Nákaza má na Slovensku už 6 obetí. Pribudlo 28 infikovaných

Za včerajší deň pribudlo 28 ľudí s pozitívnym testovaním na ochorenie COVID-19. Podľa štatistík NCZI bolo v utorok 1411 vzoriek negatívnych. Na Slovensku zároveň pribudli 4 nové úmrtia na koronavírus. Celkovo tak covid-19 podľahlo 6 ľudí.

15.04.2020 11:21 , aktualizované: 18:40
debata (478)

Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je tak 30 628. Celkový počet pacientov s pozitívnym výsledkom je 863. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva.

Z nových potvrdených prípadov je 13 z Domova sociálnych služieb v Pezinku.

Na Slovensku pribudli 4 nové úmrtia na koronavírus. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii. Celkový počet úmrtí na covid-19 tak na slovensku stúpol na 6. V jednom prípade išlo o pacienta vo veku 89 rokov, ktorý bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici Trnava. V troch ďalších prípadoch ide o klientov DSS v Pezinku. Dvaja pacienti podľahli nákaze dnes ráno v Univerzitnej nemocnici v Bratislave na obojstranný zápal pľúc. Jeden prípad úmrtia je staršieho dáta. Išlo o klienta domova, ktorý nákaze koronavírusom podľahol 5. apríla. Pred kremáciou mu bola nariadená pitva a bola zistená prítomnosť covid-19.

Ďalších 7 pacientov, pochádzajúcich z DSS v Pezinku je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, jedna osoba je v kritickom stave.

Z ochorenia COVID-19 sa na Slovensku doteraz vyliečilo podľa hlásení regionálnych úradov verejného zdravotníctva 151 ľudí. 40 bolo hospitalizovaných a 111 sa vyliečilo v domácej izolácii.

Aktuálne je na Slovensku hospitalizovaných v súvislosti s koronavírusom podľa údajov NCZI 141 pacientov. V nemocniciach je s potvrdeným koronavírusom 67 ľudí, s podozrením na toto ochorenie 74. Na JIS sa aktuálne nachádza 5 pacientov, na pľúcnej ventilácii 4.

Zubní technici žiadajú o ochranné pomôcky a dezinfekciu

Slovenská komora zubných technikov (SKZT) vyzvala premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (obaja OĽaNO) o poskytnutie ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov proti novému koronavírusu pre tých zubných technikov, ktorí v rámci pohotovosti so zubnými ambulanciami zabezpečujú neodkladné opravy zubných náhrad pre pacientov. TASR o tom za komoru informoval Marcel Lincényi.

Ako priblížila prezidentka SKZT Hana Dohálová, prevažná väčšina zubných technikov zatvorila svoje prevádzky, a to z dôvodu, že zubné ambulancie prestali zadávať protetické práce a poskytujú len neodkladnú zdravotnícku starostlivosť. „Niektoré zubné techniky ostali vykonávať pohotovosti pre zubné ambulancie pre prípad potreby neodkladnej zdravotníckej starostlivosti, ako sú napríklad opravy zubných náhrad,“ komentovala.

Zubní technici, ktorí stále poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov, sú podľa jej slov vystavení rizikám, pretože pracujú s odtlačkami zubov a so zubnými náhradami, ktoré boli v ústnej dutine pacienta, takže môžu byť nosičmi nového koronavírusu.

Ochrana obyčajným rúškom je však podľa slov šéfky komory zubných technikov v tomto prípade nedostatočná, pretože živica na zubných náhradách a snímateľných ortodontických aparátoch je schopná prijímať vlhkosť z organizmu a infekcia sa môže šíriť pri brúsení aj z napohľad suchej zubnej náhrady, z ktorej sa pri jej obrusovaní môžu infikované čiastočky rozprašovať do celej prevádzky. „Zubní technici by preto potrebovali špeciálne dezinfekčné prostriedky, a taktiež kvalitné respirátory, ktoré pri opracovaní opravovaných zubných náhrad ochránia zubného technika aj pred uvoľnenými mikročasticami,“ mi­eni.

Problémom je podľa jej slov legislatíva. Dohálová tvrdí, že bolo problémom aj pre štátnych úradníkov zladiť profesiu zubných technikov s metodikou pre núdzový stav. „Keďže na začiatku vyhlásenia mimoriadnej situácie vládou SR a usmernením hlavného hygienika SR Jána Mikasa nebolo taxatívne stanovené nariadenie pre pracoviská zubnej techniky, vyložilo si každé pracovisko situáciu podľa toho, ako sa špecializuje,“ uzavrela.

ÚMS apeluje na testovanie zamestnancov v domovoch pre seniorov

Jednou z dlhodobých top priorít Únie miest Slovenska (ÚMS) je ochrana seniorov. Bratislavský primátor Matúš Vallo požiadal hlavného hygienika SR, aby dal všetkým verejným i neverejným organizáciám či zariadeniam, ktoré sa starajú o starých ľudí, jasné a čo najkonkrétnejšie, najpresnejšie pravidlá, ako urobiť všetko pre to, aby ochránili seniorov. Uviedol to v stredu po zasadnutí Prezídia ÚMS v Banskej Bystrici.

Ako poznamenal, v aktuálnom uznesení vlády mu v rámci opatrení chýba testovanie zamestnancov týchto zariadení, čo je spôsob, ako sa dá predchádzať situácii, ktorá sa stala v domove v Pezinku. „Vláda prijala ďalší balíček opatrení na podporu zamestnanosti, bohužiaľ, nevidíme v ňom samosprávy. Tretí najväčší zamestnávateľ v Bratislave, čo je Dopravný podnik Bratislava, nedostane zatiaľ od štátu žiadnu podporu. To nie je len o Bratislave, ale aj Košiciach, Žiline či Prešove. Žiadame vládu, aby s nami rokovala a dala nám vedieť, ako pomôže samosprávam v tomto ťažkom období, alebo aby zahrnula naše podniky do balíčkov tejto pomoci,“ zdôraznil pred médiami Vallo.m Za všetkých primátorov v ÚMS sa poďakoval aj opatrovateľkám či zamestnancom sociálnych zariadení, ktorí takisto „bojujú“ v prvej línii.

Primátori najväčších miest žiadajú ministra financií o stretnutie

Koronakríza bude mať v tomto roku výrazný negatívny dosah na hospodárenie samospráv a v tom najhoršom scenári môže dokonca ochromiť jej základné funkcie. Zhodlo sa na tom 22 primátorov a primátoriek najväčších slovenských miest, združených v Únii miest Slovenska (ÚMS). Ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) preto žiadajú čo najskôr o stretnutie, keďže situácia je vážna. Konštatoval to po zasadnutí Prezídia ÚMS v stredu v Banskej Bystrici prezident únie Richard Rybníček.

„Už 23. marca ÚMS poslala list ministrovi financií so žiadosťou o stretnutie. Doteraz nemáme odpoveď. Žiadame ho, aby sme spoločne riešili dosahy koronakrízy na hospodárenie miest. Situácia je vážna, chceme predísť tomu, že sa ocitneme v situácii, že nebudeme môcť svietiť, vyvážať odpad alebo kosiť,“ zdôraznil prezident ÚMS Richard Rybníček.

„V marci zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prognózu vývoja podielových daní v prípade dlhotrvajúcich opatrení obmedzujúcich pôsobenie podnikateľských subjektov na Slovensku. Prognóza počíta, v trojmesačnom horizonte obmedzení, s výpadkom príjmov zhruba až na úrovni 30 percent na podielových daniach, čo veľmi vážne ohrozuje fungovanie samospráv už len pri zabezpečovaní základných potrieb. Z tohto dôvodu predkladá ÚMS návrh kompenzačných opatrení, ktorými by bolo možné zmierniť dosahy na naše rozpočty,“ reagovala zvolenská primátorka Lenka Balkovičová s tým, že si treba sadnúť za stôl a hľadať riešenia, ako minimalizovať radikálne výpadky ich príjmov.

Únia napríklad navrhuje odklad pôsobenia niektorých zákonov, ktoré znamenajú pre samosprávy ďalšie výdavky. Ide o nové opatrenia k detským ihriskám, exekúciám či zákonu o odpadoch, kde sa medziročne zvyšujú poplatky za separáciu odpadu a ich uloženie na skládkach.


478 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19