Takmer letný veľkonočný pondelok

Počas sviatočných dní slnko len občas zakryjú oblaky. Teploty zostanú príjemné, no v prvej polovici týždňa sa ochladí. Potom sa však teploty vrátia takmer k letným hodnotám.

11.04.2020 09:00
Počasie Foto:
debata

Momentálne je počasie prajné, s množstvom slnečného svitu. Takmer na celom území Slovenska, aj na tých najchladnejších miestach, sa v stredu 8. apríla vyšplhala teplota na viac ako 20 stupňov. Napríklad Oravská Lesná hlásila 20,1, Liesek 19,5 a Telgárt s nadmorskou výškou takmer tisíc metrov 17,2 stupňa. V noci a ráno však ešte na mnohých miestach mrzne, a to nielen v kotlinách a údoliach, ale tiež v nížinách.

Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou teplotou niekde dosiahol viac ako 25 stupňov. V utorok 7. apríla sa to stalo v Spišských Vlachoch, keď tam mali ráno mínus 5,5 a popoludní 20,7 stupňa. Rozdiel bol teda až 26,2. V Kamenici nad Cirochou hlásili v stredu ráno mínus 1,9 a cez deň 23,1.

„Nestáva sa to len v kotlinách, kde je to podmienené nočným ochladením a cez deň prehrievaním, ale aj v nížinách,“ pripomína klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško.

„Napríklad v Žihárci na Podunajskej nížine zaznamenali v rovnaký deň rozdiel 23,4 stupňa. Ráno tam prituhlo na mínus 1 a popoludní to vystúpilo na 22,4. To isté platí aj o Východoslovenskej nížine. V Trebišove mali cez deň 23,1 a ráno 0,1 pod nulou,“ povedal klimatológ s tým, že pre súčasnosť je príznačné, keď zavčasu vychádzame z domu vo vetrovkách a popoludní už môžeme chodiť v krátkych rukávoch.

Cez deň je už občas teplo takmer ako v lete. V stredu niektoré meteorologické stanice, najmä na východe krajiny, dosiahli maximálnu teplotu vyše 23, no vo štvrtok sa to už blížilo k úrovni 25 stupňov. „To je teplota, pri ktorej sa deň považuje za letný. Vlani prvýkrát zaznamenali takúto hodnotu v Dolných Plachtinciach práve 8. apríla,“ hovorí Faško.

V piatok sa kde-tu objavili oblaky, v sobotu a nedeľu môžu teploty na niektorých miestach prekročiť dvadsiatku. Slnečný svit môže byť rušený oblačnosťou, ale dažďa sa obávať nemusíme – ak príde, nebude výdatný.

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s hydrológom Michalom Hazlingerom. Povie vám, ako bude vyzerať víkend a čo nám pripraví začiatok ďalšieho týždňa.
Video

Veľkonočný pondelok znovu prinesie výrazné oteplenie, niekde dosiahne až 25 stupňov. No v noci na utorok bude Slovenskom prechádzať studený front. „Hodnoty maximálnych teplôt budú len na úrovni 15 stupňov, možno ani toľko. Na severe sa vyskytnú aj zrážky, v stredných horských polohách môže dokonca padať dážď so snehom. Ochladenie bude citeľné, ale veľmi krátke. Potrvá len dva dni a už vo štvrtok sa vrátia teplé dni,“ objasnil klimatológ.

So zrážkami je však stále problém, čo trápi najmä poľnohospodárov. Faško upozornil, že za ostatný mesiac zaznamenali ich veľmi nízky úhrn. V Piešťanoch a Prievidzi dosiahli len 2 milimetre, Trebišov s Michalovcami mali v rovnakom období 3 milimetre.

„V podstate je to tak na celom našom území, lebo aj na miestach, ktoré sú za normálnych okolností vlhkejšie, je to slabé. Napríklad v Oravskej Lesnej padlo len 13 milimetrov, čo je pre túto oblasť málo,“ poznamenal klimatológ.

Vzápätí spomenul riziko výskytu požiarov, ktoré prináša rastúce sucho a teploty. „No a keďže v peknom počasí asi pôjdu ľudia, v rámci možností, do prírody, alergici by mali byť pripravení na dosť koncentrovaný peľ,“ povedal.

Zároveň pripomenul, že vo vyšších nadmorských polohách sa ešte stále drží sneh. Na Štrbskom Plese namerali vo štvrtok 9. apríla 19 centimetrov, Chopok hlásil 133 a Lomnický štít až 200 centimetrov. „V týchto oblastiach si treba dávať pozor na slnečnú slepotu, preto by vo výbave turistov nemali chýbať tmavé okuliare,“ doplnil.

Ako bude

  • Sobota 11. apríla – Jasno až polojasno. Slabý vietor. Denné teploty +17 až +22, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami 15 stupňov.
  • Nedeľa 12. apríla – Jasno až polooblačno, cez deň veľmi teplo. Slabý, prevažne južný vietor. Nočné teploty +3 až –2, denné +19 až +24 stupňov.
  • Pondelok 13. apríla – Jasno až polooblačno, cez deň postupne od západu pribúdanie oblačnosti. Neskôr miestami, na severe na mnohých miestach, dážď, prehánky, ojedinele búrky. Vietor v nárazoch aj do 50 km/h. Nočné teploty +7 až +2, denné +20 až +15, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 18 stupňov.
  • Utorok 14. apríla – Oblačno až zamračené, neskôr prechod k premenlivej oblačnosti. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Možnosť búrok. Výrazné ochladenie a veterno. Nočné teploty +3 až –2, denné +6 až +11 stupňov.
  • Streda 15. apríla – Prevažne malá, cez deň prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Nočné teploty +1 až –4, denné +9 až +14 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predpoveď počasia #videopredpoveď