Otvoria sa ďalšie obchody? Matovič: Nerozhodnú prstocucy

O otvorení ďalších obchodov či uvoľnení prísnych pravidiel, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu, rozhodne zrejme opäť konzílium epidemiológov a lekárov.

11.04.2020 07:30
debata (198)

Napísal to v statuse na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí si dovidia ďalej od nosa, že o prípadnom otváraní ďalších obchodov či otváraní škôl a reštaurácií budú rozhodovať tí istí ľudia, čo naposledy,“ uviedol predseda vlády vo svojom statuse.

Na mysli mal konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov, ktoré zvolal aj pri rozhodovaní o rozšírení núdzového stavu. Ten sa začal o polnoci z utorka do stredy a končí sa na veľkonočný pondelok o 23. 59. Dovtedy by mali ľudia vychádzať len výnimočne a pohybovať sa v rámci svojho okresu. Práve toto nariadenie spôsobilo hodinové kontroly na hraniciach okresov v stredu ráno, za ktoré sa Matovič ospravedlnil.

„Nebude o tom rozhodovať žiaden politik, akokoľvek by chcel… a keď hovorím žiaden, tak žiaden… ani ja sám,“ pokračoval Matovič s tým, že máme nebezpečné ohniská nákazy v rómskych osadách.

„Akékoľvek prstocucy politikov a lobingy záujmových skupín sú to posledné, čo bude rozhodovať o tom, aké budú ďalšie parametre nášho ochranného valu voči COVID–19,“ napísal. Svoj status zakončil:

„Nedovoľme si to pokaziť ľuďmi, pre ktorých je smrť starého človeka len ušetrenými peniazmi na jeho dôchodok.“

Po otvorení ďalších obchodov a uvoľnení pravidiel pritom volajú práve koaliční partneri – vicepremiér a minister hospodárstva za SaS Richard Sulík či minister školstva, tiež za SaS, Branislav Gröhling. Proti rozšíreniu núdzového stavu bola aj vicepremiérka Veronika Remišová zo strany Za ľudí.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus