Koronavírus si v Európe vyžiadal vyše 90-tisíc obetí

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov vyzvala v stredu na celosvetovú spoluprácu v príprave vakcín proti ochoreniu Covid-19, ktoré pomôžu siedmim miliardám ľudí. Na celom svete sú nakazené vyše dva milióny ľudí. Koronavírus SARS-CoV-2 si v Európe vyžiadal už viac ako 90-tisíc obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie, ktorú vo štvrtok zverejnila agentúra AFP. Dianie sledujeme online.

16.04.2020 05:30 , aktualizované: 21:41
debata (214)

21:40 Hasiči aj vo štvrtok vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Príslušníci zaradení v posádkach hasičskej záchrannej služby pokračovali v odberoch vzoriek u osôb s podozrením na koronavírus aj dnes od skorého rána,“ uviedla Farkasová. Na rad prišli repatrianti v karanténnych zariadeniach v Košiciach, Piešťanoch, Častej, Trenčianskych Tepliciach, Bardejove, Bratislave, Modre a v Gabčíkove.

21:29 Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching označili pokusy obviňovať Čínu z neskorého poskytnutia informácii o koronavíruse za „kontraproduk­tívne“. Uvádza to vyhlásenie Kremľa, ktoré citovala agentúra AFP.

21:00 Pandémii koronavírusu podľahlo na celom svete už vyše 140-tisíc ľudí, pričom takmer dve tretiny úmrtí evidujú v Európe. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).Na následky koronavírusu zomrelo celkovo 140 902 ľudí, z toho 92 900 v Európe, najťažšie zasiahnutom kontinente. Celosvetovo je zaznamenaných viac ako 2,1 milióna infikovaných, z ktorých takmer polovica je v Európe.Najviac úmrtí majú Spojené štáty (31.590), po nich Taliansko (22.170) a Španielsko (19.130).

20:48 Nový a väčší krízový stan postavili v týchto dňoch hasiči na hraničnom priechode Kráľ – Bánréve v okrese Rimavská Sobota. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že nahradil pôvodný menší stan, ktorý postavili v polovici marca.

20:19 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 753 úmrtí na koronavírus. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch už 17 920 ľudí.

20:17 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo predĺžil vo štvrtok opatrenia obmedzenia pohybu do 15. mája. Hoci štatistiky nákazy koronavírusu ukazujú zlepšenie, Cuomo vyhlásil, že opatrenia musia pokračovať. Informovala o tom agentúra AFP.

19:20 Vo vesmírnom výcvikovom centre v ruskom Hviezdnom mestečku pri Moskve zaznamenali prvý prípad nákazy koronavírusom. Oznámilo to centrum pre monitorovanie koronavírusu v Moskovskej oblasti, osobu ale neidentifikova­lo.Riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin uviedol, že v rámci nej evidujú 30 prípadov nákazy koronavírusom.

19:01 Taliansko zaznamenalo vo štvrtok – za posledných 24 hodín – ďalších 525 úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Celkovo tak v krajine podľahlo nákaze 22 170 ľudí a prípadov infekcie bolo zaznamenaných 168 941. Počet ľudí, ktorí sa z choroby zotavili, dosiahol 40 164.

18:52 Maturitné skúšky sa v Maďarsku aj napriek pandémii koronavírusu budú konať, oznámil vo štvrtok v Budapešti rezort ľudských zdrojov. Vláda na základe epidemiologických hľadísk rozhodla, že skúšky sa začnú 4. mája, uviedla agentúra MTI. Kabinet vzhľadom na záujmy študentov, pedagógov a osôb, ktoré sú zainteresované do prijímacích skúšok na vysoké školy, ale aj s ohľadom na prebiehajúcu pandémiu, rozhodla, že maturitné skúšky budú iba písomné.

18:49 V Afrike prerozdelia od budúceho týždňa viac ako milión testov na koronavírus. Cieľom je zaplniť „veľkú medzeru“ v testovaní a stanoviť skutočný počet nakazených na kontinente, uviedol vo štvrtok šéf Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb John Nkengasong. Ako však poznamenal, počas najbližších troch týždňov budú možno potrebovať až 15 miliónov testov.

Sebastian Wien ukazuje sochu koronavírusu z... Foto: SITA/AP, Bernd Thissen
koronavírus, Nemecko, umelecké dielo Sebastian Wien ukazuje sochu koronavírusu z ocele a skrutiek s názvom „Tu a teraz“ vo svojom ateliéri v nemeckom Dortmunde.

18:36 Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch začne robiť testy na koronavírus od stredy (22. 4.) v objekte polikliniky na Rekreačnej ulici. Oznámil to vo štvrtok jej riaditeľ Štefan Kóňa. Uviedol, že testovať sa bude dať pri vstupe do budovy alebo aj z auta na parkovisku.

Možnosť okrem indikovaných klientov dostanú v Piešťanoch aj samoplatcovia. „Každý klient sa však bude musieť vopred objednať prostredníctvom formulára na konkrétny termín na stránke naw.sk,“ uviedol riaditeľ. Nemocnica myslí aj na seniorov a ľudí, ktorí sa cez internet zaregistrovať nevedia. Pre tých je možnosť prísť priamo na polikliniku a objednať sa osobne tam.

18:25 Testy na nový koronavírus v Českej republike potvrdili vo štvrtok od rána ďalších 56 nakazených, celkovo ich je 6 359. Počet obetí sa zvýšil na 169 a uzdravených je už 972 pacientov. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál iDNES.cz. Česko má epidémiu nového koronavírusu podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha pod kontrolou. Podľa štatistík klesá množstvo nových prípadov nákazy, takže sa nemocnice môžu venovať už aj iným pacientom.

18:20 Britská pohraničná polícia našla kokaín v hodnote milión libier (1,14 milióna eur) v zásielke ochranných rúšok v dodávkovom vozidle v Eurotuneli pod Lamanšským prielivom, ktorý spája Francúzsko a Britániu. Polícia zatkla 34-ročného vodiča dodávky registrovanej v Poľsku. Zhabala 14 kilogramov kokaínu určeného pre Britániu, informoval britský denník Guardian s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

18:12 Švajčiarsko začne od 27. apríla postupne uvoľňovať opatrenia zavedené v dôsledku koronavírusu. Švajčiarska vláda to oznámila vo štvrtok, píše agentúra Reuters. Vláda spočiatku umožní otvoriť doteraz zatvorené lekárske ambulancie, kaderníctva a masážne a kozmetické salóny. Od 11. mája by mali nasledovať základné školy a niektoré obchody a trhy. V tretej fáze od 8. júna sa otvoria stredné školy a univerzity.

17:50 V dôsledku pandémie koronavírusu ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok odklad vojenskej prehliadky, ktorá sa mala konať 9. mája pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry AP Putin v televíznom prejave oznámil, že oslavy na Červenom námestí sa budú konať neskôr v tomto roku.

17:23 Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo v USA na ochorenie COVID-19 celkovo už 30 990 ľudí. AFP poznamenala, že USA majú najvyšší počet obetí koronavírusu na svete, nasleduje Taliansko s 21 645 mŕtvymi, hoci jeho populácia je v porovnaní s USA pätinová.

16:40 Mesto Bratislava otvorilo vo štvrtok na Zlatých pieskoch „karanténne mestečko“ pre ľudí bez domova. Ide o jedno z opatrení pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. V hlavnom meste je podľa odhadov asi 4 000 ľudí bez domova. Doteraz podľa bratislavského primátora Matúš Valla medzi nimi neevidujú ochorenie COVID-19. Kapacita karanténneho mestečka je aktuálne pre 50 ľudí, Bratislava je však pripravená v prípade nutnosti ju zväčšiť na 230.

16:25 V britských nemocniciach zaznamenali vo štvrtok ďalších 861 obetí nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 13 729. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Najviac mŕtvych hlási Anglicko, kde doposiaľ koronavírusu podľahlo 12 396 ľudí. V Škótsku si choroba od začiatku epidémie vyžiadala 779 obetí, vo Walese 495 a v Severnom Írsku 158.

16:19 Známy britský streetartový umelec Banksy v čase pandémie koronavírusu premenil na umelecké dielo vlastnú kúpeľňu. Na Instagrame Banksy zverejnil fotografiu, na ktorej vidieť niekoľko potkanov namaľovaných na stene kúpeľne a na WC doske. Okolité predmety, ako napríklad nakrivo otočené zrkadlo či rozvinutá rolka toaletného papiera váľajúca sa po zemi, sú naaranžované tak, aby to pôsobilo dojmom, že neporiadok v kúpeľni spôsobili potkany.

Banksy k tomuto dielu napísal komentár: „Moja žena neznáša, keď pracujem z domu.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

. . My wife hates it when I work from home.

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy),

15:25 V maďarských nemocniciach je hospitalizovaných 722 dospelých a sedem detí s nákazou Covid-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je na pľúcnu ventiláciu napojených 60 pacientov. Podľa spravodajského servera 24.hu infekciu koronavírusom zaznamenali doposiaľ v 11 sociálnych zariadeniach pre seniorov.

15:05 Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba požiadal riaditeľku Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov (DSS ) Pezinok o okamžité skončenie vo funkcii. Uviedol to na dnešnom tlačovom brífingu. Dôvodom podľa Drobu bolo, že sa objavili nové skutočnosti, ktoré neumožňujú jej ďalšie zotrvanie vo funkcii, bližšie ich však nechcel špecifikovať.

15:01 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa k štvrtkovému ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 397 na 4161. Z tohto počtu 116 ľudí nákaze podľahlo a 186 sa uzdravilo. V ukrajinských ozbrojených silách sa za posledných 24 hodín potvrdilo päť nových prípadov ochorenia COVID-19.

14:54 Európsky parlament schválil pomoc pre zdravotníctvo vo výške troch miliárd eur. Peniaze pôjdu najmä na spoločný nákup materiálu, prevozy chorých medzi členskými štátmi, či na výrobu testovacích súprav, uviedol europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH). Rozhodnutie bolo prijaté na mimoriadnom plenárnom zasadnutí EP venovanému boju proti pandémii COVID-19.

14:40 Do Českej republiky mieri zásielka takmer desaťtisíc tabliet hydroxychlórochínu, ktorý sa môže použiť pri liečbe ochorenia COVID-19. Viac sa dočítate tu.

14:22 V Španielsku zaznamenali za posledných 24 hodín 5 183 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Oproti predchádzajúcim dňom je to nárast počtu, to je však podľa ministra zdravotníctva spôsobené aj tým, že krajina začala vo veľkom používať nové rýchlotesty, pomocou ktorých sa dá odhaliť, či má testovaná osoba protilátky proti koronavírusu. Takto začalo Španielsko odhaľovať aj osoby, ktoré ochorenie prekonali, no mali slabé alebo nemali žiadne príznaky. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa v Španielsku za posledných 24 hodín zvýšil o 551, celkovo tak v krajine zomrelo už 19 130 ľudí.

14:09 Belgické úrady potvrdili trend klesania hospitalizácií ľudí s ochorením COVID-19, počet obetí však stále stúpa. Uviedla to tlačová agentúra Belga. Za posledných 24 hodín bolo nahlásených 1236 nových pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, z toho 396 bolo v domovoch dôchodcov. Od začiatku krízy celkový počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na 34 809. Počas stredy a do štvrtku rána v Belgicku pribudlo 417 nových úmrtí.

14:03 Čína popiera obvinenia, že pandémia koronavírusu by mohla mať pôvod v laboratóriu neďaleko čínskeho mesta Wu-chan, kde boli uskladnené vzorky s nákazou. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí na pravidelnom každodennom brífingu odvolal pred novinármi na vyjadrenia šéfa WHO a ďalších zdravotníckych expertov, podľa ktorých neexistujú dôkazy, že sa nákaza začala šíriť z uvedeného laboratória. Čína takisto odmieta tvrdenie, že o výskyte koronavírusu vo Wu-chane informovala neskoro a zámerne poskytovala nesprávne údaje o počte prípadov.

13:28 Európska sekcia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) varovala, že počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe rastie napriek istým „pozitívnym“ signálom z niektorých najviac postihnutých krajín. Európska pobočka WHO poskytla vo štvrtok pravidelný týždňový online brífing pre médiá. Uviedla na ňom, že počet infikovaných v Európe sa aktuálne približuje k jednému miliónu. Zo všetkých prípadov nákazy na celom svete sa približne 50 percent nachádza v Európe, napísala agentúra Reuters.

13:17 Poľsko od pondelka zrejme znovu otvorí parky i lesy, ktoré uzavreli pre verejnosť v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Povedal to vo štvrtok podpredseda poľskej vlády Jacek Sasin, ktorého citovala agentúra Reuters. Sasin avizoval aj skorú úpravu pravidiel týkajúcich sa povoleného počtu zákazníkov v obchodoch. Podľa neho je však zatiaľ priskoro uvažovať o znovuotvore­ní škôl.

12:52 V štátnych zariadeniach vo Vysokých Tatrách sa aktuálne nachádza 45 repatriantov, ktorí sa vrátili z Tirolska, Anglicka, Talianska, Švédska, Francúzska, Španielska a iných krajín Európy. Očakáva sa, že v najbližších dňoch pribudnú do zariadení ďalší repatrianti. TASR o tom informovala Daniela Birková z kancelárie prednostu mesta.

12:39 Slovinsko sa rozhodlo uvoľniť niektoré z opatrení, ktoré zaviedlo v minulých týždňoch v záujme zastavenia šírenia koronavírusu. Počnúc týmto víkendom budú môcť Slovinci opustiť svoje trvalé bydlisko a premiestniť sa do svojich víkendových či prázdninových domov na pobreží, v horách či na vidieku. Povolené budú po novom už aj všetky športové aktivity, kde nedochádza k tesnému kontaktu medzi ľuďmi. Vláda medzi nimi vymenovala napríklad behanie, cyklistiku či tenis.

12:32 Čína nezaznamenala na začiatku roka výraznejší odlev zahraničného kapitálu napriek tomu, že šírenie koronavírusu zvyšovalo tlak na aktivity spoločností so zahraničnými investíciami. Ako informovala agentúra Reuters, podľa oficiálnych údajov zo stredy priame zahraničné investície do Číny klesli v období od januára do konca marca medziročne o 10,8 %.

12:24 Nemecko začne pomaly zmierňovať opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu. Od budúceho týždňa umožní znovuotvorenie malých obchodov a od začiatku mája by mali dvere znova otvoriť aj školy. Prísne pravidlá týkajúce sa sociálneho odstupu obyvateľstva však budú platiť naďalej. Plán zmierňovania opatrení v stredu predstavila nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaniach s premiérmi 16 spolkových krajín.

12:17 Rakúsko plánuje na koronavírus otestovať všetkých obyvateľov a zamestnancov domovov dôchodcov a ústavov sociálnej starostlivosti. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, píše agentúra APA. „Ide o celkovo 130 000 ľudí,“ povedal minister na tlačovej konferencii vo Viedni. Testovanie má podľa neho prebehnúť vo všetkých viac než 900 zariadeniach pre seniorov v krajine.

12:10 Na Slovensku pribudli ďalšie dve úmrtia na koronavírus. Nákaza si vyžiadala 8 obetí. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Viac si prečítate: TU

12:08 Bosna a Hercegovina zaznamenala od vypuknutia nákazy 43 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 a 1 150 nakazených, informovala vo štvrtok agentúra HINA. Všetci ľudia, ktorí ochoreniu podľahli, boli osoby vo veku nad 60 rokov, okrem jedného 51-ročného muža. Ten mal podľa úradov aj ďalšie zdravotné problémy.

11:53 Počas stredy pribudlo na Slovensku 114 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 2 967 vzoriek. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Viac si prečítate: TU

11:41 Británia plánuje podľa informácií britských médií predĺžiť obmedzenia pohybu obyvateľstva – zavedené v rámci boja proti šíreniu koronavírusu – o ďalšie tri týždne. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Toto rozhodnutie má byť oficiálne oznámené ešte v priebehu štvrtka po zasadnutí vládneho bezpečnostného tímu Cobra.

11:35 Prezidentský palác sa v stredu v noci na znak solidarity s Talianskom rozsvietil do farieb jeho trikolóry. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej by si ľudia mali v týchto chvíľach spomenúť na tých, ktorí sú skúšaní ťažšie ako oni. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti.

11:29 Medzinárodný menový fond očakáva, že rýchlorastúce ázijské ekonomiky „sa v dôsledku pandémie koronavírusu zastavia“. Ich vývoj tak tento rok bude omnoho horší než v období svetovej finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009, ako aj počas ázijskej finančnej krízy v rokoch 1997 – 1998. (TASR)

11:21 Kremeľ prijal rozhodnutie o odklade slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa mala konať v Moskve 9. mája. S odvolaním sa na tri zdroje blízke kancelárii ruského prezidenta a ministerstvu obrany o tom vo štvrtok informoval spravodajský portál RBK. Nový, náhradný termín slávnostnej vojenskej prehliadky k 75. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne medzičasom navrhol generálmajor Sergej Lipovoj. Podľa denníka Izvestija Lipovoj navrhol, aby sa vojenská prehliadka konala 24. júna – pri príležitosti 75. výročia prvej povojnovej vojenskej prehliadky, ktorá sa konala v tento deň v roku 1945.

11:03 Austrálski vedci vo štvrtok oznámili, že po úspešnom regionálnom pilotnom projekte začnú do niekoľkých týždňov v rozsiahlej miere testovať na prítomnosť koronavírusu vzorky z odpadových vôd, aby tak pomohli zistiť, ktorým komunitám hrozí nebezpečenstvo. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:53 Medzi sektory najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu Covid-19 patria podľa analýzy Euler Hermes doprava, dodávky pre automobilový priemysel a elektronika. Najhoršie je na tom doprava, vzhľadom na vysokú závislosť od Číny a úzku spojitosť s cestovným ruchom a medzinárodným obchodom. Od počiatočného šoku v Číne bojovali podľa analýzy všetky pododvetvia dopravy (letecká, námorná, cestná a železničná) s upadajúcim dopytom.

10:39 V Turecku sa potvrdila nákaza koronavírusom už u takmer 70 000 ľudí, z toho 1 518 zomrelo a 5 674 sa uzdravilo, informovalo v stredu ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň pribudlo 115 smrteľných prípadov, čo je doposiaľ najväčší denný nárast obetí COVID-19 v tejto krajine. Kvôli koronavírusu chystá turecká vláda na víkend opäť zákaz vychádzania vo veľkej časti krajiny, vrátane Istanbulu a Ankary, výnimku budú mať poľnohospodári, informovala turecká televízia T24.

10:21 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách ďalších osem ľudí a pribudlo 73 prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet obetí stúpol na 142 a potvrdených infikovaných na 1 652, vyplýva zo štvrtkových údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:03 Prvýkrát od 23. marca české nemocnice nehlásia žiadny denný nárast obetí koronavírusu. Od vypuknutia pandémie chorobe COVID-19 podľahlo 166 ľudí a 831 sa vyliečilo. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok informoval spravodajský server iDNES.cz.

10:17 Juhokórejské zdravotnícke úrady vo štvrtok oznámili, že dôkladne analyzujú prípady ľudí, ktorí boli opätovne pozitívne testovaní na COVID-19 po tom, ako sa z tohto ochorenia zotavili. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

9:57 Japonský premiér Šinzó Abe v rámci boja proti pandémii koronavírusu zvažuje, že rozšíri stav núdze na celú krajinu. Aktuálne takýto osobitný režim platí len v siedmich zo 47 prefektúr Japonska, informoval vo štvrtok japonský denník Jomiuri.

9:52 V Nemecku v stredu zomrelo 315 ľudí nakazených koronavírusom, čo je najviac za posledné dni. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha, ktorý celkovo registruje 3 569 úmrtí a 130 450 potvrdených infekcií. V najhoršie postihnutom Bavorsku bolo zatiaľ zaznamenaných 1 049 úmrtí a cez 35 000 infekcií, v Bádensku-Württembersku 802 mŕtvych a viac ako 25 800 infiko­vaných. Medzi trojicou najpostihnutejších spolkových krajín je aj najľudnatejšie Severné Porýnie-Vestfálsko so 663 mŕtvymi a viac ako 26 300 infekciami.

9:35 Ulice Slovenska mali vo štvrtok patriť dobrovoľníkom so žltými narcismi, symbolom solidarity a podpory onkologickým pacientom. Situácia okolo epidémie koronavírusu to zmenila, a tak sa tento rok odkladá Deň narcisov na jeseň. TASR o tom informovala Liga proti rakovine, ktorá zbierku organizuje.

9:11 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline otvorili v spolupráci so spoločnosťou Klinická biochémia, s. r. o. mobilné odberné miesto na testovanie ochorenia COVID-19. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Podľa jej slov je testovacie pracovisko otvorené každý pracovný deň od 8:00 do 12:30.

9:02 Veterán Tom Moore, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v Indii, sa podujal splniť výzvu, vďaka ktorej vyzbieral pre zdravotnícky personál v prvej línii takmer 12 miliónov libier (13,7 milióna eur). Cieľom výzvy je stokrát prejsť dĺžku v jeho záhrade s pomocou chodúľky, ktorá ho podopiera pri kráčaní, píše agentúra AFP a televízia CNN. Sto dĺžok vo svojej 25 metrov dlhej záhrade v juhoanglickom meste Bedfordshire chcel Moore stihnúť prejsť do dňa svojich stých narodenín, ktoré oslávi 30. apríla.

8:33 Knižnice v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, ktoré sú pre pandémiu koronavírusu zatvorené, fungujú online a pripravujú pre čitateľov viaceré aktivity. Ponúkajú kvízy, tvorivé dielne, karanténne výzvy a hlasné čítania. Niektoré z nich ponúkajú vyradené a vydezinfikované tituly svojim čitateľom a repatriantom vo vyčlenených karanténnych zariadeniach v Prešovskom kraji ako dar. Iné vyrábajú ochranné rúška a ochranné štíty pre tých, ktorí to potrebujú. TASR o tom informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

8:08 Svetová zdravotnícka organizácia spustila prostredníctvom aplikácie Facebook Messenger chatovaciu službu, ktorá má za cieľ bojovať proti dezinformáciám o koronavíruse SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

7:33 Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov vyzvala v stredu na celosvetovú spoluprácu v príprave vakcín proti ochoreniu Covid-19, ktoré pomôžu siedmim miliardám ľudí. Nadácia zároveň poskytla 150 miliónov dolárov na vývoj pomôcok, terapií a liekov na koronavírus. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Hoci bude zrejme trvať 18 mesiacov, kým sa vyvinie a plnohodnotne otestuje bezpečná očkovacia látka proti novému koronavírusu, medzinárodné inštitúcie a firmy musia začať už teraz plánovať jej výrobu, uviedol výkonný šéf nadácie Mark Suzman.

6:46 Tretina z takmer 2 000 námorníkov, ktorí boli na palube francúzskej lietadlovej lode a dvoch podporných plavidiel v čase, keď vypukla pandémia koronovírusového ochorenia, mala pozitívny test. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo obrany, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Potvrdenú nákazu má celkovo 668 námorníkov z lietadlovej lode Charles de Gaulle a jednej z dvoch sprievodných fregát v jej bojovej skupine, pričom 31 z nich je hospitalizovaných a jeden sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

6:14 Južná Kórea vo štvrtok oznámila 22 ďalších prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet nakazených v krajine je tak 10 613. Informácie priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Už štvrtý deň za sebou sa počet nových prípadov nákazy v krajine drží pod číslom 30, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

5:51 Čína hlási 46 nových prípadov nákazy koronavírusom, rovnaký počet pritom hlásila aj v stredu. Počet potvrdených prípadov nákazy tak stúpol na 82 341. Tridsaťštyri z nových prípadov zaznamenaných v stredu bolo podľa čínskych úradov u ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia. O deň skôr úrady evidovali zavlečenie choroby v 36 prípadoch. Počet potvrdených prípadov nákazy u ľudí, ktorí nemali príznaky, stúpol z 57 na 64. Čína do svojej štatistiky nezahŕňa pacientov bez klinických príznakov, ako sú napríklad horúčka či kašeľ.

5:30 Počet úmrtí na koronavírus v USA druhý deň za sebou dosiahol rekord. Podľa prepočtov agentúry Reuters tam v stredu ochorenie covid-19 podľahlo najmenej 2371 ľudí, a celková bilancia mŕtvych tak prekonala 30 800. Prezident Donald Trump uviedol, že podľa údajov šírenie nákazy v USA zrejme dosiahlo vrchol a vo štvrtok chce predstaviť nové usmernenia ohľadom otvárania ekonomiky. „Dáta naznačujú, že v celej krajine sme za vrcholom nových prípadov,“ povedal. „Snáď to tak bude pokračovať,“ doplnil. „Chceme získať svoju krajinu späť,“ povedal. Podľa šéfa Bieleho domu sa doteraz v USA uskutočnili 3,3 milióny testov a čoskoro budú testy na protilátky.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

214 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus