Ide o Pravdu s Petrom Pellegrinim: Matovič žije z našich opatrení

Okolité krajiny rozhodujú o otváraní ekonomiky, premiér Igor Matovič je stále proti. Je jeho postoj obhájiteľný a čo v tomto období potrebuje Slovensko? Odpovedal Peter Pellegrini, bývalý premiér, ktorý prísne reštrikcie zaviedol, v relácii Zuzany Martinákovej Ide o Pravdu.

15.04.2020 11:25 , aktualizované: 13:19
debata (673)

Pozrite si reláciu Ide o Pravdu s podpredsedom Národnej rady a bývalým premiérom Petrom Pellegrinim.

Video

Politika by v tomto období by mala ísť podľa Pellegriniho bokom, ale premiér Igor Matovič každý deň do toho vnáša politiku, keď neustále atakuje bývalú vládu, „hoci by možno mohol chlapsky priznať, že ešte aj dnes žije z opatrení, ktoré prijala ešte moja vláda a krízový štáb pod vedením Denisy Sakovej, pretože tie opatrenia boli jedny z najskorších reakcií v rámci Európy, aj vďaka tomu môže premiér môže ohlasovať také pozitívne čísla, ani jedno z tých rozhodnutí nezrušil, maximálne ich vylepšoval a modifikoval“.

Slovensko pandémiu zvláda

Môžete prijať len také opatrenia, ktoré viete aj reálne vykonať, uviedol Pellegrini. Veľmi rýchlo sme uzavreli hranice pre cudzincov a Slovákom, ktorí sa vracali domov individuálne, sme dali povinnú, nie dobrovoľnú 14-dennú karanténu, uviedol. Do štátnej karantény išli tí, ktorí sa vracali hromadne. Pellegrini to považuje za správne rozhodnutie v tom momente a podotýka, že prípadné následky idú na vrub nedisciplinovanosti ľudí, ktorí sa mali podľa nariadenia správať.

„Je logické, že aj my, keby som bol premiérom ďalej, by sme sa vyvíjali v čase a reagovali,“ uviedol expremiér.

„Príde mi také detinské, keď pán premiér (Matovič) dnes vykrikuje o Slovensku, že nebolo pripravené. Vie mi niekto povedať, ako sa dá na takúto pandémiu pripraviť? Najvyspelejšie krajiny sveta neboli pripravené,“ povedal Pellegrini a dodal, že Slovensko to zvládalo a zvláda bravúrnejšie ako tieto štáty.

K testom a ich množstvu uviedol, že stačí zdravý sedliacky rozum. „Keby sme aj nikoho nestestovali, tak ak niekto ochorie, tak by sa nám musel prejaviť v nemocnici, že nám leží na lôžku, alebo nedajbože na pľúcnej ventilácii,“ povedal expremiér.

Pellegrini zaznamenal aj napätie medzi premiérom Matovičom a vicepremiérom Richardom Sulíkom. Krízová situácia by mala kolektív stmeliť, nie naopak, tvrdí. Nepáči sa mu, že vláda o vážnych rozhodnutiach hlasuje.

„Pri takýchto zásadných rozhodnutiach, ako bolo uzavretie hraníc či zatvorenie kostolov, vláda to musí prijímať konsenzom, a nieže dve strany prehlasujú druhé dve strany, to nie je dobrý signál. Z toho som ako občan nervózny, že vláda nie je ujednotená na tom, čo má ísť ďalej,“ povedal Pellegrini.

Chýba výhľad, čo ďalej

Matovič od začiatku skloňoval slovo plán, ale za tri týždne nedokázal predstaviť, čo bude ďalej, tvrdí Pellegrini a za vzor mu dáva českého premiéra Andreja Babiša, ktorý aspoň naznačil, čo môžu Česi v najbližšom období očakávať. To je podľa expremiéra pozitívny signál pre ľudí aj podnikateľov. Na Slovensku premiér podľa Pellegriniho ohlásil, že o týždeň niečo ohlási. Nepáči sa mu ani to, že podnikateľov zhrnul Matovič do termínu „2 % HDP“. Len v gastropriemysle a hotelierstve robí viac ako stotisíc ľudí, uviedol.

V krokoch vlády vidí amaterizmus a alibizmus. „Toľko štábov povznikalo. Máme permanentný krízový štáb… nakoniec už ani ten nie je dobrý, lebo premiér si založil konzílium epidemiológov a infektológov, ktorí rozhodujú, čo bude s ekonomikou. Doteraz sa ekonomike nevenovali. Chcem oceniť prístup pani prezidentky, že do toho ako hlava štátu zasiahla a konečne dala za jeden stôl dva tábory, tých, ktorí sa starajú o zdravie a tých, ktorí sa starajú o chorú ekonomiku. Toto je líderské. Žiaľ, náš pán premiér miluje tlačovky a ide rozprávať aj o témach, o ktorých nič nevie,“ povedal Pellegrini.

Opatrenia majú byť plošné

Opatrenia na podporu ekonomiky sú podľa Pellegriniho zbytočne roztrieštené a komplikované, napríklad tým, že delia firmy na malé, stredné a veľké. Rozsah ekonomických opatrení je podľa neho nedostatočný a v pomere k HDP menší ako dávajú iné štáty. Bol by za plošné a čo najjednoduchšie opatrenia, ktoré by „kobercovo“ pokryli firmy naprieč ekonomikou.

Podľa Pellegriniho z jeho rokovania so zamestnávateľmi vyplýva, že záchranný balík potrebný pre slovenské hospodárstvo by mal byť v hodnote 17 až 18 miliárd eur. To sú peniaze, ktoré Slovensko vie získať a takýto balík by bol zvládnuteľný, uviedol. Jedna miliarda plus pol miliardy v bankových zárukách, ktoré chce dať do ekonomiky vláda – to považuje za nedostatočné.

Pellegrini je za postupné cielené kroky otvárania ekonomiky, krok za krokom, keď sa v prípade nutnosti bude dať vrátiť o krok či dva späť. Varuje, že ľudia to ešte celkom necítia, ale príklady z iných krajín varujú – spomenul prudké zvýšenie nezamestnanosti v Španielsku či Rakúsku.

Je za vyplatenie 13. dôchodku, pretože pri veľkom balíku, ktorý je potrebné naliať do ekonomiky, sú dôchodky relatívne malou časťou. Ľuďom sa bude čoraz ťažšie žiť. Predpokladá, že vláda sa bude snažiť využiť súčasnú krízu na zníženie sociálneho štandardu občanov.

673 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu