Osobnosti podpísali list kritizujúci Čínu za jej postoj k pandémii

V pražskej nemocnici zomrel 44-ročný muž, priamou príčinou úmrtia bolo zrejme ochorenie Covid-19. Zosnulý patrí k najmladším obetiam koronavírusu v Česku. Na celom svete sa nakazilo koronavírusom SARS-CoV-2 už viac ako 1,9 milióna ľudí, z toho viac ako 120-tisíc v dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo. Niektoré krajiny v Európe chcú postupne uvoľniť opatrenia.Dianie sledujeme online.

14.04.2020 06:00 , aktualizované: 22:13
čína koronavírus nemocnica Foto: ,
Zamestnanec sa pozerá na umelecké diela, ktoré zanechali pracovníci v nemocnici Leishenshan, ktorá bola postavená za dva týždne v čínskom Wu-chane. 11.4.2020.
debata (584)

22:13 Americký štát New York zaznamenal za posledných 24 hodín 778 úmrtí na koronavírus, čo je nárast oproti 671 úmrtiam v predchádzajúci deň, ale novoprijatých pacientov v nemocniciach a aj počet nakazených je menej. V utorok to vyhlásil guvernér štátu Andrew Cuomo, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

21:58 Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok predĺžil o 30 dní núdzový stav v krajine vyhlásený v polovici marca a zameraný na zastavenie šírenia koronavírusu. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. Rumunsko s takmer 20 miliónmi obyvateľov hlásilo v utorok popoludní celkovo 6879 nakazených koronavírusom a 346 úmrtí,

21:44 V Turecku po prvý raz za posledných 24 hodín podľahlo nákaze koronavírusom vyše 100 ľudí, informoval v utorok tamojší minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Uistil však, že rýchlosť šírenia nákazy je pod kontrolou.

21:39 Rok po tom, ako požiar zachvátil parížsku katedrálu Notre-Dame, sú záchranné a rekonštrukčné práce na tejto pamiatke pozadu o celé mesiace, zdržané prítomnosťou obrovského množstva toxických látok, nepriaznivým zimným počasím a najnovšie koronavírusovou pandémiou.Keď francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil 17. marca obmedzenie pohybu verejnosti, pracovníci na katedrále iba začínali demontovať 40-tisíc dielov ohňom poškodeného lešenia.

21:01 Generálny tajomník OSN António Guterres varoval v utorok pred „nebezpečnou epidémiou dezinformácií“, ktoré sa šíria v súvislosti s celosvetovou nákazou spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

20:51 Pred koncom tohto školského roka nebude v Česku povinná školská dochádzka obnovená v plnom rozsahu. Do školy by sa však mohli už na budúci týždeň vrátiť študenti vysokých škôl a 11. mája potom študenti posledných ročníkov. V utorok o tom rozhodla vláda premiéra Andreja Babiša. Informácie priniesol český portál Novinky.cz. Už na budúci týždeň by sa mohli študenti vrátiť do budov vysokých škôl, ale iba obmedzene tí z posledných ročníkov a v počte najviac päť pohromade. Mohli sa tak konať napríklad štátnice či rigorózne skúšky.

20:19 Väčšina obmedzení v Česku v súvislosti s koronavírusom by sa mala skončiť 8. júna. Uvoľňovať sa však budú postupne, a to v piatich fázach. Na budúci týždeň sa spustí prevádzka trhov alebo autobazárov. V utorok o tom rozhodla česká vláda premiéra Andreja Babiša, informoval portál Novinky.cz.Najskôr bude uvoľňovanie po týždni, potom po dvoch, až do júna – celkovo pôjde teda o päť fáz.

** 20:17 Francúzsko zaznamenalo v utorok ďalších 762 obetí nového koronavírusu v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch.** Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej tak celkový počet úmrtí v krajine stúpol na 15 729.

19:32 Maďarské opozičné strany na plenárnom rokovaní parlamentu v utorok v Budapešti ostro kritizovali kroky vlády v boji proti pandémii koronavírusu a žiadali odvolať ministra ľudských zdrojov Miklósa Káslera. Ten je podľa nich zodpovedný za zlý stav v zdravotníctve a v krízovej situácii namiesto riešenia epidémie odvoláva riaditeľov nemocníc.

19:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obhajoval Čínu v súvislosti s požiadavkami predstaviteľov Británie a Spojených štátov, ktorí údajne chcú, aby Peking zaplatil kompenzácie za vznik pandémie koronavírusu. Lavrov takéto požiadavky označil za absolútne neprijateľné. Informovala o tom agentúra DPA.

18:53 V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici (VFN) zomrel v utorok pacient s chorobou COVID-19. Tá bola u muža-štyridsiatnika, narodeného v roku 1976, zrejme priamou príčinou úmrtia. Zosnulý muž patrí k najmladším obetiam koronavírusu v Česku.

18:52 Celkový počet mŕtvych na COVID-19 je v ČR aktuálne 161. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Počet vyliečených z ochorenia COVID-19 stúpol v Česku od pondelňajšieho večera o štvrtinu na 642. Úmrtí pribudlo o desatinu na spomínaných 161. Prípadov s potvrdenou nákazou koronavírusom je 6 101.

18:50 Slovensko pošle do Talianska humanitárnu pomoc. Vyplýva to z rozhodnutia vlády SR, ktorá to schválila na svojom dnešnom zasadnutí. Ministerstvo financií má na tento účel vyčleniť 250-tisíc eur. Viac sa dočítate tu.

18:44 Dánska vláda navrhuje rýchlejšie tempo uvoľňovania opatrení, ktoré zaviedla v boji proti koronavírusu, vyhlásila v utorok premiérka Mette Frederiksenová. Správu priniesla agentúra Reuters. Frederiksenová rýchlejšie uvoľňovanie opatrení odôvodnila pokračujúcim poklesom počtu novohospitali­zovaných pacientov s koronavírusom.

18:15 Európska únia vyčlenila 2,7 miliardy eur zo svojho rozpočtu na podporu sektora zdravotnej starostlivosti v členských krajinách Únie na boj proti pandémii koronavírusu. Viac sa dočítate tu.

17:55 Island plánuje začiatkom mája zmierniť niektoré z opatrení, ktoré vláda zaviedla na zastavenie šírenia koronavírusu, vrátane opätovného otvorenia univerzít a stredných škôl. Školy pre deti vo veku od 6 – 15 rokov a materské školy ostali otvorené, deti však museli byť od seba vzdialené dva metre. Univerzity a vysoké školy otvoria znova 4. mája, ale majú v nich platiť podobné pravidlá sociálnej vzdialenosti ako na základných alebo v materských školách. V rámci uvoľnenia opatrení môžu znova otvoriť aj malé podniky vrátane kozmetických salónov a kaderníctiev, pričom reštaurácie, bary, plavárne a telocvične zostanú zatvorené.

17:40 Strážnici v Prahe ukončili počas veľkonočných sviatkov dve bohoslužby. Ľudia sa zhromaždili v kostoloch a pred nimi v Prahe 6 a vo štvrti Vinohrady. Oba prípady bude ďalej riešiť správny orgán, pretože všetky omše boli počas sviatkov zakázané, uviedol v utorok český spravodajský portál Novinky.cz.

17:17 Polícia na Slovensku zistila 1 165 prípadov porušenia karantény osôb. Informuje o tom na sociálnej sieti v súvislosti s opatreniami na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

16:50 V britských nemocniciach podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 778 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 12 107. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News. Najviac mŕtvych hlási Anglicko, kde doposiaľ koronavírusu podľahlo 11 005 ľudí. V Škótsku si choroba vyžiadala 615 obetí, vo Walese 403 a v Severnom Írsku 134. Podľa britského ministerstva zdravotníctva pozitívny test na ochorenie COVID-19 malo doposiaľ v Británii celkovo 93 873 ľudí

16:38 Európska komisia sa chystá vyzvať členské štáty EÚ, aby koordinovali svoju činnosť, až dôjde k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Reuters. Komisia by mala tieto usmernenia zverejniť v stredu, po pravidelnom zasadnutí kolégia komisárov. Podľa návrhu usmernení by nedodržanie koordinovaného úsilia mohlo viesť k ďalšiemu rozšíreniu pandémie.

