Spojené štáty už majú viac obetí koronavírusu ako Taliansko

Najviac zasiahnutou krajinou koronavírusom na svete sú Spojené štáty. Za jediný deň tam zomrelo vyše 2 000 ľudí. Celosvetovo sa nakazilo už viac ako 1,7 milióna ľudí. Z toho sa vyše 396-tisíc vyliečilo a 107-tisíc v dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo. Odborníci však predpokladajú vysoký počet nezachytených prípadov. Dianie sme sledovali online.

11.04.2020 05:45 , aktualizované: 21:59
Maďarsko Koronavírus graffity Foto: ,
Muž s ochranným rúškom na tvári kráča okolo grafitu, ktorý nabáda ľudí zostať doma v maďarskom meste Érd v piatok 10. apríla 2020.
debata (439)

21:57 Irán napriek narastajúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom otvoril v sobotu niektoré podniky a úrady. Výnimkou je hlavné mesto Teherán, kde sa podniky a úrady budú môcť otvoriť až o týždeň, uviedla agentúra AP. Irán oznámil v sobotu ďalších 125 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4 357. V krajine doposiaľ evidujú viac ako 70-tisíc potvrdených prípadov nákazy. (tasr)

21:40 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom vo Švédsku prekročil 10-tisíc a 887 ľudí nákaze podľahlo. Podľa agentúry DPA o tom informovali v sobotu tamojšie úrady. DPA poznamenala, že Švédsko na rozdiel od iných európskych krajín prijalo menej prísne obmedzenia proti šíreniu vírusu. Švédska vláda okrem iného nechala otvorené reštaurácie, kaviarne, školy aj materské školy. (tasr)

20:58 Vo Francúzsku podľahlo nákaze koronavírusom za posledných 24 hodín ďalších 635 ľudí. Informoval o tom portál France 24, podľa ktorého však počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) klesol už tretí deň za sebou. Celový počet obetí vo Francúzsku tak dosiahol 13 832. Počet osôb na JIS dosiahol v sobotu 6 883, pričom deň predtým ich tam bolo 7 004.(tasr)

20:31 Niektorí obyvatelia uzatvorených rómskych osád na Spiši mali snahu dostať sa z karantény. Košická krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že všetky tieto osoby boli vrátené naspäť do osady. Podľa nej je v súčasnosti situácia pokojná a naďalej monitorovaná.

19:50 Školy v New Yorku ostanú až do konca školského roka zatvorené. Oznámil to v sobotu starosta americkej metropoly Bill de Blasio. Ako povedal, študenti budú pokračovať v online vyučovaní. Americké školy sú zatvorené od 16. marca. Rozsiahle úsilie presunúť vzdelávanie online zožalo len čiastočné úspechy. Mnohým chudobnejším žiakom totiž chýba pripojenie na internet alebo zariadenia na spojenie sa s virtuálnymi triedami.

19:12 Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý trpí ochorením Covid-19, sa ďalej zlepšuje. S odvolaním na vládneho hovorcu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa stanice Sky News si Johnson čas v nemocnici kráti hraním sudoku a sledovaním filmov. Hovorca vlády zdôraznil, že je predseda vlády „v ranej fáze“ zotavovania. Kedy Johnson nemocnicu opustí, stále nie je jasné.

19:06 V maďarskom domove dôchodcov s 94 obyvateľmi v VI. budapeštianskom obvode potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu v 60 prípadoch. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Infostart.hu, ktorý pripomenul, že ide o druhé sociálne zariadenie pre seniorov v Budapešti, ktoré sa stalo ohniskom nákazy. Štyroch dôchodcov s príznakmi ochorenia COVID-19 hospitalizovali, zvyšní sa cítia dobre. (tasr)

18:54 Spojené štáty sa stali v sobotu krajinou s najvyšším počtom obetí na následky nákazy koronavírusom a predstihli tak Taliansko. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa si nákaza vyžiadala v USA životy najmenej 18 860 ľudí. Počet nakazených stúpol na 503 594. Taliansko zaznamenalo dosiaľ 18 849 úmrtí na ochorenie COVID-19. Až 2 108 ľudí zomrelo na ochorenie v USA v priebehu jedného dňa.(tasr)

18:22 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že prešetruje prípady pacientov, ktorým diagnostikovali vyliečenie z nákazy koronavírusom, ale po prepustení z nemocníc mali znova pozitívny test. Informovala o tom agentúra Reuters. Juhokórejské úrady v piatok evidovali 91 pacientov, ktorých považovali za vyliečených a mali znovu pozitívny výsledok testov. Riaditeľka Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) Čong Un-gjong uviedla, že u týchto pacientov sa nákaza skôr opäť aktivovala, než by boli znovu infikovaní.

Podľa usmernenia WHO môže byť pacient prepustený z nemocnice, ak dva po sebe idúce testy s odstupom najmenej 24 hodín boli negatívne. Podľa súčasných štúdií trvá asi dva týždne, kým sú ľudia s miernou formou ochorenia COVID-19 klinicky vyliečení od doby, čo sa u nich objavili príznaky. (tasr)

17:17 V Poľsku pribudlo od piatku 133 prípadov nákazy koronavírusom a 14 úmrtí. Celkovo sa tak bilancia v krajine vyšplhala na 6 088 infikovaných a 195 mŕtvych, informovala v sobotu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva­. (tasr)

16:41 V Británii podľahlo nákaze ďalších 917 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. Celkový počet obetí, ktoré v britských nemocniciach podľahli ochoreniu COVID-19, tak v krajine stúpol na 9 875, poznamenala BBC. Počet potvrdených prípadov infekcie stúpol v sobotu o 5 234 na 78.991.

Británia zaznamenala v piatok doposiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí na kornavírus; hlásila 980 mŕtvych. Podľa denníka Daily Mail bol tento počet nových úmrtí v krajine za posledných 24 hodín vyšší, než najväčší denný prírastok obetí doposiaľ zaznamenaný v Taliansku (919) a Španielsku (950). (tasr)

16:35 V Španielsku v piatok zaznamenali najnižší počet obetí za posledné takmer tri týždne. Za posledných 24 hodín tam zomrelo 510 ľudí s novým koronavírusom. To je výrazný pokles oproti 2. aprílu, keď v Španielsku nákaze podľahlo rekordných 950 osôb. Mierne však pribudlo potvrdených prípadov, ktorých zaregistrovali 4 830. Krajina tak má celkovo už 161 852 nakazených a 16 353 obetí.

15:47 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa k sobotňajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 308 na 2511. Z tohto počtu 73 ľudí nákaze podľahlo a 79 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým uviedol, že „tento týždeň bolo na Ukrajine distribuovaných 4 000 opätovne použiteľných ochranných odevov domácej výroby. Každý deň vyrábame takmer milión masiek“. (tasr)

15:04 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Iráne prekonal hranicu 70-tisíc. Za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 1 800 nových infekcií, informovala dnes agentúra Reuters. Počet obetí choroby Covid-19 vzrástol o 125, a celkovo tak islamská republika eviduje už 4 357 mŕtvych. V Iráne sa dnes otvorili niektoré podniky, prezident Hasan Rúhání ale obyvateľov vyzval, aby ďalej dôsledne dodržiavali opatrenia proti šíreniu vírusu.

14:54 Školy v Číne by mohli opäť začať s vyučovaním do konca apríla. S takýmto odhadom prišiel podľa novín Global Times šéf expertnej komisie vlády pre boj s koronavírusom Čung Nan-šan. Ako povedal, pokiaľ už nedôjde k žiadnemu novému veľkému rozšíreniu nákazy, bude otvorenie škôl možné. S výnimkou prísne chráneného hlavného mesta Peking a ťažko zasiahnutej provincie Chu-pej avizovali už všetky čínske provincie a metropoly, že školy otvoria počas najbližších týždňov.

14:35 Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil 13 nových prípadov nákazy koronavírusom na Slovensku. Viac sa dočítate tu.

14:05 Príliš skoré rušenie reštriktívnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu by mohlo viesť k „smrtiacemu vzkrieseniu“ infekcií, varoval šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa jeho slov by mali byť krajiny obozretné, čo sa týka uvoľňovania reštrikcií, hoci viaceré z nich bojujú s ekonomickými dopadmi pandémie.

13:40 Americká spoločnosť Amazon oznámila, že vybuduje vlastné testovacie laboratórium na koronavírus, kde bude monitorovať zdravie svojich zamestnancov. Prípady ochorenia COVID-19 zaznamenali už vo viac než 50 pobočkách Amazonu naprieč USA. V niektorých potvrdili infekciu u viacerých zamestnancov.

12:55 Počas piatka pribudlo na Slovensku 13 potvrdených prípadov koronavírusu, testovali 2 174 vzoriek. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na sociálnej sieti. Status však po necelej hodine vymazali. Slovensko by tak celkovo malo 728 pozitívnych prípadov a vyše 25-tisíc negatívnych vzoriek. Vyliečilo sa doteraz 23 pacientov.

12:45 38-ročná žena z Bratislavy napriek štátom nariadenej karanténe pendlovala medzi Rakúskom a Slovenskom. Čelí obvineniu z prečinu porušovania povinnosti za krízovej situácie.

12:38 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 510 nových úmrtí na koronavírus. Predstavuje to pokles v porovnaní so 605 prípadmi hlásenými v piatok a najnižší počet od 24. marca, informoval v sobotu na svojej stránke denník El País s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 doposiaľ v Španielsku podľahlo 16 353 ľudí. Vírusom sa infikovalo celkovo 161 852 ľudí, z ktorých sa takmer 60 000 vylieči­lo.(tasr)

Starostka mesta Chicago Lori Lightfootová s... Foto: SITA/AP, Nam Y. Huh
Chicago, Lori Lightfootová Starostka mesta Chicago Lori Lightfootová s rúškom s nápisom "Zostaň doma".

12:16 Počet nakazených koronavírusom sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 1667 a dosiahol tak 13 584. V rovnakom čase zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 v krajine ďalších 12 pacientov, čím sa tamojší počet úmrtí zvýšil na 106. Oznámilo to v sobotu ruské protikoronavírusové krízové centrum. Z nemocníc v krajine za uplynulý deň prepustili 250 pacientov, počet vyliečených tak dosiahol 1 045.(tasr)

11:47 Japonský premiér Šinzó Abe vyzval v sobotu svojich spoluobčanov, aby sa vyhli návštevám nočných podnikov, ako sú bary, kluby a reštaurácie. Celonárodná výzva, aby občania zostali vo večerných hodinách doma, prichádza štyri dni po vyhlásení núdzového stavu v Tokiu a v šiestich ďalších prefektúrach. Abe, ktorý postupne sprísňuje usmernenia v boji proti šíreniu koronavírusu, čelí kritike. Kritici tvrdia, že jeho počiatočná reakcia na vzniknutú situáciu v čase pandémie bola pomalá.

Šírenie infekcie sa v Japonsku, najmä v Tokiu, v uplynulých dňoch zrýchľuje, hoci v porovnaní so Spojenými štátmi či Európou ostáva pomalé. Japonsko doposiaľ potvrdilo približne 6 000 prípadov nákazy koronavírusom a zhruba 100 úmrtí.

10:51 Počet nakazených v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Obetí v krajine je už 85, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu. V povinnej domácej karanténe nariadenej úradmi je 17.490 osôb. V budapeštianskom domove dôchodcov na Peštianskej ceste, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším zariadením svojho druhu v hlavnom meste, stúpol počet potvrdených infikovaných na 198. Chorobe tam podľahlo už osem seniorov.

10:38Česku je 5 732 ľudí s dokázaným ochorením COVID-19. V piatok tu pribudlo 163 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najmenší nárast v tomto týždni, uviedol v sobotu internetový spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Celkovo v Česku v súvislosti s COVID-19 zomrelo už 123 ľudí, mnohí z nich však mali aj iné choroby. Uzdravilo sa 346 ľudí. (tasr)

10:00 Ministerstvo zdravotníctva zaplatí za 300 kusov pľúcnych ventilátorov od spoločnosti Chirana Medical 9 177 292 eur s DPH. Výrobca mu dodá štyri rôzne verzie prístroja Chirana Aura s cenami od 27-tisíc do 34-tisíc eur za kus. Na všetky dostane ministerstvo mimoriadnu štvorpercentnú zľavu a trojročnú záruku. Prvých 40 pľúcnych ventilátorov s označením Chirana Aura dostanú nemocnice do konca apríla.

Pľúcne ventilátory sú rozhodujúcimi prístrojmi pri záchrane pacientov, ktorým zlyhávajú pľúca v dôsledku ochorenia Covid-19. Slovensko bude podľa výpočtov Inštitútu zdravotnej politiky začiatkom júla potrebovať asi tisíc pľúcnych ventilátorov, nemocnice ich momentálne majú asi 500. Prvých 40 kusov prístrojov dodá výrobca ešte v apríli, ďalších 110 do konca mája a 150 do konca júna. Priemerná cena za jeden dosahuje 30 590 eur s DPH.

9:35 Írsky premiér Leo Varadkar v piatok oznámil, že platnosť obmedzenia pohybu osôb v súvislosti s pandémiou koronavírusu bude predĺžená do 5. mája, informovala agentúra AFP. Írsko na základe štvrtkových údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenalo 263 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a 6 574 prípadov nákazy.(tasr)

8:24 Južná Kórea oznámila, že bude používať elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí porušujú pravidlá v oblasti domácej izolácie, informovala agentúra Jonhap. Na základe prieskumu uskutočnenom na vzorke 1000 dospelých osôb v celej krajiny myšlienku použitia náramkov podporilo až 80,2 percenta obyvateľov. Náramky budú osoby v domácej izolácii kontrolovať prostredníctvom ich mobilných telefónov. V samoizolácii bolo v krajine vo štvrtok viac ako 54-tisíc ľudí.

Kórejské centrum pre kontrolu chorôb (KCDC) v sobotu oznámilo 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 10 480. Počet úmrtí dosiahol 211 po tom, ako ochoreniu podľahli ďalšie tri osoby. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo 7 243 ľudí.(tasr)

7:55 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku za posledných 24 hodín vzrástol o 4133 na 117 658. V krajine zomrelo ďalších 171 ľudí a dohromady je tak obetí nákazy už 2544. Informoval o tom nemecký Inštitút Roberta Kocha. Nárast počtu infikovaných bol nižší ako o deň skôr, v piatok inštitút informoval o 5323 nových ochorení. Počet nakazených sa predtým štyri dni po sebe zvyšoval. Kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že najnovší vývoj v krajine dáva dôvod k opatrnému optimizmu. Nie je podľa nej nutné sprísňovať opatrenia, s pandémiou ale bude spolková republika žiť ešte dlho.

6:40 Americký prezident Donald Trump nariadil predstaviteľom svojej administratívy, aby pomohli Taliansku v boji s pandémiou. Pomoc by mala spočívať v poskytnutí zdravotníckych potrieb a humanitárnej pomoci. Napríklad aby americkí vojaci v krajine boli pripravení na stavbu poľných nemocníc či na prepravu zásob. Trump oznámil už na konci marca, že Spojené štáty pošlú do Talianska zdravotnícke pomôcky v hodnote 100 miliónov dolárov. Malo by ísť o veci, ktoré nebudú USA potrebovať.

5:45 Spojené štáty sa stali prvou krajinou na svete, kde za jediný deň zomrelo na nákazu koronavírusom vyše 2000 ľudí. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa v krajine za 24 hodín pribudlo 2108 úmrtí na chorobu covid-19. Celkový počet obetí v krajine je 18 693, nakazených je viac ako 500 000, dodala univerzita. Za posledných 24 hodín pribudlo 35 000 prípadov nákazy. Spojené štáty sú podľa počtu nakazených najhoršie zasiahnutou krajinou na svete. Najviac postihnutou oblasťou je štát New York. Podľa bilancia americkej CNN New York eviduje 174 481 nakazených a 7884 úmrtí. V druhej najviac zasiahnutej oblasti – New Jersey – je potom 54 588 infiko­vaných. Jediným americkým štátom, ktorý zatiaľ nezaznamenal žiadne úmrtia v súvislosti s nákazou, je Wyoming.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

439 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus