Z Afganistanu bolo stiahnutých 29 profesionálnych vojakov zo Slovenska

Rezort obrany stiahol pre opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu z operácie Resolute Support v Afganistane 29 profesionálnych vojakov. Na Slovensko sa vrátili v utorok vo večerných hodinách.

15.04.2020 11:45
debata (20)

Spolu s vojakmi dopravil vládny špeciál na Sliač aj jednu repatriovanú civilistku. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rozhodnutie stiahnuť vojakov vzišlo z požiadavky veliteľa operácie na minimalizáciu počtu personálu, priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Stiahnutí boli vojaci, ktorých prítomnosť nebola nevyhnutná na zabezpečenie plnenia úloh. Som veľmi rád, že okrem bezpečného návratu našich vojakov sa nám aj napriek náročnému procesu podarilo pomôcť tiež jednej Slovenke v neľahkej situácii, pretože sa nemala ako vrátiť domov," uviedol minister.

Repatriovaná Slovenka v Afganistane pracovala a pred odletom sa podrobila testom na ochorenie Covid-19. Na základe negatívnych výsledkov jej bol umožnený prílet spolu s profesionálnymi vojakmi. Po pristátí boli príslušníci kontingentu aj s civilnou občiankou prevezení do karanténneho zariadenia Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

V Afganistane aktuálne ostáva v rámci operácie NATO nasadených celkovo 20 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí tam plnia úlohy v oblasti výcviku afganských bezpečnostných zložiek. Celkovo pôsobí v zahraničí v súčasnosti v rámci misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu 464 členov OS SR.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #armáda SR #koronavírus