16:15 Úrady v Moskve varovali pred nedostatkom nemocničných lôžok v hlavnom meste. Kapacitu podľa nich Moskva naplní v priebehu dvoch až troch týždňov. Informovala o tom agentúra Reuters. Moskva je ohniskom epidémie koronavírusu v krajine. Od vypuknutia nákazy sa už miestnym úradom podarilo vytvoriť niekoľko tisíc nových lôžok. Podľa úradov však ani toto úsilie nebude stačiť. Do desiatich dní plánujú moskovské úrady mať k dispozícii celkovo 21 000 nemocnič­ných lôžok.

Ruský dopravný policajt s ochranným rúškom... Foto: TASR/AP, Pavel Golovkin
Rusko, koronavírus Ruský dopravný policajt s ochranným rúškom kontroluje dokumenty vodičovi na prázdnej ceste v Moskve 13. apríla 2020.

15:55 Čína schválila druhú fázu klinických skúšok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Prvú fázu klinického testovania ukončili koncom marca a s druhou začali v nedeľu 12. apríla. Informovala o tom v utorok agentúra Sinchua. Podľa WHO ide o prvú vakcínu proti COVID-19 na svete, ktorá vstúpila do druhej fázy klinického testovania. Prvú fázu klinického skúšania podstúpilo celkovo 108 dobrovoľníkov

15:28 Šéfke írskej strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldovej potvrdili testy nákazukoronaví­rusom. Vyhlásenie zverejnené v utorok uvádza, že McDonaldová sa z choroby už vyliečila. Správu priniesol britský denník The Guardian. McDonaldovú na koronavírus testovali 28. marca. Na výsledky čakala až do pondelka tohto týždňa. Dlhé čakanie na výsledky testov sú podľa The Guardianu v Írsku bežné.

14:52 Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu dosiahol vo Švédsku v utorok 1 033. Celkovo sa v krajine nakazilo už 11.445 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na švédsky Úrad verejného zdravotníctva. Úrad takisto upozornil, že skutočné množstvo mŕtvych môže byť vyššie, keďže nie všetky úmrtia sa cez veľkonočný víkend nahlásili.

14:33 V celkom Taliansku sa už od utorka môžu opätovne otvoriť kníhkupectvá, papiernictvá či predajne s detskými potrebami a oblečením, ak dokážu svojim zákazníkom zabezpečiť rovnaké rozstupy a hygienické opatrenia ako tie, ktoré už platia v supermarketoch. Informovala o tom agentúra AP s tým, že otváranie takýchto obchodov dosiaľ prebiehalo pomerne nesúvislo. Majitelia niektorých z nich a dokonca ani guvernéri viacerých regiónov sa totiž ešte nerozhodli, kedy predajne otvoria.

14:24 Viac než sto politikov, univerzitných pedagógov a aktivistov z Európy, Austrálie a Spojených štátov podpísalo otvorený list, ktorý kritizuje komunistickú stranu v Číne za jej prístup k boju proti koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Podpísané osobnosti, medzi ktorými sú aj právnici či analytici, tvrdia, že „korene pandémie spočívajú v zatajovaní (informácií) predstaviteľmi komunistickej strany v meste Wu-chan v provincii Chu-pej“.

Pod ich vplyvom WHO spočiatku závažnosť vírusu zľahčovala, konštatujú autori listu. Umlčiavanie lekárov, novinárov a ďalších, ktorí o pandémii informovali nezávisle od nariadení vládnucej strany, podľa nich priamo prispelo k šíreniu koronavírusu.

14:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila, že až 117 miliónov detí sa môže z dôvodu aktuálnej pandémie koronavírusu vyhnúť očkovaniu proti osýpkam. Ide o deti žijúce v niektorej z vyše troch desiatok krajín, ktoré sa pre riziko šírenia koronavírusu rozhodli dočasne pozastaviť niektoré úkony vrátane očkovania, informovala agentúra AP. WHO uvádza, že s očkovaním proti osýpkam dočasne prestalo 24 krajín a 13 ďalších tak plánuje urobiť do konca roka.

14:07 Maďarská polícia počas veľkonočného predĺženého víkendu zasahovala v 4 692 prípadoch nedisciplinovaného správania sa občanov na verejných priestranstvách z hľadiska sprísnených protiepidemio­logických opatrení. Podľa spravodajského servera Origo.hu o tom v utorok v Budapešti informoval krízový štáb. Polícia zatiaľ uprednostňuje upozornenia pred sankciami.

13:48 Počet nakazených koronavírusom v Rakúsku presiahol 14-tisíc a v susednom Švajčiarsku sa dostal na hranicu 26-tisíc infikovaných. Rakúsko medzitým ako jedna z prvých krajín v Európe prikročilo k uvoľňovaniu karanténnych opatrení, dnes sa otvorili obchody s predajnou plochou do 400 metrov štvorcových a tiež hobbymarkety a záhradníctva. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober však vyzval obyvateľov, aby naďalej dodržiavali preventívne opatrenia.

13:30 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 98 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 4 683. Denný prírastok obetí tak prvýkrát ze mesiac klesol pod hranicu 100 prípadov. V krajine pribudlo 1 547 potvrdených prípadov nákaz koronavírusom a celkovo ich je 74 877, cituje stanovisko ministerstva zdravotníctva agentúra Reuters. V krajine napriek narastajúcemu počtu prípadov nákazy otvorili v sobotu niektoré podniky a úrady, výnimkou je hlavné mesto Teherán.

13:14 Belgické úrady v utorok oznámili, že počas Veľkonočného pondelka bolo zaznamenaných 262 nových úmrtí spojených s ochorením COVID-19, čím celkový stav dosiahol počet 4 157 obetí. Podľa tlačovej agentúry Belga bolo za posledných 24 hodín hlásených 530 nových potvrdených prípadov nákazy, čo znamená, že od vypuknutia epidémie v polovici marca dosiahol počet infikovaných 31 119 potvrdených prípadov.

12:37 Nemecké zdravotnícke úrady vyzvali migrantov s lekárskou kvalifikáciou, aby im pomohli v boji s koronavírusovou pandémiou. Píše o tom britský denník The Guardian. Vzhľadom na to, že rastúci počet lekárov a zdravotných sestier ochorie alebo je v karanténe, nedostatok zdravotníckych pracovníkov vytvára tlak na zvyčajne dobre zabezpečené služby v tomto sektore. Vláda už zvýšila počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti z 24 000 na 44 000, pričom väčšina z nich je vybavená aj pľúcnymi ventilátormi.

12:21 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 dosiahol v utorok v Španielsku 18 056 po tom, ako za posledných 24 hodín zaznamenali 567 nových prípadov. Je to o 50 viac ako v pondelok, informoval na svojej stránke denník El Mundo. Koronavírusom SARS-CoV-2 je v krajine na základe údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva nakazených 172 541 osôb.

12:10 Na Slovensku pribudlo 66 prípadov infikovania koronavírusom z celkového počtu 1 302 testov. Celkový počet pozitívne testovaných je 835. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí. Viac sa dočítate tu.

11:54 Nový Zéland je už podľa slov premiérky Jacindy Ardernovej „za vrcholom“ pandémie koronavírusu. Ardernová sa takto vyjadrila v utorok krátko po tom, ako miestne úrady oznámili, že ochoreniu COVID-19 podľahli za posledných 24 hodín štyri ďalšie osoby, čo je dosiaľ najvyšší počet úmrtí, aké krajina zaznamenala za jeden deň, informuje agentúra DPA.

11:23 Výsledok testu, ktorý sa dá zakúpiť na internete na diagnostiku ochorenia COVID-19, čiže tzv. samotest, sa nedá považovať za stopercentne hodnoverný. Pripomína to Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý eviduje veľké množstvo podnetov a otázok na túto tému. Informuje o tom na svojom webe. „Znovu pripomíname občanom, aby si overovali základné parametre a aby k samotestom pristupovali s rozvahou,“ prízvukujú odborníci štátneho ústavu.

11:15 Slováci môžu oddnes vycestovať za prácou do Českej republiky aj nad 100 kilometrov od štátnej hranice. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Česká republika od utorka 14. apríla upravuje podmienky pre ľudí, ktorí cestujú na jej územie za prácou. Po príjazde do krajiny je nevyhnutné absolvovanie povinnej dvojtýždňovej domácej karantény.

11:02 Počet prípadov nákazy koronavírusom (SARS-CoV-2) sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 2 774 a dosiahol tak celkovo 21 102 infikovaných v 82 subjektoch Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra TASS.

10:52 Počet obetí koronavírusu v Izraeli dnes stúpol na 117, nakazených krajina zaznamenala už 11 868. S odvolaním sa na dnešné oznámenie izraelského ministerstva zdravotníctva o tom informoval spravodajský web The Times of Israel. Oproti pondelkovému večeru počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o takmer 300. Vo vážnom stave je podľa ministerstva zdravotníctva 181 ľudí, z ktorých 136 je napojených na ventilátory. V pondelok koronavírusu v Izraeli podľahlo 11 ľudí, v noci na dnes zomrel ďalší človek. Za uplynulých 24 hodín bolo podľa úradov v Izraeli vykonaných 9 459 testov.

10:44 Počet obetí ochorenia COVID-19 v Maďarsku stúpol do utorka o 13 na 122, pričom rovnaký – 122 – je aj počet pacientov, ktorí sa z choroby zotavili. Novým druhom koronavírusu sa nakazilo už 1512 osôb, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:29 Thajsko zaznamenalo v utorok 34 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a jedno úmrtie na chorobu COVID-19, spôsobovanú týmto vírusom, napísala agentúra Reuters. Z týchto nových prípadov bolo 27 pacientov dokázateľne v kontakte s inými osobami, u ktorých bolo ochorenie potvrdené predtým. Pri štyroch osobách nie je zdroj nákazy jasný, pričom pri dvoch ešte prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, od koho sa mohli infikovať.

10:20 Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v pondelok v Česku zvýšil o 68 a stúpol na celkových 6059. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informoval spravodajský portál Novinky.cz. Ide zároveň o najnižší denný nárast od 17. marca, keď pribudlo 67 nakazených. Server Novinky.cz však zároveň pripomína, že z dôvodu menšieho počtu testov býva počet nových prípadov cez víkend a počas sviatkov zvyčajne nižší.

10:15 Poľsko začne od 19. apríla uvoľňovať ekonomické obmedzenia, ktoré zaviedlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Oznámil to v utorok tamojší minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorého citovala agentúra Reuters.

9:59 Britské úrady evidujú šírenie ochorenia COVID-19 už v 92 domovoch sociálnych služieb. Hovoria preto o „narastajúcej kríze“, uviedla v utorok spravodajská televízia Sky News. Podľa profesora Chrisa Whittyho, hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo, sa nákaza preukázala vo vyše 13 percentách takýchto zariadení. „Ak existuje podozrenie o šírení nákazy, okamžite sa pristupuje k testovaniu, aby sa šírenie choroby potvrdilo alebo vyvrátilo,“ uviedol Whitty. Dodal, že v domovoch by uvítal vyšší počet testov.

9:57 Medzinárodný menový fond na šesť mesiacov odpustí splácanie dlhov 25 najchudobnejším krajinám sveta. Vynaloží na to sumu 500 mil. zo svojho fondu na zmierňovanie dopadov katastrof. Dotknuté štáty tak budú mať viac zdrojov na boj s pandémiou koronavírusu. Oznámila to v pondelok výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgieva.

9:40 Britská vláda neočakáva, že by tento týždeň mohlo nastať uvoľnenie opatrení zavedených na zabránenie šírenia nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba. Raab v pondelok povedal, že údaje prinášajú isté „pozitívne znamenia“, ktoré ukazujú, že „v tomto boji začíname vyhrávať“. Upozornil však, že krajina ešte vrchol pandémie neprekonala.

9:32 Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha (RKI)** v utorok zvýšil o 2 082 na 125 098.** Za uplynulých 24 hodín bolo nahlásených 170 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 2 969, uvádza RKI na svojej webovej stránke. Počet nakazených tak klesol už štvrtý deň za sebou – predtým štyri dni po sebe stúpal. V Nemecku sa doteraz uzdravilo 68 200 ľudí.

9:12 Pre pandémiu koronavírusu presunuli v Dominikánskej republike termín prezidentských aj parlamentných volieb. Oboje voľby, ktoré sa pôvodne mali konať 27. mája, prebehnú až 5. júla, pričom ak to bude potrebné, ich druhé kolo sa uskutoční 26. júla. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie tamojšej volebnej komisie. Prezident Dominikánskej republiky Danilo Medina je v úrade už od roku 2012 a v súlade s ústavou sa o ďalšie funkčné obdobie už nemôže uchádzať.

8:50 V Rakúsku začali v utorok platiť miernejšie opatrenia v boji s pandémiou koronavírusu. Svoje brány otvoria 14. apríla podľa informácií tamojšej vlády napríklad menšie obchody a stavebniny, píše denník Die Welt. „Z ekonomického hľadiska chceme túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto v Rakúsku,“ povedal v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Viac si prečítate: TU

8:46 Rusko sa po tom, ako bolo z neho do Číny zavlečených už 409 prípadov ochorenia COVID-19, stalo pre Peking najväčším zahraničným zdrojom nákazy. Čínski občania, ktorí sa v Rusku momentálne nachádzajú, by sa preto podľa čínskeho denníka Global Times nemali vracať späť do vlasti. V utorok o tom informovala agentúra Reuters. „Rusko je najnovším príkladom zlyhania pri kontrole zavlečených prípadov (nákazy) a malo by poslúžiť ako varovanie pre ostatných,“ uviedli Global Times.

8:39 Turecká vláda bude pokračovať v praxi vyhlasovania zákazu vychádzania, ktorý počas uplynulého víkendu platil v 31 mestách krajiny. Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý súčasne upozornil, že k tomuto opatreniu bude vláda pristupovať tak dlho, ako to bude potrebné pre zastavenie šírenia koronavírusu. Oznámenie o zákaze vychádzania vydané pred uplynulým víkendom však okamžite vyvolalo nákupný ošiaľ.

8:29 Albánsko zmiernilo pravidlá, ktorými v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu obmedzilo pohyb osôb mimo svojho domova, informovala agentúra Reuters. Občania tak počas pracovného týždňa získajú viac času na nákupy v obchode či lekárni alebo iné nevyhnutné potreby.

8:03 Indický premiér Naréndra Módí v utorok oznámil predĺženie celoštátneho obmedzenia pohybu osôb do 3. mája. Informovala o tom agentúra AFP. Obmedzenie vychádzania, ktoré platilo od 25. marca, sa malo skončiť o polnoci z pondelka na utorok. Obyvatelia tak budú mať aj naďalej dovolené opustiť svoje domovy iba za účelom nákupu potravín a liekov. "Z ekonomického hľadiska nás doterajšie opatrenia vyšli už draho, životy ľudí v Indii sú však oveľa cennejšie, povedal Módí.

7:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil vedcom svojej krajiny odmenu vo výške milión dolárov (920 000 eur), ak sa im podarí vyvinúť vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala Zelenského hovorkyňa.

Ukrajina s približne 42 miliónmi obyvateľov má doteraz 3102 pozitívne testovaných na infekčné ochorenie Covid-19 a 93 obetí.

6:59 Prezident USA Donald Trump nemá v úmysle prepustiť Dr. Anthonyho Fauciho, ktorý je renomovaným imunológom a poradcom Bieleho domu pre koronavírus. V noci na utorok to uviedol Biely dom, ktorý tým reagoval na špekulácie médií. Hovorca Bieleho domu Hogan Gidley vyhlásil, že „Dr. Fauci bol a zostáva dôveryhodným poradcom prezidenta Trumpa“.

Trump v pondelok zdieľal tvít s hashtagom #FireFauci vyzývajúcim na prepustenie Fauciho, čím „prilial olej do ohňa“ špekulácií o svojej nespokojnosti s týmto odborníkom, ktorý neúnavne varuje pred nebezpečenstvami príliš skorého ukončenia reštrikcií obmedzujúcimi pohyb ľudí mimo svojich domovov.

6:21 Turecký parlament v utorok schválil zákon, ktorý umožňuje prepustiť z väzníc desiatky tisíc väzňov. Ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré má zabrániť rozšíreniu epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 vo väzenských zariadeniach v Turecku. Zákon nadobudol platnosť okamžite, informovala agentúra AFP.

Ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International (AI) však tento zákon kritizovali, pretože sa netýka ľudí obvinených na základe kontroverzných protiteroristických zákonov, ani osôb, ktoré vo vyšetrovacej väzbe čakajú na súdne konanie. Ide napr. o novinárov, politikov či právnikov.

6:12 V pevninskej Číne v pondelok pribudlo 89 nových prípadov nákazy koronavírusom. Nikto na chorobu Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, nezomrel. Počet novo chorých sa znížil zo 108 za predchádzajúci deň. Z celkového počtu sa ich 86 nakazilo v zahraničí. S odvolaním sa na čínsku zdravotnú komisiu o tom dnes informovala agentúra Reuters.

6:05 Najhoršia fáza pandémie v štáte New York sa už „skončila“, povedal podľa TASR jeho guvernér Andrew Cuomo. Viacero štátov americkej Únie medzičasom začalo navrhovať plány na opätovné „zapnutie“ svojich ekonomík. Pridal sa k nim aj Cuomo, keď vyhlásil: „Domnievam sa, že sa už môžeme vydať na cestu k normálnym pomerom.“ Prezident USA Donald Trump však následne tvítoval, že akékoľvek rozhodnutie o ukončení odstávok ekonomiky prijme on, aj keď rozhodnutia o obmedzeniach prijímali guvernéri jednotlivých štátov. Agentúra AFP pripomenula, že americký federálny systém deleguje právomoci na guvernérov 50 štátov, ale prezident teoreticky môže využiť svoje právomoci na dohľad nad koordinovanou stratégiou toho-ktorého štátu.

6:00 K Francúzom sa v pondelok prihovoril prezident Emmanuel Macrona, ktorý priznal, že krajina nebola na pandémiu koronavírusu riadne pripravená. Šírenie nákazy sa síce spomaľuje, ale Francúzi by napriek tomu nemali poľavovať. Francúzsko podľa Macrona zakúša „ťažké časy“. „Naša krajina ale nebola na túto krízu patrične pripravená. Vyvodíme z toho všetky dôsledky,“ povedal. Macron k národu prehovoril po štvrtom týždni karanténnych opatrení. Francúzi môžu z domu vychádzať len do práce, na nákup potravín, ak idú k lekárovi alebo ak sami športujú. Karanténne opatrenia Francúzsko predĺžilo až do 11. mája.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

584 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus