Minister Naď: Doviezli sme vyše 20 ton materiálu

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa po pristátí nákladného lietadla Il-76 dopravcu Volga-Dnepr uskutoční vykladanie a preprava dovezeného zdravotníckeho materiálu v réžii ozbrojených síl.

13.04.2020 07:43 , aktualizované: 15:12
debata (474)

VIDEO: Minister Naď o dovezenom materiále z Číny.

Nákladné lietadlo z Číny priviezlo na Slovensko viac ako 20 ton zdravotníckeho materiálu. Ide o ochranné obleky, rúška, rukavice a respirátory. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na tlačovej konferencii po pristátí lietadla.

„Ozbrojené sily v rámci operácie Kuriér pomáhajú štátnym hmotným rezervám v rozvoze materiálu, ktorý hneď po prílete preberá viac ako 40 príslušníkov ozbrojených síl,“ povedal Naď. Zdravotnícky materiál je následne podľa Naďa odvážaný do centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR. Na základe žiadosti potom materiál odvezú koncovým používateľom, ako sú nemocnice či vyššie územné celky.

„Dodnes sme v rámci operácie najazdili viac ako 300.000 kilometrov. Rozviezli sme viac ako 1500 ton materiálu vrátane viac ako 100 ton zdravotníckeho materiálu,“ poznamenal Naď.

Šéf rezortu priblížil, že každé dva týždne sa strieda Slovensko s Českom na dodávke materiálu z Číny. „Tento materiál sa potom delí medzi obidve krajiny. Pravidelne na týždňovej báze máme zabezpečenú dodávku materiálu,“ podotkol Naď. Dodal, že okrem toho si niektoré ministerstvá robia aj vlastné obstarávania, ak potrebujú špecifický materiál.

Ozbrojené sily taktiež podľa ministra dostali väčšie množstvo materiálu na to, aby mohli realizovať opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu priamo v teréne.

Pri testovaní pomáhajú vojaci

Niekoľko desiatok osôb z uzavretých rómskych osád na Spiši bude v pondelok na vlastnú žiadosť presunutých do štátnej karantény. Po pondelkovom zasadaní krízového štábu v Krompachoch o tom novinárov informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Ak mám správne čísla, malo by to byť 25 ľudí, ktorí budú na dobrovoľnej báze prevezení do štátnej karantény. Oni si aj vyžiadali tento transport, aj preto, lebo sa možno osobne necítili v osade v bezpečí,“ povedal minister. Presunutí budú do karanténneho zariadenia v Humennom. „Zároveň boli identifikovaní ďalší ľudia, ktorí by mohli byť prevezení a u ktorých sme to odporúčali, ale podpísali hygieničke vyhlásenie, že chcú zotrvať v osade a budú veľmi dôkladne a dôsledne dodržiavať stanovené predpisy v karanténe, pretože doteraz sa im to nie veľmi darilo,“ doplnil Naď.

Na snímke testovanie Rómov na nový koronavírus... Foto: TASR, František Iván
SR Bystrany koronavírus MRK Rómovia osady uzavretie MO Naď KE Na snímke testovanie Rómov na nový koronavírus v obci Bystrany na Spiši 13. apríla 2020.

Spolu okolo 6000 ľudí je od minulého týždňa v karanténe v piatich rómskych lokalitách, kde sa vyskytli pozitívne prípady na nový koronavírus. Tri z toho sú v Krompachoch a po jednej v obciach Žehra a Bystrany v okrese Spišská Nová Ves.

„Tá situácia sa tu zatiaľ vyvíja relatívne pozitívne. Od štvrtka, keď sme tu mali naposledy stretnutie, sa urobilo viacero pozitívnych krokov aj z hľadiska zásobovania jedlom,“ skonštatoval Naď. Nepretržite je pre osady zabezpečená pitná voda. „Zabezpečili sme aj zdravotnícke spôsobilosti, máme tu lekára, zdravotníkov, ktorí budú k dispozícii tak zasahujúcim jednotkám, ako aj obyvateľom obcí, ktorí sú v karanténe. Samozrejme, ten proces sa vyvíja,“ povedal minister. Poukázal pritom na dôležitosť úlohy ozbrojených síl, ktorú zohrávajú v domácom krízovom manažmente, a plnenie úloh, ktoré by inak museli zabezpečovať iné zložky.

Ozbrojené sily (OS) SR v pondelok začali s historicky prvou civilno-vojenskou operáciou pod názvom UMBRELLA 1. Má zabezpečiť občiansky život a bezpečnosť v uzatvorených rómskych komunitách. Špeciálne tímy ozbrojených síl zároveň pokračujú v odoberaní vzoriek na testovanie na ochorenie COVID-19.

Ako uviedol náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko, OS boli počas veľkonočných sviatkov v plnom nasadení. Súbežne sa uskutočňujú rôzne operácie v rámci asistenčných služieb pre políciu, odberu vzoriek, ako aj zabezpečenia verejného poriadku a občianskeho života v rámci karanténnych opatrení v uzavretých osadách. „Aktuálne je v teréne viac ako 1500 profesio­nálnych vojakov, pričom priamo v okolí Krompách je ich približne 150,“ povedal. V rámci testovania na ochorenie COVID-19 vojaci do pondelka odobrali 1990 vzoriek v 86 komunitách, v pondelok by ich malo pribudnúť ďalších okolo 350.

Prácu vojakov ocenil predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). Pripomenul, že OS SR sú štandardne súčasťou civilného krízového manažmentu a aj v tejto situácii majú svoju nezastupiteľnú ú­lohu.

Premiér vyzval aktivistov, aby šli do osád

Premiér Igor Matovič (OĽaNO)reagoval na sociálnej sieti na kritiku od a aktivistov. „Tzv. "ľudskoprávni aktivisti“ sa v tieto dni nechávajú počuť, akúže to nehoráznosť sme spáchali tým, že sme 5 osád na Východe uzavreli do karantény,„napísal. Vraj v čase uzavretia osád neboli nachystané pojazdné bankomaty, pojazdné predajne potravín, pojazdné predajne drogérií a dreva, pojazdné nemocnice či pojazdné psychologické poradne. "Tak takto: premilení "ľudskoprávni“ aktivisti – skúsme ísť na to inak – poďte príkladom – šup zoberte si rúška, rukavice, batôžky – a hor sa do karantenizovaných osád! Veľmi sa tam teraz vaša nezištná a odvážna pomoc zíde," uviedol Matovič. Uzavrieť celú oblasť do karantény pri zvýšenom riziku nákazy je podľa enhp regulérny protiepidemio­logický postup všade na svete. Nie je to opatrenie proti Rómom. Je to opatrenie, ktoré má chrániť Rómov v osadách, ako aj ľudí mimo nich.

Naď neplánuje pokračovať vo viacerých projektoch

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) neplánuje pokračovať vo viacerých armádnych projektoch, ktoré začali jeho predchodcovia. Za aktuálnu prioritu považuje zabezpečenie základných ochranných prostriedkov pre vojakov a technológií na boj s koronavírusom.

Naď ocenil nasadenie profesionálnych vojakov pri opatreniach na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19. „Počnúc generálom Danielom Zmekom až po posledného vojaka, všetci veľmi poctivo makajú a hľadajú riešenia,“ skonštatoval. Rezort sa podľa neho snaží vychádzať v ústrety a byť v čase krízy iniciatívny. Zaškolil napríklad nových zdravotníkov či poskytol vrtuľníky Black Hawk na prepravu materiálu.

Debatu o modernizačných projektoch očakáva minister v dohľadnom čase. Pripomenul, že z projektov, o ktorých sa veľa hovorilo a nakoniec skončili bez výsledku, zdedil pre netransparentné konanie rôzne súdne konania a pokuty. Ak Ozbrojené sily SR vyslovia požiadavku na konkrétnu technológiu, chce sa baviť o konkrétnych počtoch a špecifikáciách a na základe toho vyhlásiť transparentný medzinárodný tender.

Jedným z projektov, v ktorých nebude minister pokračovať, je tender na nákup obrnených vojenských transportérov 8×8. Naď ho označuje ako „manuál na netransparentnosť“.

Tender na viacúčelové taktické vozidlá 4×4 nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušiť, po odvolaní sa rezortu o ňom rozhoduje rada úradu. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák však nedávno informoval o tom, že v súčasnom zložení rady pravdepodobne nebude možné rozhodnúť. Nové vedenie ministerstva obrany ani v tomto projekte nechce pokračovať. Prijme preto „adekvátne opatrenia aj smerom k ÚVO“, ako uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

474 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Igor Matovič #koronavírus