Kauza Kuciak: Prokurátor čítal výpoveď svedka, ktorý predal Andruskóovi zbraň

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pokračuje v hlavnom pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej čítaním svedeckých výpovedí. V Pezinku je z obžalovaných prítomný iba údajný objednávateľ Marian Kočner. Tomáš Szabó a Alena Zsuzsová požiadali o konanie v neprítomnosti. Pojednávanie prerušili do 29. apríla.

16.04.2020 09:58 , aktualizované: 13:39
Pezinok Kuciak vražda súd pojednávanie kočner Foto: ,
Marian Kočner na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. apríla 2020.
debata (17)

Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol prerušený do 29. apríla. Na štvrtkovom pojednávaní to uviedla predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová.

Kvasnica vidí vo vražde a lustráciách logickú súvislosť, Kočner to odmieta

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica vidí v lustráciách Jána Kuciaka, následnom telefonáte Mariana Kočnera s Kuciakom a vo finále vražde novinára logický sled udalostí. Kočner to odmieta a poukazuje na to, že v čase lustrácií písal Kuciak o tendroch na rezorte školstva. Uviedol to na štvrtkovom pojednávaní v kauze vraždy novinára pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Kvasnica upozornil na svedeckú výpoveď investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Martina Turčeka. Ten spomínal tlačovú konferenciu z leta 2017, počas ktorej Kuciak podľa jeho slov ponížil Kočnera. Upozornil vtedy na podozrivé prechody súvisiace s kauzou Donovaly.

Začiatkom septembra 2017 sa odohral medializovaný telefonát Kočnera s Kuciakom, v ktorom mu hovoril, že si bude zisťovať informácie o jeho rodine. Dva dni potom mal byť vypracovaný vzťahový diagram a koncom septembra napokon aj lustrácia. Opisoval ju svedok Pavol Vorobjov, obvinený v kauze lustrovania novinárov. V októbri sa následne realizovalo sledovanie, ktoré priblížil aj svedok Juraj Škrip. „Na prelome rokov 2017 a 2018 došlo k objednávke vraždy,“ uzavrel Kvasnica.

Kočner s touto úvahou nesúhlasil. Argumentuje, že lustrácia Kuciaka bola vykonaná 22. augusta 2017 po tom, čo publikoval článok o eurofondovom škandále na rezorte školstva. Tvrdí, že mal viesť k odvolaniu vtedajšieho ministra za SNS Petra Plavčana.

Predal Andruskóovi zbraň

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) čítal vo štvrtok v kauze vraždy novinára na ŠTS aj svedeckú výpoveď Lászlóa Krecsika. Zoltánovi Andruskóovi mal pol roka pred smrťou novinára predať zbraň.

Za zbraň mal Andruskó zaplatiť zhruba 700 až 750 eur. Podľa svedeckej výpovede odovzdal Krecsik zbraň obžalovanému Tomášovi Szabóovi, ktorý celý skutok popiera.

Po jeho svedeckej výpovedi čítala predsedníčka senátu Ružena Sabová svedeckú výpoveď Juraja Škripa. Podieľal sa na sledovaní novinárov v bare v centre Bratislavy. Tvrdí, že mal monitorovať drogovú trestnú činnosť na pokyn bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Miroslava Kriaka. To bola podľa svedka Petra Tótha krycia legenda. Škrip v bare sledoval okrem novinárov a hercov aj terajšieho ministra sociálných vecí, práce a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorého videl stretávať sa s „anglicky hovoriacimi osobami“.

Samotného Jána Kuciaka Škrip odfotil niekoľkokrát. Zúčastnil sa jeho sledovania, bol aj vo Veľkej Mači, kde novinár býval. Za túto činnosť dostával 1000 až 1500 eur mesačne.

Svedecké výpovede Alexandry Janouškovej a Petra Hollého sa zhodujú s tvrdeniami Petra Tótha. Na bývalých novinárov boli napísané autá použité pri sledovaní.

Na súde sa vo štvrtok čítali aj svedecké výpovede niektorých kolegov Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk. Ich výpovede sa týkali najmä Kuciakovej práce, obžalovaný Kočner ich považoval za bezpredmetné.

Dopoludnia čítal prokurátor ÚŠP aj zápisnicu o výsluchu svedka Martina Rudohradského, ktorý je technickým expertom v oblasti automobilov. Ako taký stotožňoval z kamerových záznamov značku a model auta, ktoré bolo použité počas vraždy novinára a jeho snúbenice.

Ostro sledovaný proces

Proces s Marianom Kočnerom pokračuje po tom, ako minulý týždeň padol v kauze druhý rozsudok. Po Zoltánovi Andruskóovi, ktorého ŠTS odsúdil právoplatne na 15-ročný trest odňatia slobody, bol neprávoplatne odsúdený aj Miroslav Marček. Ten sa priznal, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú a koncom roka 2016 aj podnikateľa Petra Molnára. Za tieto vraždy ho senát ŠTS odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody, voči ktorému sa odvolal prokurátor ÚŠP Juraj Novocký.

Pred súdom stojí ako obžalovaný aj bratranec Miroslava Marčeka Tomáš Szabó. Ten mal podľa obžalobnej verzie ako bývalý policajt Marčeka osloviť na vraždu novinára a na miesto činu ho aj odviesť. Z objednávky vraždy sú naďalej obžalovaní Zsuzsová a Kočner. Ten si mal vraždu novinára objednať z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka