Koronavírusom sa infikovali vyše 2 milióny ľudí

Americký prezident Donald Trump pozastaví financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). USA sú celosvetovo najväčším darcom pre WHO. Vírusom SARS-CoV-2 sa po celom svete infikovali už viac ako 2 milióny ľudí. Skutočný počet nakazených je však pravdepodobne oveľa vyšší.Ochoreniu COVID-19 už na celom svete podľahlo najmenej 131 319 ľudí.Dianie sledujeme online.

15.04.2020 05:30 , aktualizované: 22:46
debata (309)

22:46 Británia pravdepodobne dosahuje vrchol epidémie koronavírusu, uviedol hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo profesor Chris Whitty. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Podľa britského ministerstva zdravotníctva malo pozitívny test na ochorenie COVID-19 v Británii doposiaľ celkovo 98.476 ľudí a počet obetí v krajine sa zvýšil na 12 868.

22:28 Ministri obrany NATO v stredu večer rokovali prostredníctvom zabezpečenej videokonferencie, aby rozhodli o ďalších krokoch Severoatlantickej aliancie v boji proti chorobe COVID-19.Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po skončení rokovaní v správe pre médiá uviedol, že koronakríza ukázala, že krajiny 30-člennej Aliancie „sú odolné a jednotné“, zároveň však zdôraznil, že aj v čase tejto krízy Aliancia musí zostať „ostražitá“.

21:36 Kolumbia dočasne prepustí približne 4000 väzňov do domáceho väzenia v snahe zregulovať šírenie koronavírusovej nákazy v zariadeniach na výkonu trestu. Oznámila to v stredu kolumbijská ministerka spravodlivosti Margarita Cabellová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.Ďalší odsúdenci môžu byť prepustení v nasledujúcich dňoch. Dve osoby, ktoré nedávno prepustili z väznice v meste Villavicencio, zomreli po tom, ako sa infikovali koronavírusom, kým 13 ďalších väzňov, dvaja strážcovia a jeden správca z toho istého zariadenia majú tiež potvrdenú infekciu.

21:16 Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus, už na celom svete podľahlo najmenej 131 319 ľudí, pričom viac ako dve tretiny úmrtí evidujú v Európe. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje. V Európe zaznamenali doposiaľ 88.716 úmrtí, zatiaľ čo v Spojených štátoch evidujú 26 950 úmrtí. Po USA nasleduje Taliansko s 21.645 úmrtiami, Španielsko s 18 579 a Francúzsko, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo 17 167 osôb.

20:44 Za posledný mesiac zadržali v Čiernej Hore viac ako 900 ľudí za porušenie vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra HINA.

** 20:32** Svetová zdravotnícka organizácia „ľutuje“ rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť jej finančné príspevky pre údajné nezvládnutie situácie okolo koronavírusu. Správu priniesla v stredu agentúra AFP.Trump oznámil zastavenie platieb pre WHO v utorok.

20:10 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 1438 úmrtí na koronavírus. Informoval o tom v stredu portál France 24.Podľa agentúry AFP riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch už 17.167 ľudí.

20:08 Vďaku za pomoc pri repatriácii občanov počas prebiehajúcej pandémie si vzájomne v stredu vyjadrili maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Slovensko priviezlo z rôznych krajín sveta 89 Maďarov a Maďarsko 24 občanov Slovenska, uviedol Szijjártó na Facebooku. Podľa jeho slov so slovenským rezortným partnerom potvrdili, že zachovajú nerušený prevoz tovaru medzi Maďarskom a Slovenskom. Szijjártó pripomenul, že vzájomná výmena tovaru vlani prekročila desať miliárd eur.

19:30 Za posledných 24 hodín v Srbsku potvrdili celkovo 408 nových prípadov infekcie koronavírusom a päť mŕtvych. Počet úmrtí tak stúpol na 99. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra HINA s odvolaním na srbské zdravotnícke orgány. Celkový počet nakazených je v súčasnosti 4873.

19:27 Školy v Nemecku plánujú otvoriť 4. mája, pričom prví pôjdu do školy žiaci, ktorí sú v poslednom ročníku, majú v nasledujúcom roku skúšky, ako aj žiaci v najvyšších ročníkoch základných škôl. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na telekonferenciu kancelárky Angely Merkelovej s predsedami vlád 16 spolkových krajín. Kontroly na nemeckých hraniciach by mali platiť ďalších 20 dní.

19:15 Európska komisia v stredu spolu s predsedom Európskej rady predložila spoločný európsky plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia nákazy prijatých v dôsledku vypuknutia nákazy koronavírusom. „Aj keď sme stále ešte v režime zabraňovania šíreniu nákazy, nevyhnutné výnimočné opatrenia, ktoré členské štáty Európskej únie prijali, prinášajú svoje výsledky. Vďaka nim sa spomalilo šírenie vírusu a zachránili sa tisíce životov. "Tieto opatrenia a s nimi spojená neistota však pre ľudí, spoločnosť a ekonomiku znamenajú nemalé náklady a nemôžu byť časovo neobmedzené,“ poukázala komisia.

18:58 Koronavírus je podľa teroristov Alahovým hnevom na Západ, píše austrálsky bezpečnostný analytik Clive Williams v článku „Terorizmus v ére COVID-19“. Zatiaľ čo sa médiá zameriavajú hlavne na koronavírus, terorizmus zostáva naďalej hrozbou, tvrdí. Viac sa dočítate tu.

18:24 Vo Švédsku v stredu rapídne narástol počet úmrtí na ochorenie COVID-19. Za posledných 24 hodín pribudlo 180 obetí, čím celkový počet úmrtí na koronavírus v krajine stúpol už na 1 203. Vláda tu síce občanom odporúča, aby dodržiavali sociálny odstup, no na rozdiel od väčšiny ostatných krajín sú tu naďalej otvorené školy, obchody a tiež reštaurácie a krčmy. Zakázané sú len zhromaždenia s počtom účastníkov nad 50.

18:05 Britský hudobník Paul McCartney označil tzv. mokré trhy v Číne za „stredoveké“ a „obscénne“, pričom ich ďalšie prevádzkovanie prirovnal k zhodeniu „atómových bômb“ na svet. Podľa neho sú tieto trhoviská zodpovedné za súčasnú pandémiu COVID-19, informovala v stredu spravodajská stanica Sky News. McCartney (77), ktorý je v rizikovej vekovej skupine, dúfa, že toto čínsku vládu prinúti zaviesť superhygienické podmienky. „Povedzme si to rovno – jesť netopiere je trochu stredoveké,“ vyhlásil exbeatle v relácii americkej rozhlasovej stanice Sirius XM.

Mokré trhy, obľúbené v celej Ázii, ponúkajú čerstvé mäso, ryby, ich produkty a ďalší tovar podliehajúci rýchlemu skazeniu. Kontroverzný je na niektorých čínskych trhoch predaj živých zvierat – vrátane divo žijúcich -, ako sú netopiere, hady, škorpióny či šupinavce. Trhoviská sú nazývané „mokrými“ preto, že zvieratá sú tam po ich zakúpení priamo zabité, ako aj preto, že predajcovia často zmývajú podlahu po čistení rýb alebo zeleniny.

17:50 Prezidentský palác bude v stredu večer symbolicky osvetlený vo farbách talianskej trikolóry. Prezidentská kancelária tak vyjadrí solidaritu s Talianskom, ktoré bolo spomedzi európskych štátov prvé postihnuté krízou spôsobenou novým koronavírusom. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Taliansko zaznamenalo v utorok ďalších 602 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 21 067 ľudí. Počet nakazených ľudí je v Taliansku aktuálne 104 291.

17:30 Až 850-tisíc ľudí by mohlo mať v Japonsku ťažký priebeh choroby COVID-19, pričom zhruba polovica z tohto počtu by zomrela v prípade, keby sa v tejto krajine neboli prijali preventívne opatrenia na zamedzenie sociálneho kontaktu a tým aj šírenia koronavírusu. Vyplýva to z najnovšej prognózy, ktorú vypracovali odborníci na žiadosť japonského ministerstva zdravotníctva. V Japonsku evidujú už viac ako 8000 prípadov nákazy a vyše 130 úmrtí.

16:58 Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala policajného prezidenta Milana Lučanského o zvýšenú pozornosť polície v čase krízy na prípady domáceho násilia. Viac sa dočítate tu.

16:40 Turecko začalo pre pandémiu koronavírusu prepúšťať tisícky väzňov. Z väzníc v Istanbule, Ankare, Izmire a ďalších mestách odvážali väzňov autobusy, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu Ajansi. V snahe chrániť sa pred koronavírusom mali niektorí z nich masky aj rukavice. Zákon, ktorý schválil v utorok turecký parlament, umožňuje prepustenie až 90-tisíc väzňov. Nové opatrenia sa však netýkajú osôb odsúdených za vraždu, násilie na ženách a za sexuálne či drogové delikty.

Billboard, ktorý vyzýva ľudí, aby zostali doma... Foto: SITA/AP, Jon Gambrell
koronavírus, rúško , dubaj Billboard, ktorý vyzýva ľudí, aby zostali doma počas pandémie koronavírusu. Dubaj, Spojené arabské emiráty. 15. apríl 2020.

16:28 V britských nemocniciach podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 761 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 12 868. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News. Najviac mŕtvych hlási Anglicko, kde v dôsledku koronavírusu podľahlo 11 656 ľudí. V Škótsku si choroba vyžiadala 699 obetí, vo Walese 463 a v Severnom Írsku 140.

16:20 Belgická Rada národnej bezpečnosti, ktorej predsedá premiérka Sophie Wilmesová, v stredu oznámila predĺženie karanténnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu minimálne do 3. mája. Zároveň naznačila sériu uvoľnení v prospech záhradníkov a stavebníkov, uviedla tlačová agentúra Belga.

15:55 Spojené štáty navrhnú svojim partnerom v Severoatlantickej aliancii (NATO) vytvorenie skladu so zdravotným materiálom, ktorý by mal byť kľúčový pri zvládaní kríz, ako je napríklad súčasná pandémia koronavírusu. Uviedla v utorok americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová Hutchisonová pri príležitosti stredajších rokovaní ministrov obrany NATO. Podľa nej má NATO schopnosť takýto typ skladu vytvoriť a zaistiť inventarizáciu, ako aj prepravu potrebného zdravotníckeho materiálu.

15:17 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa k stredajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 392 na 3 764. Z tohto počtu 108 ľudí nákaze podľahlo a 143 sa uzdravilo. Šéf rezortu zdravotníctva Maxym Stepanov zároveň oznámil, že pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 je aj 684 ukrajinských zdravotníckych pracovníkov a 260 detí.

15:02 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Bielorusku zvýšil na 3 728. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Pľúcnu ventiláciu v súčasnosti podľa tohto zdroja potrebuje 68 pacientov. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ podľahlo 36 ľudí. Podľa ministerstva bolo v 24 laboratóriách zatiaľ vykonaných 76.198 testov.

14:41 Predstavitelia EÚ vyjadrili nesúhlas s rozhodnutím Donalda Trumpa pozastaviť platby Spojených štátov pre WHO. Informovala o tom agentúra AFP. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v stredu Trumpovo rozhodnutie slovne odsúdil. Borrell na Twitteri napísal, že „neexistuje dôvod, ktorý by tento krok ospravedlnil“, a pripomenul, že snaha dostať šírenie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 pod kontrolu je v tomto období potrebné viac než kedykoľvek predtým. „Túto krízu, ktorá nepozná hranice, môžeme prekonať len spoločnými silami,“ napísal.

14:39 Predseda komisie Africkej únie Músá Fakí Muhammad rozhodnutie amerického prezidenta takisto označil za „hlboko poľutovaniahodné“. Svet je dnes v súvislosti s pandémiou koronavírusu podľa jeho slov viac ako inokedy závislý na vedení zo strany WHO. „Naša kolektívna zodpovednosť zabezpečiť, aby WHO mohla naplno vykonávať svoj mandát, nebola nikdy naliehavejšia,“ napísal.

14:31 Aj Rusko odsúdilo rozhodnutie amerického prezidenta Trumpa pozastaviť financovanie WHO. Podľa Ruska je WHO autoritou pre mnohé krajiny, predovšetkým počas súčasnej pandémie koronavírusu, a tento „sebecký“ krok jej ublížil. Informovala o tom agentúra Reuters. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov uviedol, že rozhodnutie Washingtonu je „alarmujúce“.

14:24 Fínsko uvoľňuje opatrenia a ukončuje karanténu hlavného mesta. Prvým krokom fínskej vlády je zrušenie zákazu cestovania do a z regiónu Uusimaa, kde sa nachádza aj hlavné mesto Helsinki. Školy a verejné priestranstvá ostávajú uzavreté do 13. mája, reštaurácie s výnimkou prevádzok, ktoré umožňujú zákazníkom vziať si objednávky so sebou, budú zatvorené až do konca mája.

14:08Malajzii bolo v stredu potvrdených 85 nových prípadov ochorenia COVID-19. Menej než 100 nových prípadov nákazy koronavírusom v tomto štáte juhovýchodnej Ázie zaznamenali po prvý raz od 23. marca. S odvolaním sa na vyhlásenie malajzijského ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra DPA. Celkovo bol COVID-19 v Malajzii potvrdený u 5 072 osôb, pričom 2647 sa z choroby už vyliečilo a 83 jej podľahlo.

13:56 Viac než dva milióny ľudí sa už na celom svete nakazili koronavírusom SARS-CoV-2. Vyše polovicu zo všetkých infikovaných pritom zaznamenali v Európe. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych dát jednotlivých krajín do stredy 12.00 h SELČ zhromaždila agentúra AFP. Na celom svete dovtedy zaevidovali prinajmenšom 2 000 576 prípadov nákazy, z ktorých 126 871 sa skončilo úmrtím.

13:55 Krajiny zmierňujúce opatrenia proti koronavírusu by tak nemali robiť v intervaloch kratších než dva týždne. Uvádza sa to v nových odporúčaniach, ktoré v stredu zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Po zrušení časti reštrikcií by malo v každej krajine nasledovať minimálne dva týždne trvajúce obdobie, počas ktorého sa zhodnotí účinok takýchto zmien. Ďalšia fáza uvoľňovania by podľa WHO mala nasledovať až po takomto vyhodnotení, informovali agentúra Reuters a denník The Guardian.

13:20 Náhodné testovanie na prítomnosť koronavírusu by sa malo v Českej republike začať v pondelok 20. apríla. Otestovaných by namiesto pôvodne zamýšľaných 17-tisíc ľudí malo byť nakoniec až 28-tisíc. Denníku Právo to po utorkovom rokovaní vlády potvrdil epidemiológ Roman Prymula. „V pondelok to vypukne,“ uviedol. Testovať by sa malo na štyroch miestach: v Prahe, Juhomoravskom kraji a v okrese Litoměřice a mikroregióne Litovelsko v Olomouckom kraji.

13:09 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates kritizovali amerického prezidenta Trumpa v súvislosti s jeho nariadením zastaviť platby pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News. (tasr)

Zastavenie zdrojov financií pre WHO v období pandémie koronavírusu je podľa Gatesa naozaj nebezpečné. „Ich činnosť spomaľuje šírenie Covidu-19 a ak sa táto činnosť zastaví, nedokáže ich nahradiť nijaká iná organizácia,“ napísal Gates na Twitteri.

„Obvinenia nepomôžu. Vírus nepozná žiadne hranice,“ napísal Maas na Twitteri. Dodal, že „proti Covidu-19 musíme spolupracovať“ a jednou z najlepších investícii je podľa neho posilniť OSN a podfinancovanú WHO napríklad prostredníctvom vývoja a distribúcie testov a vakcín.

12:55 Karanténne opatrenia, ktoré prijala Sýria v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu, výrazne spomalili prílev utečencov vracajúcich sa do krajiny. V stredu o tom informovala agentúra TASS, odvolávajúc sa na spoločné vyhlásenie ruských a sýrskych stredísk pre koordináciu návratu utečencov.

12:46 V záujme ochrany starších ľudí, ktorí sú z hľadiska hrozby nákazy novým druhom koronavírusu najohrozenejší, nariadila šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová celoštátnu kontrolu domovov dôchodcov. (TASR)

12:42 Ďalších 523 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 zaznamenali v stredu v Španielsku, čo predstavuje pokles v porovnaní s utorkovým počtom 567 nových prípadov. Celkový počet obetí nákazy dosiahol 18 579, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na španielske ministerstvo zdravotníctva. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 však za 24 hodín stúpol o 5 092 a dosiahol 177 633, čo je najvyšší denný nárast za predchádzajúcich päť dní.

12:37 V Európe bolo doposiaľ zaznamenaných viac než milión prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o polovicu z celkového počtu infikovaných na celom svete, ako vyplýva zo stredajších (10.30 h SELČ) údajov tlačovej agentúry AFP, ktoré prevzala z oficiálnych zdrojov.

12:22 Spojené štáty možno budú musieť predĺžiť opatrenia týkajúce sa sociálneho odstupu až do roku 2022. Tento názor výskumníkov z Harvardskej univerzity cituje agentúra Reuters. „Pokiaľ sa v nemocniciach zásadne nezvýšia kapacity poskytovania intenzívnej starostlivosti, alebo kým nebude k dispozícii účinná liečba či vakcína, sociálny odstup môže byť potrebné dodržiavať s prestávkami až do roku 2022,“ konštatujú vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone.

11:49 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vyjadril presvedčenie, že Česko má epidémiu koronavírusu pod kontrolou. Podľa štatistík klesá množstvo nových prípadov nákazy, takže sa nemocnice môžu venovať už aj iným pacientom. Minister vnútra Jan Hamáček, ktorý je šéfom ústredného krízového štábu, však varoval, že ešte nie je čas na ukončenie núdzového stavu a preto bude iniciovať jeho predĺženie. (TASR)

11:43 Pandémia koronavírusu môže spôsobiť nárast počtu krajín, ktoré nedokážu splácať svoje dlhy. V najbližších 12 až 18 mesiacoch sa zrejme zvýši počet krajín, ktoré sa dostanú do platobnej neschopnosti, keďže vlády po celom svete zvyšujú výdavky na obmedzenie ekonomických škôd pandémie, uviedol hlavný ekonóm poradenskej spoločnosti The Economist Intelligence Unit Simon Baptist. (TASR)

11:38 Rezort obrany stiahol pre opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu z operácie Resolute Support v Afganistane 29 profesionálnych vojakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Viac si prečítate: TU

11:29 Počas utorka 14. 4. pribudlo na Slovensku 28 nových prípadov nákazy koronavírusom a podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo 1 411 vzoriek negatívnych. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Viac si prečítate: TU

11:16 Nemecká vláda plánuje navrhnúť spolkovým krajinám, aby obmedzenia sociálnych kontaktov, zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu, ponechali v platnosti najmenej do 3. mája. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na utorňajšiu telekonferenciu úradu kancelárky Angely Merkelovej so šéfmi úradov predsedov vlád spolkových krajín.

11:03 V komárňanskej nemocnici zriadili tento týždeň odberné miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19. Fungovať začalo od utorka 14. 4., vo frekvencii jeden až dvakrát týždenne, pre pacientov s ľahším priebehom ochorenia. (TASR)

10:54 Na ochorenie COVID-19 bol v utorok 14. 4. pozitívne testovaný jeden príslušník Ozbrojených síl SR z posádky Nitra. V súčasnosti je umiestnený v domácej karanténe spolu so svojou rodinou. Jeho zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Pôvod nákazy zatiaľ nie je známy. TASR o tom informoval zástupca hovorcu OS SR Peter Poldruhák.

10:43 Americká automobilka General Motors (GM) je pripravená realizovať prvú dodávku ventilátorov pre liečbu pacientov s ochorením Covid-19. Firma GM začala ventilátory vyrábať minulý mesiac v partnerstve so spoločnosťou Ventec Life Systems. Americké ministerstvo zdravotníctva začiatkom tohto mesiaca ohlásilo zmluvu v objeme takmer 500 mil. USD s firmou GM o výrobe 30-tis. ventilátorov. Automobilka uviedla, že 600 ventilátorov dodá do konca tohto mesiaca a zvyšok z tejto objednávky splní do konca augusta. Informuje o tom portál cnn.com

10:38 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom potvrdených v Rusku v priebehu 24 hodín po prvý raz presiahol hranicu 3 000: v 65 federálnych subjektoch krajiny pribudlo až 3 388 pacientov s ochorením COVID-19. V stredu o tom informovala agentúra TASS.

10:26 Vyše 225 000 nemeckých občanov, ktorí v dôsledku cestovných obmedzení spôsobených pandémiou koronavírusu uviazli v zahraničí,** bolo repatriovaných** od spustenia tejto akcie spolkovou vládou pred mesiacom. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

10:18 Nudistická pláž pri rybníku neďaleko mesta Lázně Bohdaneč v Pardubickom kraji získala počas koronavírusovej pandémia celosvetovú publicitu. Motto, ktoré vyzýva návštevníkov pláže nosiť rúška, si všimli aj niektoré zahraničné médiá, uviedla v stredu agentúra DPA. Slogan: Nahé telá áno, nezakryté ústa nie, ktoré polícia zverejnila na internete, nabáda návštevníkov nudapláže, aby nezabúdali na povinnosť nosiť rúška aj počas kúpania a pobytu na pláži.

10:08 V Čile prepustia približne 1 300 väzňov, pri ktorých je zvýšené riziko, že by sa inak nakazili koronavírusom. Ich prepustenie umožnil osobitý zákon, ktorý predložila vláda konzervatívneho čilského prezidenta Sebastiána Piňeru a v utorok ho odobril tamojší ústavný súd, informovala v stredu agentúra AFP.

10:01 Skutočný počet obetí ochorenia COVID-19 v Británii je najmenej o 15 percent vyšší, než ukazujú oficiálne štatistiky zverejňované vládou britského premiéra Borisa Johnsona. S odvolaním sa na údaje britského Úradu pre národné štatistiky o tom v stredu informovala spravodajská stanica al-Džazíra.

9:55 Žilinský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiline zriadil mobilnú odberovú jednotku pre imobilných pacientov a pacientov v domácej izolácii. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej táto odberová jednotka zabezpečuje aj starostlivosť o zdravotníckych pracovníkov v ambulanciách a nemocniciach a v prípade podozrení vykoná odber, ktorý transportuje do laboratórií na vyšetrenie.

9:51 Mesto Žilina predlžuje do odvolania preventívne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu, ktoré platili do 15. apríla. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka o tom rozhodol Krízový štáb mesta Žilina vzhľadom na pokračujúcu mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska.

9:38 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších 12 pacientov. Najmladší z nich mal 64 a najstarší 89 rokov, napísal v stredu informačný server krízového štábu koronavirus.gov.hu. Po utorňajšom obnovení výroby v automobilke Audi v Győri avizovali pokračovať vo výrobe po nútenej prestávke v reakcii na epidemiologickú situáciu aj automobilky Mercedes v Kecskeméte a Suzuki v Ostrihome. Tam sa výrobné linky čiastočne rozbehnú koncom apríla, uviedlo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

9:32 Dánsko od stredy znovu otvára niektoré školy a predškolské zariadenia, ktoré boli z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom mesiac zatvorené, informovala agentúra DPA. Návrat do škôl sa týka približne 10 000 detí v jasliach, škôlkach a na prvom stupni základných škôl.

9:26 Najbohatší muž sveta, Jeff Bezos, počas pandémie nového koronavírusu ešte viac zbohatol, pretože hodnota akcií jeho internetového obchodu Amazon vzrástla. Konkrétne, v utorok 14.4. stúpla cena akcií Amazonu o 5 % na historicky najvyššiu hodnotu, z čoho profitoval najmä jeho zakladateľ a hlavný akcionár Bezos. Podľa indexu Bloomberg Billionaires Index od začiatku roku 2020 sa hodnota Bezosových aktív zvýšila o 24 miliárd USD na 138,5 miliardy USD (126,34 miliar­dy eur).

9:21 S testovaním na COVID-19 sa od štvrtka 16. 4. začne aj v Púchove. TASR o tom informovala primátorka Katarína Heneková. Mobilné testovacie miesto bude umiestnené pred Nemocnicou s poliklinikou Zdravie, testovanie bude robiť súkromná spoločnosť od 8.00 do 12.00 h.

9:15 Ruský lekár Denis Procenko, ktorý sa stal „tvárou“ boja s koronavírusom v Rusku, sa vyliečil z choroby COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra RIA Novosti. Na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook Procenko napísal, že mal dva negatívne testy na nový koronavírus SARS-CoV-2. „Izolácia je ukončená – pracujem naplno,“ uviedol.

8:51 V Austrálii v stredu odsúdili muža, ktorý viackrát porušil nariadenú izoláciu, aby navštívil svoju priateľku. Informovala o tom agentúra AP. Jonathan David (35) sa tak stal vôbec prvou osobou, ktorú v Austrálii odsúdili za porušenie karantény. Súd v meste Perth mu vymeral šesť mesiacov a dva týždne vo väzení. Rovnako musí zaplatiť aj pokutu vo výške 2 000 austrálskych dolárov (1 165 eur).

8:47 Ruskí vojenskí špecialisti pokračujú v dekontaminácii domovov dôchodcov v mestách Predore, Stezzano a na predmestí Bergama v severotalianskom regióne Lombardsko. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra TASS.

8:27 Vo Vietname vstúpil v stredu do platnosti vládny výnos, ktorý zavádza pokuty za šírenie nepravdivých informácií na sociálnych médiách týkajúcich sa koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:18 Nakazených koronavírusom v Nemecku za deň pribudlo 2486, prvýkrát od soboty je to väčší denný nárast ako predchádzajúci deň. Úmrtie za dvadsaťštyri hodín podľa dnešných ranných údajov pribudlo 285, čo je tiež viac, než bolo oznámené v utorok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dáta Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

7:46 Čile chce z tamojších preplnených väzníc prepustiť časť trestancov, v prvom rade tých, ktorí sú v rizikovej skupine pri nákaze koronavírusom. Rozhodnutie sa nebude týkať väzňov, ktorí sú za mrežami kvôli porušovaniu ľudských práv za režimu diktátora Augusta Pinocheta. Informovala o tom agentúra Reuters.

7:42 Približne 30 percent nositeľov koronavírusu nevykazuje žiadne príznaky. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na šéfku Ruskej Federálnej služby pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor) Annu Popovovú.

„Čím viac skúmame zdravú populáciu, tým viac nájdeme ľudí, ktorí nemajú symptómy. Takmer 30 percent infikovaných sú ľudia bez príznakov,“ uviedla Popovová pre ruskú televíziu Prvý kanál.

6:17 Pevninská Čína hlásila v stredu 46 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles v porovnaní s 89 prípadmi potvrdenými deň predtým, informovali agentúry AP a Reuters. S výnimkou desiatich ide o prípady nákazy importované zo zahraničia, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia.

Dva nové miestne prípady hlásili z juhočínskej provincie Kuang-tung susediacej s Hongkongom a osem prípadov z provincie Chej-lung-ťiang, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ruskom. Ochoreniu Covid-19 podľahol 14. apríla v Číne jeden človek. Za tento deň v krajine pribudlo 57 nových asymptomatických prípadov. Deň predtým ich hlásili 54.

6:07 Guvernér brazílskeho štátu Rio de Janeiro Wilson Witzel v utorok oznámil, že bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19 po tom, ako sa uňho prejavili typické príznaky. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Pozitívny výsledok testu na koronavírus ohlásil na Twitteri aj guvernér štátu Pará Hélder Barbalho.

5:45 Americký prezident Donald Trump oznámil, že v utorok prikázal svojej administratíve, aby dočasne prerušila financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Dôvodom je podľa neho spôsob, akým si WHO počínala pri boji s pandémiou. Súčasnej miere rozšírenia vírusu bolo podľa neho možné predísť, keby organizácia nešírila „dezinformácie“ predkladané Čínou, v ktorej sa vírus vlani objavil prvýkrát. Spojené štáty sú zďaleka najväčším prispievateľom WHO, vlani organizácii zaslali asi 22 percent jej rozpočtu.

5:40 Mesto New York, ktoré je jedným z najhoršie postihnutých oblastí v USA, k svojim štatistikám mŕtvych pridalo ďalších viac než 3700 obetí Covid-19. Ide o odhad počtu ľudí, ktorí nákaze podľahli, ale nikdy nepodstúpili testy na koronavírus. Celkový počet obetí nákazy tam tak presiahol hranicu 10 000. V prepočte na počet obyvateľov zomrelo v meste viac ľudí ako v Taliansku, ktorá eviduje najviac úmrtí na koronavírus v Európe.

5:30 USA sú čo do počtu nakazených aj mŕtvych najhoršie zasiahnutým štátom na svete koronavírusom. Zaznamenali rekordný počet úmrtí za 24 hodín – 2228. To je doteraz najvyššia jednodenná bilancia zaznamenaná vo svete. Tento smutný rekord padol po dvoch dňoch poklesu prírastku počtu mŕtvych. Oznámené údaje sú čiastočným sklamaním po nádeji, že pandémia koronavírusu už po dosiahnutí svojho vrcholu v krajine ustupuje. V Spojených štátoch sa koronavírus preukázal už u viac ako 605 000 ľudí, z ktorých najmenej 25 757 zomrelo. Agentúra Reuters v utorok upozornila, že sa tam počet mŕtvych za jeden týždeň zdvojnásobil a množstvo infikovaných je v krajine viac ako trikrát väčšie ako v ktoromkoľvek inom štáte.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

309 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus