Tajných už vedie Pčolinský

Tajných povedie nominant hnutia Sme rodina Vladimír Pčolinský. Vo funkcii vystriedal Antona Šafárika (nom. SNS), ktorý stál na čele tajnej služby od júla 2016.

16.04.2020 08:32
Vladimír Pčolinský Foto: ,
Vladimíra Pčolinského menovala prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (32)

VIDEO: Nový šéf tajných: Miesta v SIS nie sú konský handel.

Video

Prezidentka Zuzana Čaputová ho do funkcie vymenovala v stredu. Napriek rodinným väzbám na poslancov Národnej rady sa Pčolinský ohradil voči rodinkárstvu, ale aj rôznym politickým vplyvom na spravodajskú službu. Opozícia v tejto súvislosti hovorí o bezpečnostnom riziku, keďže Pčolinský má blízko aj k predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, v minulosti spájanému s organizovaným zločinom.

„Slovenská republika potrebuje, aby jej informačná služba pracovala úspešne a efektívne, aby bezpodmienečne dodržiavala zákon a neprekračovala svoje právomoci. Aby bola vo svojej činnosti politicky nezávislá, ale nie z toho dôvodu, aby sa stala štátom v štáte, ale aby mohla čo najlepšie plniť svoje poslanie,“ vyhlásila prezidentka.

Na výstrahu pripomenula aj zlyhania. „V doterajšej histórii SIS sa objavili aj postupy a kroky, z ktorých bolo zrejmé, že jej činnosť bola ovplyvňovaná politicky a niekedy aj stranícky. To sa už nikdy nesmie zopakovať,“ zdôraznila Čaputová, ktorá preto očakáva aj posilnenie vonkajšej kontroly služby. „Právomoci parlamentného výboru na kontrolu SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie. Je preto najvyšší čas, aby v tomto smere došlo k náprave a očakávam, že vedenie SIS bude nápomocné pri jej uskutočňovaní,“ uviedla.

Pčolinský zdôraznil, že nie je blízkym človekom premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ani straníckym nominantom. Odmietol aj rodinkárstvo s politikmi, keďže je bratom poslanca Petra Pčolinského a jeho manželkou je zas poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). „Jednotlivé pozície v bezpečnostných zložkách by nemali vyzerať ako konský handel, aby medzi sebou kšeftovali politické strany,“ povedal nový šéf SIS. „Nie som nominantom pána Kollára, navrhla ma vláda a vymenovala pani prezidentka. Nikdy som nebol ani členom hnutia Sme rodina a už päť rokov nie som členom žiadnej politickej strany,“ ubezpečil.

Z dlhodobého hľadiska sa chce zamerať na boj proti korupcii na najvyšších miestach a v politike, na extrémizmus a organizovaný zločin. Dôraz chce klásť aj na kontrolu výkonu vnútornej bezpečnosti SIS a dôslednosť pri udeľovaní bezpečnostných previerok, a to aj v oblasti justície. Personálne zmeny zatiaľ údajne neplánuje.

Táto nominácia sa nevyhla kritike opozície. Vážne pochybnosti vyjadril predseda strany Smer Robert Fico. S Kollárom je podľa neho spojené množstvo bezpečnostných rizík a prekvapilo ho, že prezidentka akceptovala nomináciu Pčolinského bez akéhokoľvek zaváhania. „Je veľkým rizikom, ak má za šéfa SIS ísť človek, ktorý je tak blízko pri Borisovi Kollárovi,“ vyhlásil Fico. Rešpektujeme toto rozhodnutie, ale máme k nemu veľmi vážne výhrady,“ dodal s tým, že budú ako strana trvať na riadnom fungovaní kontrolných mechanizmov. Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Erik Tomáš (Smer) navyše varoval všetkých, ktorí by chceli SIS zneužiť, a dúfa, že služba bude pôsobiť len v prospech krajiny.

Slovenská informačná služba podľa zákona získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú naše ústavné a demokratické zriadenie, celistvosť či zvrchovanosť republiky a tiež získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú bezpečnosť a hospodárske záujmy krajiny. Doteraz mala SIS osem riaditeľov. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Po ňom nasledovali Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a posledný Anton Šafárik.

Vladimír Pčolinský

V minulosti pôsobil ako šéf kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka, neskôr aj Daniela Lipšica. Bol tiež predsedom Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. Celé jeho profesijné pôsobenie však známe nie je. Dlho sa hovorilo, že má blízko aj k tajným službám a viacerým osobám z tohto prostredia. V minulosti sa dokonca kvôli tomu objavili špekulácie, že bol stále aktívnym členom SIS. Pčolinský to síce opakovane poprel, ak by však aj pre spravodajské služby pracoval, priznať by to nemohol.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Vladimír Pčolinský