Matovič 'vyšibal' ľudskoprávnych aktivistov: Berte batôžky a bežte do osád

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti napadol ľudskoprávnych aktivistov za kritiku karantény v rómskych osadách. Vyzval ich, aby išli príkladom a pomáhali v osadách. Karanténa je hygienické, nie rasistické opatrenie, uviedol.

13.04.2020 12:22
debata (701)

VIDEO: Minister Naď: Mimovládky? Nech prídu pomáhať.

Video

Matovič na sociálnej sieti okrem iného uviedol:

„… a ak by ste sa napriek vašim odvážnym rečiam báli ísť na miesto činu, skúste nabrať odvahu ísť aspoň do všetkých doteraz netestovaných osád – máte ich na výber k dispozícii stovky. Potrebujeme vás v teréne na osvetu, nie v bezpečí na mudrovanie. … a ak by sa nakoniec ukázalo, že odvážni ste len za bratislavskou klávesnicou, tak buďte ticho a neznevažujete prácu stoviek odvážnych ľudí (policajtov, vojakov, hygienikov, zamestnancov obecných a mestských úradov, sestričiek, lekárov, dobrovoľníkov a mnohých ďalších).“

Jednou z organizácii, ktorej sa spôsob uzavretia osád nepáčil, bola aj nezisková mimovládka Človek v ohrození, ktorá roky zasahuje pri humanitárnych katastrofách a pracuje s vylúčenými komunitami. Vo svojom statuse na facebooku spred niekoľkých dní zhrnula výhrady, ktoré majú k takémuto razantnému riešeniu situácie.

„Apelujeme na krízový štáb a zodpovedné osoby, aby v tejto veci nekonali izolovane, ale aby využili pomoc a znalosti odborníkov na humanitárnu prácu a prácu vo vylúčených komunitách, ktorých na Slovensku máme. Situácia je vážna, no máme spoločnú prioritu, ktorou je ochrana zdravia všetkých členov a členiek našej spoločnosti,“ uviedla organizácia v statuse.

VIDEO: V osadách je v karanténe približne šesť tisíc ľudí.

Video
701 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus