtí v domovoch dôchodcov, ku ktorým došlo v druhej polovici marca. Za uplynulých 24 hodín pritom zomrelo 325 pacientov­. (tasr)

12:28 Počet obetí koronavírusu v Iráne dnes vystúpil na 4232, za posledný deň tam ochoreniu Covid-19 podľahlo 122 ľudí. S odvolaním na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva to uviedla agentúra Reuters. Nákaza sa za rovnakú dobu potvrdila u ďalších 1972 ľudí, čím počet zaznamenaných prípadov infekcie vystúpil na 68 192. Vo vážnom stave je 3969 ľudí.

12:02 Fond vzájomnej pomoci, ktorý predstavil pred časom premiér Igor Matovič (OĽaNO), je už zriadený ako transparentný účet v správe Úradu vlády (ÚV) SR. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru ÚV.

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša môžu doň prispievať okrem poslancov aj verejnosť, firmy či iné spoločnosti. Na účte sú už zverejnené prvé príspevky. (tasr)

11:58 V Španielsku za štvrtok pribudlo 605 obetí ochorenia Covid-19. Podľa denníka El País je to najnižší denný nárast od 24. marca. Za ten istý deň pribudlo 4576 potvrdených prípadov nákazy.

Celkovo sa tak vírus preukázal už u 157 022 osobách, informovalo dnes španielske ministerstvo zdravotníctva. Celková bilancia obetí vzrástla na 15 843.

11:51 Platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu, sa predlžuje. Vyplýva to zo súboru zákonov v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré tento týždeň vstúpili do účinnosti.

Ak platnosť občianskeho preukazu uplynula v období od 9. apríla do 30. apríla, predlžuje sa až do uplynutia jedného mesiaca od odvolania krízovej situácie, ak sa končí v máji, o dva mesiace od odvolania. Preukazy s končiacou sa platnosťou v júni platia až do uplynutia troch mesiacov od odvolania krízovej situácie a júlové platia až do uplynutia štyroch mesiacov od odvolania. (tasr)

11:20 Omše a obrady bez účasti veriacich budú sláviť počas tohtoročnej Veľkej noci v katedrálnom chráme Trnavskej arcidiecézy trnavský arcibiskup Ján Orosch a emeritný arcibiskup Ján Sokol spolu s kňazmi Trnavskej arcibiskupskej kúrie. Dve z nich bude možné sledovať prostredníctvom RTVS a ďalšie na facebookovom profile arcidiecézy. Informoval o to hovorca Trnavskej arcidiecézy Anton Ziolkovský. (tasr)

Zdravotníčka čaká na pacientov v testovacom... Foto: SITA/AP, Kathy Willens
Vírus / Zdravotník / Covid-19 / New York / Zdravotníčka čaká na pacientov v testovacom stane na koronavírus zriadeného pred budovou nemocnice v americkom meste New York

10:59 Poček nakazených koronavírusom sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 1786 a dosiahol tak 11 917. V rovnakom čase zomrelo v dôsledku ochorenia Covid-19 v krajine ďalších 18 pacientov, čím sa tamojší počet úmrtí zvýšil na 94. Oznámilo to v piatok ruské protikoronavírusové krízové centrum.

10:31 Maďarsko zaznamenalo ďalších 210 ľudí s koronavírusom, celkový počet nakazených tak vystúpil na 1190. Ide o najvyšší denný nárast v počte potvrdených prípadov od začiatku epidémie, uviedla dnes s odkazom na vládne dáta agentúra Reuters. Koronavírusu v Maďarsku doteraz podľahlo 77 ľudí.

9:57 Česká republika eviduje celkovo 5589 prípadov nákazy koronavírusom, z nich 257 pribudlo vo štvrtok. Ochoreniu Covid-19 doposiaľ v krajine podľahlo 113 ľudí, pričom 309 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva, informoval v piatok spravodajský server televízie Nova. (tasr)

9:43 Spoločnosti Medirex a J&T začnú testovať 10 000 sociálnych pracovníkov a zdravotníkov, ktorých testovanie na nový koronavírus štát neprepláca. Informoval o tom za J&T Maroš Sýkora.

Od minulého týždňa spoločnosti zostavujú spolu s medicínskymi odborníkmi, nadáciami a Asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb v SR zoznamy najviac ohrozených medicínskych a sociálnych pracovníkov. Zároveň sa zostavuje logistika, ktorá umožní čo najskoršie a najefektívnejšie testovanie. Prvé testovanie by sa malo začať v najbližších dňoch. (tasr)

9:12 Koronavírusom sa nakazilo 150 členov saudskoarabskej kráľovskej rodiny. S odvolaním sa na zdroj blízky kráľovskému palácu to napísal denník The New York Times (NYT). V skupine je aj guvernér Rijádu a synovec kráľa Salmána princ Fajsal bin Bandar bin Abdalazíz Saúd, u ktorého nákazu potvrdili dvaja lekári.

Denník píše, že koronavírus do rozvetveného klanu zavliekli viacerí princovia po návrate z ciest po Európe. Osemdesiatšty­riročný kráľ Salmán je podľa zdroja NYT v izolácii a korunný princ Muhammad bin Salmán s niekoľkými ministrami odišiel do odľahlého miesta na pobreží Červeného mora.

Zdravotníci v brazílskom meste São Paulo... Foto: SITA/AP, Andre Penner
Vírus / Testovanie / Vzorky / Zdravotníci v brazílskom meste São Paulo testujú muža na prítomnosť koronavírusu

8:56 Starostka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová kvôli pandémii koronavírusu vyzvala policajtov, ktorí majú nadváhu alebo trpia nejakou chronickou chorobou, napríklad cukrovkou, aby zostali doma a nechodili do práce. Informovali o tom mexické médiá, podľa ktorých je dôvodom skutočnosť, že choroba Covid-19 najviac ohrozuje tých s oslabenou imunitou a starších ľudí. Podľa denníka Milenio bolo i napriek tomu vo štvrtok v uliciach mexickej metropoly mnoho policajtov s jasnou nadváhou.

8:46 Slováci v posledných dňoch prežívajú pre epidémiu koronavírusu aj existenčné obavy. Uviedla to Liga za duševné zdravie SR. Jej odborníci sú preto dosť vyťažení. Odborníci na duševné zdravie preto ľuďom pripomínajú, že nemusia byť na svoje trápenie sami.

Liga spustila nový projekt www.srozvahou.sk, kde psychiatrička Jana Ferencová prostredníctvom videí dáva ľuďom praktické rady ako situáciu zvládnuť. Podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie SR Martina Knuta sa téma koronavírusu objavuje aj vo všetkých hovoroch na telefonickej linke Nezábudka. (tasr)

8:40 Pevninská Čína hlásila v piatok 42 ďalších prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý deň. Až 38 z nich sa infikovalo v zahraničí. Čína oznámila aj jedno ďalšie úmrtie, ku ktorému došlo v najviac zasiahnutom meste Wu-chan, píše agentúra AP. Oproti predošlému dňu, keď bolo zaznamenaných 63 nových prípadov, ide o mierny pokles.

Južná Kórea v piatok hlásila štyri ďalšie úmrtia, čím sa ich celkový počet zvýšil na 208, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Nakazených je v krajine 10 450 osôb – pribudlo ich 27. (tasr)

8:29 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) sa vo štvrtok po prvý raz prostredníctvom videokonferencie venovala pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo si vyslúžila kritiku, že sa k tejto otázke dlhú dobu nijako nevyjadrovala. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres počas videokonferencie pred 15 členmi BR OSN vyhlásil, že aktuálna krízová situácia „je bojom jednej generácie a zmyslom existencie Organizácie Spojených národov ako takej“. (tasr)

8:24 Brazílske úrady potvrdili vo štvrtok prvých šesť úmrtí na ochorenie Covid-19 v chudobných štvrtiach – takzvaných favelas – v meste Rio de Janeiro. Ako informovala agentúra AFP, tieto oblasti vyznačujúce sa chudobným obyvateľstvom, preplnenosťou a zlými hygienickými podmienkami vzbudili obavy, že tam môže vzniknúť katastrofálna situácia. (tasr)

Počet doterajších obetí koronavírusu podľa svetadielov

8:19 Vojnou zničený Jemen oznámil v piatok svoj prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorý zaznamenali v provincii na juhu krajiny, ovládanej medzinárodne uznávanou vládou. Informovala o tom agentúra AFP. Humanitárne organizácie varovali, že keď koronavírus zasiahne zdravotníctvo Jemenu – podľa OSN vystaveného najhoršej humanitárnej kríze na svete -, dôsledky môžu byť katastrofálne­. (tasr)

8:13 Koronavírusom sa doteraz nakazilo celosvetovo vyše 1,6 milióna ľudí, zomrelo ich vyše 95 000. Uzdravilo sa približne 355 000 ľudí. Nákaza zasiahla podľa štatistiky americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa už 184 krajín a území a rozšírila sa na všetky kontinenty okrem Antarktídy. Posledným zasiahnutým svetadielom bola Južná Amerika, kde sa choroba prvýkrát vyskytla 25. februára v Brazílii.

7:18 Počet potvrdených prípadov koronavírusovej nákazy v Nemecku vzrástol za posledných 24 hodín o 5323 na 113 525. V krajine zomrelo ďalších 266 ľudí, spolu ich je 2373. Nárast počtu nakazených sa zvyšuje už štvrtý deň po sebe, informovala agentúra Reuters. Predtým počet novo nakazených štyri dni naopak klesal. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že najnovší vývoj dáva dôvod na opatrný optimizmus. Nie je podľa nej nutné sprísňovať opatrenia, s pandémiou ale bude spolková republika žiť ešte dlho.

6:50 V nemocniciach v Británii už zomrelo najmenej 7978 pacientov s pozitívnym testom na koronavírus. Oficiálna bilancia sa za posledný deň zvýšila o 881 prípadov, teda o niečo menej ako o deň skôr. Nových prípadov infekcie britská vláda ohlásila 4344, čo je tiež v porovnaní so stredou nižšie číslo.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab však na tlačovej konferencii oznámil, že vývoj zatiaľ nie je taký, aby mohlo byť zjemnené obmedzenie pohybu. Britský premiér Boris Johnson bol po troch dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti presunutý späť na bežné lôžkové oddelenie.

6:30 Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty sú podľa neho na vrchole koronavírusovej krízy. Informáciu agentúry DPA priniesla TASR. „Som si takmer istý, že sme na vrchole hory. A teraz ideme dolu. V niektorých prípadoch sme tento proces už začali,“ vyhlásil Trump.

Americký expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci uviedol, že to, že sa v Spojených štátoch znižuje počet ľudí nakazených koronavírusom, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu, je dôsledkom toho, že opatrenia zavádzajúce sociálny odstup, sú účinné. Spresnil predošlé odhady, podľa ktorých by ochoreniu v USA mohlo podľahnúť 100 000 – 200 000 Američanov. Teraz to podľa neho vyzerá skôr tak, že o život by mohlo prísť zhruba 60 000 osôb.

V USA evidovali do štvrtka približne 456 400 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet úmrtí dosiahol 16 478 po tom, čo za posledných 24 hodín pribudlo 1783 smrteľných obetí, píše agentúra AFP.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus