Rúška s COVID-19 by sme mali likvidovať ako bežný odpad

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča likvidovať použité rúška, vreckovky a rukavice z domácností, v ktorých sa vyskytuje ochorenie COVID-19, ako bežný komunálny odpad a upozorňuje verejnosť, aby tento druh odpadu nevhadzovala do nádob určených na separáciu. ÚVZ SR to uviedol na svojej webovej stránke.

13.04.2020 08:23
debata

Odporúčanie ÚVZ SR vyplýva zo skutočnosti, že koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, tak ako iné vírusy žije v bunke živého organizmu. „Mimo živej bunky sa nerozmnožuje. Môže určitý čas prežiť na povrchu predmetov kontaminovaných v dôsledku šírenia kvapôčkovou cestou, ale následne, pokiaľ nenájde nového hostiteľa, hynie,“ uviedol ÚVZ SR.

Pripomenul zároveň, že podľa poznatkov z 19. marca, ktoré boli publikované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), neexistujú žiadne dôkazy o prenose ochorenia COVID-19 pri nechránenom kontakte ľudí pri manipulácii s odpadom zo zdravotnej starostlivosti, ktorá je z hľadiska rizikovosti oveľa významnejšia ako manipulácia s komunálnym odpadom.

V tejto súvislosti pripravilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tiež štandardné postupy osobitne pre zdravotníkov a osobitne pre pacientov trpiacich ochorením COVID-19, ktoré obe skupiny môžu nájsť na webovej stránke rezortu zdravotníctva Štandardné postupy.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #koronavírus