V Číne a Rusku stúpa počet nakazených, New York má vyše 10-tisíc obetí

Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 vo svete v nedeľu dosiahol vyše 110-tisíc a od vypuknutia pandémie je aktuálne na svete viac ako 1,8 milióna nakazených. Dianie sledujeme online.

13.04.2020 06:00 , aktualizované: 21:31
debata (260)

21:31 Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval na len „pomalé“ rušenie opatrení proti šíreniu koronavírusu s tým, že šírenie COVID-19 sa zrýchľuje vysokým tempom, pokles ochorenia je však pomalý.Tedros okrem toho povedal, že nový koronavírus je desaťkrát taký smrteľný ako vírus tzv. prasacej chrípky, známy ako A/H1N1, ktorý spôsobil globálnu pandémiu v roku 2009.

20:48 Ukrajina zatvorila pravoslávny kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra po tom, ako sa takmer 100 jeho obyvateľov nakazilo koronavírusovým ochorením COVID-19. Oznámil to v pondelok starosta Kyjeva Vitalij Kličko, ktorého cituje tlačová agentúra DPA. K opatreniu došlo iba niekoľko dní pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá tohto roku pripadá na 19. apríla.

20:35 Francúzsko predlžuje karanténne opatrenia zamerané proti šíreniu koronavírusu do 11. mája. Oznámil to v pondelok večer prezident Emmanuel Macron po tom, ako jeho vláda hlásila zvýšenie počtu úmrtí v krajine na takmer 15 000. Informovala o tom agentúra AFP.

19:47 Britský premiér Boris Johnson pokračuje v zotavovaní sa z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom a na radu svojich lekárov sa zatiaľ nevracia do práce. Oznámil to v pondelok popoludní jeho hovorca, informovala agentúra AP.Johnsona v nedeľu prepustili z Nemocnice sv. Tomáša v Londýne a následne sa presunul do Chequers, oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov pri severozápadnom okraji hlavného mesta.Hovorca predsedu vlády James Slack tiež potvrdil, že Johnson mal po prepustení z nemocnice už negatívny test na koronavírus. Poprel okrem toho tvrdenia, že by vláda zľahčovala vážnosť Johnsonovho stavu.

Britský premiér Boris Johnson Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Boris Johnson Britský premiér Boris Johnson

19:14 Na úplne zastavenie šírenia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19, ktoré si celosvetovo dosiaľ vyžiadalo vyše 114.000 úmrtí, bude potrebná bezpečná a účinná vakcína. Uviedla to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje agentúra AFP.

19:05 Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu v Taliansku prevýšil v pondelok 20-tisíc. V krajine však súčasne už desiaty deň po sebe klesol počet kriticky chorých pacientov, keď sa znižuje miera infekcie, informovala agentúra AFP. Talianska civilná ochrana hlásila 566 nových úmrtí za posledných 24 hodín, čím sa počet mŕtvych v krajine od začiatku tamojšej epidémie 20. februára zvýšil na 20.465. Horšie na tom sú vo svete už len Spojené štáty s oficiálne 22 154 obeťami na životoch.

18:30 V americkom štáte New York, mimoriadne zasiahnutom pandémiou koronavírusu, v pondelok počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy prevýšil 10-tisíc. Oznámil to guvernér Andrew Cuomo, podľa ktorého sa najhoršia fáza pandémie v jeho štáte už „skončila“. Cuomo povedal, že v nedeľu v štáte New York zomrelo 671 ľudí, čo je menej než v predchádzajú­cich dňoch.

18:16 Námorník, ktorý bol na palube americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, zomrel v pondelok na koronavírusové ochorenie COVID-19. Ide o prvú obeť z takmer 600 potvrdených prípadov nákazy medzi posádkou plavidla, uviedli americké námorné sily, ktoré cituje tlačová agentúra AFP.Námorníka, ktorý mal 30. marca pozitívny test na danú chorobu, objavili nevládneho minulý týždeň vo štvrtok a umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v nemocnici amerických námorných síl na tichomorskom ostrove Guam, kde lietadlová loď momentálne kotví.

16:50 V Spojenom kráľovstve podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 717 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 11 329. Oznámilo to v pondelok britské ministerstvo zdravotníctva.

16:41 Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na koronavírus. Otestovaných bolo spolu 78 klientov a 25 ľudí z personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Prehľad počtu infikovaných v 40 krajinách Európy

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa v krajine „nezlepšuje“. Rusko podľa jeho slov môže v prípade potreby na riešenie krízy využiť aj zdroje ministerstva obrany, napríklad vojenských zdravotníkov. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.V Rusku podľa oficiálnych údajov z pondelkového dopoludnia evidujú 18 328 potvrdených prípadov nákazy, z nich 2558 pribudlo za posledných 24 hodín.

15:53 Riziko kontaminácie pitnej vody a prenosu nového koronavírusu do nej je nízke. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva SR na webovej stránke.

15:29 Juhokórejská automobilka Kia Motors oznámila v pondelok odborárom, že chce pozastaviť prevádzku v troch svojich domácich závodoch, pretože pandémia koronavírusu má negatívny vplyv na jej vývozy do Európy a Spojených štátov.Odborový zväz sa zatiaľ nerozhodol, či akceptuje plány vedenia, podľa ktorých by sa mala výroba zastaviť od 23. do 29. apríla.

15:20 Nemecká akadémia vied Leopoldina so sídlom v meste Halle v pondelok tamojšej vláde odporučila, že by mohla postupne začať otvárať niektoré základné a stredné školy, a to pri zaistení prísnej kontroly hygienických pravidiel, ktoré majú zabrániť v šírení koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

15:16 Kosovskí predstavitelia uzavreli v pondelok do karantény hlavné mesto Priština po tom, čo sa v krajine v nedeľu rekordne zvýšil počet prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.V nedeľu popoludnia ohlásilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva 79 nových infikovaných.

15:12 Pápež František sa v pondelok modlil za ženy, ktoré sa v čase pandémie koronavírusu čoraz častejšie stávajú obeťami domáceho násilia. Informovala o tom agentúra AFP. Najvyšší pontifex svoju veľkonočnú modlitbu vysielal naživo zo svojej súkromnej knižnice v čase, keď vo Vatikáne a v Taliansku už druhý mesiac platia obmedzenia týkajúce sa väčšiny vonkajších aktivít.

13:22 Juhokórejské firmy odošlú tento týždeň do USA na žiadosť amerického prezidenta Donalda Trumpa svoju prvú zásielku testov. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.Spojené štáty evidujú viac potvrdených prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 než akákoľvek iná krajina na svete – viac než 555.000 -, rovnaké prvenstvo im patrí aj v bilancii súvisiacej mortality – vyše 22.000 úmrtí.

13:21 Na dôsledky ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom zomrel v nedeľu nemenovaný zamestnanec Európskej komisie (EK). Informovala o tom pondelok na sociálnej sieti Twitter predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, píše agentúra DPA.„S nesmiernym zármutkom musím oznámiť, že včera (v nedeľu) zomrel oddaný pracovník Komisie, ktorý podľahol (ochoreniu) COVID-19,“ napísala šéfka EK.

12:37 Stovky tisíc Španielov pracujúci v stavebníctve či v iných priemyselných odvetviach môžu od pondelka opäť chodiť do práce. Po dvoch týždňoch totiž prestalo platiť vládne nariadenie, ktoré zastavilo prevádzku všetkých odvetví, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny, akými sú napríklad zdravotníctvo či potravinársky priemysel. Informovala o tom agentúra DPA.

11:40 Bývalý izraelský hlavný rabín Elijahu Bakši-Doron, ktorý bol známy presadzovaním dialógu medzi jednotlivými náboženstvami, zomrel vo veku 79 rokov na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

11:37 Americký expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci, ktorý je poradcom prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu, pre stanicu CNN v nedeľu uviedol, že USA reagovali na aktuálnu zdravotnú krízu príliš neskoro a dodal, že ak by krajina prijala preventívne opatrenia skôr, mohlo byť zachránených mnoho ľudských životov.

10:33 Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v Česku v nedeľu zvýšil o 89 a stúpol tak na celkových 5991. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál ČT24 s tým, že ide o najnižší denný nárast od 17. marca, keď pribudlo 67 nakazených, ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva­.V Česku evidujú doposiaľ 139 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Vyliečených je 467 pacientov.

10:31 Ochorenie COVID-19 si do pondelka vyžiadalo v Maďarsku ďalších desať ľudských životov, čím celkový počet úmrtí dosiahol 109, vyplýva z aktuálnych údajov oficiálnej internetovej stránky vlády koronavirus.gov­.hu.Všetci desiati zosnulí boli starší ľudia trpiaci chronickými ochoreniami.

10:27 Posádky hasičskej záchrannej služby odoberali v nedeľu vzorky osobám podozrivým na koronavírus na ôsmich miestach v rámci Slovenska. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

10:01 Približne 4000 ľudí, ktorí strávili dovolenku v rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl – ohnisku pandémie nového koronavírus v krajine – sa pridalo ku skupinovej žalobe rakúskeho združenia na ochranu práv spotrebiteľov. Tirolské úrady obviňujú z toho, že na šírenie koronavírusu zámerne reagovali príliš neskoro a takisto sa snažili zamlčiavať hroziace nebezpečenstvo, informoval v nedeľu webový portál nemeckej stanice Deutsche Welle.

**9:57 Video vyzývajúce obyvateľov Japonska, aby v čase pandémie zostali doma, ktoré zverejnil v nedeľu na Twitteri tamojší premiér Šinzó Abe. Vyvolalo na internete vlnu rozhorčenia. Ľudia premiéra kritizovali za jeho necitlivý prístup vzhľadom na to, že mnohí Japonci nemôžu zostať doma a naďalej musia dochádzať do práce.

9:02 Detský fond Organizácie Spojených národov varoval, že aktuálna kríza spojená s koronavírusom ohrozuje základnú starostlivosť o najchudobnejšie deti v rozvojových krajinách a krízových oblastiach. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

8:36 Väčšina Nemcov je proti uvoľneniu obmedzení pohybu zavedených z dôvodu pandémie koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov zverejneného v pondelok, ktorý si objednala tlačová agentúra DPA. Prieskum ukázal, že 44 percent opýtaných podporilo predĺženie rozsiahlych opatrení obmedzujúcich voľný pohyb osôb v Nemecku aj po 19. apríli

8:34 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1514 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Počet ľudí, ktorí zomreli v USA na ochorenie COVID-19 v priebehu jedného dňa sa tak znížil v porovnaní s predchádzajúcim dňom, kedy si nákaza vyžiadala 1920 obetí.

8:30 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 vo svete v nedeľu dosiahol 112.510, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov zozbierané k 21.00 h SELČ. Od vypuknutia pandémie v decembri 2019 v Číne hlásili vo viac ako 190 krajinách a teritóriách vyše 1.824.950 prípadov nákazy koronavírusom, pričom najmenej 375.500 osôb z tohto počtu je pokladaných za vyliečených. Za posledných 24 hodín bolo na celom svete zaznamenaných 5441 nových úmrtí a 79.512 novo infikovaných.

7:40 Čínski zdravotníci v pondelok identifikovali aj 61 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom, ale príznaky choroby covid-19 nevykazujú. Ešte donedávna štatistiky takýchto pacientov neevidovali. Aj ľudia bez symptómov môžu však vírus šíriť. V nedeľu v Číne bolo novo zistených nakazených bez príznakov 63.

Počet prípadov COVID-19 k počtu obyvateľov: SR, ČR, Taliansko

7:14 V Nemecku vzrástol za posledných 24 hodín počet potvrdených prípadov nákazy o 2537 na celkových 123 016. Obetí pribudlo 126. Celkovo si tak ochorenie v Nemecku vyžiadalo už 2799 životov. Počet novo potvrdených prípadov nákazy sa v Nemecku už tretí deň za sebou znižuje. V nedeľu hlásili 2821, v sobotu 4133 a v piatok 5323 pozitívnych testov.

6:25 Taliansko v nedeľu vykázalo najnižší denný nárast obetí choroby covid-19 za tri týždne; v krajine zároveň, podobne ako vo Francúzsku, ubúda pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V Španielsku klesol o necelých sedem stoviek denný nárast pozitívne testovaných na koronavírus. Najmenší nárast v porovnaní s dvoma predchádzajúcimi dňami v nedeľu ohlásila Británia, kde bol z nemocnice prepustený premiér Boris Johnson, ktorý mal ťažký priebeh choroby covid-19. V Spojených štátoch, pandémií najviac postihnuté krajín sveta, za uplynulých 24 hodín chorobe podľahlo 1920 ľudí, čo predstavuje mierny pokles oproti predchádzajúce­mu dňu.

6:00 V Číne za posledných 24 hodín pribudlo 108 nových prípadov nákazy koronavírusom a dve ďalšie úmrtia na chorobu covid-19, ktorú vírus spôsobuje. Počet infikovaných je o deväť vyšší ako v nedeľu a je najvyšší za posledných viac ako päť týždňov. Okrem desiatich boli všetky nové prípady nákazy zistené u ľudí, ktorí sa do Číny vrátili z cudziny. Celkovo si ochorenie v pevninskej Číne – teda bez Hongkongu a Macaa – vyžiadalo 3341 mŕtvych. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v krajine s 1,4 mld. obyvateľov celkovo nakazilo 82.160 ľudí. Je tak v počte nakazených aktuálne na siedmom mieste na svete. Predstihli ju už USA, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko a Británia.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus