V nedeľu pribudlo 27 prípadov, v Pezinku bolo nakazených ďalších 42 ľudí

Počas nedele pribudlo na Slovensku 27 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1324 vzoriek. K sobote ich bolo spolu 742. Z ochorenia COVID-19 sa doteraz na Slovensku vyliečilo 107 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

13.04.2020 14:35 , aktualizované: 18:56
debata (117)

Štátne laboratóriá urobili v nedeľu spolu 926 testov a zachytili 24 pozitívnych osôb. Súkromné laboratóriá urobili 398 testov, z toho tri boli pozitívne. Pätnásť pozitívnych pacientov sa nachádza v karanténnych centrách.

Päť osôb s ochorením COVID-19 je podľa hovorkyne na jednotke intenzívnej starostlivosti. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú štyria ľudia. Vo veku nad 65 rokov je pozitívnych 59 osôb.

Najviac prípadov, 211, je v Bratislavskom kraji, v Košickom evidujú 101 prípadov. V Prešovskom kraji majú 99 prípadov, v Žilinskom 93, Trenčiansky kraj má 91 prípadov. V Trnavskom kraji sa vyskytuje 66 pozitívnych ľudí, v Banskobystrickom 59. Nitriansky kraj hlási najmenej prípadov, a to 49, povedala Eliášová.

Ako ďalej uvádza, najviac pozitívnych, 239, je vo veku od 30 do 44 rokov. Ľudí od 15 do 29 rokov je pozitívnych 218. Od 45 rokov do 59 je 164 pozitívnych osôb a nad 60 rokov je nakazených 104 ľudí. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo 41. „U troch osôb nie je uvedený vek,“ podotkla hovorkyňa. Dodáva, že pozitívnych je 406 mužov a 363 žien.

Na Slovensku sa doteraz podarilo vyliečiť z koronavírusu 107 pacientom. „Ide o nárazový skok z toho dôvodu, že regionálne úrady verejného zdravotníctva nahlásili kompletný sumár vyliečených aj z domácich karantén. Ministerstvo zdravotníctva doteraz disponovalo hláseniami v tejto štatistike z nemocníc,“ vysvetlila Eliášová. Dodala, že zo 107 vyliečených bolo 31 hospitalizo­vaných, v domácej karanténe sa vyliečilo zatiaľ 76 ľudí.

Celkovo je na SR 769 pozitívnych ľudí na koronavírus. Počet negatívnych testov je 27.981, uviedla hovorkyňa. „Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií hospitalizovaných 121 pacientov, z toho u 48 bol nový koronavírus potvrdený, v 73 prípadoch sa čaká na výsledky testov,“ priblížila Eliášová.

Koronavírus má 42 klientov z DSS Pezinok

Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na koronavírus. Otestovaných bolo spolu 78 klientov a 25 ľudí z personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Bratislavský župan Juraj Droba (SaS)požiadal o pomoc rezorty vnútra a obrany a mesto Pezinok, jeho mestskí policajti budú budovu strážiť. „Pravdepodobne ide o nakazenie sa od zamestnanca,si­tuáciu preveríme,“ uviedol Droba s tým, že od vypuknutia epidémie neboli prijatí noví klienti. V zariadení ostalo približne 80 klientov.

Tím expertov z nemocníc z Bratislavy robil skríning pacientov z Domova sociálnych služieb v Pezinku, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. V pondelok to na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý klinický tím inicioval.Pacientom sa podľa Krajčího robilo EKG a meral sa im kyslík v krvi. „Na základe toho sa im bude nasadzovať liečba a tí, ktorí to budú potrebovať, budú transportovaní do nemocníc,“ povedal.

Primátor mesta Pezinok Igor Hianik zvolal krízový štáb mesta a mesto je súčinné s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý je zriaďovateľom DSS Pezinok. „Objekt je v súčasnosti zabezpečený, takisto aj priľahlé verejné priestory, je tam kontrola. Zamedzili sme akémukoľvek kontaktu dnu alebo von, aby sme predišli ďalšiemu šíreniu,“ povedal Hianik. Poznamenal, že mesto bude žiadať o mobilné testovacie jednotky. Dôvodom je, že väčšina zamestnancov DSS Pezinok je obyvateľmi mesta.

Od utorka rána sa budú v Pezinku testovať mestskí policajti, zamestnanci zariadenia opatrovateľskej služby a zamestnanci nocľahárne či sociálneho oddelenia, hovorí Hianik. Uviedol tiež, že v zariadení opatrovateľskej služby, ktoré je v zriadení mesta, doteraz nebol potvrdený žiadny prípad ochorenia COVID-19.

Zamestnanci v DSS pracujú v dvoch zmenách, zatiaľ čo jedna pracuje, druhá oddychuje. „Pre službu, ktorá má oddychovať a má po službe, sú pripravené postele a izolačné priestory,“ poznamenala riaditeľka odboru sociálnych vecí BSK Marica Šiková. Medzi zamestnancami sú opatrovateľky, ošetrovatelia, sociálny pracovník, riaditeľka zariadenia, ľudia pracujúci v kuchyni a upratovačka, priblížila ďalej Šiková.

Krajčí uviedol, že aj on mal informácie o tom, že v zariadení mali klienti príznaky respiračných ochorení už pred dvoma týždňami. „Závisí od lekára, čo ďalej robí a ako pristupuje k týmto pacientom. Nepredpokladalo sa, že by to mohlo byť ochorenie COVID-19. Pacienti boli symptomaticky liečení,“ podotkol minister. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba potvrdil, že situáciu preveruje. Nazdáva sa však, že riaditeľka DSS Pezinok „je kompetentná osoba na správnom mieste a konala tak, ako mala“.

Na snímke Domov sociálnych služieb v Pezinku a... Foto: TASR, Michal Svítok
SR DSS Pezinok koronavírus prípady potvrdené BAX Na snímke Domov sociálnych služieb v Pezinku a ľudia v ochranných oblekoch 13. apríla 2020.

„Ďalších 36 zamestnancov a deväť klientov má byť v najbližšom čase otestovaných, pretože z kapacitných dôvodov i dôvodov neprítomnosti na pracovisku nebolo možné ich všetkých otestovať v nedeľu,“ uviedol zástupca regionálneho hygienika Stanislav Duba. Dodal, že sedem ľudí zo zariadenia je momentálne hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB).

Duba hovorí, že sa zabezpečilo policajné odizolovanie zariadenia od okolia, a to opáskovanie a policajný dohľad. V zariadení sa podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Kataríny Nosálovej zabezpečila aj priestorová separácia a izolácia negatívnych klientov od pozitívnych. „Pokračuje sa v epidemiologickom vyšetrovaní personálu zariadenia a zápisničnom nariadení príslušných protiepidemických opatrení u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s COVID-19 pozitívnymi klientmi,“ priblížil Duba.

V DSS Pezinok zabezpečili aj zvýšený hygienický režim, ktorý sa riadi jeho vnútorným krízovým plánom vypracovaným pre podobné udalosti. Pre ošetrujúci personál sa zaistilo aj doplnenie ochranných pomôcok, hovorí Duba. Taktiež bol v rámci protiepidemických opatrení vyčlenený aj personál, ktorý bude mať na starosti pozitívnych pacientov. Duba ďalej povedal, že v rámci objektu sa vybavilo segregované ubytovanie a priestory na oddych a stravovanie nakazeného a nenakazeného personálu.

„V spolupráci s Klinikou infektológie a geografickej medicíny UNB sa na dnes odsúhlasilo a zabezpečilo výjazdové lekárske klinické vyšetrenie klientov zariadenia s cieľom ich ďalšieho vyselektovania v zmysle možnosti sledovania zdravotného stavu v spolupráci so všeobecným lekárom, možnosti ich liečby v rámci zariadenia alebo potreby prevozu na hospitalizáciu,“ uvádza Duba.

Jeden pacient z DSS je na pľúcnej ventilácii

Na klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) je momentálne hospitalizovaných sedem pacientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok. Štyrom z nich bol potvrdený koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská. „Jeden pacient je aktuálne na umelej pľúcnej ventilácii, traja sú v relatívne stabilizovanom stave. Sú však pod stálym dohľadom lekárov,“ priblížila Kliská. Dodala, že vzhľadom na vek pacientov sa ich zdravotný stav môže kedykoľvek zmeniť. Ďalším trom pacientom boli vykonané odbery, čaká sa na výsledky testovania, uviedla Kliská.

Riziko kontaminácie pitnej vody koronavírusom je nízke

Riziko kontaminácie pitnej vody a prenosu koronavírusu do nej je nízke. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webovej stránke. „Na základe stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie, skúseností z epidémií v posledných rokoch, ako i vzhľadom na spôsob zásobovania pitnou vodou na Slovensku nie je potrebné mať obavy z používania pitnej vody z verejných vodovodov,“ hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Dodáva, že nie je potrebné ani pristupovať k osobitným opatreniam, napríklad k zvýšeniu dezinfekcie pitnej vody.

Mikas ubezpečuje, že postupy, ktoré sú pri zásobovaní pitnou vodou používané v súvislosti s výskytom fekálnej kontaminácie, sú dostatočné aj na likvidáciu koronavírusu. Kontaminácia pitnej vody je podľa Mikasa vzhľadom na preukázaný prenos kvapôčkovou infekciou nepravdepodobná.

ÚVZ odporúča ľuďom, ktorí majú vlastné studne a došlo k zmenám pri ich využívaní, aby vodu prevarili alebo upravili inými rôznymi účinnými technológiami.

Pre bezpečné používanie vody Mikas radí, aby si každý člen v domácnosti napúšťal vodu sám, nádoby na pitie by si taktiež nemali členovia domácnosti podávať medzi sebou. Pitná voda by sa nemala skladovať. V prípade krátkodobého skladovania sa nádoby prikryjú, podotkol Mikas.

MZ SR vydalo napríklad štandardné postupy pre zdravotníkov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje jasne zadefinované postupy a pravidlá v súvislosti s ochorením COVID-19 za dôležité a kľúčové. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Poukázala na to, že MZ SR vydalo napríklad štandardné postupy pre zdravotníkov ku koronavírusu. Rovnako sú podľa jej slov nastavené pravidlá v systéme aj prostredníctvom hlavných odborníkov na jednotlivé oblasti, ako aj všetky metodické usmernenia.

Pripomenula, že rezort zriadil aj linku s telefónnym číslom 0911 989 989 pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a emailovú adresu helpdeskkorona@health.gov.sk, kam sa môžu obrátiť s otázkami.

Komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková taktiež priblížila, že odborníci siete vytvorili jednoduchý manuál, vďaka ktorému dokáže pacienta s koronavírusom liečiť aj neinfektológ, chirurg, očný lekár, respektíve ošetrovať sestra. Generálny riaditeľ siete nemocníc Vladimír Dvorový doplnil, že spustili pandemické plány, rozdelili nemocnice na infekčnú a neinfekčnú zónu a reprofilizovali doterajšie pracoviská na tzv. COVID oddelenia. „Pred našimi 11 pracoviskami sú zriadené mobilné odberové miesta, všade funguje triáž pacientov a neustále sa snažíme dopĺňať zásoby liekov a ochranných pracovných pomôcok. Časť personálu, ktorá dnes nie je pre zrušenie plánovaných operácií v nemocnici potrebná, zostáva doma v pohotovosti, aby sa neinfikovala,“ do­dal.

117 debata chyba